Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μεγάλο πανηγύρι στον Άγιο Μάμα Σκαλιών Κύριο

Σε μεγάλο πανηγύρι εξελίχθηκε η γιορτή του Αγίου Μάμα (2 Σεπτεμβρίου) στα Σκάλια

Καλύμνου. Φέτος η εικόνα ήταν άκρως εντυπωσιακή. Τέτοιο κόσμο έχουμε δει μόνο στο πανηγύρι του Αγ. Παντελεήμονα, αλλά και εκεί τα πράγματα είναι απλά…

 Σκαλιώτες και μη, από όλη την Κάλυμνο, ανέβηκαν την πλαγιά με την εκπληκτική και ανεπανάληπτη θέα, βορειοδυτικά του Πλατάνου, και παρακολούθησαν με ευλάβεια τον εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας (βίντεο), στο μικρό και ιστορικό εκκλησάκι του αγίου (προστάτη των βοσκών).

Το σπάνιο φαινόμενο ήταν το απέραντο τραπέζωμα που στήθηκε όχι μόνο στην πλατεία του Πλατάνου αλλά και σε όλα τα πάνω από τον Πλάτανο δαμάκια.  Και οι περισσότεροι «προσκυνητές», πριν τελειώσει ο εσπερινός είχαν πάρει «θέση μάχης» στα στρωμένα τραπέζια (ρεζερβέ και στα Σκάλια, για σιγουριά…), ενώ η τσίκνα από το ψήσιμο των σουβλακιών κ.α. απλωνόταν σε όλα τα «πέριξ».

Το πρόγραμμα της πανήγυρης περιλάμβανε και παραδοσιακή ορχήστρα,  τα «Καλιδωνάκια». Όλες οι πυρετώδεις προετοιμασίες προμήνυαν πανηγύρι με τα όλα του (μάθαμε ότι το βράδυ έγινε ένα «ηχηρό» πανηγύρι) και ο πρόεδρος του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου «Σκαλιωδάν», Νικ. Πελεκάνος, έτρεχε πάνω-κάτω να τα φέρει όλα βόλτα και να λειτουργήσει ομαλά η τραπεζοπανήγυρη.

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com

Πολυμέσα

Έκθεση εικόνων

Argo Kalymnos