Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«Ναι» στη συναίνεση αλλά με… παραταξιακές επιλογές και «κόκκινες γραμμές» Κύριο

Το Σάββατο, 8/1/11, διεξήχθη η πρώτη συνεδρίαση του δημ. σ/λίου. Το κλίμα ήταν ήρεμο και το «παιχνίδι» συντηρητικό. Ο ένας σφυγμομετρούσε τον άλλο, για να δει τις διαθέσεις και τις πρακτικές του. Αλλά και τα θέματα ήταν πολύ διευκόλυναν για μια «ανώδυνη» συναίνεση, καθώς το πινάκιο της ημερήσιας διάταξης έγραφε:

1) Διοικ. σ/λια Οργανισμών & Επιτροπές,

2) συμμετοχή στην τουριστική έκθεση του Λονδίνου. Ωστόσο, όλοι ήταν συναινετικά «ταμπουρωμένοι» στα μετερίζια τους. (φωτο, από δεξιά: Μαστροκούκος, Γαβαλάς, Διακομιχάλης, Κασσάρας, Ψαρράς)

Ο κ. δήμαρχος ανακοίνωσε τους προέδρους που επέλεξε και τα μέλη των διοικ. σ/λίων και Επιτροπών:

1) Στη ΔΕΥΑΚ όρισε πρόεδρο τον αντιδ/ρχο κ. Γ. Κοπανέζο.

2) Επίσης, τον κ. Κοπανέζο τοποθέτησε πρόεδρο και στην Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης.

3) Για την Επιτροπή Πολιτισμού πρόεδρο επέλεξε τον κ. Γιάννη Τάτση.

4) Στην Επιτροπή Αθλητισμού πρόεδρος είναι ο δημ. σ/λος κ. Ν. Γιαννικουρής.

5) Στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο την προεδρία ανέθεσε στον κ. Γιάννη Γαλιμιτάκη - που συμμετείχε στο ψηφοδέλτιό του. Μετά την επιλογή των προέδρων, που ήταν της αρμοδιότητας του κ. δημάρχου και της παράταξής του, προς ψήφιση προτάθηκαν συνθέσεις των διοικ. σ/λίων και των επιτροπών, οι οποίες εμφανίστηκαν αρκετά διευρυμένες, στην προσπάθεια του κ. Διακομιχάλη να ικανοποιήσει, όπως εξήγησε ο ίδιος, τις επιθυμίες των μελών της παράταξής του.

Και δεδομένου ότι κατ’ αντιστοιχία σε κάθε μέλος τοποθετήθηκε και ο αναπληρωματικός του, στη συνεδρίαση αυτή φάνηκε να επιστρατεύτηκε πολύς κόσμος για να συνδράμει το Δήμο στην παραγωγή έργου. Απομένει βέβαια να δούμε την «ευελιξία» του κάθε σχήματος και, προπάντων, το έργο που θα προγραμματίσει και θα υλοποιήσει. Η νέα δημοτική Αρχή θέλησε να δώσει δείγματα καλής διάθεσης και προθυμίας για συναίνεση με τη διαπαραταξιακή συγκρότηση των διοικ. σ/λίων, αλλά περιορίστηκε στα υποχρεωτικά που της επέβαλλε ο νόμος του Καλλικράτη για συμμετοχή των αντ/τεύσεων στα διοικ. σ/λια.

Δεν έδειξε δηλαδή τη «γαλαντομία» που αναμενόταν, επιλέγοντας πρόσωπα από άλλη παράταξη. Αντίθετα, όπου είχε ελευθερία επιπλέον επιλογής, έβαλε «δικούς» της («τι έχεις Γιάννη, τι είχα πάντα»), όπως για παράδειγμα στην επιτροπή Πολιτισμού, ενώ χρησιμοποίησε ως «άλλοθι» την επιλογή προσώπων, όπως του κ. Β. Ψαρομπά, που βοηθάνε πρόθυμα την Κάλυμνο μέσω της δημ. Αρχής, χωρίς να είναι στρατευμένοι σε κάποια παράταξη.

