The best bookmaker bet365

Best bookmaker bet365 register

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Παράθυρο της ιταλοκρατίας κρέμεται διαλυμένο… Κύριο

Προβάλλουμε το σάπιο παράθυρο του πάλαι ποτέ ιταλικού Διοικητηρίου Χώρας

και μετά Αστυνομικού Τμήματος επί ελληνικής κυβέρνησης. Μετά την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου (1947) στο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής τελειότητας αυτό κτήριο στεγάστηκε το Αστυνομικό Τμήμα Χώρας και μετά άλλες υπηρεσίες...

      Σήμερα ζει την απόλυτη εγκατάλειψη. Βλέπουμε το παράθυρο αυτό να κρέμεται με τις λιγοστές τους γρίλιες, τις οποίες συγκρατεί ο σιδερένιος σκελετός του.

      Μετράμε 74 χρόνια Ελληνικής Δωδεκανήσου, αλλά δε στάθηκαν αρκετά να  αξιωθεί καμιά τοπική πολιτική διοίκηση, Επαρχείο-Δήμος, να το αντικαταστήσει. Το κατέστησαν «ιστορικό μνημείο» πατριωτικής  ελαφρότητας.

     Πριν λίγα χρόνια καταρτίστηκε ειδικό πρόγραμμα επισκευής και συντήρησης αυτού του ωραιότατου αρχιτεκτονήματος, αλλά η ψηφισμένη χρηματοδότηση «ξεστράτισε», με απόφαση και πάλι των ιθυνόντων Επαρχείου-Δήμου.  

      Το ιστορικό αυτό παράθυρο μένει εκεί, για να θυμίζει όχι τόσο την ιταλική κατοχή (1912-1943), αλλά την καλυμνιακή ελαφρότητα και ανευθυνότητα απέναντι στα ιστορικά μας μνημεία.

*

       Σημείωση:  Για την ιστορία (που δε γράφεται…), να σημειώσω το εξής γραφικό της τοπικής κουλτούρας μετά την Κατοχή: Το διπλανό μικρό παράθυρο στη φωτο, βλέπουμε ότι διαθέτει χοντρή σιδεριά. Ξέρετε γιατί; Ήταν το παράθυρο της φυλακής για τους τσαμπουκάδες αλλά και τους «λοιπούς» παραβατικούς της μεταπολεμικής Χώρας. Επί ελληνικής Διοίκησης οι «αντάρτες» της κοινωνίας του Χωριού, εκτός των άλλων, όταν μεθούσαν τα βράδια στα καφενεία (Σκάφης, Σταθμού, Μακρή), αφού τα έκαναν όλα γυαλιά-καρφιά, έριχναν και μεταξύ τους άγριο ξύλο που κρατούσε ώρα – για επίδειξη και τέρψη του φιλοθεάμονος κοινού. Ο ενωμοτάρχης της Χώρας, έσπευδε εγκαίρως στα επεισόδια, αλλά περίμενε… να καταλαγιάσει η αντάρα, για να μη φάει καμιά «ξώφαλτση». Μετά τους οδηγούσε στο Τμήμα, για το κρατητήριο μιας βραδιάς. Εξτρά, τους άγριους «λεβέντες» τους πέρναγε από «πρόγραμμα»  σωφρονισμού με βούρδουλα (μαστίγιο από ουρά βοδιού) και τους έκλεινε στο κελί, γιατί «της φυλακής τα σίδερα είναι για τους λεβέντες». Πρωί-πρωί έβγαιναν έξω ξεζαλισμένοι συνετισμένοι. Ήταν κι αυτά «ήθη και έθιμα»!  

Τελευταία τροποποίηση στις
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Αρχίζουν πολεοδομικές παρεμβάσεις στα νησιά μας »

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Αργω Market

Prev Next

Σακελλάρης Τρικοίλης - Blog

Τίποτα!

Του Σακελλάρη Τρικοίλη Δεν υπάρχει πιο δυνατό κι αχτύπητο απ’ το Τίποτα. Όλοι ξετρελαίνονται μαζί του.

Αγγελική Τρικοίλη - Blog

Το Ρεπορτάζ από την Πηγή

  Και μια δεύτερη ανάγνωση Από την Αγγελική Σακ. Τρικοίλη

Καλλιόπη Τρικοίλη - Blog

Ο ΑΦΕΝΤΗΣ ΚΙ Ο ΦΟΥΚΑΡΑΣ

από την Καλλιόπη Τρικοίλη Αγχωμένο καθεστώς απολυταρχικό, σερφάρει σε κρίση και πανικό.

Καιρος

Σύνδεση Χρήστη

Από τα Blogs της Αργώ

Ροή Ειδήσεων

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ.

25-04-2024, 15:14 | Κυβέρνηση

Στο πλαίσιο της ναυτικής περιοδεία&sigma...

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

22-04-2024, 16:05 | Σπογγαλιεία

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, &...

Η ΕΝΩΣΗ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΕΛΛ. ΝΗΣΙΩΝ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

18-04-2024, 17:41 | Αλιεία

   Ε.Ν.Π.Ε.Ν.                         &n...

ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

17-04-2024, 08:38 | Βουλευτές

16/04/2024 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Στις 9 Ιουνίου 2024, δίνετ...

Argo Kalymnos