Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι Καλύμνιοι στην Τουρκία κρατούμενοι ή όμηροι; Κύριο

Ξαφνικά κι απρόσμενα κρατήθηκαν για «έλεγχο», χθες (15/5/18) το απόγευμα,

από το Λιμεναρχείο του Μπόντρουμ (Αλικαρνασσού-φωτο) της Τουρκίας το τουριστικό πλοίο «ΗΛΙΑΣ Τ» (ιδιοκτησία οικογένειας Τηλιακού) και το προσωπικό του.

Το πλοίο πραγματοποιούσε ημερήσιο τουριστικό ταξίδι από Κάλυμνο προς την απέναντι τουρκική πόλη Τουρκούτρεϊς, μέσω Κω, και από το Τουρκούτρεϊς στο Μπόντρουμ, όπου όμως κρατήθηκε από τις εκεί λιμενικές αρχές. Άφησαν στους επιβάτες να επιστρέψουν στα νησιά τους, Κω & Κάλυμνο, ενώ το σκάφος και το προσωπικό τελούν υπό κράτηση.

Η πρώτη εκτίμηση των τούρκων λιμενικών έλεγε, σύμφωνα με πληροφορίες (εκ Καλύμνου), ότι διαπιστώθηκαν «ελλείψεις» στο πλοίο. Αυτό τι σημαίνει άραγε; Θα καλυφθούν οι «ελλείψεις» με το «δέσιμο» του πλοίου στο λιμάνι του Μπόντρουμ και τους Καλύμνιους ναυτικούς στα τουρκικά μπουντρούμια μέχρι νεοτέρας; Περίεργα πράγματα από τους «φίλους» και γείτονές μας. Έτσι θα ξεκινήσει η θερινή τουριστική περίοδος στις ανταλλαγές Καλύμνου-Τουρκίας;

Η υπόθεση είναι ανησυχητική, όσο κι αν πιστεύουν μερικοί ότι φιλικές σχέσεις που έχουν, χρόνια τώρα, με τούρκους των απέναντι πόλεων, θα δώσουν σύντομα λύση. Το ευχόμαστε βέβαια. ‘Όμως το συμβάν αυτό έρχεται ως συνέχεια (α) του πρόσφατου επεισοδίου στα Ίμια, (β) της σύλληψης και φυλάκισης των δύο ελλήνων αξιωματικών (χωρίς να τους απαγγελθεί ακόμη κατηγορία),  γιατί τους έπιασαν να έχουν «πατήσει» τούρκικη γη στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου, και της κράτησης του τουρκικού Ε/Γ SEFER KAPTAIN, στην Κω, στις 13/5, λόγω  «ελλείψεων» που διαπίστωσε το Λιμεναρχείο Κω. Η κατηγορία των ανακριτικών τουρκικών αρχών θα περιοριστεί στις «ελλείψεις» του πλοίου ή θα το πάνε… πιο πέρα;

Να έχουμε μήπως αντίποινα των τούρκων; Θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία αυτή, την οποία οι ίδιοι κατασκεύασαν, για απαιτήσουν ανταλλαγή κρατουμένων; Δεν το έχουν σε τίποτα να αρχίσουν τις ανεπίσημες διαπραγματεύσεις για ανταλλαγές «εφ’ όλης της ύλης» (από Έβρο ίσαμε Κω και Κάλυμνο). Η κυβέρνηση κρατάει «χαμηλούς τόνους» για να δει τις διαθέσεις των τούρκων.

Πού πήγε η φιλία χρόνων (φιλία νόμιμη-φιλία παράνομη) Καλύμνιων-τούρκων; Και να φανταστεί κανείς ότι ο Δήμος Καλύμνου, με «προξενητή» τον τούρκο πρόξενο Ρόδου που ήρθε στην Κάλυμνο, κουβέντιαζε… την αδελφοποίηση της Καλύμνου με το Τουρκούτρεϊς. Η ΑΡΓΩ τότε (26/2/18) αρθρογράφησε επικριτικά κατά της αφέλειας  του Δήμου για την άκαιρη και εθνικά επιζήμια συζήτηση περί «αδελφοποίησης», μέσα σε συνθήκες ελληνοτουρκικής έντασης.

Τώρα περιμένουμε να δούμε μέχρι πού θα το «τραβήξουν» οι τούρκοι. Οι Καλύμνιοι  είναι πρόσκαιρα κρατούμενοι ή «όμηροι»;
Παραθέτουμε το προ ενάμισι μήνα άρθρο μας στην ΑΡΓΩ.

