Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Απαντά η εταιρεία πετρελαιοειδών ΑΡΓΩ ΑΕ - ΨΑΡΟΜΠΑ Κύριο

Δημοσιεύουμε, σε συνημμένο, την απάντηση

που μας έστειλε (σε PDF) η εταιρεία πετρελαιοειδών ΑΡΓΩ ΑΕ, με την οποία αντικρούει τα περί εμπλοκής της στην υπόθεση σφράγισης της εταιρείας ΚΑΤΡΗ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Κάλυμνος,  9/9/2020

 

Με αφορμή τελευταίες αναφορές, σχόλια και δημοσιεύσεις, μεταξύ άλλων και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που υπέπεσαν στην αντίληψη μας και οι οποίες σκοπό προφανώς έχουν να προκαλέσουν βλάβη στη φήμη και αξιοπιστία της εταιρείας μας, συνδέοντας αυτήν τεχνηέντως ως υπαίτια για τη σφράγιση των δεξαμενών της εταιρείας ΚΑΤΡΗΣ Α.Ε., αναφέρουμε τα ακόλουθα:

 

Η εταιρεία μας είναι μία αμιγώς Ελληνική Εταιρεία Πετρελαιοειδών, με έδρα το νησί της Καλύμνου και της οποίας η ιστορία ξεκινάει ήδη σε επίπεδο προσώπων από το 1930, όταν και την πρωτοξεκίνησε ο αρχικός ιδρυτής μας Αντώνιος Ποθ. Ψαρομπάς. Υπήρξαμε από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με την εμπορία καυσίμων στο Βόρειο Συγκρότημα των Δωδεκανήσων πριν το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (και πλέον η μοναδική ελληνική εταιρεία πετρελαιοειδών που διατηρεί σωρευτικά, έδρα, εγκαταστάσεις και δραστηριότητα στα Δωδεκάνησα). Το έτος 1966 δημιουργήθηκε η πρώτη δεξαμενή αποθήκευσης υγρών καυσίμων στο Λαφάσι Καλύμνου, το έτος 1976 ολοκληρώθηκε η πρώτη μας εγκατάσταση πετρελαιοειδών,  ενώ στις αρχές του 1984 εξαγοράσθηκε στα Γιαννοχώραφα Καλύμνου δεύτερη εγκατάσταση, αποκτώντας τη δυνατότητα αποθήκευσης και εμπορίας μεγαλύτερων ποσοτήτων και περισσότερων προϊόντων. Μετεξέλιξη όλων των ανωτέρω επενδύσεων και επιχειρηματικών ενεργειών αποτέλεσε, η ίδρυση, στις 17 Οκτωβρίου 1984, της ΑΡΓΩ Α.Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ.

 

Έκτοτε η εταιρεία μας επενδύει σε πάγιες εγκαταστάσεις [όπως την κατά το έτος 1995 επέκταση της δεύτερης εγκατάστασης], αλλά και στην κατασκευή - εξαγορά ιδιόκτητων μέσων μεταφοράς καυσίμων [ενδεικτικά αναφέρουμε την κατά το έτος 1998 καινοτόμα τότε ναυπήγηση του Δ/Ξ – Ο/Γ (Δεξαμενόπλοιου – Οχηματαγωγού) Χρυσάνθη], προκειμένου να εγκαθιδρύσει πανελλαδικά, νέα δεδομένα στη διακίνηση και εμπορία καυσίμων στο νησιωτικό χώρο του Αιγαίου και να αρχίσει την ανάπτυξή της, δημιουργώντας δίκτυο πρατηρίων στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου. Συγχρόνως την ίδια περίοδο, από την εταιρεία μας, ιδρύεται υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη. Με την είσοδο της ΑΡΓΩ Α.Ε. στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας, το δίκτυο πρατηρίων αυξάνεται σημαντικά και η παρουσία της γίνεται αισθητή σε Βορρά και Νότο.

 

Το 2000 η Αργώ εγκαινιάζει ένα σύγχρονο σταθμό εφοδιασμού πλοίων, μπαίνοντας ενεργά στο χώρο των διεθνών πετρελεύσεων (international bunkering), ενισχύοντας παράλληλα την εξαγωγική δραστηριότητα της παραμεθορίου. Το 2004 ολοκληρώνεται ιδιόκτητο λιμάνι στα Γιαννοχώραφα Καλύμνου και το 2011 ακολουθεί περαιτέρω επέκταση της ανατολικής εγκατάστασης.

