Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Ο «Χορός της Παναγιάς» με πλήθος εορταστών-χορευτών

Κυριακή της Τυρινής (10/3/19), στην πλακόστρωτη αυλή της Παναγιάς του Χωριού,

της Κεχαριτωμένης, από το απομεσήμερο μέχρι την ώρα του πρώτου Κατανυκτικού Εσπερινού, πλήθος χορευτών κάθε ηλικίας, με πολύ κέφι και ζωντάνια, αναθέρμαναν το έθιμο του «Χορού της Παναγιάς».

Σύμφωνα με την παράδοση η μεγάλη πλειοψηφία των κοριτσιών ήταν ντυμένες με τα καββάδια τους, ενώ οι βιολιτζήδες ήταν και φέτος από τη μεγάλη οικογένεια Μικέ και Μανόλη Τσουνιά. Τα βιολιά που κελαηδούσαν και λαούτα κρατούσαν ζωντανό και σταθερό ρυθμό για τους χορευτές του Ίσου και της Σούστας

Πρώτοι οι Αντ. Καμπουράκης (ο «πάρβας» - το λέει ο ίδιος και το χαίρεται) και οι δύο νεότεροι τεχνίτες στον Ίσο και τη Σούστα, Πιζάνιας και Κουρμούλης (χαίρεσαι να τους βλέπεις).

Τον τελευταίο χορό της ημέρας έσυρε, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, ο παπάς Μουζουράκης, πρώην χορευτής του Λυκείου Ελληνίδων Καλύμνου, Μαζί με τον αειθαλή Αντ. Καμπουράκη και τους πλαισίωσαν οι βετεράνοι του χορού (μόνο άντρες σ’ αυτό το χορό…), ο δήμαρχος και πολιτικά πρόσωπα του τόπου.

Στις 5 η ώρα ο μητροπολίτης κ. Παΐσιος χτύπησε την καμπάνα, για να δώσει το πέρας του χορού, και τη συνέχεια στον Κατανυκτικό Εσπερινό, όπου εψάλησαν, μεταξύ άλλων, το προκείμενο «μη αποστρέψεις» και το ιδιόμελο «Έλαμψεν η χάρις».

Και του χρόνου με υγεία.

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version