Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Διαπαραταξιακό Προεδρείο, συναίνεση με «νευρικότητα» Κύριο

Την Κυριακή, 2/1/11, 10π.μ., έγιναν οι δημαιρεσίες για την ανάδειξη του προεδρείου του δημ. σ/λίου και για την εκλογή των μελών των δύο επιτροπών που προβλέπει ο Καλλικράτης. Το κλίμα ήταν ήρεμο, αλλά η συναίνεση εμφάνισε νευρικότητα.

Στις διαδικασίες για την εκλογή του προεδρείου προήδρευσε, κατά τον νόμο, ο δημ. σύμβουλος της πλειοψηφίας με τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές Πρόεδρος κ. Παντ. Ζωίδης. Στην έδρα ήταν και ο δήμαρχος κ. Διακομιχάλης καθώς και ο Καλύμνιος βουλευτής του Καναδά κ. Γιάννης Κάνης.

Οι εκλογές ανέδειξαν πρόεδρο τον κ. Νικόλα Γαβαλά, αντιπρόεδρο τον κ. Γιάννη Μαστροκούκο, από την αξ. αντ/τευση, όπως προβλέπει ο νόμος, και γραμματέα τον κ. Γιώργο Ψαρά, από την ελ. αντ/τευση, επίσης όπως επιβάλλει ο νόμος. Αντιδήμαρχοι Ο κ. δήμαρχος, στα πλαίσια των Δημαιρεσιών, ανακοίνωσε και τους τρεις αντιδημάρχους που επέλεξε ως άμεσους συνεργάτες, ορίζοντας αμέσως και τις βασικές τους αρμοδιότητες:

  1. Σεμίραμις Ψαρομπά: Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης
  2. Ηλίας Τσέρος: Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών
  3. Παντελής Ζωίδης: Καθαριότητα και Πρασίνου

Τα ως άνω ονόματα ήταν γνωστά προ καιρού, αλλά με την ανακοίνωση του δημάρχου επισημοποιήθηκε το σχήμα της δημ. Αρχής. (φωτο άνω: Ψαρομπά, Γαβαλάς, Τσέρος) Επιτροπές Μετά την εκλογή του προεδρείου το σώμα προχώρησε στην εκλογή των μελών των δύο επιτροπών, της Οικονομικής Επιτροπής (αναβαθμισμένη η παλιά Δημαρχιακή Επιτροπή) και της Επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Τα πρόσωπα που εξελέγησαν είναι τα εξής (οι δύο τελευταίοι σε κάθε επιτροπή είναι από την αξ. και την ελ. αντ/τευση):

  1. Οικονομική Επιτροπή: Γιαννικουρής Νικ. Κουτρούλης Παντ. Χατζηδάκης Εμμ. Μουσελλής Εμμ. Γαλουζής Ιω.
  2. Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Ανδρέου Γ. Κατσοτούρχης Ιω. Λεβέντης Εμμ. Τάσης Ιω. Μαύρος Γ. Μαγκάκης Ιω.

Παρατηρήσεις

Σε γενικές γραμμές οι διαδικασίες κύλησαν ομαλά και χωρίς σοβαρές αντιπαραθέσεις. Δεν έλειψαν όμως και κάποιες μικρές κόντρες πάνω σε θέματα διαδικασίας.

Επιγραμματικά έχουμε να σημειώσουμε τα εξής:

1) Οι άτονες αψιμαχίες για το τι προβλέπει ο νόμος σχετικά με την παραταξιακή επιλογή υποψηφίου, ήταν εντελώς περιττές, γιατί δεν είχαν καμιά σχέση με την ουσία του πράγματος. Ηταν μια νευρικότητα των πρώτων στιγμών της αξ. αντι/τευσης.

2) Οι παρόντες δημ. σ/λοι ήταν 26 – απουσίαζε ο επικεφαλής της αξ. αντ/τευσης κ. Γ. Ρούσσος - και οι «γραμμές» που κράτησαν οι παρατάξεις ήταν εντελώς αντιθετικές. Ο κ. Γαβαλάς πήρε 16 ψήφους, όσοι και οι σύμβουλοι της παράταξης του, και τα λευκά ήταν 10, όσοι και οι παρόντες σύμβουλοι αξ. & ελ. αντ/τευσης. Αν και ο νόμος υποχρεωτικά ορίζει τον πρόεδρο από την παράταξη της πλειοψηφίας, εντούτοις οι αντιπολιτεύσεις κράτησαν την παραδοσιακή «δεοντολογία» που θέλει οι μεν να μην ψηφίζουν τους δε.

3) Ο κ. Διακομιχάλης, προβλέποντας ποια θα ήταν η στάση των αντιπολιτεύσεων στην εκλογή του προέδρου έκανε μια «ντρίπλα» εντυπωσιασμού: Αφού εκλέχτηκε ο πρόεδρος με τις ψήφους της πλειοψηφίας και η διαδικασία επρόκειτο να προχωρήσει στην εκλογή αντ/δρου και γραμματέα, πήρε το λόγο για να ανακοινώσει ότι σε αντίθεση με τη στάση της αντ/τευσης η παράταξή του θα ψηφίσει τον αντ/δρο και το γραμματέα. Και έτσι έπραξαν. Ενώ ο κ. Γαβαλάς πήρε 16 ψήφους, οι κ. Μαστροκούκος και Ψαράς έλαβαν από 23 ψήφους - 3 δεν τους ψήφισαν, πιθανόν από τις αντιπολιτεύσεις. Η κίνηση αυτή του κ. Διακομιχάλη του έδωσε και την άνεση να δηλώνει επί δύο ημέρες ότι η δική του διάθεση για συναίνεση είναι έμπρακτη, ενώ των αντιπολιτεύσεων είναι στα λόγια.

4) Στην εκλογή του προέδρου βρέθηκαν 16 ψηφοδέλτια υπέρ της πλειοψηφούσας παράταξης, αλλά από αυτά τα 12 είχαν σταυρό και 4 χωρίς σταυρό. Τα ασταύρωτα ψηφοδέλτια δημιούργησαν ερωτηματικά, αν και η περίπτωση να εκφράζουν δυσαρέσκεια ή μήνυμα είναι πολύ αδύνατη.

5) Στις εκλογές για τα μέλη των επιτροπών το ρεκόρ σε ψήφους σημείωσαν ο κ. Μουσελλής (Οικονομικής Επιτροπής) με 25 σταυρούς και ο κ. Μαγκάκης (Κοινωνικής Αλληλεγγύης) επίσης με 25 σταυρούς.

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version