Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Από το Αναπτ. Συνέδριο Περ. Ν. Αιγαίου στη Ρόδο Κύριο

Με την παρουσία του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Κάλυμνος  19/4/ 2018

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Tηλ : 22433-60105

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Στο 13Ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση που πραγματοποιήθηκε στις 16-17Απριλίου στη Ρόδο συμμετείχε ο Δήμος Καλυμνίων, εκπροσωπούμενος από τον Δήμαρχο κο Ιωάννη Γαλουζή και τους Αντιδημάρχους κ .κ. Σ. Τηλιακό και Μ. Ρήγα. Την ΑΝΕΚ εκπροσώπησε ο Πρόεδρος κος Ιω. Διαμαντής.

Ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι το πρωί της Δευτέρας 16/4/2018, έλαβαν μέρος κατόπιν σχετικής πρόσκλησης σε συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Ρόδου , προκειμένου να καθορισθούν οι άξονες των θεμάτων, που θα έθεταν προς διαβούλευση στο Συνέδριο.

Σύμφωνα με τις ειδικές θεματικές του Συνεδρίου, εκ μέρους του κ. Δημάρχου κατατέθηκε αναλυτικό υπόμνημα το οποίο αφορούσε τα θέματα :

  1. Ψηφιακές υπηρεσίες, δημόσια διοίκηση και αυτοδιοίκηση
  2. Πολιτισμικά αγαθά και αθλητικές υποδομές
  3. Ενεργειακή πολιτική και περιβαλλοντική προστασία
  4. Υποδομές και πολιτικές για την υγεία
  5. Τουρισμός: εργασιακές σχέσεις, χωροταξία και πολιτικές αειφορίας
  6. Επιχειρηματικότητα, επενδύσεις, χρηματοδοτικά μέσα και δημόσια περιουσία
  7. Αγροτική ανάπτυξη, αλιεία και παραγωγική ανασυγκρότηση

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα: Υποδομές, νησιωτικότητα, προσβασιμότητα και μεταφορικό ισοδύναμο, μέσω της προτεινόμενης αναβάθμισης των υποδομών των λιμένων, της κατασκευής υδατοδρομίου, όπως επίσης και στην αναγκαιότητα βελτίωσης των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών τόσο σε περιφερειακό όσο και σε κεντρικό επίπεδο.

Στον τομέα των ιδιαίτερων  αναπτυξιακών  δράσεων έγινε ειδική αναφορά στην

  • Ίδρυση και λειτουργία της Ακαδημίας εμπορικού ναυτικού. Η αξία του συγκεκριμένου έργου μπορεί να γίνει αντιληπτή, λαμβάνοντας υπόψη τη μακραίωνη ναυτική παράδοση του νησιού, σε συνδυασμό με το ότι Καλύμνιοι στελεχώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις Ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες και στο γεγονός ότι ήδη η κεντρική κυβέρνηση συνεργάζεται στενά με τη δημοτική αρχή και τα βασικά βήματα για την υλοποίηση του έργου είναι ήδη σε εξέλιξη.

Επίσης δρομολογείται ήδη η αναβάθμιση και λειτουργική αναδιάρθρωση της Σχολής Δυτών Καλύμνου -η οποία είναι η μοναδική αναγνωρισμένη στο είδος της Σχολή Πανελληνίως- σύμφωνα με τα αναγνωρισμένα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Έχει ήδη κατατεθεί  σχετική πρόταση, η οποία εξετάζεται από ειδικούς στα αρμόδια υπουργεία.

Παρεμβάσεις κατά τη συνεδρίαση των ειδικών επιτροπών έγιναν :

Στην θεματική της Υγείας παρέμβαση έκανε ο κος Δήμαρχος αναφερόμενος σε θέματα που απασχολούν τον ιατρικό κλάδο.

Από τον Αντιδήμαρχο κο Ρήγα Μικέ με θέμα «Πολιτισμικά αγαθά και Αθλητικές Υποδομές,  κόστος μετακινήσεων των αθλητικών σωματείων καθώς και παραχώρηση της χρήσης του κάστρου Χώρας από το υπουργείο πολιτισμού».

Από τον Αντιδήμαρχο κο Σακ. Τηλιακό, σε σχέση με τις χρονοβόρες διαδικασίες και τα γραφειοκρατικά θέματα που προκύπτουν στην προσπάθεια επίλυσης σοβαρών ζητημάτων όπως η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ, η εγκατάσταση ανεμογεννητριών –για το οποίο ο Δήμος Καλύμνου έχει εισηγηθεί θετικά προς το αρμόδιο Υπουργείο, την εφαρμογή του χωροταξικού και την εγκατάσταση ιχθυοκαλλιεργειών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου, και τέλος για την εξυπηρέτηση της Πολεοδομίας Καλύμνου προς τα νησιά της Επαρχίας Καλύμνου.

Ο Πρόεδρος της ΑΝΕΚ κος Γ. Διαμαντής έκανε παρέμβαση καταθέτοντας πρόταση για την αύξηση της επιχορήγησης της Ναυτιλιακής Εταιρείας του Δήμου, καθώς και για τη δυνατότητα σύναψης 10ετούς δρομολογιακής σύμβασης με το αρμόδιο Υπουργείο.

Στις εργασίες  των θεματικών επιτροπών του Περιφερειακού Συνεδρίου, ήταν πολύ έντονη η παρουσία των αρμοδίων Υπουργών και υψηλόβαθμων στελεχών της Κυβέρνησης, οι οποίοι εκτός των εισηγήσεων τους, έδιναν άμεσα απαντήσεις σε θέματα που έθεταν οι αιρετοί αλλά και οι παραγωγικοί φορείς της Δωδεκανήσου.

Συγκεκριμένα συμμετείχαν οι κ. Π. Πολάκης και Ξανθός από το Υπουργείο Υγείας, Ε. Κουντουρά από το Υπ. Τουρισμού, Χρ. Σπίρτζης από το Υπ. Μεταφορών, Π. Κουρουμπλής και Σαντορινιός από ΥΕΝ, Α. Χαρίτσης και Κ. Παπανάτσιου από το Υπ. Οικονομίας& Οικ/κών , Σ. Φάμελλος από το Υπ. Περιβάλλοντος, Ε. Αποστόλου και Τσιρώνης από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Το Συνέδριο έκλεισε με την κεντρική ομιλία του Πρωθυπουργού κου Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναφέρθηκε στην καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, τονίζοντας πως η συμμετοχή των φορέων και των πολιτών μέσω των Περιφερειακών Συνεδρίων, είναι καθοριστική στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα επανέλθει στη Δωδεκάνησο  προκειμένου να παρακολουθήσει προσωπικά την πορεία υλοποίησης των όσων εξαγγέλθηκαν.

Ο κος Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην έναρξη του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου από 1/7/2018 από τα νησιά της περιοχής μας, ενώ έκανε για άλλη μια φορά ειδική αναφορά στην ίδρυση της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο.

Από το Γραφείο Δημάρχου

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com

Έκθεση εικόνων

Argo Kalymnos