Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αθώος ο Γ. Ρούσσος και στις δύο δίκες, έκθετη η «τρόικα» Κύριο

Δύο μηνύσεις είχε να αντιμετωπίσει ο τ. δήμαρχος κ. Γ. Ρούσσος, στα δικαστήρια της Ρόδου, και στα δύο κηρύχθηκε αθώος. Ηττημένοι της υπόθεσης, δικαστικά – πολιτικά – ηθικά, είναι ο δήμαρχος κ. Δημ. Διακομιχάλης, ο πρόεδρος του δημ. σ/λίου κ. Ν. Γαβαλάς και οι συν αυτοίς.

 

Οι δύο υποθέσεις

Η πρώτη δίκη προήλθε από καταγγελία του κ. Διακομιχάλη για παράνομη απασχόληση και αμοιβή υπαλλήλου. Πρόκειται για το γιο συμβασιούχου του Δήμου (Θ.Κ.), του γνωστού εθελοντή που χειριζόταν εθελοντικά, χωρίς αμοιβή, το πυροσβεστικό όχημα του Δήμου και προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην Κάλυμνο σε περιπτώσεις πυρκαγιών αλλά και πλημμυρών, αλλά ο άνθρωπος άκουγε «τα εξ αμάξης».

Η δεύτερη δίκη προήλθε από μήνυση που είχε υποβάλει κατά του κ. Ρούσσου ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. του νοσ/μείου κ. Γ. Θανάτσης, για «συκοφαντική δυσφήμηση», στην πολύκροτη υπόθεση του Θαλάμου Αποσυμπίεσης, στο νοσ/μείο Καλύμνου, και την αναπηρία του δύτη κ. Π. Γεωργαντή. Στην υπόθεση αυτή ήταν κατηγορούμενοι και άλλοι από την παράταξη του κ. Ρούσσου, όλοι τους αθωώθηκαν, και εκκρεμούσε μόνο η δίκη του κ. Ρούσσου.  

Η εκδίκαση των υποθέσεων

Για τις δίκες αυτές κατέβηκαν παρέστησαν ως μάρτυρες κατηγορίας οι κ.κ. Δ. Διακομιχάλης - δήμαρχος, Ν. Γαβαλάς-πρόεδρος του δημ. σ/λίου, Γ. Δρόσος - δ/ντής της εφημερίδας «Νησιωτική Διαδρομή», και Γ. Μανιάς- έμπορος, και προφανώς ο μηνυτής κ. Γ. Θανάτσης.

Η πρώτη υπόθεση, με την κατηγορία της «παράνομης απασχόλησης υπαλλήλου», εκδικάστηκε στις 4.5.11 και ο κ. Ρούσσος κηρύχθηκε ομόφωνα αθώος. Ήταν η πρώτη φάση της μάχης και η πρώτη… πανηγυρική ήττα του κ. Διακομιχάλη. Η δεύτερη υπόθεση εξελίχθηκε σε «ιστορική δίκη». Ξεκίνησε το βράδυ… της 6ης.5.11, στις 9 η ώρα, και περατώθηκε ξημερώματα της επόμενης ημέρας, στις 5: 10΄. Ξενύχτησε το δικαστήριο γ’ αυτή την υπόθεση. Το αποτέλεσμα και εδώ; Ομόφωνα αθώος ο κ. Ρούσσος.

Έκθετη η «τρόικα» - τριπλή ήττα

Δύο υποθέσεις κατέβασε στη Ρόδο η παράταξη Διακομιχάλη με κατηγορούμενο και στις δύο τον κ. Ρούσσο, αλλά και στις δύο απέτυχε παταγωδώς. Η έκβαση του «ζεύγους» των δικών, με πρωταγωνιστή στην πρώτη τον κ. Διακομιχάλη, το σημερινό δήμαρχο(!) και στη δεύτερη το στενό φίλο και συνεργάτη του κ. Διακομιχάλη κ. Γ. Θανάτση, το σημερινό προϊστάμενο του 2ου Γραφείου Β/θμιας Εκπ/σης(!), αποτελούν βαριά ήττα για την «παράταξης της συναίνεσης». Το αποτέλεσμα και των δύο δικών καθιστά έκθετους στην κοινή γνώμη πρωτίστως τους μηνυτές και δευτερευόντως τους μάρτυρες κατηγορίας.

