Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«Σκιώδης» η δημ. Αρχή των 6 δημ σ/λων στους 27 του ΔΣ Κύριο

Το νέο δημοτικό συμβούλιο Καλύμνου των έξι (6) παρατάξεων και δημ. σ/λων

κατανεμημένων σε 6+6+6+5+3+1, όπως επιβάλλει η απλή αναλογική του «Κλεισθένη», στην πρώτη ανάγνωση φαίνεται να φέρνει το χάος και την ακυβερνησία. Γιατί η νέα δημ. Αρχή θα διαθέτει μόνο 6 δημ. σ/λους στους 27 που απαρτίζουν το δημ. σ/λιο.  

Στην πραγματικότητα όμως θεμελιώνεται κάτι το ουσιαστικό υπέρ της καθαρής πολιτικής και της αληθινής δημοκρατίας. Καταργείται ο αυταρχισμός της εξουσίας και κάθε στημένο «παιχνίδι». Για να στηθεί μια μη… «δουλειά» (για να το πούμε έτσι πιο μαλακά), πρέπει να συνωμοτήσει σχεδόν το «σύμπαν» του δημ. σ/λίου, γιατί η δημ. Αρχή των 6 δ.σ., για να κερδίσει την πλειοψηφία των 14 «Ναι», θα ζητήσει «χείρα βοηθείας», ουσιαστικά συνενοχής, τουλάχιστον άλλων δύο παρατάξεων. Την πολυτέλεια του «αποφασίζομεν και επιβάλλομεν» συνεχίζουν να την έχουν μόνο οι δήμαρχοι της «καθαρής νίκης», του 51% και της πλειοψηφίας των δημ. σ/λων - όσο μπορούν κι αυτοί να ασκήσουν εξουσία τέτοιου μοντέλου…

Τι πρέπει, λοιπόν, να γίνει για την ομαλή και παραγωγική λειτουργία του δημ. σ/λίου; ΚΑΘΑΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΕΝΗ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ,ΜΕ ΑΛΛΗΛΟΣΕΒΑΣΜΟ ΤΩΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΜΟΝΟ ΣΚΟΠΟ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ. Αυτή η λύση θα επιβληθεί εξ ανάγκης, γιατί αλλιώς το δημ. σ/λιο θα παραπαίει και η δημ. Αρχή θα καταντήσει «σκιώδης».

Και όταν λέμε για συνεργασία που «οικοδομείται» και δεν είναι ευχή ή «κραυγή αγωνίας». Εννοούμε κάτι απλό και ουσιαστικό: Οι θέσεις, οι εξουσίες και οι ευθύνες να συμφωνηθούν κατά το πνεύμα της απλής αναλογικής. ΟΛΟΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ, όχι μόνο οι 6 της δημ. Αρχής – τουλάχιστον 3 άλλων παρατάξεων.

Σε ένα τέτοιο σχήμα εξουσίας, όσο κι αν κάποιοι θα έχουν την επιθυμία ή και την πονηρία να υποσκάπτουν το δήμαρχο, η αλληλεξάρτηση των συνεργαζόμενων θα συγκρατεί κάθε φυγόκεντρη τάση.

Δε γίνεται αλλιώς σε ένα δημ. σ/λιο της Καλύμνου κομματιασμένο σε 6+6+6+5+3+1 και με ένα δήμαρχο του 22%. Ένα τέτοιο ποσοστό για δήμαρχο δεν δίνει κύρος ούτε και εξουσία με δεδομένη τη πολυδιάσπαση του δημ. σ/λίου. Αυτό το «κούρεμα» των παρατάξεων είναι μήνυμα το λαού ότι θέλουν Δημαρχία πλατιάς συνεργασίας.

Επομένως, ανεξάρτητα από το τι θα βγάλει η ένσταση για το μεγάλο αριθμό άκυρων ψηφοδελτίων που διαπιστώθηκε εις βάρος μιας παράταξης, η κατάσταση δεν αλλάζει. Ο νέος δήμαρχος θα έχει την έγκριση του 1/5 του λαού και «πλειοψηφία» των 6 δ.σ. στους 27 δ.σ.

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com
Argo Kalymnos