The best bookmaker bet365

Best bookmaker bet365 register

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 7ης ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ» Κύριο

Το Αναγνωστήριο Καλύμνου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ» έκλεισε τον εορτασμό της 70ής επετείου

της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στον εθνικό κορμό με την καθιερωμένη  βραδινή εκδήλωσή του,  προσδίδοντας  την οφειλόμενη  λαμπρότητα στις εορταστικές εκδηλώσεις της ημέρας.

            Το πρόγραμμα περιλάμβανε: α. ομιλία από την κ. Μαρία Ζαΐρη, φιλόλογο κι επίτιμο πρόεδρο του Αναγνωστηρίου, με θέμα: « Ο ματωμένος δρόμος προς την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου. Νέα στοιχεία για το θάνατο του Μανώλη Καζώνη το 1935». β. Μουσικό Πρόγραμμα από καλλιτεχνική ομάδα που απαρτιζόταν από μέλη της Ένωσης Πολιτών Χώρας και από μαθητές του Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου, υπό τη διεύθυνση του μουσικού κ. Γεωργίου Καραφύλλη και γ. Έκθεση Φωτογραφίας από το Νεοκλασικό Μουσείο, με θέμα την ιστορία του νησιού από το 1912 μέχρι το 1948, που επιμελήθηκαν οι συνεργάτες Μιχαήλ Κυράννης και Νικόλαος Κουτελλάς.

            Η κ. Μαρία Ζαΐρη αναφέρθηκε εισαγωγικά στους πολύχρονους αγώνες των Δωδεκανησίων για απελευθέρωση και ενσωμάτωσή τους στον εθνικό κορμό και στη συνέχεια εστιάστηκε στο τραγικό γεγονός της Καλύμνου, αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά -στο νησί μας- το περιεχόμενο δύο ιταλικών εγγράφων, ντοκουμέντων, από το Αρχείο του αείμνηστου Λευτέρη Βογιατζάκου, ενός τηλεγραφήματος κι ενός Πρακτικού της 7ης Απριλίου του 1935, με τα οποία φώτισε  με ακρίβεια και σχολαστική λεπτομέρεια τις βασικές πτυχές της δολοφονίας του Μανώλη Καζώνη, έτσι προφανώς όπως τις είδαν  οι Ιταλοί, μέσα από τις ενέργειές τους και, κυρίως, μέσα από τη σύνταξη της Ιατροδικαστικής Έκθεσης, που αφορούσε στο απρόσμενο γι΄αυτούς γεγονός.

            Το τηλεγράφημα είχε αποστολέα τον Ιταλό Εισαγγελέα Ρόδου Σαβαρέζε και αποδέκτη τον πραίτορα (δικαστή) Καλύμνου Γαετάνο Ιντόντι, με εντολή να πράξει ο δεύτερος με προσοχή τα δέοντα για τη διεκπεραίωση –διοικητικά και δικαστικά- μιας δύσκολης κατάστασης (δολοφονίας) από ιταλικά πυρά (Δημόσια Ασφάλεια κατά τον εισαγγελέα) ενός άνδρα που βρέθηκε τυχαία ανάμεσα σε γυναίκες που στασίασαν  εναντίον τους, αγωνιζόμενοι για την πίστη τους  και την απελευθέρωση της πατρίδας τους.

            Το Πρακτικό, το οποίο υπογράφουν  ο πραίτωρ Γαετάνο Ιντόντι και ο γραμματέας του Ονόφριο Ανφούζο περιέχει την Ιατροδικαστική Έκθεση  που συνέταξε ο κοινοτικός ιατρός Θεόφιλος Κωλέττης, αφού πρώτα έδωσε τον απαραίτητο για την περίσταση όρκο, και κάθε λεπτομέρεια που αφορά στον τόπο, στο χρόνο, στα χαρακτηριστικά του νεκρού  (εξωτερικά, ενδυμασία, εικόνα του τραύματος στο μέτωπο και πίσω στο κρανίο κλπ.), με διατύπωση τέτοια που …ανταποκρίνεται στις οδηγίες που δόθηκαν τηλεγραφικώς.

            Η παρουσίαση  του θέματος από την κ. Μαρία Ζαΐρη, που εδραζόταν πιστά στο περιεχόμενο των εγγράφων αλλά και οι  καίριες και στοχευμένες προεκτάσεις και διαπιστώσεις  που έκανε η ίδια επ’ αυτού, σε συνδυασμό με τις εγνωσμένες από κάθε πλευρά ικανότητές  της ως ομιλήτριας, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των παρισταμένων που είχαν γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα και στο τέλος τη χειροκρότησαν  με ενθουσιασμό και ικανοποίηση.

            Εξαιρετικό ήταν και το μουσικό πρόγραμμα που ακολούθησε και  περιλάμβανε επετειακά τραγούδια, δύο χορούς (ίσο και σούστα) και τελείωσε με  δύο Ύμνους. Της Δωδεκανήσου και τον Εθνικό.

