Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Η «ΕΥΘΙΞΙΑ» ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

Ο θρόνος με τη μεγαλύτερη προσωρινότητα είναι αυτός των δημοκρατικών πολιτευμάτων.

Όλοι πασχίζουν και μάχονται με θεμιτούς και αθέμιτους τρόπους να ανέβουν στο θώκο της εξουσίας και όταν τα καταφέρουν θεωρούν αυτομάτως ότι θα παραμείνουν εκεί αιωνίως. Η επιλεκτική τους μνήμη τους οδηγεί στο να ξεχνούν πως αποτελούν ένα θεσμό της δημοκρατίας και πιστεύουν πως έχουν στεφθεί βασιλείς ή αυτοκράτορες. Ίσως κατά βάθος αυτό να το προτιμούσαν.

 

          Ένα βήμα πριν την… αναρρίχηση κόπτονται να πείσουν το λαό ότι θα αγωνιστούν για το δικό του όφελος μόνο, γιατί δεν αντέχουν να βλέπουν τον τόπο και την πατρίδα να υποφέρει και τους ανθρώπους να βασανίζονται από κάθε είδους κακουχίες. Στα πλαίσια αυτής της πειθούς κατηγορούν τον εκάστοτε άρχοντα που ήδη βρίσκεται στην εξουσία για μη εκτέλεση καθηκόντων, αδιαφορία για τα προβλήματα του λαού, και μηχανορραφίες που αποσκοπούν σε προσωπικό πλουτισμό. Αυτό γίνεται για να πειστεί ο λαός ότι χρειάζεται νέο άρχοντα. Και επειδή και ο λαός έχει ανάγκη από ελπίδα, όταν έρχεται η ώρα ανεβάζει στο θρόνο κάποιον άλλο που πιστεύει πως θα κάνει τη διαφορά. Νικητής βγαίνει εκείνος που μπορεί να χειραγωγεί το πλήθος και με ιδιαίτερη «μαεστρία» να πείθει πως θα αλλάξει ένα-ένα τα κακώς κείμενα.

          Ο θριαμβευτής πλημμυρισμένος από χαρά και ικανοποίηση ανεβαίνει επιτέλους τα σκαλοπάτια προς τον ποθητό θρόνο, αλλά λούζεται από μια μαγική αστερόσκονη λήθης και ευθιξίας, όπως αποδεικνύει η ιστορία. Φυσικά απολαμβάνει τη νίκη του και όλες τις εκδηλώσεις που γίνονται για να εξυψωθούν τα κατορθώματά του και να υμνηθούν οι ικανότητες του. Αλλά πέραν τούτου δεν επιθυμεί κριτικές και παρατηρήσεις για καθυστέρηση πραγματοποίησης υποσχέσεων, κωλυσιεργία και ατομικισμό, γιατί τον θίγουν και τον θλίβουν. Δεν ανέχεται να τον προσβάλλουν, γιατί επιτίθεται ως μονάρχης άλλων εποχών. Ό,τι κάνει ή δεν κάνει, το πράττει καλώς και απορρίπτει μετά βδελυγμίας κάθε είδους σχόλιο που αισθάνεται πως τον θίγει. Η ευθιξία σε όλο της το μεγαλείο!

          Εννοείται πως αυτή του η στάση δείχνει πως έχει ξεχάσει πως υπηρετεί το δημοκρατικό πολίτευμα και πως έχει ανάγκη να αφουγκράζεται καθημερινά το λαό και να σκύβει σε όλα του τα θέματα και τις απορίες-ανησυχίες. Η αλαζονεία όμως είναι ένας σκόρος που ροκανίζει το θρόνο της εξουσίας και συνάμα ο λαός έχει τη δύναμη να γκρεμίσει απ’ αυτόν το βωμό όποιον κάθεται ξένοιαστος. Ας σημειωθεί όμως ότι και στα κράτη που στις μέρες μας έχουν ακόμη βασιλευόμενο πολίτευμα, οι βασιλείς προσπαθούν να φαίνονται και να είναι συμπαθητικοί στο λαό ακόμη και δημοκρατικοί! Οπότε ο άρχοντας που υπηρετεί τη δημοκρατία, αλλά φέρεται με υπερβολική ευθιξία και αλαζονεία, τελικά ζει εκτός τόπου και χρόνου.

 

          Καλό είναι όσοι βρίσκονται στην εξουσία να μην παρασύρονται από εικόνες με… άμαξες που οδηγούν σε παλάτια, απ’ όπου οι βασιλείς θα βγουν να χαιρετήσουν το πλήθος που τους επευφημεί ζητωκραυγάζοντας…

                                                Ματάκι

Τελευταία τροποποίηση στις
Καλλιόπη Σ. Τρικοίλη

Καλλιόπη Σ. Τρικοίλη

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

1 σχόλιο

  • Σύνδεσμος σχολίου Karla δημοσιεύθηκε από Karla

    Unparalleled accruacy, unequivocal clarity, and undeniable importance!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version