Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ας μείνουμε τουλάχιστον ενήμεροι Κύριο

Μια που τα αξιόπιστα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που καλύπτουν την κεντρική πολιτική σκηνή, τυφλωμένα από τα 11 εκ. ευρώ που μοιράστηκαν με διαδικασίες απόλυτα αδιαφανείς και γνώριμες, δεν "πρόσεξαν" τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση της κρίσης , παρουσιάζουμε ένα μέρος από αυτές για την ενημέρωση των πολιτών.

  Η πληροφόρηση υπάρχει άπλετη, το θέμα είναι τι επιλέγει ο καθένας να προβάλει κάθε φορά  και -κυρίως- με ποιά κριτήρια το επιλέγει. Και δυστυχώς το μόνο που ΔΕΝ παίζει ως κριτήριο σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η διάθεση των ιδιοκτητών των ΜΜΕ για αντικειμενική ενημέρωση.

  Είναι πολλά τα λεφτά που έχουν πέσει για να είμαστε όλοι ικανοποιημένοι από τον -ένα μήνα ήδη- κοινωνικό  αποκλεισμό και την περιστολή των ατομικών ελευθεριών που μας έχει επιβληθεί. Φυσικά η υγεία είναι πάνω από όλα, κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό, όμως το θέμα είναι τι γίνεται από κει και πέρα.

  Και στο όνομα ενός  "αόρατου εχθρού" (πολύ γραφικό κατά τη γνώμη μου εν έτει 2020) δεν πρέπει να σημαίνει γενικό σιωπητήριο από όλους για όλα. Οι ελλείψεις είναι ορατές, οι καθυστερήσεις πολλές, τα μέσα πενιχρά και οι "εξ αποστάσεως"  διαδικασίες ( βλεπε τηλε-εκπαίδευση και τηλε-εργασία ) σχεδόν ανύπαρκτες.

  Θα αναφέρω μόνο ενδεικτικά της "αντιμετώπισης" ότι στους μη "πληττόμενους" και μη "ευπαθείς" δημοσίους υπαλλήλους που έχουν κληθεί να σηκώσουν το βάρος του κορονοϊού από τα γραφεία τους γιατί απλά Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, δεν ήρθε κανένα  Κράτος να στείλει μέσα ατομικής προφύλαξης , έτσι για να δούμε έστω από κοντά πώς είναι οι περιβόητες μάσκες  που μόνο τις ακούμε. Και το κλείνω εδώ. Ας μην νομίζουν κάποιοι ότι μπορούν να μας δουλέψουν με ψεύτικες δημοσκοπήσεις . Η πραγματικότητα είναι εδώ και τη ζούμε καθημερινά στο πετσί μας.

  Λοιπόν για όποιον δεν θέλει να στρουθοκαμηλίζει και προτιμά εκτός από το να Μένει Σπίτι , να είναι και ενήμερος, ας διαβάσει τα παρακάτω. Ας έχουμε τουλάχιστον τη συνολική εικόνα και όχι αυτή που κάποιοι επιδιώκουν να διαμορφώσουν. 

Οι προτάσεις του σχεδίου «Μένουμε Όρθιοι» είναι οι ακόλουθες:

1. Στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 1 δις επιπλέον χρηματοδότηση ώστε, μεταξύ άλλων, να γίνουν 4000 μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, να ληφθούν επαρκή μέτρα προστασίας για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, να γίνει κεντρικός έλεγχος των εργαστηριακών ελέγχων και να υπάρξει ειδική μέριμνα για ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού.

2. Επέκταση της προστασία της πρώτης κατοικίας μετά τον Απρίλιο του 2020 και απαγόρευση πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους.

3. Άμεσα μέτρα για την κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη ύψους 300 εκ ευρώ με αύξηση κατά 50% των αναπηρικών επιδομάτων και του ΚΕΑ.

4. Ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης με τη μορφή μερίσματος ύψους 1.5 δις ευρώ για να καλυφθούν εργαζόμενοι σε επισφαλείς θέσεις εργασίας – τα γνωστά μπλοκάκια, εργόσημα κλπ – αλλά και μη επιδοτούμενοι άνεργοι, συνολικό μέγεθος 1,7 εκ δικαιούχοι.

5. Πλήρης κάλυψη μισθού, ασφαλιστικών εισφορών και δώρου Πάσχα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα μέχρι τέλη Μαΐου και επιδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με ποσό ίσο με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος για κάθε μήνα μέχρι τα τέλη τα Μαΐου. Ύψος παρέμβασης 8,5 δις ευρώ. Μια παρέμβαση που μπορεί να δώσει τη δυνατότητα, όταν βγούμε από τα σπίτια μας, να ξαναξεκινήσουμε από εκεί που αφήσαμε τη ζωή μας όταν ξεκίνησε αυτή η περιπέτεια.

6. Αναστολή καταβολής του συνόλου των φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες.

7. Πάγωμα των δανειακών οφειλών και άλλων τραπεζικών υποχρεώσεων για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση.

8. Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ύψους 3 δις ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό με κριτήρια τον τζίρο και τους απασχολούμενους σε αυτές.

9. Επιτάχυνση εκταμίευσης των πληρωμών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

10. Ένα μεγαλόπνοο σχέδιο Ηρακλής για τις επιχειρήσεις, αντίστοιχο δηλαδή αυτού που ετοιμαζόταν για τις τράπεζες, με παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο ύψους 12 δισ. ευρώ, αντίστοιχο του προγράμματος της ΕΚΤ, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα τους στην περίοδο της κρίσης.

Kεντρικοί στόχοι των προτάσεων τoυ ΣΥΡΙΖΑ

-- Διατήρηση θέσεων και σχέσεων εργασίας αλλά και εισοδημάτων μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων-ελευθέρων επαγγελματιών κατά τη διάρκεια της κρίσης, στο επίπεδο και την ποιότητα που είχαν διαμορφωθεί πριν την έναρξή της.

-- Στήριξη των επιχειρήσεων με απευθείας ενισχύσεις και επιδοτήσεις, αλλά και με διευκολύνσεις ρευστότητας και εξυπηρέτησης χρεών.

-- Διατήρηση της εγχώριας ζήτησης της ελληνικής οικονομίας κατά την διάρκεια της κρίσης, μέσω στήριξης της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης.

-- Χορήγηση ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω δανείων με εγγύηση του δημοσίου και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων κατά τη φάση αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης και μετά το τέλος αυτής.

-- Διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος.

 

  Όπως υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας κατά την παρουσίαση του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι», τις τελευταίες εβδομάδες και μέρες η σκέψη μας είναι πρώτα και κύρια στους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη της ζωής. Η σκέψη μας είναι στους ασθενείς που νοσηλεύονται απομονωμένοι από τους δικούς τους ανθρώπους. Είναι στις οικογένειες όσων χάθηκαν που βιώνουν τον ανείπωτο πόνο της απώλειας. Είναι στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής. Τους νοσηλευτές και τους γιατρούς του εθνικού συστήματος υγείας που με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής και ενίοτε χωρίς τα απαραίτητα μέσα προστασίας δίνουν την μάχη απέναντι στον ιό. Γιατί κανείς δεν πρέπει να μείνει μόνος σε αυτό τον καθημερινό αγώνα για ζωή. Πρέπει να μείνουμε όλοι μαζί. Ενωμένοι.

Γιατί μόνο με οδηγό την αλληλεγγύη και την ενότητα μπορούμε να βγούμε όρθιοι από αυτή την περιπέτεια.

Αυτά και Καλό Πάσχα.

 

  

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις
Αγγελική Τρικοίλη

Αγγελική Τρικοίλη

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Argo Kalymnos