Αδελφοποίηση Καλύμνου-Τουρκούτρεϊς δίπλα στα Ίμια τώρα;

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας, 25/2/18, επισκέφθηκε την Κάλυμνο, εθιμοτυπικά λέει…, ο τούρκος πρόξενος στη Ρόδο (φωτο) και συναντήθηκε  με το μητροπολίτη μας κ. Παΐσιο και το δήμαρχο του νησιού κ. Γ. Γαλουζή.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. δήμαρχος σε δηλώσεις του, οι δύο άνδρες συζήτησαν πολλά θέματα, μη ανακοινώσιμα, λέει, όλα!  Απορία: Για ποιο λόγο δεν πρέπει να γνωρίζει ο λαός της Καλύμνου, παρά μόνο ο κ. δήμαρχος, τα πολιτικά του στελέχη και οι «επιστημονικοί του» συνεργάτες, σύμφωνα με την δήλωση του κ. δημάρχου; Τόσο απόρρητη συνεργασία; Είναι εθνικά μυστικά ή μυστική διπλωματία που πρέπει να περιορίζεται στο επιτελείο του κ. δημάρχου;

Ωστόσο, στις δηλώσεις του ο κ. δήμαρχος μίλησε για οικονομική συνεργασία των δύο δήμων αλλά και για αδελφοποίηση. Προφανώς και τα δύο πολιτικά κεφάλαια εξωτερικής πολιτικής δεν είναι της αρμοδιότητας του επιτελείου της δημ. Αρχής. Αποφασίζει η ελληνική κυβέρνηση. Μας λυπεί όμως και μόνο το γεγονός ότι συμφωνήθηκαν συνεργασίες και μάλιστα μη ανακοινώσιμες στο λαό.

Αλλά η κορύφωση της «συνεργασίας» – ή το «αντικλείδι» - της «φιλικής» προσέγγισης είναι η εξαγγελθείσα αδελφοποίηση των δήμων Καλύμνου-Τουρκούτρεϊς. «Νονός» της «αδελφοποίησης» εμφανίστηκε ο τούρκος πρόξενος της Ρόδου.  

Και οι μεν τούρκοι, έξυπνα κινούνται και «χτυπάνε» την κατάλληλη στιγμή , όμως ο δήμαρχος μας τώρα για  βρήκε θέμα συζήτησης την αδελφοποίηση;

 

  1. 1.   Τώρα, μετά την, μόλις χθες,  επίθεση που δέχτηκε το λιμενικό μας στα Ίμια; 
  2. Τώρα που έχει πάρει φωτιά η θάλασσα των Ιμίων μέχρι την Ψέριμο;
  3. Τώρα που ο τούρκος πρόεδρος, Ερντογάν,  διακηρύσσει ότι είναι δικά του 18 νησιά μας - μεταξύ των οποίων, μετά τα Ίμια, η Ψέριμος κ.λπ.; 
  4. 4.   Τώρα που το Ερντογάν ξεσηκώνει του τούρκους, να είναι έτοιμοι για επιστράτευση;
  5. 5.   Τώρα που ο τούρκος πρωθυπουργός, Γιλντιρίμ, μας απειλεί με πόλεμο;
  6. Τώρα που, ανοικτά και χωρίς προσχήματα, ο τούρκος πρόεδρος βάζει φωτιές σε Σκόπια (να μην υποχωρήσουν στο εθνικό τους… όνομα «Μακεδονία» και σε Αλβανία (με τους Τσάμηδες), ώστε να πιέσει από παντού την Ελλάδα και, αν είναι δυνατόν να τη συρρικνώσει.

 

Παλιότερα, επί δημαρχίας Γ. Ρούσσου, έγινε μια τέτοια κίνηση καλής θέλησης, τουλάχιστον από μέρους μας. Το υπουργείο Εξωτερικών έβαλε «φρένο».  Σήμερα μια τέτοια πρόταση είναι εντελώς εκτός τόπου και χρόνου, αφελέστατη, κολυμπά στα επικίνδυνα νερά της σημερινής ελληνοτουρκικής συγκυρίας προβληματικών σχέσεων (με απόλυτη ευθύνη της Τουρκίας) και καταντά επικίνδυνη και μόνο ως πρόταση – η οποία είναι μέχρι και προβοκατόρικη εις βάρος της δημ. Αρχής.

Ας κάνει υπομονή ο κ. δήμαρχος μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα με τον νεοφανή(;) τουρκικό επεκτατισμό, αν ηρεμήσουν ποτέ – αν και είμαστε βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να γίνει απολύτως τίποτα, γιατί είναι αυτή η αδελφοποίηση είναι ένα θέμα που θέλει πολλή δουλειά.

Πάντως, πέρα από την (μη) αποτελεσματικότητα που θα δείξει ο δήμος μας, αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι η γεωπολιτική μας θέση στο Αιγαίο βρίσκεται στην «κόψη του ξυραφιού» και η εξωτερική πολιτική «καίει»!



Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com
Argo Kalymnos