Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Για τον καπ. Γ. Τσουλφά Ά. Σκουμπουρδή & Σ. Κούρος

Δύο νεκρολογίες

 

Η Άρτεμις Σκουμπουρδή-ξεναγός & συγγραφέας, και ο κ. Σταμάτης Κούρος-σ. εκπαιδευτικός, διδάκτωρ & συγγραφέας (κατά τη σειρά λήψης των συνεργασιών), γράφουν για τον αποδημήσαντα Γιάννη Τσουλφά, εμβληματικό καπετάνιο της σφουγγαροσύνης και εξαίρετο πολίτη.

*

Γράφει η Άρτεμις Σκουμπουρδή

Καπεταν –Γιάννης Τσουλφάς, ο Πατρίκιος της Ναυτοσύνης.

            Φυραίνει ο τόπος ολοένα… κάθε που αποχαιρετούμε έναν άξιο Έλληνα!

            Αυτές τις μέρες, με περισσή θλίψη συνειδητοποιούμε πως έφυγε ο τελευταίος μιας σπουδαίας γενιάς Καλυμνίων, που τίμησαν επαξίως τον τόπο μας και τους ανθρώπους του!

            Ο καπεταν- Γιάννης Τσουλφάς υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα της Καλύμνου. Κατά το μακρόβιο και δόκιμο ταξίδι της ζωής του, επέλεξε να αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος στη θάλασσα και τους θαλασσινούς.

            Ήταν ένας σύγχρονος Οδυσσέας. Άλλωστε, μέσα στις διηγήσεις του υπερηφανευόταν πως ιχνηλάτησε τη ρότα του πολυμήχανου ήρωα! «Πολλών δ΄ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνω…», κυρίως όμως ταξίδεψε κυριολεκτικά σε όλους τους υδάτινους δρόμους και τα αλίπεδα της Μεσογείου!

            Ατρόμητος στη θάλασσα και στη στεριά, στα δύσκολα, οδηγούσε με ασφάλεια, άλλοτε  σφουγγαράδικα καΐκια και άλλοτε πάλι μεγαλύτερα εμπορικά πλοία.

            Τον συναντάμε, ακόμη, και ως εθελοντή στο θρυλικό θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ», στην Αίγυπτο!

            Με τα χρόνια, λοιπόν, τα φυσικά του χαρίσματα, όπως: ευφυΐα, σύνεση και σωφροσύνη, ευρύτητα σκέψεως και μνήμης, μεγαλείο ψυχής, εμπλουτίστηκαν με γνώσεις, εμπειρία και σοφία και ανέδειξαν τον καπεταν-Γιάννη σε μια σπάνια περσόνα της Καλύμνου!

            Πριν επτά χρόνια συναντηθήκαμε για πρώτη φορά σε μια εκδήλωση. Ζήτησε να μάθει την ταυτότητά μου και με πλησίασε με μια μεγάλη αγκαλιά. Έκτοτε, με τίμησε με τη φιλία του και δήλωνα φανατική θαυμάστριά του.

            Με εντυπωσίαζε ο συναρπαστικός λόγος του. Μειλίχιος, θυμόσοφος, με απίστευτη μνήμη. Στην αφήγησή του έβγαζε πάντοτε πηγαία αγάπη. Μόνο καλά λόγια είχε να πει για τους γεννήτορές μου και τους παλαιότερους συγγενείς μου, αλλά και για όλους τους Καλύμνιους του 20ού αιώνα είχε καλά πράγματα να διηγηθεί. Ανεξάντλητη πηγή γνώσης για τα ιστορικά δρώμενα του νησιού μας.

            Ήξερε τα πάντα και τους πάντες και ποτέ δεν ξεστόμισε κάτι άσχημο για κάποιον. Μου άρεσε να τον αποκαλώ «σοφή κουκουβάγια με μνήμη ελέφαντα!».

            Χαιρόμουν που απολάμβανε όμορφα γεράματα κοντά στα εξαίρετα παιδιά του, την Ελένη και τον Παναγιώτη. Κατά μέγιστο μέρος σ’ αυτούς τους ξεχωριστούς ανθρώπους πιστώνουμε τη μακροζωία του!

            Νιώθω προνομιούχος κι ευτυχής που συνάντησα στο διάβα μου τον υπέροχο αυτόν άνθρωπο, έστω για λίγο, στα στερνά του. Για μένα το «νόστιμο ήμαρ», η χαρά και συζήτηση της επιστροφής μου στην Κάλυμνο, εθιμοτυπικά, συνοδευόταν με την παρουσία, τη συντροφιά του καπετάνιου.

