Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ψιλιανή & Καρπάθειο: «μνημεία» πολιτικής αφασίας Κύριο

Γυμνάσιο-Λύκειο της Ψιλιανής και «Καρπάθειο» 6ο Δημοτικό Σχολείο αποτελούν «μνημεία»

πολιτικής αφασίας. Τύχη αγαθή, βρήκε τώρα τη σωτηρία του το «Καρπάθειο», καθώς ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας έκανε άμεσα την υπόσχεση πράξη για ίδρυση της Σχολής Εμπορικού Ναυτικού (ΣΕΝ) και, ο «οδικός χάρτης» υλοποί8ησης επίσπευσε τις εργασίες  επισκευής του κτιρίου. Η Ψιλιανή όμως (την οποία «έκρυψαν» από τον πρωθυπουργό – μάλλον από ντροπή…) μένει εκεί σαν τη μεγάλη αμαρτία του τοπικού μας πολιτικού συστήματος. Λίγα λόγια και για τα δύο σχολικά κτίρια:

Καρπάθειο

Μετά από 12 χρόνια εγκατάλειψης, έτυχε… να έρθει στην Κάλυμνο ο πρωθυπουργός, κ. Αλ. Τσίπρας, και το στοιχειωμένο «Καρπάθειο»  βρήκε τη γιατρειά του, καθώς ο πρωθυπουργός είπε το μεγάλο «ναι» για την ίδρυση ΣΕΝ και ο δήμαρχος παρουσίασε ως διαθέσιμη στέγη της Σχολής το Βουβάλειο 1ο Δημ. Σχολείο, το Παρθεναγωγείο. Τώρα τρέχει ο Δήμος να επισκευάσει το ερείπιο του «Καρπάθειου» για να στεγάσει εκεί το 1ο Δημ. Σχολείο, και έτσι να ελευθερωθεί η στέγη της ΣΕΝ.

Οι εργασίες άρχισαν (επισκεφθήκαμε το χώρο την 1/3/18) και ο εργολάβος, κ. Ν. Κρούσκος, υπόσχεται ότι μέχρι το Δεκέμβρη θα είναι έτοιμο το σχολείο. Επιφυλάξεις διατυπώνονται για το χρόνο περάτωσης του έργου (σε 10 μήνες) και άλλοι… εκτιμούν ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα 18μηνο. Πάντως, σημασία έχει ότι, έστω και μετά από 12 χρόνια το «Καρπάθειο» επισκευάζεται και θα ξαναλειτουργήσει με τους μαθητές και τους δασκάλους του.

Μέχρι να ετοιμαστεί η επισκευή του σχολείου οι μαθητές του 1ου Δ.Σ. θα μοιραστούν, «φιλοξενούμενοι» σε δύο άλλα δημ. σχολεία της Πόθιας. Η εργοληπτική εταιρία 3Κ, με την συγκατάθεση του Δήμου, άνοιξε έναν εξαιρετικό παράδρομο από το τον κεντρικό δρόμο προς το «Καρπάθειο».

Ψιλιανή

Το σχολείο αυτό αποτελεί την κορωνίδα της πολιτικής αφασίας. Είναι «μνημείο» ντροπής για το Δήμο Καλυμνίων και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου - η οποία διαδέχτηκε στην εξουσία τη νομαρχία Καραγιάννη.

Το χρονολόγιο πολιτικών αποφάσεων για την τύχη αυτού του λαμπρού σχολικού διδακτηρίου είναι η επιτομή της πολιτικής ανικανότητας:

Α)  Το 1990 άρχισε να λειτουργεί στεγάζοντας το 2ο Γυμνάσιο & το 2ο Λύκειο, και τα απογεύματα το Εσπερινό Γυμνάσιο-Λύκειο.

Επισήμανση: Η κατασκευή του ήταν επιτακτικό αίτημα της Καλύμνου (πολιτικών Δήμου και Νομαρχιακών Συμβούλων Επαρχείου Καλύμνου), γιατί, όπως έλεγαν, ήταν επικίνδυνο το παλιό, ιταλικό, κτίριο του γυμνασίου θηλαίων στο οποίο στεγάζονταν τα ως άνω σχολεία.

Β)  Δεν πέρασαν όμως ούτε 10 χρόνια λειτουργίας του και το κτίριο, ξαφνικά και επειδή παρουσίασε κάποιες φθορές) κρίθηκε ως επικίνδυνο και ετοιμόρροπο. Η απόφαση του τότε νομάρχη, κ. Καραγιάννη, ήταν απόφαση πανικού. Και έπεισε το νομαρχ. συμβ/λιο να ψηφίσει υπέρ της εκκένωσης του κτιρίου, χωρίς όμως να παρουσιάσει καμιά τεχνική μελέτη (όπως μας είπε Καλύμνιος, τότε νομαρχ. σύμβ/λος) που να αξιολογεί τη στατικότητα του κτιρίου και, εν γένει, το κατά πόσο είναι επικίνδυνο.

Νίκησε ο πανικός της πολιτικής αφασίας, και συνέβη το «κουφό»: το 2ο Λύκειο επέστρεψε στο «πρώην επικίνδυνο» ιταλικό κτίριο το οποίο είχε εγκαταλείψει βεβιασμένα, και το 2ο Γυμνάσιο στεγάστηκε σε καταυλισμό προκατασκευασμένων αιθουσών, που τις έστησε η νομαρχία. Και μέχρι σήμερα στο «επικίνδυνο» ιταλικό κτίριο στεγάζονται το 2ο Λύκειο και το Εσπερινό Γυμνάσιο-Λύκειο, και όλοι κρατάνε σιωπή «σοβαρότητας».

Γ)  Μετά την εγκατάλειψη της «ετοιμόρροπης Ψιλιανής», σύμφωνα με την οπτική εκτίμηση των «ειδικών», πέρασαν πάνω από 18 χρόνια και το κτίριο στέκει περιμένοντας τους σωτήρες του πολιτικούς. Όμως περνάγανε και περνάνε Δημαρχίες & Επαρχεία-Νομαρχίες-Περιφέρειες Ν. Αιγαίου, λόγια του αέρα, έργο μηδέν. Ποιοι είναι υπεύθυνοι; Μα, Κανένας!    

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com
Argo Kalymnos