Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ψηφίστηκαν από τη Βουλή (27/6) Μεταφορικό Ισοδύναμο & Ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο Κύριο

Τα Πρακτικά της συνεδρίασης– Η τοποθέτηση του δημάρχου κ. Γαλουζή

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Κάλυμνος  28/6/ 2018

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Tηλ : 22433-60105

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Mε τίτλο «Μηχανισμός εφαρμογής, κρατική εποπτεία, γενικοί όροι υλοποίησης του Μεταφορικού Ισοδυνάμου (Μ.Ι.) και άλλες διατάξεις» ψηφίστηκε στις 27/6/2018 από τη Βουλή των Ελλήνων το Νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την Ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο.

Μετά την παρουσία του κ. Πρωθυπουργού στο νησί μας, ο οποίος υιοθέτησε με θέρμη αυτή την πρόταση της Δημοτικής αρχής και την εξαγγελία του για ίδρυση της ανωτέρω Ακαδημίας στην Κάλυμνο, κινητοποιήθηκε ένας ολόκληρος  μηχανισμός, τόσο σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας των αρμοδίων Υπουργείων όσο και σε επίπεδο υπηρεσιακό, ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία της Ακαδημίας Ε.Ν. το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.

Σε διαρκή επικοινωνία-συνεργασία και μέσα από συνεχείς συσκέψεις με στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας και την υψηλή εποπτεία του Υπουργού κου Π. Κουρουμπλή αλλά και του συμπατριώτη μας υφυπουργού κου Νεκτάριου Σαντορινιού, του οποίου η συμβολή υπήρξε περισσότερο από πολύτιμη, όπως και του Βουλευτή του Νομού μας κου Ηλία Καματερού που εισηγήθηκε το Νομοσχέδιο στην Συνεδρίαση της Επιτροπής, φτάσαμε στο σημείο να αποτελεί σήμερα μια πραγματικότητα η ίδρυση της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού για το νησί της Καλύμνου .

Ο Δήμαρχος κος Ιωάννης Γαλουζής ήταν παρών στη συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, στις 26/6/2018, όπου και παρουσίασε με αναλυτικό υπόμνημα, τόσο στατιστικά στοιχεία που αφορούν τα ποσοστά φοίτησης Καλυμνίων και άλλων σπουδαστών σε ανάλογες σχολές ανά την Ελλάδα, όσο και τα πολλαπλά οφέλη, που θα προκύψουν από τη λειτουργία της Α.Ε.Ν. στην Κάλυμνο το προσεχές ακαδημαϊκό έτος.

Όσοι με επιστολές τους επιχειρούν -κατόπιν εορτής- να αναδείξουν προσπάθειες που έπεσαν στο κενό κατά το παρελθόν και να καπηλευθούν με τον τρόπο αυτόν τα αποτελέσματα μιας πολύμηνης συντονισμένης και σοβαρής από κάθε πλευρά προσπάθειας, αναδεικνύουν απλώς τη φτώχεια της δικής τους παρουσίας στα πολιτικά δρώμενα του τόπου μας.  

Οι επί χάρτου σχεδιασμοί και τα μεγαλεπήβολα οράματα είναι χρήσιμα για μια κοινωνία, μόνο εφόσον βρίσκουν τον δρόμο προς την πρακτική υλοποίησή τους. Κάτι που επιτυγχάνετaι μόνο μέσα από συνεχή προσπάθεια και αποτελεσματικές παρεμβάσεις. Αλλιώς πρόκειται για ανώφελες ονειροφαντασίες κενές περιεχομένου .

Από το Γραφείο Δημάρχου

 

Σημείωση :

Σας παραθέτουμε συνημμένα : το υπόμνημα του κου Δημάρχου καθώς και τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Επιτροπής, πριν τη ψήφιση του Νομοσχεδίου

 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΖ΄- ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄

ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο

(Άρθρο 40 παρ. 1 Κ.τ.Β.)

Στην Αθήνα σήμερα, 26 Ιουνίου 2018, ημέρα Δευτέρα και ώρα 11.15΄, στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη» (223), συνήλθαν σε κοινή συνεδρίαση η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών, υπό την προεδρία της Αντιπροέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, κυρίας Εύης Καρακώστα, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Μηχανισμός εφαρμογής, κρατική εποπτεία, γενικοί όροι υλοποίησης του Μεταφορικού Ισοδυνάμου (Μ.Ι.) και άλλες διατάξεις». (2η συνεδρίαση – ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων).

Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Επίσης, προσήλθαν και εξέθεσαν τις απόψεις τους επί του σχεδίου νόμου, σύμφωνα με το άρθρο 38 του Κανονισμού της Βουλής, οι κ.κ. Χριστιάνα Καλογήρου, Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Παναγιώτης Ζυγούρης, νομικό σύμβουλο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Ιωάννης Γαλουζής, Δήμαρχος Καλύμνου, Σωτήριος Σκιαδαρέσης, Προέδρος του Δ.Σ. του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ), Κωνσταντίνος Κομνηνός, διαχειριστής του Δικτύου Αειφόρων Νήσων «ΔΑΦΝΗ», Μιχαήλ Σακέλλης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφοπλιστών Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΝEΕ) και Παναγιώτα Κατσαγάνη, Γενική Γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Αναπληρωτών Δασκάλων.

 Η Προεδρεύουσα των Επιτροπών, κυρία Εύη Καρακώστα, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση των καταλόγων των μελών των Επιτροπών.

Από τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.

Από την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.

ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Προεδρεύουσα των Επιτροπών): Κυρίες και κύριοι, καλημέρα σε όλους, αρχίζει η κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών με θέμα ημερήσιας διάταξης τη συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Μηχανισμός εφαρμογής, κρατική εποπτεία, γενικοί όροι υλοποίησης του Μεταφορικού Ισοδυνάμου (Μ.Ι.) και άλλες διατάξεις». Πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία, ζήτησε εκτός διαδικασίας για δύο λεπτά το λόγο ο Υπουργός, κ. Κουρουμπλής, όπου και τον έχει βεβαίως.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αγαπητοί εκπρόσωποι, θα ήθελα να ενημερώσω το Σώμα ό,τι ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, όπως με ενημέρωσε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου, ο κ. Γιαννέλης, δεν είναι σήμερα εδώ γιατί έκανε ένα πολύ μεγάλο χειρουργείο, καρδιοχειρουργικό. Βρίσκεται, λοιπόν, στο νοσοκομείο αυτή τη στιγμή, χθες έγινε η επέμβαση και ερμηνεύοντας πιστεύω τα αισθήματα όλων, μεταφέρουμε τις καλύτερες ευχές. Απλώς ήθελα να γνωρίζετε το λόγο για τον οποίο δεν είναι εδώ ο Δήμαρχος Μυτιλήνης.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Ευχαριστούμε κ. Υπουργέ και όλοι ευχόμαστε περαστικά στο Δήμαρχο.

ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Προεδρεύουσα των Επιτροπών): Ευχαριστώ πολύ, νομίζω ότι όλοι και όλες στέλνουμε τις ευχές μας για καλή ανάρρωση. Θα δώσω το λόγο για τρία λεπτά σε κάθε εκπρόσωπο φορέα, ξεκινώντας με την κυρία Χριστιάνα Καλογήρου, όπου είναι Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ (Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου): Σας ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε. Εκπροσωπώντας την Ένωση Περιφερειών θα θέλαμε να σημειώσουμε σε σχέση με το νομοσχέδιο ότι καταρχήν αυτό ήταν ένα πάγιο αίτημα των νησιωτών και, μάλιστα, πάρα πολλών χωρών, δηλαδή το θέμα του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

Όμως, τονίζοντας σταθερά τις αρνητικές συνέπειες από την κατάργηση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α., που όπως γνωρίζετε έχουν προκαλέσει πολύ μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις στα νησιά που έχουν εφαρμοσθεί από την 1/1/2018 και επίκειται η εφαρμογή τους από την 1/7/2018 και στα υπόλοιπα νησιά, τα οποία μάλιστα δέχονται και το βάρος της προσφυγική ροής, θέλουμε να επισημάνουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η εφαρμογή του καθεστώτος του Μεταφορικού Ισοδύναμου να αντισταθμίσει τις ολέθριες συνέπειες από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του Φ.Π.Α..

Διότι, η εφαρμογή αυτού του μέτρου όσο και αν είναι στη σωστή κατεύθυνση και όσο και αν αποτελεί πάγιο αίτημα των νησιωτών σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζει την κατάργηση ενός μέτρου, που είναι ο μειωμένος Φ.Π.Α., ο οποίος πλήττει ευθέως και άμεσα και το εισόδημα των κατοίκων για την οικονομική δραστηριότητα και την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό.

Άρα, το νομοσχέδιο που έχουμε στα χέρια μας και το οποίο προσπαθήσαμε, όσο γίνεται περισσότερο στο λίγο χρόνο που είχαμε από χθες το απόγευμα μέχρι σήμερα το πρωί, διαπιστώσαμε ότι χαρακτηρίζεται από προχειρότητα, καθώς παραπέμπει όλες τις ρυθμίσεις στην έκδοση μελλοντικών αποφάσεων. Παράλληλα, δεν υπάρχει ετοιμότητα εφαρμογής των όποιων μέτρων, καθώς προβλέπεται μια σειρά από διαδικασίες για την ανάπτυξη είτε πληροφοριακών συστημάτων, που σήμερα δεν υπάρχουν είτε της διαχειριστικής αρχής είτε ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης, που επίσης δεν υπάρχουν.

 

(Συνέχεια ομιλίας της κυρίας ΧΡΙΣΤΙΑΝΑΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ, Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου)

Να πω επίσης, ότι χαρακτηρίζεται από ασάφεια. Υπάρχει μια διαδικασία σύναψης Προγραμματικών Συμβάσεων για την οποία υπάρχει ασάφεια και ως προς το αντικείμενο αλλά και ως προς το σκέλος της αντικειμενικής δυνατότητας ανταπόκρισης, ιδίως των μικρών δήμων, και βεβαίως, οι αναφορές στα Ανοικτά Κέντρα Ημέρας Αστέγων στα νησιά μας που πραγματικά δεν μπορούμε να τις αντιληφθούμε!  Είναι κάτι το αδιανόητο να κατανοήσουμε, τι νόημα έχουν.

Επιμένω, και θα επιμένω πάντα τονίζοντας σταθερά τις αρνητικές συνέπειες από την κατάργηση του μειωμένου καθεστώτος Φ.Π.Α στα νησιά. Η εφαρμογή του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου, όπως είπα και πριν, έχει προχειρότητα, αοριστία, ασάφεια, λειτουργεί με όρους δημοσιότητας ενός πρόσκαιρου επικοινωνιακού οφέλους για την κυβέρνηση και για άλλη μια φορά επιμένουμε ότι το Μεταφορικό Ισοδύναμο δεν αντισταθμίζει και δεν θα μπορούσε ποτέ να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της κατάργησης του μειωμένου Φ.Π.Α. Πάγιο αίτημα είναι η επαναφορά του μειωμένου Φ.Π.Α. των νησιών.

Κλείνω, κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, λέγοντας ότι αυτό το πρόχειρο, ασαφές, αόριστο και με κριτήρια επικοινωνιακού εντυπωσιαμού νομοσχέδιο, πάρτε το πίσω και με τον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α των νησιών.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Προεδρεύουσα των Επιτροπών): Ευχαριστώ.

Το λόγο έχει ο κ. Ζυγούρης.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΥΓΟΥΡΗΣ (Νομικός Σύμβουλος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κυρία Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, καταρχήν εκπροσωπώ στην Επιτροπή σας τον κ. Πατούλη, ο οποίος είναι και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, και ο οποίος μου ανέθεσε να εκφέρω τις απόψεις της ΚΕΔΕ σε σχέση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Καταρχήν, η ΚΕΔΕ τοποθετείται θετικά στις βασικές διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου, διότι όπως πολύ καλά γνωρίζετε η νησιωτικότητα αποτελεί θεμελιώδη εποταγή- στο άρθρο 101 του συντάγματος παράγραφος 4- όπου το κράτος και ο νομοθέτης και η διοίκηση όταν δρουν κανονιστικά υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τους τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους.

