Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο μητροπολίτης Παΐσιος σε εκστρατεία ενημέρωσης του λαού για τον Κορονοϊό Κύριο

Με τόνωση της θρησκευτικής πίστης και με σεβασμό στην επιστήμη και τις οδηγίες

της κυβέρνησης, ο μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου & Αστυπαλαίας επιδόθηκε σε συστηματική και υπεύθυνη ενημέρωση του λαού για την συμπεριφορά που πρέπει να κρατήσει  απέναντι στο μεγάλο κίνδυνο της πανδημίας του Κορονοϊού που έπληξε τη χώρα μας.

Με βαθιά τομή στην εκκλησιαστική λειτουρική τάξη, και με πατρικές, πλην αυστηρές οδηγίες, προτρέπει πιστούς και ιερείς να λαμβάνουν αυστηρά μέτρα για την προστασία του λαού.

Κάνοντας την αρχή για την εκστρατεία ενημέρωσης, το πρωί της Παρασκευής, 13/3/2020, συγκάλεσε τον ιερό κλήρο της Καλύμνου στον Ι.Ν. του Οσίου Σάββα, «του εν Καλύμνω ασκήσαντος και προστάτη της Καλύμνου», όπου τέλεσε ιερή παράκληση και εν συνεχεία, πραγματοποίησε  λιτάνευση της σεπτής εικόνα του οσίου, στο χώρο της Ι. Μονής.

Το απόγευμα, παρέστη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, και παρακολούθησε τους Χαιρετισμούς. Στο τέλος της ακολουθίας μίλησε προς το λαό και τον κάλεσε να επιδείξει την υψηλή υπευθυνότητα που επιβάλλουν οι ζοφερές ημέρες της πανδημίας.

Ακολούθως ανέθεσε στον εφημέριο του ναού, αιδ/το Ισίδωρο Γλυνάτση, να αναγνώσει το παρακάτω μήνυμα που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη και το κοινοποίησε προς όλους τους ναούς της ι. μητροπόλεώς  και στα ΜΜΕ. Είναι μήνυμα με ξεκάθαρες θέσει επί του προβλήματος και με αυστηρά μέτρα που είναι υποχρεωμένοι ιερείς και πιστοί να σέβονται ως οδηγίες της Εκκλησίας και της Πολιτείας:   

***

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΛΕΡΟΥ, ΚΑΛΥΜΝΟΥ &

ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ

Κάλυμνος Τ.Κ.85200, τηλ.: 2243023000, fax:22700 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Η τοπική μας Εκκλησία διά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Παϊσίου και της σύμπνοης γνώμης του Ιερατείου της,  με αγάπη Χριστού και αίσθημα ευθύνης ενώπιον του Θεού και ειλικρινές ενδιαφέρον για την τιμή και αξία του ανθρωπίνου Προσώπου, υπείκοντας στην Ορθόδοξη Παράδοση της, αποφάσισε να λάβει μέτρα απέναντι στην πρόκληση της Πανδημίας , η οποία μαστίζει την Πατρίδα μας και όλη την Οικουμένη, με παραχώρηση του Ελεήμονος και Φιλανθρώπου Θεού.

Έλαβε λοιπόν τα εξής προσωρινά  μέτρα, πρώτον σχετικά με την τέλεση  των Ιερών Ακολουθιών και την υπεύθυνη προσέλευση σε αυτές:

1)    Να γίνει απολύτως σεβαστό και κατανοητό στο Ορθόδοξο Πλήρωμα της καθ’ημάς Εκκλησίας , αλλά και γενικά στον καθένα ότι  παραμένει προσηλωμένη απαρεκλίτως στην Πατροπαράδοτη διδασκαλία της Εκκλησίας μας περί Θείας Ευχαριστίας, σε ενότητα με την Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

2)    Να γίνει απολύτως σεβαστό και κατανοητό , ότι διά του απλού Εκκλησιασμού και δια της παραμονής μας στην Εκκλησία δεν εξασφαλίζεται ότι δεν θα μεταδίδεται  ο ιός στους προσερχομένους. Η Θεία Κοινωνία είναι το μοναδικό  «φάρμακον αθανασίας προς Ζωήν αιώνιον» και απρόσβλητη από κάθε κακό.

3)    Οι Ιεροί Ναοί θα παραμείνουν ανοικτοί, γιατί ο Ιερός Ναός είναι ο οίκος Θεού ,  οποίος ναός σε κρίσιμους χαλεπούς καιρούς ουδέποτε έκλεισε. Στους ναούς θα τελούνται ως έχει κάθε βράδυ το Απόδειπνον, την Παρασκευή εσπέρας οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου και  μία και μόνη Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, κατά την κρίση του Εφημερίου. Τα Σάββατα θα τελείται Θεία Λειτουργία μόνον αν υπάρχει μνημόσυνο και την Κυριακή η Θεία Λειτουργία κανονικά, με την διαφορά ότι θα τελειώνει ενωρίτερα στις 9.00 πμ, ανεξαιρέτως για όλες τις Ενορίες και τις Ιερές Μονές.

