Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Εγκαίνια της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Καλύμνου Κύριο

Παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

 

Το μεσημέρι της 5ης/12/18 έγιναν τα εγκαίνια της νεοϊδρυθείσας Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Καλύμνου – πλοιάρχων (πρώην Βουβάλειο Παρθεναγωγείο, 1ο Δ.Σ. Πόθιας), από τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.  

Τον αγιασμό τέλεσε, , ο μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου & Αστυπαλαίας κ. Παΐσιος, στο μπαλκόνι του 1ου ορόφου, όπου είχαν γίνει και πριν ένα αιώνα τα εγκαίνια του τότε Βουβάλειου Παρθεναγωγείου. Το μητροπολίτη πλαισίωσαν οι ιερείς  Αμφιλόχιος Σακαλέρος-Γ. Αρχιερατικός  Επίτροπος και Ισίδωρος Γλυνάτσης-εφημέριος ι. μητροπολιτικού ναού του Σωτήρος Χριστού. Πλήθος κόσμου επευφήμησε τον κ. Τσίπρα κατά την προσέλευσή του στην Ακαδημία και παρακολούθησε με ένθερμο ενδιαφέρον την τελετή των εγκαινίων της Ακαδημίας, που ήταν πόθος όλης της Καλύμνου και πολιτική διεκδίκηση δεκαετιών.

Τον πρωθυπουργό συνόδευαν ανώτατοι αξιωματικοί του Στρατού και του Λιμενικού, οι υπουργοί Ν. Σαντορινιός Π. Καμμένος, Φ. Κουβέλης, οι βουλευτές του νομού Καματερός, Γάκης, ο πρ. υπουργός κ. Κουρουμπλής και λοιποί συνοδοί του πρωθυπουργού.

Ο κ. πρωθυπουργός ήρθε στην Κάλυμνο με ελικόπτερο του στρατού και η πρώτη επίσκεψη ήταν στο Δημαρχείο όπου ο δήμαρχος του επέδωσε αναμνηστική πλακέτα.   

Στη συνέχεια μετέβη με τη συνοδεία του στην Ακαδημία για τον αγιασμό. Μετά την τέλεση του αγιασμού ο πρωθυπουργός αποκάλυψε μεταλλική πλάκα, στερεωμένη στον τοίχο αριστερά της εισόδου, με την υπηρεσιακή ταυτότητα της Ακαδημίας. Στη συνέχεια επιθεώρησε τις αίθουσες της Ακαδημίας (αίθουσα υπολογιστών, γραφεία διδακτικού προσωπικού, γραφεία διευθυντή και διοικητή και άλλους χώρους.

Το δεύτερο μέρος των εγκαινίων έλαβε χώρα στην πίσω αυλή του εκπαιδευτηρίου, με την παρουσία μεγάλου πλήθους κόσμου. Την έναρξη της δεύτερης αυτής τελετής έκανε ο διοικητής της  Ακαδημίας Θεόφιλος Σ. Τσαγκάρης-πλωτάρχης του Λιμενικού Σώματος (Καλύμνιος) με την ανάγνωση της  Ημερήσιας διαταγής. Ακολούθησαν ο χαιρετισμός του δημάρχου κ. Γ. Γαλουζή (την παραθέτουμε πιο κάτω) και αμέσως μετά η ομιλία του πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα.

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε τον κ. πρωθυπουργό για την υλοποίηση της δέσμευσής του να ιδρύσει την Ακαδημία, καθώς από τον Ιανουάριο του έτους μέχρι το Δεκέμβρη η δέσμευση έγινε πράξη, ρεκόρ αποτελεσματικότητας, και ήδη η Ακαδημία λειτουργεί με 75 μαθητές, σε 2 τμήματα. Ο κ. Γαλουζής προχώρησε και σε νέα αιτήματα, για τα οποία όμως ο πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί και ήδη δρομολογεί τις διαδικασίες επίλυσής τους: άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού  στην Ακαδημία ΧΥΤΑ, νέο κτίριο 1ου Δημ. Σχολείου, πλακοστρώσεις κ.α. Επιπρόσθετα ο κ. Γαλουζής, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Δημαρχείο, του επέδωσε και υπόμνημα με αιτήματα για επιλύσεις προβλημάτων που χρόνια ταλαιπωρούν την Κάλυμνο, δρομολόγια αεροπορικά και ακτοπλοϊκά κ.α.