 

Τον Ιούλιο του 2012 η ΑΡΓΩ Α.Ε. έρχεται αποκλειστικά στην ιδιοκτησία της οικογένειας Ποθητού Αντ. Ψαρομπά. Με τη δυναμική παρουσία της τρίτης γενιάς, η οποία έχει ήδη εμπλακεί στην επιχειρηματική δράση της οικογένειας από το 1990, η εταιρεία συνεχίζει την επιτυχή πορεία που έχει χαραχθεί από τον ιδρυτή της και έτσι ολοκληρώνει ένα από τα καινοτόμα και φιλόδοξα σχέδιά της, την εδραίωση της ΑΡΓΩ Α.Ε. ως μίας αμιγούς νησιωτικής εταιρείας πετρελαιοειδών, της οποίας τα πρατήρια αναπτύσσονται πλέον πανελλαδικώς, αλλά και ως φυσικού προμηθευτή (physical supplier) ναυτιλιακών προϊόντων στη διεθνή ναυτιλία, μετατρέποντας τη Κάλυμνο σε επιχειρηματικό κέντρο και κόμβο πετρελεύσεων ποντοπόρων εμπορικών πλοίων (bunkering hub) διεθνούς εμβέλειας.

 

Όλα αυτά τα 90 χρόνια που λειτουργούμε στο νησί μας, την Κάλυμνο, ουδέποτε δώσαμε την παραμικρή αφορμή για να γίνουμε αποδέκτες κυρώσεων και αρνητικών σχολίων, αφού γνώμονα λειτουργίας μας, αποτέλεσε πάντα το σύννομο αυτής.

 

Συγχρόνως δε, έχουμε να επιδείξουμε πλούσιο κοινωνικό έργο, που αν μη τι άλλο καταμαρτυρεί τις διαχρονικές προθέσεις μας, αλλά και το μέτρο της κοινωνικής μας ευθύνης, η οποία δεν περιορίζεται στις 80 και πλέον οικογένειες που εργάζονται στην επιχείρησή μας και το πλήθος άλλων που συνεργάζονται με αυτήν, αλλά και στο σύνολο του Καλυμνιακού λαού, τον οποίο όλα αυτά τα χρόνια έχουμε στηρίξει και υποστηρίξει με κάθε τρόπο και όποτε μας ζητήθηκε.

 

Τις τελευταίες ημέρες λοιπόν, σκοπίμως θεωρούμε, από μερίδα εκφραστών - συμπολιτών μας, επιχειρείται μεθοδευμένα και με πολλούς αποδέκτες, η εμπλοκή του ονόματος της εταιρείας μας, στην υλοποίηση της σφράγισης των δεξαμενών της εταιρείας ΚΑΤΡΗΣ Α.Ε., αποδίδοντας μας, ούτε λίγο, ούτε πολύ, μεταξύ άλλων, δήθεν χειραγώγηση των όποιων δημοτικών αποφάσεων, οι οποίες δήθεν επέβαλαν τη σφράγιση και την παύση της λειτουργίας, από τα δικά μας ιδιωτικά – αντικρουόμενα συμφέροντα, τα οποία μάλιστα εκφράζονται και μέσω εκλεγμένων εκπροσώπων της τοπικής κοινότητας, προκειμένου να δημιουργηθούν δήθεν συνθήκες μονοπωλιακές για την εταιρεία μας, ως και εμμέσως δήθεν ευθύνη μας, για τη μη εφαρμογή εκδοθείσας δικαστικής απόφασης του ΣτΕ κατά του δημογραφικού αποτελέσματος

 

του 2011 της ΕΛ.ΣΤΑΤ., σε σχέση μάλιστα με τη σφράγιση, και για το οποίο αποτέλεσμα ομοίως μας αποδίδεται ευθύνη.