Υπό την έννοια αυτή, η έννοια του Μεταφορικού Ισοδύναμου είναι προς την θετική κατεύθυνση. Η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί θετική εξέλιξη, όπως είπα, καθόσον θα αναζωογονήσει τους με σχετικούς δήμους του Αιγαίου, κυρίως, διευκολύνοντας τους διαμένοντες και προσδίδοντες κίνητρα για στελέχωση υποδομών υγείας, εκπαίδευσης κ.λπ. για τα οποία σήμερα αδιαμφισβήτητα υπάρχει σοβαρή έλλειψη.

Θα μου επιτρέψετε, όμως, να κάνω ορισμένες συγκεκριμένες παρατηρήσεις που αφορούν κυρίως τους δήμους επί των συγκεκριμένων άρθρων.

Στο άρθρο 2, παράγραφος 2, αναφέρεται η δυνατότητα σύναψης Προγραμματικών Συμβάσεων μεταξύ άλλων μεταξύ δήμων και του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Ανάπτυξης. Διευκρινίζεται ότι οι Προγραμματικές Συμβάσεις όπως αυτές νοούνται υπό το πρίσμα του άρθρου 100 του «Καλλικράτη» που προβλέπει τη σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων, έχουν ως αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες. Άρα, καταρχήν η σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων είναι θετική.

Θα πρέπει, όμως, εδώ να ορίζεται ρητώς ότι οι προβλεπόμενες να συναφθούν Προγραμματικές Συμβάσεις θα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν θα υπάρχει οικονομική επιβάρυνση στους συγκεκριμένους δήμους που θα συνάψουν αυτές τις Προγραμματικές Συμβάσεις.

(Συνέχεια ομιλίας κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΖΥΓΟΥΡΗ, Νομικού Συμβούλου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ))

Επί του άρθρου 6 στην παράγραφο 3 περίπτωση α΄ του άρθρου 6, προβλέπεται ότι οι δήμοι στους οποίους θα εφαρμοστεί το μέτρο, θα πρέπει να ορίσουν πρόσωπο αναφοράς αρμόδιο για την παρακολούθηση της υλοποίησης του μέτρου σε τοπικό επίπεδο. Επ’ αυτού θα πρέπει να οριοθετηθεί καταρχάς και να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη σαφήνεια η αρμοδιότητα και οι υποχρεώσεις του προσώπου αυτού. Περαιτέρω η μισθολογική δαπάνη για την απασχόληση τέτοιου προσώπου πρέπει να ορίζεται ότι βαρύνει το αρμόδιο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Περαιτέρω στην περίπτωση γ΄ του ως άνω άρθρου, ορίζεται ότι οι δήμοι υποχρεούνται να παρέχουν κάθε στήριξη στους δικαιούχους προκειμένου να ενημερώνονται και να υποβάλλουν τις αιτήσεις. Η συγκεκριμένη υποχρέωση αποτελεί μονομερή χωρίς τη συγκατάθεση των δήμων επιβάρυνση οικονομική των δήμων. Το συγκεκριμένο μέτρο πιθανολογείται ότι θα προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον των δικαιωμένων σε αυτό πολιτών και ως εκ τούτου το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας θα πρέπει να εξασφαλίσει την ύπαρξη εξειδικευμένου προσωπικού το οποίο Υπουργείο θα καλύπτει και τις σχετικές δαπάνες.

Επίσης, επί του άρθρου 10 όπου αποφασίζεται η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου με ημερομηνία έναρξης τον Ιούλιο του 2018, επειδή η έναρξη εφαρμογής του μέτρου επίκεινται και  μάλιστα άρχεται από τον επόμενο μήνα, θα πρέπει ρητώς  να προβλεφθεί στο σχέδιο νόμου η πρόσληψη με δαπάνες του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας προσωρινής απασχόλησης προσωπικού με 8μηνες συμβάσεις προκειμένου να υλοποιηθούν αυτές οι δράσεις. Εν τέλει, θωρούμε ότι το σχέδιο νόμου έχει θετικό χαρακτήρα και σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή περί τόνωσης της νησιωτικής πολιτικής, θα συνεισφέρει σημαντικά στην διευκόλυνση των πολιτών και τη βελτίωση λειτουργίας των νησιών του Αιγαίου. Ωστόσο θεωρούμε πως η υποχρέωση των οικείων δήμων προσδιορίζονται εδώ στο σχέδιο νόμου αορίστως. Πρέπει να διατεθεί στους δήμους προσωπικό για την υλοποίηση του μέτρου και η όλη διαδικασία να  χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αναφέρεται μεν στην αιτιολογική έκθεση γενικώς ότι η χρηματοδότηση θα προέλθει από τον κρατικό προϋπολογισμό πλην όμως επειδή εμπλέκονται οι δήμοι και εμπλέκεται προσωπικό των δήμων, θεωρούμε ότι αυτή η αρμοδιότητα είτε γίνεται δια νόμου είτε δια προγραμματικής σύμβασης αφορά μία εκχώρηση κρατικής αρμοδιότητας στους δήμους και υπό την έννοια αυτή η αντίστοιχη δαπάνη θα πρέπει να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 102 παράγραφος 5 του Συντάγματος. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Προεδρεύουσα της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Γαλουζής.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΑΛΟΥΖΗΣ (Δήμαρχος Καλύμνου): Κυρία Πρόεδρε, αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, η σημερινή μέρα αποτελεί μία ιστορική μέρα για τα νησιά μας, καθώς με το προς ψήφιση νομοσχέδιο γίνονται σημαντικά βήματα για επίλυση των χρόνιων ζητημάτων που σχετίζονται με τη νησιωτικότητα μεταφορικό ισοδύναμο ίδρυσης Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού. Προτού μιλήσω για την ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο θέλω να κάνω μία σύντομη γενική αναφορά στο ζήτημα του μεταφορικού ισοδυνάμου.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδυνάμου αποτελεί ένα ιδιαίτερα θετικό μέτρο που θα συντελέσει στη μείωση των ανισοτήτων και θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση ορισμένων προβλημάτων μεταφορές, ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες τα οποία δημιουργούν τα δομικά μειονεκτήματα του συμπλέγματος των νησιών μας και που δυσχεραίνουν την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

 Είναι βέβαιο ότι η πιλοτική εφαρμογή θα αναδείξει τα θετικά και τα αρνητικά και θα οδηγήσει σε μια επόμενη φάση σε βελτιώσεις και σε ακριβέστερο υπολογισμό του κόστους εφαρμογής στη λογική της πλήρους εκμηδένισης των ανισοτήτων που βαραίνουν τις νησιωτικές περιοχές.

 

 

 

(Συνέχεια ομιλίας κ. ΙΩΑΝΝΗ ΓΑΛΟΥΖΗ, Δημάρχου Καλύμνου)

 

Πρέπει να τονίσουμε, δε, ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί περιορίζοντας την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου μόνο στους μόνιμους κατοίκους των νησιών. Οι Έλληνες επισκέπτες αποτελούν ένα σημαντικό οικονομικό παράγοντα ενίσχυσης της τουριστικής κίνησης στα νησιά και γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο άμεσο μέλλον στο συγκεκριμένο μέτρο.

Τέλος, σε καμία περίπτωση η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου δεν πρέπει να θεωρηθεί οικονομικό αντιστάθμισμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α., αλλά πρέπει τα δύο μέτρα να λειτουργήσουν συνδυαστικά. Η επαναφορά του Φ.Π.Α. σε συνδυασμό με την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου μπορεί να αποτελέσει ένα ανταγωνιστικό ισοδύναμο που θα βοηθήσει σημαντικά στιγμή αναπτυξιακή πορεία των νησιών μας.

Η  ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) στην Κάλυμνο, σαν Δήμαρχος Καλύμνου και σαν νησιώτης, είναι ένα από τα διαχρονικά αιτήματα του δήμου μας. Η αξία του συγκεκριμένου έργου μπορεί να γίνει αντιληπτή λαμβάνοντας υπόψη τη μακραίωνη ναυτική παράδοση του νησιού σε συνδυασμό με το ότι οι Καλύμνιοι στελεχώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες.

Εμείς, ως δημοτική αρχή, ασχολούμαστε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε με το συγκεκριμένο ζήτημα και την εξεύρεση τρόπου και χώρου προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου.

Μετά την παρουσία του Πρωθυπουργού στο νησί μας, ο οποίος υιοθέτησε με θέρμη αυτή μας την πρόταση και την εξαγγελία του για ίδρυση ΑΕΝ, έχει κινητοποιηθεί ένας υπηρεσιακός μηχανισμός ώστε να λειτουργήσει η ακαδημία το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.

Ήδη, από την πρώτη στιγμή που είχε εξαγγελθεί από τον Υπουργό, κ. Κουρουμπλή, ο σχεδιασμός ίδρυσης ακαδημίας στην Κάλυμνο, κατά την επίσκεψή του στο νησί μας στις 4 Ιανουαρίου 2017, εμείς μπήκαμε στην διαδικασία ολοκλήρωσης όλων των προαπαιτούμενων, σύνταξη οικονομοτεχνικών εκθέσεων, παραχώρηση χώρου κ.λπ., σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες των Υπουργείων, τους Υπουργούς, Κουρουμπλή και Σαντορινιό και Βουλευτές του νομού μας. Σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου, η ΑΕΝ Καλύμνου, προβλέπεται να λειτουργήσει το σχολικό έτος 2018 - 2019.

Η ίδρυση της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού δεν έχει σκοπό μόνο να τιμήσει και να διατηρήσει ζωντανή τη μεγάλη παράδοση της Καλύμνου στην ναυτοσύνη, έρχεται, επιπλέον, να δώσει μια σημαντική αναπτυξιακή ώθηση στην τοπική οικονομική δραστηριότητα, ικανοποιώντας παράλληλα ένα διαχρονικό και δίκαιο αίτημα της Καλύμνου.

Πιο συγκεκριμένα, θα αναβαθμίσει το επίπεδο της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης, θα συμβάλει στην περαιτέρω τόνωση της νησιωτικότητας και συνακόλουθα της κοινωνικοοικονομικής δραστηριότητας στα Δωδεκάνησα και στην Κάλυμνο, ειδικότερα.

Επιπλέον, θα λειτουργήσει συνδυαστικά με την υπάρχουσα δομή μέσης εκπαίδευσης, το Τμήμα Ναυτικής Εκπαίδευσης στο ΕΠΑΛ Καλύμνου, στην οποία φοιτούν σπουδαστές όχι μόνο από την Κάλυμνο αλλά και από άλλα νησιά του νομού.

Παράλληλα, θα απορροφήσει την μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για εισαγωγή στις ναυτικές σχολές από νέους ανθρώπους, ειδικότερα από την Κάλυμνο και τα Δωδεκάνησα, εξασφαλίζοντάς τους ευκολότερη προσβασιμότητα στο χώρο διαμονής τους, απαλείφοντας την οικονομική αιμορραγία της μετεγκατάστασης προκειμένου να φοιτήσουν σε άλλες ΑΕΝ της χώρας ή του εξωτερικού.

Γενικότερα, η Δωδεκάνησος είναι μια από τις ακριτικές περιοχές που έχει προσφέρει πολλά στη ναυτιλία, όμως, παρά την προσφορά της, δεν είχε την κατάλληλη αντιμετώπιση. Ήταν σχεδόν το μοναδικό γεωγραφικό διαμέρισμα που δεν διέθετε ΑΕΝ.

Αντιμετωπίζεται σημαντικά το θέμα της ανεργίας σε μια περιοχή ειδικότερα που δεν υπάρχουν πολλές επιλογές εύρεσης εργασίας. Θα συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση του αριθμού των αξιωματικών του εμπορικού ναυτικού που «εξάγονται» για την ικανοποίηση της αγοράς εργασίας.

Χαρακτηριστικά μπορώ να αναφέρω ότι σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που έχει διεξαχθεί από το ΕΠΑΛ Καλύμνου, το ποσοστό των Καλύμνιων σπουδαστών που εισάγεται κατ' έτος σε ΑΕΝ ανέρχεται περίπου στο 10%, επί του συνόλου των εισακτέων. Είναι ένα ποσοστό ιδιαίτερα μεγάλο εάν συγκριθεί με την αναλογία πληθυσμού της Καλύμνου σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας, που ανέρχεται μόλις στο 0,15%.