Ειδικά η «τρόικα» των κ. Διακομιχάλη-Θανάτση-Γαβαλά υπέστη τριπλή ήττα: Δικαστική, Πολιτική, Ηθική. Δικαστική, εκ του αποτελέσματος. Πολιτική, γιατί στην επιχείρηση πολιτικής εξόντωσης του αντιπάλου τους κ. Ρούσσου, βγήκαν από το δικαστήριο με «κομμένα τα φτερά». Ηθική, γιατί όταν κατηγορείς κάποιον (α) για λαθροχειρία στην απασχόληση υπαλλήλου και (β) για συκοφαντική δυσφήμηση, είναι επόμενο, όταν αθωώνεται ο κατηγορούμενός σου και μάλιστα παμψηφεί, να επιστρέφουν οι κατηγορίες στο πρόσωπό σου.

Τα παραλειπόμενα της δίκης

Για τα παραλειπόμενα της δίκης δε θα κάνουμε λόγο (ούτε για ειρωνικές συμπεριφορές από την «όχθη» των κατηγόρων, ούτε για τις φράσεις του τύπου «εγώ είμαι καλό παιδί, κύριε πρόεδρε, αλλά ο κατηγορούμενος…» (δηλαδή: λυπηθείτε με, το κατατρεγμένο) ούτε για τα «κρεμασμένα αυτιά» μετά την απόφαση του δικαστηρίου. Θα σταθώ μόνο στις πληροφορίες που έχουμε για την πλάγια έκκληση του συνηγόρου κατηγορίας, όταν είδε ότι «βουλιάζει το πλοίο» αύτανδρο, να «τσιμπήσει πονηρά μια έκφραση συγνώμης από τον κατηγορούμενο κ. Ρούσσο και αυτοί εις απάντηση καλής θέλησης να αποσύρουν τη μήνυση (δηλαδή, να δεχτεί την ενοχή του ο Ρούσσος και αυτοί να αποδείξουν πόσο καλοπροαίρετοι είναι…), και στην δριμεία απάντηση που έδωσε ο συνήγορος του κ. Ρούσσου, ο κ. Δ. Καρδούλιας, ο οποίος λέγεται ότι έδωσε ρεσιτάλ στο δικαστήριο.

Να σημειώσουμε ακόμη την αμήχανη απορία του συνηγόρου κατηγορίας, όταν είπε το δικαστήριο «αθώος ο κατηγορούμενο»: «Δεν καταλαβαίνω κ. πρόεδρε την απόφαση αυτή». Ωραία ήταν και η απάντηση του κ. προέδρου: «Θα την καταλάβεις; όταν θα την καθαρογράψουμε».

Επιστροφή στην Κάλυμνο

Σήμερα, με καιρό 7-8 μποφόρ, ταξιδεύουν από Ρόδο προς Κάλυμνο ο «νικητής κατηγορούμενος» Ρούσσος και οι «καταδικασθέντες κατήγοροι» Διακομιχάλης, Θανάτσης, Γαβαλάς. Ο πρώτος ταξιδεύει με αίσθημα λύτρωσης και δεν θα τον «πιάσει» η θάλασσα. Οι άλλοι με τα  συναισθήματα ταπείνωσης δε θα αντέξουν μια ακόμη φουρτούνα. Δεδομένη η ναυτία….

Δεδομένο όμως το κήρυγμα ενότητας, συναίνεσης κ.λπ.  μόλις πατήσουν τα πάτρια εδάφη.  

Πάντως, επί μία εβδομάδα η δημ. Αρχή είχε μεταφέρει την έδρα της… στη Ρόδο. Ανέστειλε την εφαρμογή του Καλλικράτη, τη διαύγεια και όλο το βουνό των άμεσων και κατεπειγόντων θεμάτων (μνημείο παρασκηνιακού οργίου το Πρωτόκολλο της Πολεοδομίας) και επέβαλε… ένα πολυήμερο «τάιμ άουτ» στα προβλήματα της Καλύμνου.

Αλλά επιστρέφοντας στην Κάλυμνο, ξανά προς τη δόξα τραβά… Εχει πολλά μέτωπα του τοπικού εμφύλιου να αναζωπυρώσει: ΧΥΤΑ, ΑΝΕΚ και τόσα άλλα…   

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version