 

Και ενώ ο αρχικός μας προσανατολισμός σε σχέση με τα ανωτέρω, ήταν η αποχή από οποιαδήποτε απάντηση, σε προφανώς αβάσιμους και αναληθείς ισχυρισμούς, εντούτοις η επιμονή των διασπειρόντων τα ανωτέρω και η διάσταση που εξέλαβε το θέμα, δεν μας αφήνει άλλο δρόμο από τη δημόσια τοποθέτηση. Έτσι λοιπόν οφείλουμε να καταστήσουμε συνοπτικά σαφές ότι:

 

1)      Η επιβολή της σφράγισης και η παύση λειτουργίας δεν πραγματοποιήθηκε με ευθύνη και ενέργειες των οργάνων και των υπηρεσιών του Δήμου Καλύμνου, ως αφήνεται να εννοηθεί, προς δημιουργία εντυπώσεων, για την εμπλοκή και του ονόματος εκ της θεσμικής της θέσης, της Αντιδημάρχου Σ. Ψαρομπά, η οποία τυγχάνει μέλος της οικογενείας μας, αλλά από το Τμήμα Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε συμμόρφωση δικαστικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας που εξεδόθησαν επανειλημμένως κατά της εταιρείας ΚΑΤΡΗΣ Α.Ε. Χαρακτηριστικά δε αναφέρουμε, πέραν άλλων όπως λ.χ. της 92/2016 απόφασης του ΣτΕ, την έκδοση τόσο της υπ’ αριθμ. 2182/2018 απόφασης του ΣτΕ για τους περιβαλλοντικούς όρους της δραστηριότητας, όσο και της  υπ’ αριθμ. 871/2004 απόφασης του ΣτΕ για την άδεια της εγκατάστασης, επέκτασης και την οικοδομική άδεια. Μάλιστα η ως άνω εταιρεία προσέφυγε, προσφάτως, εν συνεχεία και διοικητικώς κατά των αποφάσεων ανάκλησης της αδείας και σφράγισης της εγκατάστασης, τόσο με (δύο) προσφυγές ενώπιον του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, όσο και με αίτηση θεραπείας ενώπιον του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, και οι οποίες –όλες- απερρίφθησαν (βλ. σχετικά δημοσίευση αυτών στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ). Συνεπώς τυγχάνει πέραν κάθε λογικής, η απόδοση σε εμάς δήθεν δυνατότητας ή/και δήθεν ευθυνών επηρεασμού όλων των δικαστικών και διοικητικών αρχών της χώρας, για την επέλευση του ως άνω αποτελέσματος.   

 

2)      Η απόπειρα δε συσχετισμού με το σφράγισμα των δεξαμενών, της δήθεν μη εφαρμογής από την ΕΛ.ΣΤΑΤ., λόγω δήθεν αντικρουόμενων συμφερόντων που δεν το επιτρέπουν, της απόφασης 2/2020 του ΣτΕ, για την απογραφή των οικισμών της Καλύμνου, αλυσιτελώς επιχειρείται και μάλιστα ερμηνευόμενη κατά το δοκούν, καθ’ όσον, πέραν της προφανούς μη δυνατότητας εμπλοκής μας και με την ως άνω ανεξάρτητη διοικητική αρχή, από το διατακτικό της εν λόγω δικαστικής απόφασης, προκύπτει ότι, η ακύρωση της, από το έτος 2012, απόφασης του Προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ., σε σχέση με τους οικισμούς της

 

Καλύμνου, επήλθε ελλείψει επαρκούς αιτιολογίας αυτής, κατόπιν δε της ακύρωσης, διετάχθη από το ΣτΕ η αναπομπή της υπόθεσης στην ως άνω αρχή για νέα αιτιολογημένη κρίση, χωρίς να γίνεται, κάτι άλλωστε που θα αποτελούσε υπέρβαση εξουσίας από το ΣτΕ, υποκατάσταση – εν αντιθέσει με τους εώλως επιδιώκοντες αυτήν- της ως άνω ανεξάρτητης διοικητικής αρχής, στη νέα αιτιολογημένη απόφαση που θα εκδώσει, και της οποίας το περιεχόμενο επιχειρείται, απαραδέκτως και αβασίμως, εκ των προτέρων να προκαθορισθεί.