Οι επιτυχόντες από το ΕΠΑΛ Καλύμνου σε ΑΕΝ, την περίοδο 2010 - 2017, μόνο από τις πανελλαδικές εξετάσεις, ανέρχονται στους 302, σε αντίθεση με την περίοδο 2000 - 2009, όπου οι επιτυχόντες ήταν 200. Η πηγή είναι το ΕΠΑΛ Καλύμνου.

Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι με συγκεκριμένες έρευνες που έγιναν σχετικά με το έμψυχο ναυτεργατικό δυναμικό της χώρας μας, η Κάλυμνος έρχεται δεύτερη μετά τη Χίο σε αριθμό φυλλαδίων.

Γίνεται αντιληπτό ως εκ τούτου ότι η ΑΕΝ Καλύμνου δύναται να λειτουργεί με σπουδαστές προερχόμενους σχεδόν αποκλειστικά από την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά της Δωδεκανήσου, καλύπτοντας σημαντικές ανάγκες και μπορεί να λειτουργήσει τμήμα μηχανικών και τμήμα πλοιάρχων.

 

Συνέχεια ομιλίας κ. ΙΩΑΝΝΗ ΓΑΛΟΥΖΗ, Δημάρχου Καλύμνου

 

Η ίδρυση και λειτουργία της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού σε συνδυασμό με την Κρατική Σχολή Δυτών Καλύμνου, η οποία είναι η μόνη αναγνωρισμένη στο είδος της κρατική σχολή στην Ελλάδα και όπως γνωρίζετε επίκειται αναβάθμισή της από το αρμόδιο Υπουργείο, δημιουργούν μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική δομή όσον αφορά τα επαγγέλματα της θάλασσας στο νησί που διαθέτει ακριβώς την σημαντικότερη παράδοση τόσο στον τομέα της ναυτιλίας, όσο και σε αυτόν της σπογγαλιείας και κατάδυσης.

                Διαθέτουμε όλες τις βασικές υποδομές για ίδρυση και λειτουργία της ΑΕΝ. Τα οφέλη που προκύπτουν για την κοινωνία της Καλύμνου και την ευρύτερη περιοχή είναι πολλά και πολύ σημαντικά σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Αναδεικνύεται και διαφυλάσσεται η πλούσια ναυτική παράδοση του νησιού, δίνοντας σημαντική διέξοδο στην ανεργία των νέων. Τονώνεται η νησιωτικότητα και προσελκύεται νέος κόσμος στην περιοχή. Δημιουργείται μια ολοκληρωμένη δομή ναυτικής εκπαίδευσης.

                Συνοψίζοντας, από το προηγούμενο διαφαίνεται ότι η ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο είναι ένα αποτέλεσμα συντονισμένων δράσεων των εμπλεκομένων φορέων και αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη στην τοπική περιοχή.

                ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Προεδρεύουσα της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Σκιαδαρέσης, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών.

                ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗΣ (Πρόεδρος του Δ.Σ. του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών, ΕΟΑΕΝ): Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι βουλευτές, η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου συνιστά κίνηση με θετικό πρόσημο υπό δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, να υπάρχει πλήρης και καθολική εφαρμογή και δεύτερον, να υπάρχουν επαρκείς πόροι σε μόνιμη βάση για τη χρηματοδότηση του. Οι επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες, αλλά και οι πολίτες που ζουν στα νησιά επιβαρύνονται με το κόστος που προκαλεί η γεωγραφική ασυνέχεια, κόστος που είναι συγκριτικά υψηλότερο από αυτό που καταβάλλουν πολίτες, επιχειρήσεις και επαγγελματίες στην ηπειρωτική χώρα.

Το μεταφορικό ισοδύναμο δεν συνιστά μέτρο εξισορρόπησης των αρνητικών συνεπειών από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α για το λόγο ότι οι μειωμένοι συντελεστές  Φ.Π.Α ήταν αναπτυξιακό πλεονέκτημα για τα νησιά στα οποία ίσχυαν. Δεν αρκεί η εφαρμογή του για να αντιμετωπίσει ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες στα νησιά. Μιλάμε για τοπικές οικονομίες μικρής κλίμακος με συνακόλουθες δυσκολίες. Χρειάζονται ουσιαστικά αναπτυξιακά μέτρα. Τα νησιά μας χρειάζονται ενίσχυση των υποδομών τους, γιατί στην ηπειρωτική χώρα έχουν διατεθεί δισεκατομμύρια ευρώ για τους οδικούς άξονες, ενώ στα νησιά τα ποσά που έχουν διατεθεί για υποδομές είναι ελάχιστα. Χρειαζόμαστε μια ισότιμη κατανομή πόρων.

Υπ' αυτή την έννοια θεωρώ ότι η εξαίρεση της Κρήτης από την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου δεν έχει νομιμοποιητική βάση, αφού κάτοικοι, επαγγελματίες και επιχειρήσεις στην Κρήτη επιβαρύνονται σημαντικά για τις μετακινήσεις ή για τη μεταφορά εμπορευμάτων.

Σε ό,τι αφορά στις διατάξεις του  νομοσχεδίου η δική μας προσέγγιση φιλοδοξεί να είναι πέρα και πάνω απ' όλα εποικοδομητική. Επιτρέψτε μου μερικές παρατηρήσεις:

Πρώτον, σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό του μοντέλου των εμπορευματικών μεταφορών θα θέλαμε να παρατηρήσουμε ότι η επιδότηση της τάξεως του 80% για τις μικρές επιχειρήσεις και του 60% για τις μεσαίες επιχειρήσεις ουσιαστικά αναιρεί την καθολική εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου και πρέπει να σημειώσετε ότι στα νησιά οι μικρές αλλά και μεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που στηρίζουν την απασχόληση.

Δεύτερον, θεωρώ ότι δεν υπάρχουν πόροι. Είναι αδύνατον να υπάρξει πλήρης κάλυψη της χρηματοδότησης μεταφορικού ισοδύναμου από εθνικούς και μόνο πόρους. Χρειάζεται να αναζητηθούν πρόσθετοι πόροι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης όσο και αν είναι αυτό δύσκολο.

Τρίτον, το νομοσχέδιο καθορίζει ότι οι Δήμοι θα έχουν την αρμοδιότητα παρακολούθησης της εφαρμογής του μεταφορικού ισοδύναμου σε τοπικό επίπεδο. Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη αρμοδιότητα πέρα από το ότι είναι ασαφής δεν προσδιορίζει και το πεδίο εφαρμογής της. Με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό από τη στιγμή που οι Δήμοι είναι υποστελεχωμένοι και δεν διαθέτουν τις υποδομές αλλά και τη δυνατότητα παρακολούθησης στο στάδιο της εφαρμογής.

 

 (Συνέχεια ομιλίας κ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗ, Προέδρου του Δ.Σ. του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών – ΕΟΑΕΝ):

                Τέταρτον, ο υπολογισμός του ανώτερου ποσοστού επιδότησης ανά νησί μπορεί να οδηγήσει σε στρεβλώσεις, όπως είχαμε επισημάνει και στη διαδικασία της διαβούλευσης, αφού υπολογίζεται ως το γινόμενο της απόστασης των λιμένων του νησιού επί της μεσοσταθμικής διαφοράς κομίστρου χερσαίας θαλάσσιας μεταφοράς επί τη συνολική ποσότητα των διακινούμενων φορτίων. Αυτό σημαίνει ότι για τα διακινούμενα φορτία που προέρχονται από επιχειρήσεις οι οποίες δεν δικαιούνται επιδότηση, όπως είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν την έδρα τους στο νησί, θα παρακρατείται η υπερεκτίμηση του ανώτατου ποσού επιδότησης στο νησί αυτό. Άρα, εδώ υπάρχει μια στρέβλωση, αφού η έννοια του μεταφορικού ισοδύναμου δεν μεταφράζεται σε επιδότηση με βάση το διακινούμενο εμπόρευμα, αλλά με βάση την επιχείρηση που το μεταφέρει.

Πέμπτον, η επιδότηση του ακτοπλοϊκού εισιτηρίου των μόνιμων κατοίκων θεωρούμε ότι δεν μπορεί να εμπίπτει σε περιορισμό για τον αριθμό των μετακινήσεων, ιδιαίτερα για την περίπτωση εκείνη που κάποιοι μετακινούνται διαρκώς για επαγγελματικούς λόγους. Θεωρούμε, επίσης, ότι για τους κατοίκους των μικρών νησιών η μετακίνησή τους προς μεγαλύτερα νησιά που αποτελούν το διοικητικό κέντρο προκειμένου να εξυπηρετηθούν, θα έπρεπε να είναι δωρεάν, από τη στιγμή που το ίδιο το κράτος αδυνατεί να τους εξυπηρετήσει και να τους παρέχει υπηρεσίες στον τόπο που κατοικούν.

Έκτον, η απόκτηση του μοναδικού αριθμού νησιώτη για τη χρήση πλατφόρμας συνδέεται με γραφειοκρατικές διαδικασίες που πρέπει να απλοποιηθούν. Επίσης, θα πρέπει να έχουν ήδη γίνει προσομοιώσεις για τη λειτουργία της πλατφόρμας προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα.

Έβδομον, ως δικαιούχοι του αντισταθμιστικού νησιωτικού κόστους ορίζονται, μεταξύ άλλων, τα νοικοκυριά, οι μόνιμοι κάτοικοι, οι προσωρινοί αναπληρωτές, οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί και οι γιατροί και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Είναι άγνωστο, όμως, εάν θα υπάρχουν κριτήρια που, ενδεχομένως, θα αποκλείσουν δικαιούχους κι αυτό θα πρέπει να ξεκαθαριστεί.

Όγδοον και τελευταίο, κρίνουμε θετικό το ακατάσχετο των ποσών που θα διατεθούν στους δικαιούχους, όπως και το γεγονός ότι υπήρξε μια πολύ καλή συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου όλο αυτό το διάστημα και αρκετές από τις προτάσεις μας έγιναν αποδεκτές και συμπεριλήφθηκαν στο νομοσχέδιο.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, θεωρώ ότι η νομοθετική διαδικασία και ιδιαίτερα για ζητήματα όπως αυτό που συζητάμε σήμερα πρέπει να χαρακτηρίζεται από σύνθεση και συνεννόηση. Η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου δεν μπορεί να είναι αποσπασματική αλλά καθολική και να αποτελέσει πεδίο συμφωνίας αλλά και κοινό τόπο διεκδίκησης όλων μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με δεδομένο ότι απαιτούνται σημαντικοί πόροι σε μόνιμη βάση για να λειτουργήσει το μέτρο.

Σας ευχαριστώ.

                ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Προεδρεύουσα των Επιτροπών): Ευχαριστώ κι εγώ.

                Το λόγο έχει ο κ. Κομνηνός.

                ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΜΝΗΜΟΣ (Διαχειριστής, νόμιμος εκπρόσωπος του Δικτύου Αειφόρων Νήσων «ΔΑΦΝΗ»): Θα κάνω μια σύντομη τοποθέτηση εκ μέρους του Δικτύου.

                Το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων είναι ένα δίκτυο των νησιωτικών ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού με 40 ΟΤΑ α΄ βαθμού και τις τρεις Περιφέρειες βορείου, νοτίου Αιγαίου και Ιονίων νήσων. Οι τοποθετήσεις των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης είναι σαφείς κι έχουν διατυπωθεί σε διάφορες ευκαιρίες και προσφάτως με αφορμή τα συνέδρια παραγωγικής ανασυγκρότησης στις νησιωτικές περιοχές.

Ως Δίκτυο, το οποίο έχει ρόλο τεχνικής υποστήριξης προς τα μέλη μας σε θέματα τοπικής ανάπτυξης, θέλω να επικεντρωθούμε σε δύο - τρία σημεία. Θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο είναι σε μια αρκετά θετική κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού μ’ έναν άξονα τριετίας μιας εθνικής πολιτικής στο μεταφορικό ισοδύναμο θεωρούμε ότι δίνεται μία ευκαιρία περαιτέρω ζυμώσεων ώστε να βελτιωθούν τα σημεία εκείνα για τα οποία οι φορείς και της τοπικής αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων έχουν εκφράσει τους ενδοιασμούς τους και σίγουρα σ' αυτό το διάστημα η συνεργασία με φορείς, όπως και τα δίκτυα των ΟΤΑ θα είναι προς τη θετική κατεύθυνση.

