Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Περιβαλλοντική Ομάδα 1ου Γυμνασίου Καλύμνου Κύριο

Συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας  Πανεπιστημίου Κρήτης

Κάλυμνος 5-5-2018

Ο βασικός σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Με πυξίδα τις μνήμες της γης: γνωριμία με το γεωφυσικό περιβάλλον της Καλύμνου» του Νικηφορείου 1ου Γυμνασίου Καλύμνου, που εκπονείται στη διάρκεια του σχολικού έτους 2017-18 είναι η γνωριμία με το φυσικό περιβάλλον του νησιού μας εστιάζοντας κυρίως στα γεωλογικά μνημεία του. Η γεωλογική εξέλιξη προίκισε το νησί μας με γεωτόπους που αξίζει ως πολίτες του νησιού μας, να γνωρίσουμε, να αναδείξουμε και να προστατεύσουμε. Γεωλογικοί σχηματισμοί, όπως τα σπήλαια, οι ιαματικές πηγές στα Θέρμα Καλύμνου, τα  αναρριχητικά πεδία, το κέρας της Τελέντου, οι ηφαιστειακοί τόφοι είναι στοιχεία χαρακτηριστικά της γεωλογικής κληρονομιάς του νησιού μας.  Οι  παραπάνω γεώτοποι συγκαταλέγονται στους φυσικούς  και πολιτισμικούς πόρους της περιοχής μας ενώ με ήπια και βιώσιμη διαχείριση θα μπορούσαν να αποτελέσουν κάποιοι από αυτούς και αξιόλογο οικονομικό πόρο. Κρίθηκε απαραίτητο για την ουσιαστική εμβάθυνση στο θέμα να αναζητήσουμε την βοήθεια των ειδικών επιστημόνων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Η συνεργασία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης με το Νικηφόρειο Γυμνάσιο Καλύμνου έλαβε σάρκα και οστά από τις 27-30 Απριλίου 2018, όταν δυο στελέχη του Μουσείου, ο υπεύθυνος του τμήματος  Γεωποικιλότητας Δρ.  Χαράλαμπος Φασουλάς και η μουσειοπαιδαγωγός κα Ευρυδίκη Εσερίδου, επισκέφτηκαν το νησί. Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια της στήριξης του Μουσείου στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που υλοποιεί το Νικηφόρειο 1ο  Γυμνάσιο, έπειτα από πρόσκληση του 1ου Γυμνασίου.

Το πρόγραμμα με τίτλο «Με πυξίδα της μνήμες της Γης: γνωριμία με το γεωφυσικό περιβάλλον της Καλύμνου» έχει ως στόχο τη συμμετοχή των μαθητών στην αναγνώριση, περιγραφή, ερμηνεία και κατηγοριοποίηση των γεωλογικών μνημείων του νησιού. Στα πλαίσια αυτά η ομάδα του ΜΦΙΚ προσκλήθηκε στο νησί και πραγματοποίησε από κοινού με τους καθηγητές και τους μαθητές του Νικηφορείου Γυμνασίου σειρά δραστηριοτήτων. Το Σάββατο 28/4 πραγματοποιήθηκε εκδρομή με 30 μαθητές και καθηγητές σε διάφορες γεωλογικές θέσεις του νησιού όπου έγινε παρατήρηση, αποτύπωση και καταγραφή των γεωλογικών και φυσικών χαρακτηριστικών. 
Την Κυριακή στις 29/4 στο Νικηφόρειο Γυμνάσιο, οι μαθητές με τη βοήθεια των στελεχών του ΜΦΙΚ και των καθηγητών συζήτησαν και κατανόησαν τον τρόπο καταγραφής και μελέτης της Γεωποικιλότητας και ταξινόμησαν τα γεωλογικά μνημεία που επισκέφτηκαν την προηγούμενη ημέρα. Το βράδυ  της ίδιας μέρας ο κος Φασουλάς πραγματοποίησε στην  αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, ανοικτή ομιλία προς το ευρύ κοινό της Καλύμνου με θέμα: «Το Γεωτεκτονικό πλαίσιο και οι φυσικοί κίνδυνοι στο νότιο Αιγαίο- δυνατότητες βιώσιμης ανάπτυξης». Την Δευτέρα 30/4 ο κος Φασουλάς πραγματοποίησε δυο διαλέξεις στους μαθητές και καθηγητές του Νικηφορείου Γυμνασίου με θέμα «Φυσικοί Κίνδυνοι: μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε;», ενώ η Κα Εσερίδου υλοποίησε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλύμνου ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης βασισμένο στη Μουσειοσκευή του έργου RACCE για την προστασία από Φυσικές Καταστροφές.
Το  Νικηφόρειο Γυμνάσιο εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στα στελέχη του ΜΦΙΚ, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του και έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό ώστε με απλό και γλαφυρό τρόπο οι επιστημονικές γνώσεις  και  παρατηρήσεις πεδίου, να γίνουν προσιτές  σε όλους  μας μαθητές και  ενήλικες.

Το  Νικηφόρειο Γυμνάσιο  επίσης ευχαριστεί την Aegean Airlines και την Olympic air για τη χορηγία των μετακινήσεων,  τις επιχειρήσεις του νησιού που στήριξαν την επίσκεψη καθώς και το Αναγνωστήριο «Αι Μούσαι» και το Δήμο Καλυμνίων για την παραχώρηση  και διευθέτηση της αίθουσας του Πνευματικού Κέντρου.

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com
Argo Kalymnos