4)    Αναστέλλονται οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί και οι εν αυτοίς ομιλίες, τα Κατηχητικά Σχολεία και οι Κύκλοι Μελέτης Αγίας Γραφής. Όσον αφορά τις συναθροίσεις των Μνημοσύνων ,το στόλισμα δηλαδή στις Αίθουσες των Ενοριών, θα τελούνται κεκλεισμένων των θυρών, μόνο σε κλειστό οικογενειακό κύκλο, χωρίς καλεσμένους. Ομοίως, αναστέλλεται προσωρινά και η συγκέντρωση στις Αίθουσες των Ιερών Ναών μετά την Θεία Λειτουργία(καφές). Σχετικά με τα κανονισμένα  Αρχιερατικά Μνημόσυνα ανακοινώνεται ότι θα τελούνται από τους Ιερείς στους ναούς και ο Μητροπολίτης μας θα τελεί το Τρισάγιον επί του τάφου.

5)    Γίνεται γνωστό σε όλους ότι μετά από πολλή περίσκεψη και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις γενικές συνθήκες ως έχουν, μεταφέρεται ,μόνον για εφέτος, η Εορτή του Αγίου Σάββα του εν Καλύμνω, από την Ε’ Κυριακή των Νηστειών , την Κυριακή του Παραλύτου (9-10 Μαΐου 2020).

     Δεύτερον εκδίδει τις παρακάτω οδηγίες για την συμπεριφορά μας στον Ιερό Ναό:

1)   Σύμφωνα με τις οδηγίες  των υγειονομικών αρχών ζητείται από τις ευπαθείς ομάδες, τους ηλικιωμένους και όσους εμφανίσουν ύποπτα συμπτώματα να παραμένουν σπίτι τους για την δική τους προστασία και να για μην φέρουν σε κίνδυνο τους υπολοίπους. Υπενθυμίζουμε στην αγάπη σας ότι η Πολιτεία έλαβε μέτρα με αυστηρές ποινικές κυρώσεις. Όποιος παραμείνει σπίτι του, παραμένει συγχωρημένος από εκκλησιαστικής πλευράς. Εκείνος θα προσεύχεται από το σπίτι του για εμάς και εμείς για αυτόν. Υπάρχουν τα εκκλησιαστικά μέσα ενημέρωσης από τα οποία μπορούν να παρακολουθούν τις Ακολουθίες.

2)   Όταν  εισερχόμαστε στον Ιερό Ναό θα απολυμαίνουμε τα χέρια μας με τα μέσα τα οποία θα βρίσκουμε στο παγκάρι. Δεν ασπαζόμαστε τις Εικόνες παρά μόνο κάνουμε απλή υπόκλιση, διότι από την χάρη της αγίας Εικόνος δεν μεταδίδεται μικρόβιο, μεταδίδεται όμως  από εμάς στο υλικό της Εικόνας. Ομοίως υποκλινόμαστε και δεν ασπαζόμαστε για τους ιδίους λόγους  το χέρι του Ιερέως και  το Ιερό Ευαγγέλιον κατά την πρωϊνή έξοδο του.

3)   Οι Εφημέριοι και οι Εκκλησιαστικές Επιτροπές είναι υπεύθυνοι για τον υποχρεωτικό εξαερισμό και την απολύμανση του χώρου.

Καλούμαστε όλοι να διάγουμε αυτή την δύσκολη περίοδο με προσευχή και Πίστη προς τον Θεό, συμμόρφωση στις οδηγίες των Αρχών και της Επιστήμης, η  οποία τυγχάνει  δώρο του Θεού για τον Άνθρωπο.

Ευχόμαστε όπως ο Άγιος Θεός διά πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου, του αγίου Σάββα , του αγίου Ιαματικού Παντελεήμονος και Εφόρου της Νήσου μας και Πάντων των Αγίων, σύντομα μας απαλλάξει από αυτή την δοκιμασία και να αξιωθούμε με υγεία και ειρήνη να εορτάσουμε ήρεμα το Πάσχα και την Ανάσταση του Κυρίου μας.

Τονίζουμε και πάλι ότι τα μέτρα αυτά είναι προσωρινά και μπορεί να μεταβληθούν, ανάλογα με την εξέλιξη των γεγονότων.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version