Επίσης, στη διαδικασία παραγωγής δεικτών, οι οποίοι μπορούν να αναδείξουν μ’ έναν πιο ακριβή τρόπο την δίκαιη κατανομή των πόρων για το μεταφορικό ισοδύναμο, το Δίκτυο «ΔΑΦΝΗ» το τελευταίο διάστημα υλοποιεί μελέτη, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με την τυπολογία των ελληνικών νησιών για την ανάδειξη στρατηγικών για την τοπική ανάπτυξη και σ' αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρχει συνεργασία για την ανάδειξη τέτοιων δεικτών, οι οποίοι μπορούν να κατανείμουν τους πόρους στα νησιά μας.

Τέλος, στο πλαίσιο της συνεργασίας του δικτύου με λοιπούς νησιωτικούς ευρωπαϊκούς φορείς, κρίνουμε ότι μπορούμε να συνδράμουμε στη μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειριών από άλλα κράτη - μέλη για την εξειδίκευση ή την περαιτέρω βελτίωση του μέτρου μεταφορικού ισοδυνάμου.

Ευχαριστώ πολύ.

                ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Προεδρεύουσα των Επιτροπών): Ευχαριστώ κι εγώ.

                Ο κ. Χριστόδουλου που είναι μέλος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών έστειλε υπόμνημα, δεν μπορεί να παρευρεθεί.

Το λόγο έχει ο κ. Σακέλλης.

                ΜΙΧΑΗΛ ΣΑΚΕΛΛΗΣ (Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφοπλιστών Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΝΝΕ)): Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.

Θα ήθελα να μιλήσω για το μεταφορικό ισοδύναμο, το οποίο αποτελεί μια παλιά θεωρία την οποία συζητάμε εδώ και χρόνια, της οποίας, όμως, η εφαρμογή δεν είχε μελετηθεί και, κυρίως, δεν είχε κοστολογηθεί.

 

(Συνέχεια ομιλίας κ. Μιχαήλ Σακέλλη, Προέδρου του Συνδέσμου Εφοπλιστών Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΝΕΕ))

 

Με το παρόν νομοσχέδιο επιχειρείται η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου έστω και μερικώς, δηλαδή, όχι για όλους τους επιβάτες της ακτοπλοΐας ούτε για όλα τα νησιά και με την ιδιομορφία ότι υπάρχει ένα ανώτατο όριο εισιτηρίων ή χρηματικό ποσό για τους δικαιούχους.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή είναι η αρχή και οπωσδήποτε πρέπει να υπάρξει συνέχεια. Ουσιαστικά εδώ μιλάμε για μείωση του κόστους μεταφοράς, για το οποίο πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι οπωσδήποτε θετικά.

Σύμφωνα με το άρθρο 7 και την εγκύκλιο της 15ης Ιουνίου του Υπουργείου Ναυτιλίας, η συμμετοχή των εταιρειών μας ξεκινάει από την καταχώρηση του μοναδικού αριθμού νησιώτη, ώστε να πιστοποιείται ο επιβάτης ως δικαιούχος και ολοκληρώνεται με την ηλεκτρονική επιβεβαίωση της έκδοσης του εισιτηρίου και της υλοποίησης του ταξιδιού. Οι απαραίτητες προσαρμογές στα προγράμματα μας κυρίως σε ό,τι αφορά τα λιμενικά μας γραφεία και τα κεντρικά γραφεία των εταιριών, θα υλοποιηθούν άμεσα και είμαστε σε μια διαδικασία υλοποίησης ήδη.

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η αναφορά στο άρθρο 7 για δυνατότητα κατευθείαν καταβολής της έκπτωσης κατά την έκδοση του εισιτηρίου δεν μας βρίσκει σύμφωνους, λόγω αντικειμενικής αδυναμίας των προγραμμάτων κρατήσεων να προσαρμοστούν κατάλληλα, αλλά και λόγω πολύπλοκων γραφειοκρατικών διαδικασιών κατά την απόδοση των εκπτώσεων. Συνεπώς, προτείνουμε τη διαγραφή της εναλλακτικής αυτής λύσης, η οποία μπορεί να δημιουργήσει και άλλα νομικά θέματα στην εφαρμογή της.

Επειδή μιλάμε, όμως, για το μεταφορικό κόστος, οφείλουμε να τονίσουμε ότι παράλληλα πρέπει να επιδιώκουμε και τη μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α., η οποία θα έχει θετικά αποτελέσματα στο σύνολο των επιβατών και των προορισμών και βέβαια θεαματικά αποτελέσματα στην αύξηση του μεταφορικού έργου.

Σε ό,τι αφορά τα καύσιμα, θέλουμε να τονίσουμε ότι μπαίνουμε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την ακτοπλοΐα, λόγω της υποχρέωσης μας τα επόμενα χρόνια να καταναλώνουμε οικολογικότερα καύσιμα. Συνεπώς, η μείωση των συντελεστών του Φ.Π.Α. πρέπει να αποτελέσει πρωταρχικό μας μέλημα και πιστεύουμε ότι αυτό είναι δυνατό εάν λάβουμε υπόψη μας την ανάγκη καλής εξυπηρέτησης των νησιών μας, τα οποία παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό σε όλη την Ευρώπη. Άρα, πιστεύω για τη μείωση των συντελεστών του Φ.Π.Α. που δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος να διαφωνεί, ότι αν το χειριστούμε σωστά, μπορούμε να το επιτύχουμε.

Σχετικά με τα εμπορεύματα, πιστεύουμε ότι θα υπάρχει θετική ανταπόκριση ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πρέπει να δούμε και πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί. Εδώ, όμως, θα ήθελα να τονίσω ότι σχετικά με την τελική τιμή των προϊόντων στα νησιά, αυτό που πρέπει να κοιτάξουμε είναι την πάταξη της κερδοσκοπίας, η οποία παρατηρείται από εμπόρους, οι οποίοι προφασιζόμενοι το μεταφορικό κόστος επιβαρύνουν δυσανάλογα ή ακόμα πολλαπλά, τα εισιτήρια. Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό, για το οποίο πρέπει να βρούμε μια λύση και πιστεύουμε ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο στο τελικό κόστος των εμπορευμάτων.

Ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Προεδρεύουσα των Επιτροπών): Ευχαριστώ και εγώ και για την καλή διαχείριση του χρόνου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να σας ενημερώσω ότι έχει κατατεθεί εκ μέρους του Πανεπιστημίου Αιγαίου μια μελέτη στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Το λόγο έχει η κυρία Κατσαγάνη.

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΑΤΣΑΓΑΝΗ (Γενική Γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Αναπληρωτών Δασκάλων): Κυρία Πρόεδρε της Επιτροπής, κυρίες και οι βουλευτές, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Δασκάλων εκπροσωπώντας και την Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας της οποίας ο Εκπρόσωπος δεν μπόρεσε να είναι αυτή τη στιγμή εδώ θεωρεί αναμφισβήτητα θετικό το νομοσχέδιο για το μεταφορικό ισοδύναμο για τους ωρομίσθιους και τους αναπληρωτές, αφού με την ένταξή τους σε αυτό δίνει ανάσα στους συναδέλφους μας που δοκιμάζονται οικονομικά τόσο από το υψηλό κόστος μετακίνησης μέσω της ακτοπλοΐας, όσο και από τα υψηλά ενοίκια των διαθέσιμων καταλυμάτων αν, όπου και όταν αυτά βρεθούν.

Κατανοητή και αποδεκτή γίνεται από τον Π.Α.Σ.Α.Θ. και η σταδιακή εφαρμογή του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου, αλλά θέλουμε εδώ και πιστεύουμε πως θα την έχουμε την δέσμευση του κ.Σαντορινιού πως θα καταβληθεί προσπάθεια για όσες περιοχές δεν καλύπτονται και μέχρι την γενίκευση της ρύθμισης από το Σεπτέμβρη να ισχύει για αυτές η έκπτωση του 50%.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, επιτέλους σε ένα από τα σοβαρά προβλήματά μας στο κόστος της μετακίνησης μας προς και από τους νησιωτικούς προορισμούς φαίνεται πως δίνεται λύση η οποία αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά. Αυτό θα ωφελήσει πολλαπλώς τους συναδέλφους που όπως είναι φυσικό δεν μετακινούνται μόνο κατά τις περιόδους πρόσληψης και απόλυσης τους αλλά και κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους για προσωπικούς, ιατρικούς και άλλους λόγους. Μειώνει το οικονομικό βάρος το οποίο είναι για τα δεδομένα του αναπληρωτή τεράστιο και συνυπολογίζοντας το με το κόστος διαμονής τους στο νησί το κάνει σχεδόν ασήκωτο.

Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε, για να γίνει πιο κατανοητό το πρόβλημα, πως δεν είναι λίγες οι φορές κυρίες και κύριοι βουλευτές που χρειάστηκε η συνδρομή της οικογένειας για να επιστρέψουν οι συνάδελφοι από τα νησιά.

 Η θεσμοθέτηση του μεταφορικού ισοδύναμου είναι όμως για μας σημαντική και για έναν άλλο λόγο, γιατί δείχνει και στους άλλους φορείς και στα άλλα Υπουργεία πως με την προσπάθεια και τη συνεργασία μπορούμε να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης των χρόνιων προβλημάτων μας. Τρόπους για να λύσουμε το πρόβλημα της στέγασης και να μην  ξανακοιμηθούν συνάδελφοι μόνοι τους ή με τις οικογένειές τους στις παραλίες και στα αυτοκίνητα. Τρόπους για να λύσουμε το πρόβλημα της σίτισης και να βοηθήσουμε ώστε αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί να ζουν αξιοπρεπώς για να μπορούν απερίσπαστοι να αφοσιωθούν στο λειτούργημά τους.

Προβλήματα όλα αυτά και ακόμα μεγαλύτερα για όσους συναδέλφους έχουν οικογένεια, τα οποία έχουν ως δημιουργό αίτιο την χρόνια αδιοριστία.

Αναπληρωτές με χρόνια προϋπηρεσίας που φθάνουν το μισό εργασιακό βίο ενός εργαζομένου οργώνουν κάθε χρόνο την Ελλάδα σε όλα τα μήκη και πλάτη της μη έχοντας μόνιμη εστία, ζώντας κυριολεκτικά σαν τσιγγάνοι και στερούμενοι της δυνατότητας να κάνουν οποιονδήποτε σχεδιασμό για το μέλλον τους.

Αυτό απέχει της λογικής, της ηθικής και του δικαίου γι' αυτό και πρέπει να τελειώσει. Το λέμε με περίσσια αγανάκτηση. Το λέμε με θυμό και οργή απευθυνόμενοι σε όλους σας Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση.

Σας ευχαριστούμε που μας ακούσατε.

ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Προεδρεύουσα των Επιτροπών): Τον λόγο έχει, ο κ.Καματερός.

                ΗΛΙΑΣ ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ (Εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

                Δύο ερωτήσεις έχω να κάνω σε δύο καλεσμένους μας αφού τους ευχαριστήσω που είχαν την καλοσύνη σε τόσο σύντομο διάστημα να έρθουν για να τους ακούσουμε.

