Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Εκκλησία του Αγ. Γρηγορίου στον Πάνορμο – Γρ. Ατσά

Πολύ εντυπωσιακή η μικρή εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, στον Πάνορμο,

απέναντι από τον Αρχάγγελο, προς τη γειτονιά του Παραδείση. Είναι (μάλλον) η μοναδική εκκλησία του Αγ. Γρηγορίου στην Κάλυμνο.

Κτίτορας και ιδιοκτήτης του ναΐσκου είναι ο έμπορος Γρηγόρης Κουμπαράς, πρωτοψάλτης του γειτονικού του ενοριακού ιερού του Αρχαγγέλου. Έχτισε την εκκλησία σε ειδικό οικόπεδο που αγόρασε, δίπλα από το σπίτι του με δικές του δαπάνες.

Η εξωτερική εικόνα του ναϋδρίου αυτού είναι πολύ ελκυστική, σε τραβάει να το πλησιάσεις για να θαυμάσεις από κοντά την απαράμιλλη αισθητική του, μέσα κι έξω από την εκκλησία. Το σχήμα (ρυθμός) και το μέγεθος του ναού είναι κατά τα πρότυπα των παλιών μικρών ναών, και μεγαλύτερος, όπως του γειτονικού Αγ. Αντωνίου, της Αγ. Μαρίνας στο Νικηφόρειο Γυμνάσιο κ.α. Οι αυλές περιποιημένες σαν εξωτερικός χώρος καλοχτισμένου σπιτιού.

Εσωτερικά η έκπληξη είναι πολύ μεγαλύτερη: σκαλιστό ξύλινο τέμπλο, υψηλής αισθητικής τελειότητας. Οι αγιογραφίες ιστορημένες με μορφές και χρώματα που επιβάλλουν στον προσκυνητή την ευλάβεια. Ολοκληρωμένη εσωτερική εικόνα ναού με δεσποτικό θρόνο, αναλόγιο ιεροψάλτη, παγκάριο και καρέκλες εκκλησιαζομένων.

Όλα με δαπάνες του κτίτορα, του Γρηγόρη Ατσά, όπως και η συνεχής φροντίδα της εκκλησίας, η καθαριότητα και η «ευπρέπεια του οίκου». Τα πάντα είναι προσωπική υπόθεση του Γρηγόρη, γιατί νιώθει την εκκλησία του σαν δεύτερό του σπίτι.

*

Στις 24 Ιανουαρίου, παραμονή της εορτής του Αγίου του ναού, είχαμε πανηγυρικό αρχιερατικό με το μητροπολίτη κ. Παΐσιο, ιερείς τους αιδ. Ι. Γλυνάτση, Α. Καραφύλλη, Ν. Καζαβούλη, και Τ. Καμπούρη. Έψαλλαν οι ιεροψάλτες Σ. Ν. Τρικοίλης, Κουμπ. Ατσάς, Θ. Γάργαλης, Χ. Ζαχαρίου και Η. Πουγούνιας.   

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com
Argo Kalymnos