Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μικρή συμβολή στο ιστορικό της αναβίωσης

της ενοργάνου γυμναστικής στη σύγχρονη Ελλάδα

 

Η ελληνική ενόργανη γυμναστική, ενώ είχε κατακτήσει έξι μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896, και ενώ το άθλημα συνέχιζε να περιλαμβάνεται σε όλες τις μετέπειτα Ολυμπιάδες, από  το 1896  μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1960, βρέθηκε   (στην Ελλάδα) σε μια καθοδική  πορεία, για να μην πούμε ότι περιέπεσε σε μαρασμό. Η αλλαγή της εικόνας αυτής άλλαξε ριζικά  με την επανεμφάνιση ελλήνων αθλητών το1988 στη Σεούλ και κυρίως το1996 πλέον , στην Ατλάντα.

Για τη δική μου λογική (φωτο, Γιάννης Κουτούζης-«Δυναμίτης») και επειδή και στον αθλητισμό δε γίνονται θαύματα ούτε παρθενογενέσεις υπάρχουν αυτή η εξέλιξη δε θα  μπορούσε να είχε συμβεί, εάν τα τριάντα (30) αυτά  χρόνια που μεσολάβησαν και καταγράφηκαν ως παρακμιακά για το υπέροχο αυτό άθλημα, ήταν όντως μια τελείως νεκρή περίοδος.

Ένα δημοσίευμα το οποίο θα παραθέσω πιστεύω ότι τεκμηριώνει ως ένα βαθμό τον παραπάνω συλλογισμό μου ή τουλάχιστον προσθέτει μια ψηφίδα στο ιστορικό κενό του αθλήματος, από το1960 έως το1988, Ολυμπιακό έτος της Σεούλ.

Στο τεύχος του περιοδικού «Γυμναστική και Αθλητισμός»- Έκδοσις Ενώσεως Γυμναστών Ελλάδος, τεύχος Μαΐου 1964, σελ.2- διαβάζουμε : Επ’ ευκαιρία της επισκέψεως εις Αθήνας της Δδος Τσάπο Ν., καθηγήτριας της Σχολής Σωματικής Αγωγής της Βουδαπέστης και πρωταθλητρίας της Ουγγαρίας εις την γυμναστικήν του Ολυμπιακού Προγράμματος και των επιδείξεών της εις την Ε.Α.Σ.Α. και την Σχολήν Αναβρύτων, θα επιθυμούσαμε να συγχαρούμε τον Έλληνα καθηγητήν της Σωματικής Αγωγής του Κολλεγίου Αθηνών και προπονητήν της αθλητικής γυμναστικής του Π.Α.Ο. κ. Ιωάννην Κουτούζην δια την πρωτοπόρον εργασίαν του.

Κατά την επίδειξιν της Δδος Τσάπο, ο κ. Κουτούζης παρουσίασε ένα θαυμάσια γυμνασμένο τμήμα του Π.Α.Ο. στο δίζυγο και μονόζυγο.

Το γεγονός αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα διότι ένας νέος συνάδελφος σημειώνει τα πρώτα βήματα της αναβιώσεως εις τον τόπον μας ενός αθλήματος, το οποίον ανέδειξε πολλούς Έλληνας Ολυμπιονίκας , κατά τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνας (Πετμετζάς 3ος στο μονόζυγο, Μητρόπουλος 1ος και Περσάκης 3ος στους κρίκους»…

Συμπληρωματικές, προσωπικές πληροφορίες: στο μοναδικό τότε κλειστό γυμναστήριο του «Βασιλικού Σχολείου» Αναβρύτων παραβρέθηκε όλος ο γυμναστικός κόσμος της εποχής, ανάμεσα στους οποίους και ο Γ.Γ.Α. Καλφαρέτζος .Αποτέλεσμα αυτής της παρουσίας και ενημέρωσης του Γενικού Γραμματέα ήταν η άμεση εκδήλωση ουσιαστικού ενδιαφέροντος από την επίσημη πολιτεία. Προκηρύχθηκε υποτροφία του Ι.Κ.Υ. για την ενόργανη γυμναστική στη Γερμανία ,πατρίδα του Φρίντριχ- Λούντβιχ Γιαν, « πατέρα της γυμναστικής» Ο υπότροφος συνάδελφος Σατρατζέμης επανερχόμενος στην Ελλάδα, ανάμεσα στις άλλες, σχετικές δραστηριότητες, ίδρυσε και το τμήμα ενοργάνου γυμναστικής στον «Ολυμπιακό», σε συνεργασία με το τμήμα του Παναθηναϊκού.

Τέλος μνημονεύω με σεβασμό το όνομα του αείμνηστου Απόστολου Νικολαΐδη, β! αντιπροέδρου του τότε «Μεγάλου Παναθηναϊκού»  (επί προεδρίας Ιωάννη Μοάτσου) με την παρότρυνση και την υποστήριξη του οποίου ( με ανύπαρκτα μέσα ) ξεκίνησα τις πρώτες προσπάθειες για την αναβίωση του αθλήματος.

 Αθήνα 22 Μαρτίου 2019

 

Ιωάννης Κουτούζης, καθηγητής φυσικής αγωγής του Κολλεγίου       Αθηνών, γυμναστής ομάδων του Π.Α.Ο. (1962-1983)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version