Η πρώτη απευθύνεται στην κυρία Καλογήρου, εκπρόσωπο της Ένωσης Περιφερειών. Γιατί από την κατάλαβα από την τοποθέτηση της ζητάει να αποσυρθεί το μεταφορικό ισοδύναμο και να παραμείνει ο Φ.Π.Α, παρόλο που επανειλημμένα έχουμε πει και ο Πρωθυπουργός στο περιφερειακό συνέδριο νοτίου Αιγαίου όταν βρήκε αφορμή να τοποθετηθεί από κάποιες τοποθετήσεις, ότι είναι κακό να τα έχουμε και τα δύο;

 

(Συνέχεια ομιλίας κ. ΗΛΙΑ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ, Εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ)

Δηλαδή, τους πειράζει τους κύριους Περιφερειάρχες να έχουμε και τον Φ.Π.Α. μειωμένο και το μεταφορικό ισοδύναμο; Ή για να το να αντιστρέψω, εάν δεν μπορούμε, σε αυτήν τη φάση έστω, να έχουμε τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α., πάει να πει ότι δεν θέλουμε ούτε το μεταφορικό ισοδύναμο; Δηλαδή, ή όλα ή τίποτα; Πώς θα απαντούσε αυτό στους νησιώτες;

Ένα δεύτερο ερώτημα στον εκπρόσωπο του ΕΟΑΕΝ. Με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή άκουσα τις ενστάσεις, τις αιτιάσεις, για βελτίωση του νομοσχεδίου, ότι δεν είναι καθολική η λειτουργία, προτάσεις για βελτίωση όσον αφορά τη διαχείριση ή τον ελέγχο για να μην είναι μόνο από τους Δήμους, προφανώς να είναι και τα Επιμελητήρια και όλα αυτά. Δεν κατάλαβα όμως στο τέλος, ότι παρόλα αυτά και έχει σχέση και με το προηγούμενο ερώτημα, είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση; Αυτό που μπορούμε να κάνουμε τώρα. Αλλά η κατεύθυνση είναι ναι και να βρούμε μια λύση να είναι καθολική η λειτουργία του. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη, αυτή τη στιγμή, καθολική λειτουργία του μεταφορικού ισοδύναμου. Εμείς το διεκδικούμε σαν νησιώτες, γιατί είναι κατεξοχήν νησιωτική χώρα η Ελλάδα. Είναι υπέρ του πρώτου βήματος, ή και αυτοί στο τέλος λένε, ή θα είναι ολοκληρωμένη η εφαρμογή του, ή δεν κάνουμε τίποτα; Μα, πώς θα είναι ολοκληρωμένη, όταν δεν έχουμε καν στοιχεία, αν δεν λειτουργήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα; Δεν έχουμε καν στοιχεία από τις κινήσεις εμπορευμάτων, ανθρώπων, καυσίμων και τα λοιπά, πολύ περισσότερο καυσίμων, για να μπορέσουμε αυτή τη στιγμή να έχουμε ένα πλήρες νομοθέτημα εφαρμόσιμο και ακόμα περισσότερο, επειδή είναι ένα πολυπαραγοντικό θέμα. Εξαρτάται από πάρα πολλούς άλλους παράγοντες, η εφαρμογή του πλήρους μεταφορικού ισοδυνάμου. Σαν ένα πρώτο βήμα, δηλαδή, το ψηφίζουμε ή όχι; Να κάνουμε τις προτάσεις μας για βελτίωση, για ολοκληρωμένη εφαρμογή. Αυτή τη στιγμή είμαστε υπέρ ή όχι, του πρώτου βήματος προς αυτή την κατεύθυνση;

Ευχαριστώ.

ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Προεδρεύουσα των Επιτροπών): Ευχαριστούμε τον κ. Καματερό. Το λόγο έχει ο Εισηγητής της ΝΔ, κ. Αθανασίου.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Εισηγητής της ΝΔ): Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε.

Να κάνω κι εγώ δύο τοποθετήσεις προς τους φορείς.  Για να γίνει  αντιληπτό, δεν μιλάμε εδώ για το μεταφορικό ισοδύναμο, ως δυνατότητα, ως φιλοσοφία. Ερχόμαστε εδώ να μιλήσουμε για το νομοσχέδιο που εισάγεται, επί της αρχής και επί των άρθρων, για να μπορέσουμε να συζητήσουμε, που εισάγεται αυτό το μέτρο,  το οποίο  βεβαίως, κανείς δεν είπε ότι είναι κακό, θεωρητικά.  Ούτε το  είπε χτες η Ν.Δ., ούτε και σήμερα οι φορείς.  Το πρώτο είναι αυτό.

Το δεύτερο,  όσον αφορά για το Φ.Π.Α, μιας και έγινε λόγος, δεν σημαίνει, ότι το ένα αναιρεί το άλλο. Αν κατάλαβα καλά, μιας και αναφερθήκατε και στην κυρία Καλογήρου, είπε, ότι το Φ.Π.Α πρέπει να διατηρηθεί και το μεταφορικό ισοδύναμο να το δούμε, βελτιώνοντας το. Όχι να μην γίνει το ένα και να γίνει το άλλο.

Θα ήθελα, ρωτώντας τους πιο αρμόδιους, να μου πουν, γιατί είναι ζητήματα για τα οποία, θέλουν να καθορίσουν και τα κόμματα τη θέση τους. Όταν το νομοθέτημα μιλάει για ωφελούμενη μονάδα, τι νομίζετε ότι είναι καλύτερο, η ωφελούμενη να θεωρείται το νοικοκυριό ή το άτομο; Όταν μιλάει για ωφελούμενη επιχείρηση, πρέπει να εξαιρεθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις που εδρεύουν στα νησιά, όπως τίθεται στο νομοθέτημα, αφού τελικά μας ενδιαφέρει την ωφέλεια να έχει ο τελικός καταναλωτής.

 

(Συνέχεια ομιλίας κ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Εισηγητή της Ν.Δ.)

Γιατί να εξαιρεθούν αυτές οι εταιρείες που δεν εδρεύουν στα νησιά, αλλά δραστηριοποιούνται στα νησιά, π.χ. μια μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα που έχει την έδρα της στην Αθήνα, αλλά δραστηριοποιείται στην Χίο ή ένα μεγάλο σουπερμάρκετ. Κρίνετε, ότι πρέπει να διευκρινιστεί το ποσό και ποιο ποσό πρέπει να λαμβάνουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις;

Πώς εξασφαλίζετε στον καταναλωτή, ότι θα μετακυλίεται το όφελος από το ΑΝΗΚΟ, δηλαδή το αντιστάθμισμα του νησιωτικού κόστους; Πείτε, ότι υπάρχει σ' ένα μικρό χωριό ένα μικρό μπακάλικο, το οποίο εισάγει φέτα από τα Καλάβρυτα. Πώς μπορεί να εξασφαλιστεί ότι το όφελος θα πηγαίνει στην γιαγιά σ' ένα μικρό χωριό, που θα παίρνει ένα κιλό φέτα;

Επίσης, πώς θα υπολογιστεί το όφελος ενός προϊόντος, αναγάγοντας τα μίλια - σε μια θαλάσσια μεταφορά - σε χιλιόμετρα. Για παράδειγμα, ένα προϊόν το οποίο φεύγει από την Αθήνα και πάει στη Λάρισα και κοστίζει τελικά ο όγκος αυτός 100 ευρώ, εάν πάει σε μια αντίστοιχη νησιωτική π.χ. στην Σύμη και θέλουμε να μετατρέψουμε σε χιλιόμετρα, την ίδια απόσταση που είναι σε μίλια, η διαφορά αυτή είναι το όφελος το οποίο πρέπει και να καταβληθεί στον επιβάτη ή στον επιχειρηματία. Δεν δημιουργούνται προβλήματα, όσον αφορά τον τρόπο μεταφοράς στη χερσαία μεταφορά, η οποία είναι διαφορετική; Υπάρχουν παράγοντες, οι οποίοι δεν προβλέπονται. Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν; Θα πάει από την  παλιά εθνική οδό ή από την καινούργια εθνική οδό, θα πληρώσει διόδια, έχει γέφυρες οπότε θα πληρώσει περισσότερα διόδια; Αντίστοιχα στη θαλάσσια μεταφορά, θα πάει κατευθείαν π.χ. από τον Πειραιά στη Μυτιλήνη ή θα πιάσει ενδιάμεσους σταθμούς; Μπορεί να υπάρχει μια ενιαία ρύθμιση για αυτά, για να είναι ομοιογενής η απόσταση; Πώς το βλέπετε;

Σχετικά με το άρθρο 7, υπάρχει ένα θέμα το οποίο εντόπισα και εγώ χθες. Στο άρθρο 7, δίνεται ένας εναλλακτικός τρόπος καταβολής του ΑΝΗΚΟ στους δικαιούχους. Λέει «είτε με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του ποσού, που αναλογεί στο εισιτήριο για ταξίδι που έχει πραγματοποιηθεί είτε με κατευθείαν καταβολή του κατά το χρόνο έκδοσης του εισιτήριου με αντίστοιχη απόδοση στην ακτοπλοϊκή εταιρεία». Το πρόβλημα που με απασχόλησε είναι αν η επιδότηση απευθείας των ναυτιλιακών εταιρειών, απαγορεύεται από την ενωσιακή νομοθεσία. Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Σακέλλη, αν έχει εξετάσει το θέμα, αν το σκεφθήκατε αυτό και αν θα έχουμε πρόβλημα με την ενωσιακή νομοθεσία.

Το δεύτερο είναι και πώς μπορεί να γίνεται η ταυτοποίηση του επιβάτη, ο οποίος έχει ένα ατομικό νούμερο για να παίρνει εισιτήριο; Πάω εγώ και το παίρνω, ως Αθανασίου, και το δίνω μετά στον κύριο συνάδελφο και πηγαίνει. Θα μπορεί να γίνεται η ταυτοποίηση αυτή, κατά την είσοδο στο πλοίο; Είναι μια δυσκολία, ένα πρακτικό πρόβλημα.

ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Προεδρεύουσα των Επιτροπών): Κύριε Αθανασίου, έχετε μιλήσει πάνω από 6 λεπτά και δεν είναι ερωτήσεις προς τους φορείς. Την αρχική παρατήρηση δεν την έκανα μάλλον τυχαία, παρά το γεγονός ότι δεν ήξερα τι θα πείτε, γιατί μόνος σας είπατε ότι δεν θα κάνετε τοποθέτηση. Ό,τι ερωτήσεις κάνατε δεν ήταν καμιά προς τους φορείς. Οι κανόνες προς τους Υπουργούς.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Δεν θα μας φωτίσουν για το πώς θα γίνεται ο υπολογισμός;

ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Προεδρεύουσα των Επιτροπών): Οι φορείς θα απαντήσουν ή το Υπουργείο, κύριε Αθανασίου, σε αυτό;

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, δεν μπορεί να μετατρέπεστε ούτε σε μάρτυρα, ούτε να κάνετε παρεμβάσεις. Διευθύνετε τη διαδικασία.

ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Προεδρεύουσα των Επιτροπών): Κύριε Αθανασίου, κάνετε λάθος.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Να σας πουν οι συνεργάτες σας τον Κανονισμό.

ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Προεδρεύουσα των Επιτροπών): Αν ήθελα να εφαρμόσω τη διαδικασία θα πρέπει να σας κόψω κατευθείαν, διότι σήμερα είναι φορείς η διαδικασία, άρα οι ερωτήσεις είναι προς τους φορείς. Έχουμε την επόμενη συνεδρίαση στις 15.00΄, που επίσης είναι για τις τοποθετήσεις σας.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Δεν πρέπει να ρωτήσω πώς θα γίνεται η ταυτοποίηση στην πράξη;

ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Προεδρεύουσα των Επιτροπών): Κύριε Αθανασίου, είστε έμπειρος και δεν θα ήθελα να το κάνετε.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Αυτό, κυρία Πρόεδρε, το ξέρουν καλύτερα οι φορείς πώς θα γίνεται η ταυτοποίηση. Τι σας ενοχλεί εσάς;

ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Προεδρεύουσα των Επιτροπών): Κύριε Αθανασίου, σας έδωσα 6 λεπτά και μιλήσατε, έχετε και παράπονο. Δεν είναι δυνατόν να γίνεται αυτό.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Όταν καλούμε είκοσι φορείς.

ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Προεδρεύουσα των Επιτροπών): Το λόγο έχει ο κύριος Καρράς.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ - ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΡΑΣ (Ειδικός Αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑ.ΣΟ.Κ. - ΔΗΜ.ΑΡ.): Είπατε, κυρία Πρόεδρε, προεισαγωγικά ότι υπάρχει μελέτη του Πανεπιστημίου. Ζήτησα να έρθει εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου χθες και μας είπατε ότι έχει στείλει υπόμνημα. Είχα ζητήσει τη μελέτη και δεν είχε φτάσει, παρά μόνο μετά από δύο μήνες μετά την αίτηση κατάθεσης εγγράφων που έκανα. Ανεξάρτητα από αυτό, ήθελα να σταθώ στα εξής σημεία δι’ ερωτημάτων.