Το κλείσιμο της επίσκεψης του κ. πρωθυπουργού και της συνοδείας του στην Κάλυμνο έκλεισε με δεξίωση σε παραθαλάσσιο εστιατόριο (Μυρτιές). Το απόγευμα ο πρωθυπουργός αναχώρησε για την Αθήνα, ενώ ο υπουργός κ. Σαντορινιός την επόμενη μέρα (6/12/18) έχει στο πρόγραμμά του να εγκαινιάσει  ειδική αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών της Ακαδημίας.

*

Ομιλία του δημάρχου κ. Γιάννη Γαλουζή

Στα εγκαίνια της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Καλύμνου

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ ,

Κύριε Υπουργέ Εθνικής Άμυνας

Κύριε Υπουργέ  Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κε Φ. Κουβέλη

Κύριε Αναπ. Υπουργέ Ναυτιλίας και αγαπητέ συμπατριώτη κ. Σαντορινιέ

 Κύριε Υπουργέ Αγροτικής Ανάπτυξης

 

Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Καλύμνου¬-Λέρου & Αστυπαλαίας

Κύριε Περιφερειάρχη

Κύριοι Βουλευτές

Κύριε Έπαρχε

Κύριε Γενικέ Γραμματέα

 

Σεβαστή Στρατιωτική Ηγεσία 

Αρχηγοί των Σωμάτων Ασφαλείας

Κύριε Διοικητή , κύριε Διευθυντή της ΑΕΝ

 

Αγαπητοί Προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι

Ως Δήμαρχος Καλυμνίων αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή, που υποδέχομαι για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια χρονιά στο νησί της Καλύμνου τον Πρωθυπουργό αυτής της χώρας .

Ιδιαίτερη επίσης είναι και η χαρά και η συγκίνηση -που είμαι βέβαιος ότι διακατέχει όλους μας- αυτή την ιστορική στιγμή κατά την οποία εγκαινιάζουμε την έναρξη της λειτουργίας ενός ανώτερου εκπαιδευτικού ιδρύματος, όπως είναι η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού της Καλύμνου.

Η ΑΕΝ Καλύμνου- Σχολή Πλοιάρχων αποτελεί μια εκπαιδευτική δομή, που έρχεται πλέον να υπογραμμίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την μακραίωνη ναυτική παράδοση της Καλύμνου, να στεγάσει σε  σύγχρονες εγκαταστάσεις τη ναυτική εκπαίδευση του τόπου μας και να αναδείξει και αξιοποιήσει το ιδιαίτερα πλούσιο έμψυχο δυναμικό της.

Το επόμενο βήμα, το οποίο είμαστε βέβαιοι ότι θα υλοποιηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα, είναι και η λειτουργία του Τμήματος Μηχανικών, το οποίο και θα συμπληρώσει τη λειτουργία της ΑΕΝ Καλύμνου.

Είναι κάτι που η Κάλυμνος πιστεύει, θέλει και μπορεί να πραγματοποιήσει.

Είναι αλήθεια πως η ίδρυση της Ακαδημίας εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο υπήρξε ένα όνειρο πολλών δεκαετιών για το νησί μας. Ένα όνειρο το οποίο διεκδικούν πολλοί –ίσως- εμπνευστές , που όμως στο πέρασμα των χρόνων άρχισε να μοιάζει ανέφικτο και άπιαστο καθώς χανόταν στα δαιδαλώδη γρανάζια της γραφειοκρατίας, της έλλειψης πολιτικής βούλησης ίσως και κάποιων σκοπιμοτήτων.

