Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο Ν. Ζωίδης στη Γενεύη για την περιφερειακή εμπορική πολιτική

Να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στη διευκόλυνση του εμπορίου στην περιφερειακή εμπορική πολιτική και στα αναπτυξιακά σχέδια, κάλεσε την Επιτροπή Μεσογείου ο Νίκος Ζωίδης, στo "Παλάτι των Εθνών" στη Γενεύη της Ελβετίας βρίσκεται από την περασμένη Τετάρτη ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Νίκος Ζωίδης. 

 

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, εκπροσωπεί στην συνάντηση αυτή το Ελληνικό Κοινοβούλιο ως ομιλητής στην 2η επιχειρησιακή συνάντηση των μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου (PAM) και την χώρα μας αντίστοιχα στις εργασίες της Επιτροπής Μεσογείου και του Ο.Η.Ε για την ενίσχυση του εμπορίου, οι οποίες έγιναν αντίστοιχα τις προηγούμενες ημέρες στη Γενεύη.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, η οποία πραγματοποιείται στο κεντρικό κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, ήταν ομιλητής στην κοινή συνδιάσκεψη που οργανώθηκε σε συνεργασία με την Επιτροπή Εμπορίου και Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η έναρξη του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε από τον Δρα Supachai Panitchpakdi, Γενικό Γραμματέα της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), τον κ. Andrey Vasilyev, Αναπληρωτή Εκτελεστικό Γραμματέα της Οικονομικής Επιτροπής Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE) και από τον Γερουσιαστή Francesco Maria Amoruso, Πρόεδρο της 2ης Μόνιμης Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου.

Τα θέματα που συζητήθηκαν στο συνέδριο ήταν περιφερειακές συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών, θέματα τελωνειακής πολιτικής, θέματα εμπορίου, ανάπτυξη παραγωγικών δεξιοτήτων, ενέργεια και διαχείριση υδάτινων πόρων κ.α.

Το πρωί της Πέμπτης ο κ. Ζωίδης στα πλαίσια του ταξιδιού του, είχε συνεργασία με τον Πρέσβη της Ελλάδος παρά τα Ηνωμένα Έθνη κ. Γεώργιο Κακλίκη στα παράρτημα της ελληνικής Πρεσβείας, καθώς και με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ελβετίας - Υπέρτιμο και Έξαρχο Ευρώπης κ.κ. Ιερεμία (Κώο στην καταγωγή), στα γραφεία του Κέντρου Ορθοδοξίας που εδρεύει στην Γενεύη.

Όπως τόνισε στην ομιλία του, αναφερόμενος στα ελληνικά συμφέροντα, λόγω των προσφάτων πολιτικών εξελίξεων στην περιοχή της Μεσογείου αναμένεται να καθυστερήσουν οι πρωτοβουλίες και οι προτεραιότητες για ενίσχυση της ευρωμεσογειακής συνεργασίας και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων συμφωνιών ελευθέρων συναλλαγών.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου παρουσίασε αναλυτικά την σημερινή κατάσταση και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, εξηγώντας ότι οι τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλονται στο επίπεδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την Συμφωνία Διευκόλυνσης του Εμπορίου αρχίζουν να αποφέρουν καρπούς ιδιαίτερα σε θέματα όπως η υιοθέτηση και χρήση διεθνών προτύπων, η ελευθερία του διαμετακομιστικού εμπορίου, οι επιτροπές διευκόλυνσης του εμπορίου και η online δημοσίευση των εμπορικών κανονισμών και διαδικασιών.

«Παρόλα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες, αγκυλώσεις και έννομες αντιδράσεις χωρίς να παραγνωρίζουμε και τον ενδοθρησκευτικό και τον ενδοπολιτικό διάλογο που πρέπει να συνεχισθεί. Ενδεχομένως, και έως την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων του Γύρου της Doha να έπρεπε να επικεντρωθούμε στο περιφερειακό επίπεδο με στόχο να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα της περιφέρειας της Μεσογείου και τη θέση της στο νέο οικονομικό παγκόσμιο γίγνεσθαι», τόνισε ο κ. Ζωίδης και κατέληξε:

«Σε κάθε περίπτωση εκείνο που γίνεται εμφανές, είναι η ανάγκη για συνεργασία, συντονισμό και εμπιστοσύνη μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων καθώς και η ανάγκη για επιπλέον έρευνα η οποία και θα διευκολύνει την βαθύτερη κατανόηση των διασυνοριακών λειτουργιών, της εγγενούς δυναμικής, των έννομων συμφερόντων και των θεσμικών περιορισμών από τους διαμορφωτές πολιτικής». 

 

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version