Και όταν σε κάποια αποστροφή του λόγου ο κ. Διακομιχάλης πήγε να καυχηθεί ότι αποδεικνύει στην πράξη τη διάθεσή του για συναίνεση, ο δ.σ. της αξ. αντ/τευσης κ. Μ. Μπούκης τον διόρθωσε με ήπιο τρόπο λέγοντάς του ότι η συμμετοχή της αντιπολίτευσης στα διοικ. σ/λια, όπως παρουσιάστηκε στο δημ. σ/λιο, είναι αυτή που επιβάλλει ο Καλλικράτης και τίποτα περισσότερο. Ισως ο κ. Διακομιχάλης να μην μπορούσε να πράξει διαφορετικά, καθώς βγήκε από μια προεκλογική περίοδο, κατά την οποία υποσχέθηκε πολλά σε πολλούς και έπρεπε να ξεκινήσει με κάποια «βολέματα».

Γι’ αυτό και, τελικά, εμφανίστηκε αντιφατικός. Μιλούσε για συναίνεση και εφάρμοζε παραταξισμό… (κατά το: «κομματισμός») - αν χρησιμοποιήσουμε όρους του… τραγουδιού και του… x-factor, θα λέγαμε ότι στο κουπλέ τραγουδούσε «συναίνεση» και στο ρεφρέν τραγουδούσε «παράταξη».

Αλλά και από το μέρος της αξ. αντ/τευσης, παρά την καλή της διάθεση για συναίνεση, ανέκυψε θέμα «κόκκινης γραμμής». Την προκάλεσε το όνομα του πρώην δημ. σ/λου και αντ/δρου της ΔΕΥΑΚ κ. Γ. Θανάτση, ο οποίος αποτελεί «κόκκινο πανί» για την αξ. αντ/τευση. Γι’ αυτό τον καταψήφισε όλη αξ. αντ/τευση πλην του κ. Μουσελλή, ο οποίος είπε «ναι» στον κ. Θανάτση, ακολουθώντας έτσι τον προσωπικό στην ψήφο κατά συνείδηση και όχι παραταξιακά – αν αυτή η στάση θα αποτελεί τον κανόνα της στάσης του στο δημ. σ/λιο, αυτό θα φανεί.

Αλλά πέρα από την περίπτωση Μουσελλή, η αξ. αντ/τευση λέει «ναι» στη συναίνεση, όμως υπό όρους. Με άλλα λόγια, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να περπατήσουμε, δύσκολο, για να κατακτήσουμε ένα μίνιμουμ συναίνεσης με ειλικρίνεια και όχι με «ακονισμένα δόντια». Γιατί η συναίνεση και η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των παρατάξεων δε διακηρύσσεται, αλλά «οικοδομείται» με πράξεις.

Ο πρόεδρος του δημ. σ/λίου, ο κ. Γαβαλάς, σε γενικές γραμμές τα πήγε καλά (λίγες οι αστοχίες του στη διαδικασία), ως αντικειμενικός ρυθμιστής των διαδικασιών και της επιβολής των κανόνων προς πάσαν… πτέρυγα του διοικ. σ/λίου. Η έναρξη της συνεδρίασης δεν καθυστέρησε παρά μόλις 15´λεπτά.

Πριν τις 8μμ ο κ. δήμαρχος και όλοι οι δ.σ. ήταν στα έδρανά τους, πλην ελάχιστων … εξαιρέσεων, και αυτό ήταν ένα καλό δείγμα συμμόρφωσης στο θέμα του χρόνου. Επίσης, τις περιττές και εκτός θέματος αναφορές ή παρεκβάσεις δημ σ/λων της πλειοψηφίας, ο κ. Γαβαλάς τις «μάζευε» αμέσως.

Παρόντες στο πρώτο αυτό δημ. σ/λιο ήταν ο βουλευτής Δωδ/νήσου κ. Γιώργος Κασσάρας και ο βουλευτής Καναδά κ. Γιάννης Κάννης. Ετσι, στην «πρώτη» τους όλοι οι δημ. σ/λοι και όλες οι παρατάξεις, για διαφορετικούς λόγους η καθεμιά, στο θέμα της τάξης τα πήγαν πολύ καλά. Μένει να δούμε την ουσιαστική συναίνεση στις μεγάλες αποφάσεις, πάνω απ’ όλα, στην παραγωγή έργου.

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version