Επειδή όμως η πολιτική ως «τέχνη του εφικτού» κρίνεται εκ του αποτελέσματος και όχι από τις «αγνές προθέσεις», έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία να γνωρίζουμε και κυρίως να αναγνωρίζουμε το πώς, πότε, με ποιους όρους και ποιους συντελεστές βρίσκει ένα όραμα τον δρόμο του προς την υλοποίηση και την τελική απόδοσή του στην κοινωνία.

Ήταν πριν 11 μήνες (στις 6-Ιανουαρίου2018) όταν θέσαμε στον κο Πρωθυπουργό -κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο νησί μας- το θέμα της ίδρυσης της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο, καλώντας τον μάλιστα να δεσμευτεί εξαγγέλλοντας την υλοποίηση ενός  μεγάλου έργου για τον τόπο μας.

Και είναι γεγονός ότι η θέρμη με την οποία δέχθηκε αυτό το αίτημα της Καλύμνου και η άμεση και θετική του ανταπόκριση σε αυτό , μας εντυπωσίασε και μας γέμισε με αισιοδοξία για την τελική ευόδωση του.

Οφείλω ωστόσο να ομολογήσω ότι η εντός 11 μηνών υλοποίησή ενός τέτοιου έργου  ξεπερνούσε και τα πλέον αισιόδοξα όνειρά μας.  

            Τολμώ να επισημάνω –κύριε Πρωθυπουργέ- ότι με βάση τα ελληνικά δεδομένα των πολυδαίδαλων διαδικασιών, των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων (και των όποιων υπόγειων πολιτικών παρεμβάσεων προκύπτουν συχνά στην πορεία), ίσως αυτός να είναι ένας από τους συντομότερος χρόνους υλοποίησης μιας πολιτικής δέσμευσης

Μπορεί να έχουμε πράγματι να κάνουμε με ένα ρεκόρ… στην περίπτωση αυτή.

Για  να επανέλθω όμως στα γεγονότα,

Οφείλω -στο σημείο αυτό- να επισημάνω, ότι μετά την παρουσία του κου Πρωθυπουργού στο νησί μας , ο οποίος πλέον είναι και επίτιμος δημότης της Καλύμνου, και την προσωπική του  δέσμευση για την ίδρυση της Ακαδημίας Ε.Ν. στην Κάλυμνο, κινητοποιήθηκε ένας ολόκληρος  μηχανισμός, τόσο σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας των αρμοδίων Υπουργείων όσο και σε επίπεδο υπηρεσιακό, ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία της Ακαδημίας Ε.Ν. το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.

Σε διαρκή επικοινωνία, διαρκή συνεργασία και μέσα από συνεχείς συσκέψεις και συναντήσεις εργασίας με στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας, με την υψηλή εποπτεία του Υπουργού κου Π. Κουρουμπλή, μετέπειτα του κου Φ. Κουβέλη, αλλά και του συμπατριώτη μας υφυπουργού κου Νεκτάριου Σαντορινιού, του οποίου η συμβολή υπήρξε περισσότερο από πολύτιμη, όπως και του Βουλευτή του Νομού μας κου Ηλία Καματερού που εισηγήθηκε το Νομοσχέδιο στην Συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής, φτάσαμε στο σημείο να αποτελεί σήμερα μια πραγματικότητα η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού για το νησί της Καλύμνου .

