Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«Η Μεγάλη Συνάντηση Επιστήμης & Θεολογίας» Κύριο

Ομιλία από τον Καλύμνιο γιατρό-χειρουργό Ιερόθεο Κ. Σπανό

 

Διεπιστημονική ανάλυση υψηλού επιπέδου πραγματοποίησε στο Αναγνωστήριο «Αι Μούσαι», το απόγευμα της Κυριακής, 26/8/2018, ο συμπατριώτης μας γιατρός- χειρουργός κ. Ιερόθεος Κ. Σπανός.

Το θέμα του ήταν η «Επιστήμη & Θεολογία – Η μεγάλη Συνάντηση». Με εκλεκτό λεξιλόγιο επιστημονικής ακρίβειας, μακριά από ρητορικά σχήματα και νεφελώδεις μεταφυσικές αναλύσεις, πραγματοποίησε μια ιστορική για την πνευματική ζωή της Καλύμνου ομιλία. Βασίστηκε απόλυτα σε επιστημονικές έρευνες και πορίσματα επιφανών επιστημόνων ξένων και ελλήνων. Και η παρουσίαση του θέματος με τη χρήση διαφανειών ήταν εξαιρετική.

Ήταν μια πολυεπίπεδη διεπιστημονική ανάλυση επιστημονικών απόψεων που είχε τελική εστίαση την αναζήτηση του Δημιουργού. Η Επιστήμη ερχόταν ως συνεργάτης της Θεολογίας για τη σύσταση και λειτουργία της ύλης και του πνεύματος, της Ιατρικής και της Ψυχολογίας, ανθρώπινου όντος και του υλικού σύμπαντος.  

Δυσπρόσιτος και πολύ απαιτητικός, για το ακροατήριο του μικρού μας νησιού, ο τόπος που κινήθηκε ο λαμπρός μας επιστήμονας. Όμως με τις χαμηλές «πτήσεις» που πραγματοποιούσε περιοδικά για εκλαΐκευση του αντικειμένου της ομιλίας του, έπαιρνε μαζί του τον ακροατή σε πτητική ξενάγηση πάνω από πεδία Ιατρικής, Φιλοσοφίας, Ψυχολογίας, Φυσικής, της Βιολογίας και συναφών επιστημών. Κάτι που χάρηκε πολύ το πυκνό του ακροατήριο και στο τέλος τον ευχαρίστησε με παρατεταμένο χειροκρότημα και φιλιά πολλά συγχαρητηρίων.

Πιστεύουμε ότι ελάχιστοι επιστήμονες μπορούν να συνθέσουν μια τόσο δύσκολη διεπιστημονική σύζευξη Επιστήμης και Θεολογίας. Και η Κάλυμνος ένιωσε υπερήφανη που αυτή τη «Συνάντηση» να την πραγματοποιεί ο δικός της Ιερόθεος Σπανός. Ήταν άξια θαυμασμού η μη προσκόλληση στις σημειώσεις του και η  βεβαιότητά στο «βάδισμά» του κατά την παρουσίαση της δικής του φιλοσοφικής θεωρίας.

Το ολιγότερο που θα μπορεί κάποιος να πει για τον Ιερόθεο Σπανό είναι ότι τιμά με την επιστημοσύνη του την Κάλυμνο και την επιστήμη του. Είναι ένας κορυφαίος ιατροφιλόσοφος, καθώς η Ιατρική και Φιλοσοφία είναι δύο οικείοι χώροι τη σκέψης του και των αναζητήσεων του.    

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version