Θα ξεκινήσω από τον κύριο Δήμαρχο Καλύμνου, ο οποίος αναφέρθηκε με πολύ ζέση στο ζήτημα της Σχολής Εμπορικού Ναυτικού. Φαντάζομαι ότι κανείς δεν έχει αντίρρηση για τη ναυτική εκπαίδευση, όμως εκείνο το οποίο είχα ρωτήσει χθες κατά την εισαγωγική μου τοποθέτηση και επανέρχομαι και σήμερα, είναι το εξής. Είπατε, κύριε Δήμαρχε, για τη Σχολή Μηχανικών ταυτόχρονα. Εγώ δεν απορρίπτω το να υπάρχει σχολή πλοιάρχων και σχολή μηχανικών, διότι αισθάνομαι ότι οι συνέργιες των δύο ειδικοτήτων θα είναι επωφελείς για το σύνολο των σπουδαστών. Υπάρχουν, όμως, οι υποδομές αυτήν τη στιγμή που θα μπορούν να εξασφαλίσουν τη λειτουργία μιας σχολής; Δεύτερον, αναφερθήκατε πάλι με πολύ ζέση στο ζήτημα ότι θα εισάγονται Καλύμνιοι σπουδαστές. Θέλω να θυμίσω ότι, με την τελευταία κανονιστική απόφαση του Υπουργείου, η εισαγωγή στις ακαδημίες γίνεται κυρίως μέσω των πανελληνίων εξετάσεων, επομένως, δεν δίνει, κατά τη δική μας άποψη, τοπικό πλεονέκτημα.

Επόμενη ερώτηση στον κύριο Σκιαδαρέση, τον εκπρόσωπο των Νησιωτικών Επιμελητηρίων. Είπατε και εσείς ότι θα έχει ένα αναπτυξιακό πρόσημο το μεταφορικό ισοδύναμο. Δεδομένου ότι δεν έχω κατανοήσει πώς θα φτάσει στον καταναλωτή – δεν είναι αυτό το ερώτημα που σας κάνω – θέλω να μου πείτε, επειδή γίνεται περιορισμός μόνο για την έδρα, όσο αφορά τα εμπορεύματα, της νομικής οντότητας ή της εταιρίας και ενώ είναι δεδομένο ότι η εμπορική διακίνηση προς τα νησιά αφορά κυρίως προϊόντα εταιρειών που εδρεύουν ή παράγονται σε άλλους τόπους και εισάγονται μέσω εταιρειών που εδρεύουν στο κέντρο – το έθιξε και ο κύριος Αθανασίου για τις ξενοδοχειακές – πώς, λοιπόν, θα υπάρχει ισότητα όταν περιορίζεται το ισοδύναμο αυτό μόνο στις εδρεύουσες εταιρείες, ενώ δεν θα φτάνει στον καταναλωτή; Το μέτρο θα υποστηρίζει τον ανταγωνισμό, εφόσον εξαιρούνται οι λοιποί εμπορευόμενοι ή όχι;

 

(Συνέχεια ομιλίας κ. Γεώργιου - Δημήτριου Καρρά, Ειδικού Αγορητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜ.ΑΡ.)

Επίσης, αναφερθήκατε και εσείς στο ζήτημα του ακατασχέτου και αφορολογήτου του επιστρεπτέου ποσού του Ισοδύναμου, του λεγόμενου, Α.ΝΗ.ΚΟ. Διαβάζω στο νόμο και θα ήθελα να μου πείτε, αν σας έχει απασχολήσει αυτό, ότι τα παραπάνω ισχύουν και αν ο δικαιούχος είναι νομικό πρόσωπο ή οντότητα, με την επιφύλαξη του ν.4172/2013, τουτέστιν, του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος περί φορολόγησης κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής του. Έχετε αντιληφθεί ότι είναι φορολογούμενο το τελικό αποτέλεσμα;

Όσον αφορά στον κ. Σκιαδαρέση, επειδή προέρχεται από την Λευκάδα, θα ήθελα να ρωτήσω, αν έχετε ενημερωθεί, αν τα επιμέρους κυκλικά δρομολόγια με κέντρο την Λευκάδα θα εξαιρεθεί του μέτρου, είναι δεδομένο, επειδή έχει και οδική σύνδεση, τα γύρω νησιά, Κάλαμος, Καστός κ.λπ., εδώ βλέπω ότι μόνο το Μεγανήσι μπαίνει στον κατάλογο, θα έχουν αυτό το προνόμιο; Το έχετε συζητήσει με το Υπουργείο;

Όσον αφορά στον κ. Σακέλλη, για την επιβατηγό ναυτιλία, βεβαίως, άκουσα την άποψή σας, προτείνετε την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό και όχι τη διαχείριση μέσω των πρακτορείων, κρίνετε θετικό το μέτρο για τα εμπορεύματα, σε συνδυασμό με το προηγούμενο ερώτημά μου προς τον κ. Σκιαδαρέση και αν θέλετε μου απαντάτε σε αυτό, διότι εκφεύγει της επιβατηγού ναυτιλίας, κρίνετε ότι θα πρέπει να επεκταθεί το μέτρο και σε μη εδρεύουσες επιχειρήσεις;

Σας ευχαριστώ.

 

ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Προεδρεύουσα των Επιτροπών): Το λόγο έχει ο κ. Κούζηλος.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΖΗΛΟΣ (Ειδικός Αγορητής του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή): Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα να θέσω μια ερώτηση στον κ. Σακέλλη, διότι, πιστεύουμε, ότι Μεταφορικό Ισοδύναμο ίσον ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, ακτοπλοϊκές συνδέσεις, γενικά ακτοπλοΐα, όσον αφορά στο θέμα του εισιτηρίου. Η τιμή του εισιτηρίου εξαρτάται από το κόστος καυσίμων, κόστος συντήρησης επισκευών και αμοιβών. Αυτά είναι τα βάσανα, τα μεγάλα προβλήματα που ανεβάζουν ή κατεβάζουν την τιμή του εισιτηρίου. Έχετε κάνει κάποια συζήτηση, γιατί δεν θα μπω στο θέμα των καυσίμων, διότι, όπως είπε και ο κ. Σταθάκης, δεν προβλέπεται κάποια μείωση στο ΦΠΑ στα καύσιμα, αλλά στο κόστος συντήρησης επισκευών και των αμοιβών, γενικά στη φορολογία, έχει γίνει κάποια συζήτηση επάνω σε αυτό, ώστε όλη αυτή η μείωση του κόστους να μετακυλήσει στο εισιτήριο, ώστε να είναι ένα ακόμη θετικό για τους νησιώτες;

 Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω, πολύ σωστά θέσατε τα καύσιμα χαμηλού θείου, σε δύο χρόνια θα έχουμε εφαρμογή, άρα σημαίνει αύξηση στο κόστος και άρα στο Μεταφορικό Ισοδύναμο, θα πρέπει να έχει προβλεφθεί και αυτό. Έχετε κάνει κάποια μελέτη, έχετε προτείνει κάτι σχετικά με τα καύσιμα χαμηλού θείου;

Σας ευχαριστώ.

ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Προεδρεύουσα των Επιτροπών): Το λόγο έχει ο κ. Δανέλλης.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΑΝΕΛΛΗΣ (Ειδικός Αγορητής του «Ποταμιού»): Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα να θέσω δύο ερωτήσεις, κυρίως στους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων. Η πρώτη ερώτηση, αν έχουν υπόψη τους μέσω των επαφών τους με τους ευρωπαίους ομολόγους τους κάποια καλή πρακτική εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδυνάμου και η δεύτερη ερώτηση, αν γνωρίζουν, αν μέλη τους αξιοποιούν το Πρόγραμμα Στήριξης Γεωργίας στα μικρά νησιά του Αιγαίου, το οποίο τρέχει εδώ και 20 με 30 χρόνια. Ίσως θα μπορούσε και η κυρία Καλογήρου, να μας δώσει μια εικόνα, πως αξιοποιούμε την άλλη ευρωπαϊκή ευκαιρία, που έχουμε στη διάθεσή μας ετησίως γύρω στα 26 εκατ. ευρώ, εάν αυτά φθάνουν στους άμεσα ενδιαφερόμενους, αυτούς που θα έπρεπε να ωφελούν.

Σας ευχαριστώ.

ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Προεδρεύουσα των Επιτροπών): Το λόγο έχει ο κ. Συρμαλένιος.

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ: Μια ερώτηση προς την κυρία Καλογήρου θα ήθελα να κάνω, εντυπωσιάστηκα πραγματικά από τη διατύπωση που έχει κάνει η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και την ήξερα πιο διαλλακτική, τουλάχιστον, στο «πάρτε το πίσω», δηλαδή, η φρασεολογία αυτή πάρτε πίσω ένα νομοσχέδιο, που μετά από δεκαετίες έρχεται να ωφελήσει τους νησιώτες, νομίζω ότι είναι πολιτικά αυτοκτονία, για όποιον εκλέγεται σε νησιωτικές περιοχές, διότι ανεξάρτητα από τι έχει γίνει με το Φ.Π.Α., είναι μια άλλη ιστορία και στην οποία συμφωνούμε και θα παλέψουμε να επανέλθουν οι μειωμένοι συντελεστές.

Τελεία και παύλα όπως λέμε σε αυτό το θέμα, αλλά από εκεί και πέρα, πάρτε το πίσω αυτό το νομοσχέδιο, σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει κανένα νομοσχέδιο για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, εκτός και αν ευελπιστείτε ότι αν κάποια στιγμή γίνεται κυβέρνηση, θα φέρεται εσείς το τέλειο νομοσχέδιο, το οποίο δεν το φέρατε εδώ και τριάντα χρόνια. Ευχαριστώ.

ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Προεδρεύουσα των Επιτροπών): Το λόγο έχει ο κ. Ουρσουζίδης.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΥΡΣΟΥΖΙΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε, καταρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που ήρθαν σήμερα εδώ να καταθέσουν απόψεις, ήδη έχουν ξεκαθαρίσει νομίζω ό,τι άλλο πράγμα είναι ο Φ.Π.Α., που αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες και βεβαίως για λόγους ανταγωνιστικότητας και άρσης αδικιών, που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζεται με το Μεταφορικό Ισοδύναμο, επιβάλλεται να έχει μια ιδιαίτερη μεταχείριση η νησιωτική Ελλάδα. Αυτό είναι κατανοητό, όμως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αφορά κάτι στο οποίο επιβάλλονταν από πάρα πολλά χρόνια να συμβεί και δεν συνέβαινε.

Συμβαίνει κάτω από αυτές τις οικονομικές συνθήκες, που βιώνει η χώρα και δίνουμε τα χρήματα, τα οποία σήμερα μπορούμε να δίνουμε. Η τακτική του να δανειζόμαστε για να χτυπάμε πλάτες ή να χαϊδεύουμε αυτιά, έχει τελειώσει οριστικά για την πατρίδα μας και δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια. Μακάρι το μέτρο να περπατήσει, οι θεσμοί που εκπροσωπούν εδώ την Αυτοδιοίκηση, οφείλουν να συμβάλουν με την εμπειρία τους, με την τεχνογνωσία τους, ούτως ώστε να ξεπεραστούν και τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα, ήθελε προκύψουν.

Γι' αυτό ακριβώς το λόγο προβλέπει το νομοσχέδιο ότι το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής συνδράμει έτσι ώστε να αποφευχθούν όσο το δυνατό είναι δυνατόν αυτές οι παρεξηγήσεις εντός ή εκτός εισαγωγικών, θα μπορούσε να τις πει κανείς. Ευχαριστώ και πάλι τους φορείς όπου ήρθαν και σας, κυρία Πρόεδρε, για την ανοχή.

ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Προεδρεύουσα των Επιτροπών): Το λόγο έχει ο κ. Καματερός.

ΗΛΙΑΣ ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ: Μια πρόσθετη ερώτηση, εάν έχει την καλοσύνη ο κ. Σακέλλης, μπορεί να μας ενημερώσει για το εάν ο Φ.Π.Α., στα μεταφορικά αυτή τη στιγμή έχει τη μείωση του 30%, που έχουν έστω αυτά τα λίγα νησιά; Κι εάν η αύξηση του Φ.Π.Α., επηρεάσει από μόνη της, τις μεταφορές είτε προσώπων είτε εμπορευμάτων. Ευχαριστώ.

ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Προεδρεύουσα των Επιτροπών): Θα δώσω από δύο λεπτά σε όλους τους εκπροσώπους φορέων που μίλησαν σήμερα και θα ξεκινήσω με την κυρία Καλογήρου.

ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ (Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε, θα χρειαστώ λίγο παραπάνω και νομίζω ότι θα έχω την ανοχή σας. Σε σχέση με την ερώτηση από τον κ. Καματερό, η πρόθεση της εφαρμογής είναι θετική, όμως με απλώς με τις προθέσεις, δε μπορούν να αντιμετωπιστούν οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών και των νησιωτών. Δεν αρκούν οι προθέσεις και υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα και πολύ μεγάλη απόσταση, ανάμεσα στις καλές προθέσεις και την πραγματική αντιμετώπιση των αναγκών.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Ομιλεί μη ακουώμενος.

ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Προεδρεύουσα των Επιτροπών): Κύριε Υπουργέ, δεν υπάρχει τέτοια διαδικασία, θα πάρετε το λόγο αργότερα.

ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ (Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου): Μπορώ να απαριθμήσω τουλάχιστον 15 «Δεν», θα πω μόνο 5. Δεν υπάρχει ετοιμότητα εφαρμογής. Δεν υπάρχει σαφής δέσμευση για τα καύσιμα, υπάρχει μόνο αναφορά σε συντελεστές, χωρίς κανένα προσδιορισμό του κόστους. Δεν υπάρχει καταγεγραμμένη και δεν διευκρινίζεται η διαδικασία ενίσχυσης των τοπικών επιχειρήσεων. Δεν μπορούμε να μιλάμε για νησιωτικό ισοδύναμο, χωρίς να έχουμε συγκεκριμένη διαδικασία ενίσχυσης των τοπικών επιχειρήσεων. Δεν αναφέρεται βεβαίως συγκεκριμένα τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις σε πάρα πολλά μέτρα και όλα παραπέμπονται στο μέλλον.

 

                (Συνέχεια ομιλίας της κυρίας ΧΡΙΣΤΙΑΝΑΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ, Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου)

Μα δεν είναι δυνατόν ποτέ η μετάθεση της λύσης στο μέλλον να αποτελεί απάντηση στις ανάγκες ενός προβλήματος. Με αυτή τη λογική, και με αυτό το σκεπτικό λέμε ότι κάτι το οποίο είναι θετικό, κάτι που το περίμεναν χρόνια οι νησιώτες, κάτι που δεν έχει γίνει τόσα χρόνια είναι άδικο να γίνεται μέσα από μια αοριστία και μια προχειρότητα. Είναι πολύ κάτω από τις προσδοκίες των νησιωτών, είναι πολύ κάτω από αυτό το οποίο θα περίμεναν οι νησιώτες από το Μεταφορικό Ισοδύναμο.

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι ένα πάγιο αίτημα και είναι άδικο για τα νησιά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Για αυτόν ακριβώς το λόγο λέμε «πάρτε το πίσω, φέρτε τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α», σε αυτά τα 150 εκατομμύρια ευρώ που λέτε, κύριε Υπουργέ, και αυτά τα 150 εκατομμύρια ευρώ φτάνουν και περισσεύουν για τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α στα νησιά και είναι ένα μέτρο- η παραμονή του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α- το οποίο άμεσα μπορεί να θωρακίσει και το εισόδημα και την οικονομική δραστηριότητα και την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό. Με αυτό το σκεπτικό εμείς  τονίζουμε το συγκεκριμένο ζήτημα.

Έρχομαι, τώρα, στην ερώτηση του κυρίου Συρμαλένιου. Κύριε Συρμαλένιο, δεν είναι θέμα του πόσο κανείς είναι διαλλακτικός ή δεν είναι. Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να δεχτώ των χαρακτηρισμό της «πολιτικής αυτοκτονίας». Πολιτική αυτοκτονία άλλοι κάνουν. Δεν κάνουμε εμείς στη Τοπική Αυτοδιοίκηση που προσπαθούμε κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες να αντιμετωπίσουμε με όρους σοβαρότητας και αξιοπρέπειας τα τόσα προβλήματα. Σας παρακαλώ, λοιπόν, πάρα πολύ, να αποσύρεται τον χαρακτηρισμό της «πολιτικής αυτοκτονίας».

Στην τελευταία ερώτηση που έθεσε ο κ. Δανέλλης, αυτό που θέλω να πω είναι, ότι για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν όλες αυτές οι δυνατότητες οι οποίες πραγματικά υπάρχουν, θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες προϋποθέσεις. Δεν έχω πάρα πολύ χρόνο, αλλά θα σας πω μια βασική: Την άρση της πολύ μεγάλης γραφειοκρατίας και από την πλευρά της Ελλάδας, αλλά πολύ περισσότερο από την πλευρά της Ε.Ε.. Για να μπορούν να φτάσουν όλα αυτά τα οφέλη στον τελικό ωφελούμενο που δεν είναι άλλος από τον Έλληνα πολίτη και από το νησιώτη, θα πρέπει η γραφειοκρατία να μην είναι τόσο πολύ μεγάλη και οι διαδικασίες και όσα ζητούνται να είναι αντίστοιχα των δυνατοτήτων του τελικώς ωφελούμενου.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Προεδρεύουσα των Επιτροπών): Ευχαριστώ.

Το λόγο έχει ο κ. Ζυγούρης.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΥΓΟΥΡΗΣ (Νομικός Σύμβουλος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Μολονότι δεν έγινε κάποια ερώτηση που να αφορά τους δήμους, θέλω να επαναλάβω μια κουβέντα.

Καταρχήν, η ΚΕΔΕ θεωρεί το νομοσχέδιο αυτό ότι είναι προς τη θετική κατεύθυνση αλλά θα ήθελα να παρακαλέσω οι απόψεις τις οποίες εξέθεσα επί των άρθρων, κυρίως όσον αφορά την εφαρμογή των Προγραμματικών Συμβάσεων και τη δαπάνη η οποία θα δημιουργείται από την απασχόληση προσωπικού των δήμων, το οποίο γνωρίζει και ο κ. Υπουργός, ότι οι περισσότεροι δήμοι είναι υποστελεχωμένοι, να βρεθεί ένας τρόπος να καλυφθεί αυτή η δαπάνη διότι είναι και συνταγματική επιταγή. Ως μια νέα εκχώρηση αρμοδιότητας πρέπει το κράτος να καλύπτει και είναι αναγκαία αυτή δαπάνη.

Σας ευχαριστώ.

                ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Προεδρεύουσα των Επιτροπών): Ευχαριστούμε.

                Το λόγο έχει ο κ. Γαλουζής.

                ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΑΛΟΥΖΗΣ (Δήμαρχος Καλύμνου): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

                Θα ήθελα να απαντήσω στις ερωτήσεις του κυρίου Καρρά.

Το πρώτο ερώτημα ήταν εάν το κτίριο το οποίο εμείς έχουμε παραχωρήσει προς χρήση στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, έχει την κατάλληλη λειτουργική υποδομή. Θέλω να σας πω, ότι είναι ένα κτίριο σε άριστη κατάσταση 1250 τ.μ. και μπορεί σε πλήρη ανάπτυξη να καλύψει τις ανάγκες σε 500 φοιτητές. Τουλάχιστον, αυτά είναι τα στοιχεία τα οποία έχουμε μέσα από των ειδικών επί του θέματος, καθώς και την μελέτη την οικομοτεχνική την οποία είχαμε εμείς κάνει, προετοιμάσει και καταθέσει.

                Όσον αφορά για τον εξοπλισμό. Μπορώ να σας πω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πληθώρα από Εφοπλιστικά Γραφεία καθώς και από άλλους Καλύμνιους χορηγούς οι οποίοι, μπορώ να σας πω, ότι ήδη έχουν αγοράσει υπολογιστές προκειμένου να δωρίσουν για να τοποθετηθούν ή άλλα μηχανήματα τα οποία είναι απαραίτητα (προσομοιωτές κ.λπ.) στην λειτουργία των Σχολών. Άρα, υπάρχει και είναι κάτι το οποίο το ήθελε και θέλει η τοπική κοινωνία και για το λόγο αυτό υπάρχει και αυτή η στήριξη από όλες τις πλευρές.

 

 (Συνέχεια ομιλίας κ. Γαλουζή Ιωάννη Δήμαρχος Καλύμνου)

Όσον αφορά το θέμα το οποίο θίξατε επειδή μάλλον εγώ έτσι όπως το είπα θεωρούσα ότι θα μπαίνουν στη σχολή μόνο Καλύμνιοι, όχι δεν είμαστε τοπικιστές, αντιθέτως θα μπούμε μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες και μέσα από πανελλαδικές εξετάσεις. Όμως έχοντας τα στοιχεία των τελευταίων ετών τα οποία τα έχω μπροστά μου εδώ επιτυχόντων στις πανελλαδικές εξετάσεις μπορώ να σας πω ότι το 2012 – 2013 πέρασαν από το δικό  μας ναυτικό λύκειο 43 παιδιά στις ακαδημίες, το 2013-2014 36 παιδιά, το 2015 39 παιδιά, το 2015- 2016 45 παιδιά, το 2016-2017 40 παιδιά. Άρα σε γενικές γραμμές περνάει από τις πανελλαδικές εξετάσεις μόνο από το δικό μας ναυτικό λύκειο ένας μεγάλος αριθμός που μπορεί να καλύψει από μόνος του ένα τμήμα. Εμείς θέλουμε να μας προτιμούν αύριο μεθαύριο, να είναι αναβαθμισμένη ποιοτικά η σχολή αυτή και θα χαιρόμαστε όταν θα υπάρχουν παιδιά από άλλες περιοχές της χώρας μας οι οποίοι θα επιλέγουν την Κάλυμνο ως τόπο σπουδών τους και ελπίζω να μας στηρίξετε. Για το θέμα των μηχανικών η πρότασή μας προς το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και την ηγεσία του είναι ότι χρειαζόμαστε και τα  δύο τμήματα. Αν όμως θέλουμε για να λειτουργήσουμε το 2018 – 2019  είμαστε για την λειτουργία του τμήματος πλοιάρχων για το 2019 – 2020  όμως θα είμαστε έτοιμοι  για να καλύψουμε τη λειτουργία και το τμήμα των μηχανικών.

ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ(Προεδρεύουσα της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Σκιαδαρέσης.

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗΣ (Πρόεδρος του Δ. Σ. του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ)): Θα ήθελα κατ’ αρχήν να απαντήσω στον κ. Καματερό ότι φυσικά και συμφωνούμε. Εμείς το ζητάμε χρόνια σαν ΕΟΑΕΝ το μεταφορικό ισοδύναμο. Μιλάμε για το μεταφορικό ισοδύναμο. Εάν το νομοσχέδιο έχει κάποια προβλήματα φαντάζομαι ότι εσείς θα βοηθήσετε μέσα στη Βουλή για να  μπορέσουν να λυθούν αυτά τα προβλήματα. Στον κ. Καρρά θα ήθελα να πω ότι ο Υπουργός μας  καταρχήν μας υποσχέθηκε και ήταν από τα πρώτα που ζητήσαμε, ότι ο λογαριασμός θα είναι ακατάσχετος και αν υπάρχει κάποιο θεματάκι πιστεύω ότι  ίσως θα μπορούσε να λυθεί όπως έγινε και με το κοινωνικό μέρισμα τα Χριστούγεννα. Οπότε δε νομίζω ότι θα υπάρξει θέμα,για τις τοπικές επιχειρήσεις που θα παίρνουν μόνο τα χρήματα και όχι οι επιχειρήσεις που θα στέλνουν  το εμπόρευμα εκτός των νησιών. Εμείς αν θέλετε σαν Επιμελητήρια  μας ενδιαφέρει να μπορέσει να δουλέψει η επιχείρηση τοπικά η μικρή. Με αυτόν τον τρόπο  λοιπόν εγώ πιστεύω ότι θα υπάρχει ένα πλεονέκτημα και είναι αυτό που ζητήσαμε και εμείς ένα πλεονέκτημα  στην τοπική επιχείρηση. Δεν θα έχει λοιπόν το πλεονέκτημα η μεγάλη επιχείρηση των Αθηνών που μέσω ιντερνέτ θα κλείσει κάποιος ιδιώτης το εμπόρευμα και θα το στείλει. Θα έχει λοιπόν ένα μικρό πλεονέκτημα η τοπική επιχείρηση και νομίζω ότι αυτό είναι σωστό και θετικό . Όσο για τον Κάλαμο και τον Καστό φαντάζομαι ότι θα είναι μέσα το έχουμε συζητήσει, τώρα δεν ξέρω σε μια λίστα που μου δείξατε πριν γιατί δεν είναι, πάντως ο Υπουργός μας είπε ότι σίγουρα θα είναι μέσα και δε νομίζω να υπάρχει πρόβλημα. Ευχαριστώ.

ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ(Προεδρεύουσα της Επιτροπής): Ευχαριστώ. Το λόγο έχει ο κ. Κομνηνός.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ(Διαχειριστής, Νομικός Εκπρόσωπος του Δικτύου Αειφόρων Νήσων «ΔΑΦΝΗ»): Δεν έγινε κάποια συγκεκριμένη ερώτηση. Παρόλα αυτά θα σχολιάσω δύο σημεία ως υπέρ περιφερειακό δίκτυο. Στο δίκτυο συμμετέχουν μέλη και από το βόρειο Αιγαίο και από το νότιο Αιγαίο και από τα Ιόνια Νησιά. Υπάρχει μια σημαντική εμπειρία στην  διαχείριση καταστάσεων και για πολλούς μικρούς δήμους με όλες τις δυσκολίες που έχουν και πολύ μεγαλύτερους δήμους. Άρα είναι πλήρως αντιληπτό ότι  γενικότερα η  εφαρμογή μέτρων στη νησιωτικότητα στην Ελλάδα έχει πολύ έντονες δυσκολίες και βλέπουμε αντίστοιχα παραδείγματα και από την Ευρώπη σε περιοχές όπου υπάρχει και αυτή η διασπορά με μικρότερα μεγαλύτερα νησιά.

 

 (Συνέχεια ομιλίας κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΜΝΗΝΟΥ, Διαχειριστή και Νομικού Εκπροσώπου του Δικτύου Αειφόρων Νήσων «ΔΑΦΝΗ»)

Άρα, σίγουρα χρειάζεται αρκετή δουλειά και είναι αντιληπτό ότι έγινε μια πρώτη προσπάθεια για εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου σε μια θετική κατεύθυνση, η οποία σίγουρα θα χρειαστεί περαιτέρω εξειδίκευση, ιδιαίτερα μέσα στην τριετία η οποία προβλέπεται.

Θα ήθελα να αναφέρω ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και το ινστιτούτο νησιωτικής πολιτικής, κάτι το οποίο έχει ανακοινωθεί και από τον Πρωθυπουργό από τη Νίσυρο και αποτελεί ένα χρόνιο ζήτημα.

Κρίνουμε ότι θα μπορέσει να συνδράμει σε αυτή την κατεύθυνση, ώστε να δημιουργήσει και ένα ποιο αειφόρο μηχανισμό διαχείρισης και παραγωγής γνώσης γύρω από τα ζητήματα της νησιωτικότητας και το ιδιαίτερα σημαντικό θέμα του μεταφορικού ισοδύναμου.

Ευχαριστώ.

ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Κι εμείς ευχαριστούμε.

Ο κ. Σακέλλης, έχει το λόγο.

ΜΙΧΑΗΛ ΣΑΚΕΛΛΗΣ ( Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφοπλιστών Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) και Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Πρώτα απ' όλα, στην ερώτηση του κ. Αθανασίου, σχετικά με την ταυτοποίηση, όπως είπαμε, οι εταιρείες μας έχουν υποχρέωση να δίνουν στοιχεία στο Υπουργείο Ναυτιλίας και στο Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τα εκδοθέντα εισιτήρια, τα οποία έχουν αυτόν τον ειδικό κωδικό, αλλά υπάρχει και δεύτερη επιβεβαίωση με τους επιβάτες οι οποίοι επιβιβάζονται. Θα κοινοποιούνται, δηλαδή και οι λίστες check in.

Οπότε, κάποιος επιβάτης που δεν έχει ταξιδέψει, υποθέτω ότι δεν θα είναι δυνατόν να δικαιούται ή να λαμβάνει αυτήν την έκπτωση.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Δηλαδή, όταν μπαίνει στο πλοίο θα επιδεικνύει την ταυτότητα;

 

ΜΙΧΑΗΛ ΣΑΚΕΛΛΗΣ ( Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφοπλιστών Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) και Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος): Ναι, όταν μπαίνει το πλοίο πρέπει να δείχνει ταυτότητα, όπως δείχνουν ταυτότητα πάντα όσοι έχουν φοιτητικά εισιτήρια ή όποιοι δικαιούνται έκπτωση.

Σχετικά με το άρθρο 7, ένας από τους πρόσθετους λόγους που ζητάμε να διαγραφεί η δεύτερη εναλλακτική πρόταση, για απευθείας παροχή της έκπτωσης στους επιβάτες, είναι ότι αμφισβητούμε και την συμβατότητα με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Πάντως, μέχρι τώρα, οι συζητήσεις γίνονται για την πρώτη λύση και όχι για τη δεύτερη. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει και δεύτερη εναλλακτική λύση. Συνεπώς, πιστεύουμε ότι πρέπει να διαγραφεί.

Σχετικά με την ενίσχυση των εμπορευματικών μεταφορών, πιστεύουμε ότι πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ το θέμα ούτως ώστε να μη δημιουργηθούν διακρίσεις, γιατί υπάρχει και ανταγωνισμός.

Πιστεύω ότι μόνο με την εφαρμογή του μέτρου μπορούμε να οδηγηθούμε με ασφαλή τρόπο στα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο τρόπος υπολογισμού του μεταφορικού ισοδύναμου δεν είναι κάτι σταθερό, κανονικά πρέπει να μεταβάλλεται ανάλογα με το αν αυξάνεται ή μειώνεται η τιμή των καυσίμων.

Συνεπώς, το 2020, σε περίπτωση που λόγω αύξησης της τιμής των καυσίμων υποχρεωθούμε να αυξήσουμε τους ναύλους, τότε το ποσό με το οποίο πρέπει να αποζημιώνεται ο επιβάτης κανονικά πρέπει να αυξηθεί. Με τον ίδιο τρόπο, πρέπει να μειωθεί αν για οποιοδήποτε λόγο μειωθούν οι ναύλοι.

Καταρχάς, ο Φ.Π.Α. στα εισιτήρια είναι πάντα 24% και δεν υπάρχει κάπου κάποια έκπτωση. Η επίδραση του Φ.Π.Α. στην κίνηση είναι καθοριστική. Σύμφωνα με κάποιες πρόσφατες μελέτες που έχουμε, μια αύξηση της τιμής του εισιτηρίου 10% μπορεί να επηρεάσει την κίνηση αρνητικά μέχρι 8% και το αντίστροφο εάν υπάρχει μείωση.

Συνεπώς, πιστεύουμε ότι αν είναι δυνατόν να μειωθούν οι συντελεστές του Φ.Π.Α., τα αποτελέσματα θα είναι, πραγματικά, θεαματικά στην κίνηση και στο όφελος των επιβατών.

Ευχαριστώ.

 

                ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Προεδρεύουσα των Επιτροπών):  Το λόγο έχει η κυρία Κατσαγάνη.

                ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΑΤΣΑΓΑΝΗ (Γενική Γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Αναπληρωτών Δασκάλων): Θα θέλαμε κυρίες και κύριοι βουλευτές και θα ήταν μεγάλη παράλειψη αν δεν το κάναμε, να ευχαριστήσουμε τόσο τον κ. Σαντορινιό όσο και τους συνεργάτες του για την κατανόηση και τις προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων μας.

                ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ (Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Και τον κ. Κουρουμπλή, από κοινού γίνεται η προσπάθεια.

                ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΑΤΣΑΓΑΝΗ (Γενική Γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Αναπληρωτών Δασκάλων): Βέβαια και τον κ. Κουρουμπλή.

                Το μοντέλο της άψογης και απολύτως παραγωγικής συνεργασίας που έχουμε  καλό θα ήταν να ακολουθηθεί και από όλους τους άλλους υπουργούς της κυβέρνησης.

                Από την μεριά μας δηλώνουμε ότι θα βοηθήσουμε όπου χρειαστεί στην εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου αλλά και πως θεωρούμε δεδομένη τη συμμετοχή μας στην απαραίτητη διαδικασία αξιολόγησης του μέτρου.

                Κλείνοντας, απευθυνόμενοι προς κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα ήθελα να πω  ότι είμαστε εδώ εκπροσωπώντας αναπληρωτές και αυτοί οι αναπληρωτές με τη δική μας φωνή σας λένε: Φτάνει πια.  Ζητάμε τη μονιμοποίηση μας άμεσα.

                Σας ευχαριστώ.

                ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Προεδρεύουσα των Επιτροπών):  Το λόγο έχει ο κ. Σαντορινιός.

                ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ (Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Κατ' αρχάς το μέτρο του 50% για τις μετακινήσεις, μια που το αναφέρατε, δεν θα ήταν εφικτό να γίνει εάν δεν συνεργαζόμαστε και με τον κ. Σακέλλη και με τους ακτοπλόους. Άρα είναι μια συνεργασία που δείχνει ότι υπάρχει κοινωνική ευαισθησία και από τους ακτοπλόους όσο και αν κάποιοι δεν το πιστεύουν.     

                Για το αν είναι πρόχειρο το μέτρο, για το αν δεν υπάρχει ετοιμότητα εφαρμογής, για το αν πηγαίνουν όλα στο μέλλον θα φανεί στο χειροκρότημα. Σε μια βδομάδα πρέπει εμείς να το εφαρμόσουμε και εσείς να το αξιολογήσετε. Εκεί θα τα πούμε και δεν είναι μακρινός ο χρόνος, είναι μια βδομάδα.

Ο κ. Σκιαδαρέσης έθεσε κάποια ζητήματα που τα έχουμε συζητήσει και πραγματικά η συνεργασία μας είναι πολύ καλή και τον ευχαριστώ για αυτή συνεργασία. Κύριε Σκιαδαρέση, δεν υπάρχει ουσιαστική ανάμειξη των Δήμων στην παρακολούθηση. Οι Δήμοι απλά θα έχουν ένα σημείο επαφής για να μας ενημερώνουν για τυχόν προβλήματα που βλέπουν στην περιοχή τους. Δεν είναι κάτι παραπάνω, δηλαδή,  και το απαντάω αυτό και στον νομικό σύμβουλο της ΚΕΔΕ.

Τα εμπορεύματα επιδοτούνται ως εμπορεύματα. Εάν πηγαίνουν στη νησιωτική επιχείρηση - νομίζω το έχουμε συζητήσει - επιδοτείται η νησιωτική επιχείρηση γι' αυτό που θα πληρώσει για το μεταφορικό κόστος. ΄Αρα αυτή τη στιγμή δεν επιδοτούμε επιχείρηση, επιδοτούμε το εμπόρευμα. Ακριβώς αυτό επιδοτούμε. Όταν, λοιπόν, θα πάει η φέτα από τη Λάρισα, που είπε ο κ. Αθανασίου, στη νησιωτική επιχείρηση, δεν μας ενδιαφέρει πώς θα πάει. Μας ενδιαφέρει ότι θα πάει και θα έχει επιπλέον κόστος. Αυτό το επιπλέον κόστος η επιχείρηση θα το εισπράξει. Αυτό είναι.

Τέλος, δεν υπάρχει κανένας αποκλεισμός δικαιούχων. Στην πιλοτική εφαρμογή δεν υπάρχει καμία μεγάλη επιχείρηση. Στην ολοκληρωμένη εφαρμογή υπάρχει περίπτωση και το ψάχνουμε να υπάρχει μια επιχείρηση μεγάλη. Αυτός είναι ο τεράστιος αποκλεισμός που μιλάμε για τους δικαιούχους.

Επαναλαμβάνω σε μια βδομάδα θα φανεί ποιος λέει αλήθεια και ποιος λέει ψέματα.

ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Προεδρεύουσα των Επιτροπών):  Ευχαριστώ πολύ όλους και όλες. Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση.

Να θυμίσω ότι η επόμενη συνεδρίαση είναι στις 15.00΄.

 

Στο σημείο αυτό η Προεδρεύουσα των Επιτροπών έκανε την γ΄ ανάγνωση των καταλόγων των μελών των Επιτροπών.

 

Από τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.

Από την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.

Τέλος και περί ώρα 12.40΄ λύθηκε συνεδρίαση.

 

 

Η ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

 

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com
Argo Kalymnos