Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η ποίηση Χαϊκού και στην Κάλυμνο - ΔΣ Αναγνωστηρίου

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Αναγνωστήριο Καλύμνου ‘’ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ’’

το Σάββατο 3 Αυγούστου, στο ισόγειο του Πνευματικού μας Κέντρου, παρουσιάστηκαν οι δύο νέες ποιητικές συλλογές της Θέμιδος Τάταρη-Μπιλλήρη «Θροΐσματα ψυχής» και «Κόκκινο βαθύ».

      Και οι δύο συλλογές ανήκουν σε ένα νέο είδος ποίησης, αυτόν τον «χαϊκού» παγκο-σμιοποιημένου πλέον, μιας ποιητικής φόρμας, γενέτειρα της οποίας είναι η χώρα των χρυσανθέμων, η Ιαπωνία.

      Πρόκειται για τρίστιχες ποιητικές μινιατούρες 17 συλλαβών σε διάταξη 5-7-5. Το είδος αυτό της ποίησης ήκμασε τον 17ο αιώνα με τον κορυφαίο Ιάπωνα ποιητή Μπασό και διαδόθηκε τον 20ό αιώνα σ΄ όλο τον κόσμο. Ποιήματα δομημένα με τους δικούς τους κανόνες, τα οποία συμπυκνώνουν σκιρτήματα και συγκινήσεις, τρυφερότητα και ρομαντισμό, θλίψη και μελαγχολία, ευφυΐα, χιούμορ, υπαινιγμούς κλπ.

      Στη χώρα μας τα εστερνίστηκε ως τρόπο μινιμαλιστικής έκφρασης ο νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης και τα καθιέρωσε δια του κύρους του και του ποιητικού αναστήματός του.

      Την παρουσίαση έκαναν οι κ.κ. : Γεώργιος Θανάτσης, φιλόλογος-τ. Γυμνασιάρχης και Δρ. Λαογραφίας,  Νίκη Ρεΐση, δημοσιογράφος,   Ξένια Τάταρη, εκπ/κός και Θέμις Τάταρη-Μπιλλήρη, η συγγραφέας.

      Οι πρώτες απαγγελίες χαϊκού έγιναν από τα τέσσερα εγγονάκια της ποιήτριας, από τη συλλογή «Θροΐσματα ψυχής», αφιερωμένα σ΄ αυτά. Τη Ρηνούλα, το Θεμάκι, την Ελενίτσα και το Γιαννάκη.

      Στο τέλος έγιναν απαγγελίες και από τις δύο ποιητικές συλλογές από τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας Καλύμνου : Καρβέλη Ελπινίκη, Κλωνάρη Άννα, Μαραγκού Καλλιόπη, Χαραμαντά Στέλλα, Βαγιανό Σωτήρη και Μακρυλλό Μιχάλη.

      Οι απαγγελίες επενδύθηκαν από τους δύο εξαίρετους δικούς μας μουσικούς Μαρία Φωκά στο φλάουτο και Γιώργο Μπουφίδη στο κλαρινέτο.

      Συντόνισε το μέλος της Θ.Ο.Κ. Ευδοκία Λάππα.

      Προλόγισε και έκλεισε την εκδήλωση ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου Παναγιώτης Γιαμαίος.

      Η οικογένεια Θέμιδος και Γιάννη Μπιλλήρη ‘’τρατάρισε’’ τους παρισταμένους με ποικιλία γλυκισμάτων και δροσερών χυμών στο προαύλιο του Αναγνωστηρίου, κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο την ποιητική βραδιά.

      Ήταν, κατά γενική ομολογία, μια εξαιρετική, ευρηματική και πρωτότυπη παρουσίαση ποιητικών συλλογών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αναγνωστηρίου

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version