            Έπαιξαν: Βιολί και τσαμπούνα ο Μιχαήλ Καλιδώνης

                           Βιολί οι: Παύλος Τηλιακός και Νικόλαος Τσουνιάς

                           Λαούτο οι: Ιωάννης Πεταλάς και Γεώργιος Καραφύλλης (μαέστρος)

                           Σαντούρι η Κατερίνα Κυράννη

                           Μαντολίνο η Ευδοκία –Μαριάμ Μπαντούι και

                           Ταμπουρά οι: Θεόδωρος Χελιώτης, Μάμας Ζωγραφάκης, Αντώνιος  Καλόμοιρος και Ελευθέριος Σεργίου.

            Χόρεψαν οι: Αλαχούζου Μιχαλίτσα, Βρουβής Μιχαήλ, Καβουκλή Ειρήνη, Καβουκλή Ελένη και Μακαρούνα Χρύσα .

            Τραγούδησαν οι: Άννα Βάβλη, Μαρία Βάβλη, Μιχαήλ Εργάς, Νομική Καραφύλλη, Ιωάννης Κόττορος, Μιχαήλ Μακαρούνας, Γεώργιος Μαρτίνος, Σακελλάρης Τριαντάφυλλος, Εμμανουήλ Τσεσμελής, Σεβαστή Βαζανέλλη, Σάββας Γουρλάς, Μιχαήλ Γουρλάς, Σμαραγδή Ζαρώνια, Ειρήνη Καβουκλή, Ελένη Καβουκλή, Μικές Καλόμοιρος, Αναστασία Καμπούρη, Αθηνά Καραντάνη, Νίκη Κουλιανού, Ελένη Κοπανέζου, Μαρία Μαγριπλή, Χρύσα Μακαρούνα, Άγγελος Μιχαήλου, Νομική Μουσσά, Στυλιανή Μπόλη, Χρυσοπηγή Ροδίτη, Τιμόθεος Στρατιδάκης, Χαριτωμένη Συνδικάκη, Εμμανουήλ Σουσαφίρης, Νομική Τριανταφύλλου, Καλλιόπη Χριστοδούλου, πατήρ Ηλίας Καμπουράκης, Γεώργιος Μαρίνος, Μυρτώ Μαρκαντωνάκη, Νομική Βαζανέλη, Νικόλαος Χελιώτης και Σταύρος Ζωγράφος.

            Την εκδήλωση παρακολούθησαν: Ο Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος μαζί με τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεώς μας κ. Αμφιλόχιο Σακαλλέρο, ο δήμαρχος κ. Γιάννης Γαλουζής, ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Ποθητός Μαγκούλιας, οι αρχηγοί των άλλων παρατάξεων κ. Δημήτρης Διακομιχάλης και κ. Γιάννης Μαστροκούκος, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

            Προλόγισε και έκλεισε την εκδήλωση ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου κ. Παναγιώτης Γιαμαίος. Στο τέλος προσφέρθηκε στον κόσμο κέρασμα, όπως συνηθίζει να κάνει τη μέρα αυτή το Αναγνωστήριο, αφού γιορτάζει ως Ίδρυμα τα γενέθλιά του.       

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Αργω Market

Prev Next

Σακελλάρης Τρικοίλης - Blog

Τίποτα!

Του Σακελλάρη Τρικοίλη Δεν υπάρχει πιο δυνατό κι αχτύπητο απ’ το Τίποτα. Όλοι ξετρελαίνονται μαζί του.

Αγγελική Τρικοίλη - Blog

Το Ρεπορτάζ από την Πηγή

  Και μια δεύτερη ανάγνωση Από την Αγγελική Σακ. Τρικοίλη

Καλλιόπη Τρικοίλη - Blog

Ο ΑΦΕΝΤΗΣ ΚΙ Ο ΦΟΥΚΑΡΑΣ

από την Καλλιόπη Τρικοίλη Αγχωμένο καθεστώς απολυταρχικό, σερφάρει σε κρίση και πανικό.

Καιρος

Σύνδεση Χρήστη

Από τα Blogs της Αργώ

Ροή Ειδήσεων

ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤ.ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ

20-04-2024, 13:01 | Κυβέρνηση

Στο πλαίσιο της 9ήμερης περιοδείας το&upsilo...

Η ΕΝΩΣΗ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΕΛΛ. ΝΗΣΙΩΝ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

18-04-2024, 17:41 | Σπογγαλιεία

   Ε.Ν.Π.Ε.Ν.                         &n...

ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

17-04-2024, 08:38 | Βουλευτές

16/04/2024 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Στις 9 Ιουνίου 2024, δίνετ...

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

15-04-2024, 08:00 | Κυβέρνηση

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΚΑΛΥΜΝΟΥ Δελτίο τύπο&u...

Ο ΜΙΘΡΙΔΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

10-04-2024, 11:13 | Τέχνες

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Με μ&epsil...

Argo Kalymnos