Ένα ζωντανό κύτταρο μέσα στην κοινωνία της Καλύμνου, που θα συμβάλει πλέον

  • στην ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης,
  • και την ενίσχυση της αγοράς εργασίας με Αξιωματικούς του Εμπορικού Ναυτικού, που θα έχουν λάβει ποιοτικές και σύγχρονες εκπαιδευτικές κατευθύνσεις.
  • Θα τονώσει σε σημαντικό βαθμό την οικονομία της Καλύμνου, ενισχύοντας όλους τους κλάδους της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Με τον τρόπο αυτό, εξάλλου, διαμορφώνονται όροι περαιτέρω προσέλκυσης νέων ανθρώπων στο ναυτικό επάγγελμα, ιδίως στην περιοχή των Δωδεκανήσων, με απώτερο στόχο και όφελος την μείωση της ανεργίας στην περιοχή μας και όχι μόνο.

Άλλωστε στην ευαίσθητη εθνικά περιοχή μας είναι κάτι περισσότερο από αναγκαίο :

  • να ισχυροποιούνται και να εμπλουτίζονται έτι περαιτέρω οι κάθε είδους Δομές, κοινωνικές-διοικητικές –εκπαιδευτικές .
  • Για το λόγο αυτό και επιμένουμε στην επαναλειτουργία της Δ.Ο.Υ. Καλύμνου, που μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς επιπλέον κόστος για το κράτος, καθώς ήδη υπάρχει η κτιριακή υποδομή και το ανθρώπινο δυναμικό και το μόνο  που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση.
  • Ζητάμε επίσης στο πλαίσιο αυτό  την αναβάθμιση του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού και την ίδρυση Πυροσβεστικού Κλιμακίου με επαρκές μόνιμο προσωπικό.
  • Είναι περισσότερο από απαραίτητο να παρέχονται επιπλέον κίνητρα διαβίωσης για τους μόνιμους κατοίκους των ακριτικών περιοχών και προσέλκυσης νέων επιστημόνων σε αυτές. Ζητάμε την  επαναφορά του μέτρου των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας καθώς και επιπλέον φορολογικές ελαφρύνσεις για τις ακριτικές μας περιοχές.

 

 

  • Δεν παραβλέπουμε βέβαια τα πλεονεκτήματα που έχουν προκύψει από την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου, υπόσχεση την οποία είχατε δώσει –στην προηγούμενη επίσκεψή σας στην Κάλυμνο- και η οποία πραγματοποιήθηκε ομολογουμένως με πολύ θετικά αποτελέσματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. 
  • Όλα αυτά είναι μέτρα μέσα από τα οποία  τονώνεται εμπράκτως η τοπική οικονομία, η ήδη αρκετή επιβαρυμένη μετά από όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια.

Πρέπει ακόμα εδώ να τονίσω ότι

Στην πορεία οργάνωσης και εξοπλισμού της Α.Ε.Ν. Καλύμνου σε υλικοτεχνική υποδομή, βρήκαμε επίσης πολύτιμους και ενεργούς συμπαραστάτες τους άξιους εκπροσώπους της Ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον τομέα της δυναμικής Ελληνικής Ναυτιλίας και του Εφοπλισμού.

Με ιδιαίτερη προθυμία οι Έλληνες εφοπλιστές ανταποκρίθηκαν σε σχετικά αιτήματά μας και προσέφεραν σημαντικά στην στήριξη της Α.Ε.Ν. Καλύμνου.

Ενδεικτικά και μόνο θα αναφέρω τους μεγαλύτερους χορηγούς, ευχαριστώντας τους άλλη μια φορά για την ανταπόκριση και την προσφορά τους.

  • Την Εταιρία ΤΜSTankers ιδιοκτησίας κου Γιώργου Οικονόμου για την προσφορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών
  • Την Εταιρία Μινέρβα του κου Ανδρέα Μαρτίνου για την κάλυψη δαπανών προετοιμασίας του κτιρίου της Σχολής ( ελαιοχρωματισμοί κτλ)
  • Την Εταιρία Springfieldιδιοκτησίας Αρ. Ωνάση
  • Την  Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών
  • Την Εταιρία Ελληνικού Εφοπλισμού «Συν-Ένωσις» που έχει επίσης δηλώσει μέσω του προέδρου της κου Βενιάμη την πρόθεση της να χορηγήσει τον προσομοιωτή γέφυρας στην ΑΕΝ
  • Και φυσικά ακολουθεί μια σειρά συμπατριωτών μας επιχειρηματιών με υγιείς και δυναμικές επιχειρήσεις, που στηρίζουν καθημερινά την τοπική μας οικονομία και έχουν κάνει τις δικές τους σημαντικές χορηγίες.