            Δυστυχώς έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και, πλέον, μετράμε απουσίες…

Ο πλήρης ημερών και αγάπης Γιάννης Τσουλφάς έφυγε για το τελευταίο ταξίδι της ζωής του.

 Σκεφτείτε πως, στη δυστοπία του 21ου αιώνα υπήρξε ένας αυθεντικός, καλός, πολυτάλαντος και πολυπράγμων Καλύμνιος, που κουβαλούσε πάνω του την ιστορία, τουλάχιστον εκατό χρόνων της προσφιλέστατης πατρίδας. Ήταν η ίδια, η ζωντανή ιστορία του τόπου μας!

Για όλα αυτά, λοιπόν, που υπήρξε ο καπεταν-Γιάννης, δικαιούται τον τίτλο του πατρικίου της ναυτοσύνης!

Τώρα πλέον ο θαλασσόλυκος ταξιδεύει στο κοινό λιμάνι του Άδη. Μου αρέσει να τον θυμάμαι στολισμένο με τις αρετές του, καθαρό και λαμπερό στη θωριά και στο πνεύμα…

Καλοτάξιδος, καπεταν-Γιάννη!

 

*

Γράφει ο Σταμάτης Κούρος

¨ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ¨   Ο ΚΑΠΕΤΑΝ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΟΥΛΦΑΣ

 Μέσα στον ανοιξιάτικο Απρίλη, μετά το Πάσχα, διάλεξε ο θεός να πάρει κοντά του την εμβληματική μορφή της σφουγγαροσύνης, τον καπεταν –Γιάννη Τσουλφά.

 Στο θλιβερό αυτό νέο, όλοι οι Καλύμνιοι που γνώρισαν κι έζησαν από κοντά την ξεχωριστή προσωπικότητά του σιγοψιθύρισαν ασφαλώς συγκινημένοι : «μας άφησε ο καπεταν –Γιάννης  πλήρης ημερών». Είχε συμπληρώσει τα 97 του χρόνια.

 Όμως έχω την αίσθηση ότι στη συγκεκριμένη απώλεια, οι λέξεις «πλήρης ημερών» δεν ανταποκρίνονται στο εννοιολογικό τους περιεχόμενο.

Πώς αλήθεια να πιστέψεις ότι στον καπεταν-Γιάννη τέλειωσαν οι ημέρες της ζωής του, όταν συζητώντας μαζί του μέχρι τελευταία, θαύμαζες και απολάμβανες την ορθοφροσύνη και οξυδέρκεια του, τον πλούτο των ιστορικών και εγκυκλοπαιδικών του γνώσεων;

Από μικρός στη θάλασσα, ναύτης, καπετάνιος και καραβοκύρης, γνώρισε όλα της τα μυστικά στο ψάρεμα των σφουγγαριών. Γνώρισε σε βάθος τις ικανότητες, το χαρακτήρα, τη νοοτροπία, την ψυχολογία σφουγγαράδων, καπεταναίων και σπογγεμπόρων.

Στα ταξίδια του σε ακτές ελληνικές και αφρικάνικες δεν ψάρευε μονάχα σφουγγάρια, μα μελετούσε ήθη και έθιμα, θρησκευτικά πιστεύω, δοξασίες και παραδόσεις  χωρών και φυλών, και με αξιοζήλευτη κριτική σκέψη προέβαινε σε συγκρίσεις, συσχετισμούς και στοχασμούς.

Ζωτικός μέχρι το τέλος έδινε πνοή στον Καλύμνικο σπογγαλιευτικό συνεταιρισμό, στο γραφείο του οποίου η καθημερινή διαμονή και δραστηριότητα του ήταν για εκείνον το καλύτερο τονωτικό.

Τα 97 χρόνια είναι βέβαια ιδανικό προσδόκιμο ζωής. Εν τούτοις δεν μπορείς να συμβιβαστείς εύκολα στη σκέψη ότι κάποιοι χαρισματικοί άνθρωποι, θάβονται και σβήνουν…

Τον πόνο απαλύνει η πίστη και η ελπίδα πως η ψυχή, όχι μόνον είναι αθάνατη, αλλά διατηρεί συναίσθημα, βούληση και νόηση. Έτσι η νόηση του ευφυέστατου καπετάν-Γιάννη δεν απέθανε και ετάφη με το σώμα του, αλλά ενωμένη πλέον με το άπειρον θείον πνεύμα θα λειτουργεί αιώνια…

Σταμάτης Κούρος.

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version