 

3)      Ήτοι λοιπόν αντιφατικώς γίνεται αναφορά και μάλιστα σε, κατά το δοκούν, ερμηνεία εφαρμογής απόφασης του ΣτΕ του 2020, όταν η ίδια η σφράγιση επήλθε, σε εκπλήρωση δικαστικών αποφάσεων του ίδιου δικαστηρίου, του 2004 και 2018, και οι οποίες πλέον εκτελέστηκαν δια των σχετικών, σε συμμόρφωση, εκδοθησομένων διοικητικών πράξεων, μετά και από την εξάντληση κάθε νομικού μέσου κατ’ αυτών και ενώπιον οιασδήποτε αρμόδιας, πέραν των δικαστικών και διοικητικής αρχής. 

 

4)      Τέλος η επιχειρηματική πολιτική του μονοπωλίου που δήθεν μας αποδίδεται, δεν συνάδει με την επιχειρηματική συνεργασία που κατά καιρούς έχουμε συνάψει, αμέσως και εμμέσως, με την εταιρεία ΚΑΤΡΗΣ Α.Ε., ως και με τις συνδεόμενες με αυτήν εταιρείες, και τις οποίες σε κάθε αναγκαία ζήτηση δεν αρνηθήκαμε να τροφοδοτήσουμε με καύσιμα (χαρακτηριστικά αναφερόμαστε στα έτη 2012,2013,2014,2015,2020), ως καθείς θα ανέμενε από τον δήθεν επιδιώκοντα τον επιχειρηματικό αφανισμό του άλλου. Εξάλλου κανείς δεν θα πρέπει να λησμονήσει ότι, σήμερα στο νησί μας και στο συγκεκριμένο κλάδο, δραστηριοποιούνται, ήδη, τρεις εταιρείες πετρελαιοειδών, συνεπώς και σε κάθε περίπτωση, εξ αυτού και μόνο του γεγονότος, δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις δημιουργίας μονοπωλίου.

 

Επειδή λοιπόν η ευθύνη και οι συνέπειες των όποιων επιχειρηματικών επιλογών, εναπόκεινταισε κάθε επιχείρηση χωριστά και δεν δύναται ουδείς να κατηγορεί αορίστως και αβασίμως άλλους, για δήθεν ευθύνες που δεν τους αναλογούν.

 

Επειδή μάλιστα το μόνο που ευλόγως αναμένει η επιχείρησή μας, ως και κάθε επιχείρηση, από όλους τους άλλους που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά, είναι το σύννομο της λειτουργίας και των ενεργειών τους, για τη διατήρηση των συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά.

 

 Επειδή ωστόσο δεν θα ανεχθούμε και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να προσβάλλει τη φήμη και την αξιοπιστία της εταιρείας μας, της οποίας μάρτυρα αποτελεί η

 

90χρονή πορεία και μέσα απόδειξης το κοινωνικό της έργο στο νησί μας όλα αυτά τα χρόνια, επιφυλασσόμενοι μάλιστα για την προάσπιση του ονόματός της που αδίκως και παρανόμως στις μέρες μας βάλλεται.

 

 Επειδή επιπλέον όλα αυτά τα χρόνια αρνούμαστε να υπεισέλθουμε σε πολιτικά και επιχειρηματικά παιχνίδια «εξουσίας», στα οποία ματαίως επιχειρείται η εμπλοκή μας.

 

Γι’ αυτό, χωρίς διάθεση να εμπλακούμε περαιτέρω, τα ανωτέρω παρατίθενται προς αποκατάσταση της δημόσιας αλήθειας και μόνο, οφείλουμε δε, να ενημερώσουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι, η εταιρεία μας, προασπιζόμενη τα νόμιμα δικαιώματά της καθ’ οιουδήποτε βάλλει ή σκοπεύει να βάλλει αυτά, θα εξακολουθήσει να βαδίζει στο δρόμο που έχει χαράξει και με το αρχικό όραμα των ιδρυτών της, οι οποίοι επέλεξαν την παραμονή στον τόπο τους, προκείμενου να συνδυαστεί η όποια υγιή της ανάπτυξη, με την ανάπτυξη αυτού και τη διενέργεια συνεχώς και μέσα στις δυσκολίες που βιώνει η χώρα μας και το νησί μας, επενδύσεων στην επιχείρηση και στον άνθρωπο της Καλύμνου.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ

 

ΑΡΓΩ ΑΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ

 

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ

ΚΑΛΥΜΝΟΣ
 

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com
Argo Kalymnos