Ευχαριστούμε όλους ιδιαίτερα καθώς είναι πολύ σημαντικό, η τοπική κοινωνία

να κατανοεί το μέγεθος και την αξία αυτού που συντελείται στον τόπο μας αυτή τη δεδομένη στιγμή

 και να το αγκαλιάζει στην πράξη με τις δικές της δυνάμεις.

  •  

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ

Δεν θέλω να μακρηγορήσω περισσότερο

Θεωρώ χρέος μου ως Δήμαρχος της Καλύμνου και εκπροσωπώντας τους κατοίκους αυτού του τόπου

  • Να σας ευχαριστήσω με τον πλέον επίσημο και προσήκοντα τρόπο από το βήμα  αυτό.
  • Να σας ευχαριστήσω ειλικρινά και θερμά :
  • Για το προσωπικό σας ενδιαφέρον στην υλοποίηση αυτού του απαιτητικού εγχειρήματος, της ίδρυσης της Α.Ε.Ν. Καλύμνου.
  • Για την αμέριστη συμπαράσταση σας και εποπτεία όλων των φάσεων υλοποίησης -που γνωρίζω πως είχατε –
  • Για την φυσική παρουσία σας στην Κάλυμνο δύο φορές μέσα σε 11 μήνες, γεγονός που αποδεικνύει έμπρακτα πόσο και ο ίδιος επιθυμούσατε πραγματικά την εξέλιξη αυτή.

Και βέβαια για την γενικότερη ανταπόκριση και συνεργασία, που η Κυβέρνησή σας επιδεικνύει στα αιτήματα και τις αγωνίες της Καλύμνου.

Δεν τελειώσαμε εδώ κύριε Πρωθυπουργέ,

  • Αυτή είναι μόνο η αρχή για την υλοποίηση μεγάλων έργων στην Κάλυμνο,
  • αυτό αποτελεί άλλωστε και δέσμευση της δικής  μας δημοτικής αρχής απέναντι στους συμπατριώτες μας.

Είναι μεγάλη η λίστα μας με έργα ώριμα προς υλοποίηση.

 

Αναφέρω ενδεικτικά  ότι

  • Έχει εκπονηθεί μελέτη για κατασκευή Οργανωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) ύψους 4,5 εκ. ευρώ, στο οποίο ζητάμε την προσωπική σας παρέμβαση για την ένταξή του σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και την άμεση υλοποίησή του.

Δεν μπορεί  άλλο να περιμένει η Κάλυμνος για ένα έργο που έχει άμεση σχέση με την υγεία και την γενικότερη ποιότητα ζωής των συνδημοτών μας .

Είναι γνωστοί οι κανονισμοί της ΕΕ με τους οποίους πρέπει επιτέλους να συμβαδίσουμε και είναι χρέος μας να παραδώσουμε ένα τέτοιο έργο υποδομής στο νησί μας.

            Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε την δική σας στήριξη καθώς και την καλύτερη δυνατή συνεργασία από πλευράς των αρμόδιων Υπουργείων και στην υλοποίηση αυτού του έργου.

Και κάτι τελευταίο

Τώρα που η ΑΕΝ έχει ανοίξει τα πανιά της και ταξιδεύει, νομίζω πως είναι η κατάλληλη στιγμή –κύριε Πρωθυπουργέ- να βάλουμε πλώρη -με τη δική σας πάντα συμπαράσταση- για το Νέο Αεροδρόμιο της Καλύμνου.

 

Σας ευχαριστώ για την προσοχή.

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version