Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Κρατάει γερά το έθιμο «Ο χορός της Παναγιάς» (φωτο-VD)

Με πρωταγωνιστές τη νεολαία και παιδιά (η εγγύηση του αύριο), το πατροπαράδοτο

έθιμο της Καλύμνου, «ο χορός της Παναγιάς», είχε την καλύτερή του έκφραση το απομεσήμερο της Τυρινής (18.2.2018), στην πλακόστρωτη αυλή της εκκλησίας. Συνακόλουθα του «χορού της Παναγιάς» ήταν, κατά τα καθιερωμένα, ο Κατανυκτικός Εσπερινός στην Κεχαριτωμένη αμέσως μετά το χορό. Και φέτος ήταν ζωηρά τα μηνύματα αισιοδοξίας για τη συνέχιση της τοπικής μας παράδοσης (φωτο & VD).

Οργανοπαίκτες ήταν, όπως κάθε χρόνο, οι παραδοσιακοί και μόνιμοι οργανοπαίκτες της ημέρας αυτής στην αυλή της Παναγιάς, βιολιτζήδες και λαουτιέρηδες της μεγάλης οικογένειας των Τσουνιάδων. Όλοι εγγόνια του αείμνηστου δεξιοτέχνη βιολιτζή Μικέ Τσουνιά. Φέτος προστέθηκε και ο ξάδερφος των παιδιών, ο Μανώλης Τσουνιάς, εγγονός του  λαουτιέρη Μανώλη Τσουνιά, που με τον αδελφό του Μικέ, για δεκαετίες, αποτελούσαν αχώριστο δίδυμο. Επίσης, στο μουσικό  αυτό σχήμα προστέθηκε και ο Βενιαμίν βιολιτζής Τσουνιάς.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ήταν και φέτος ισχυρά τα πειστήρια ότι τα νέα παιδιά χορεύουν εξίσου καλά με τους παλιούς χορευτές της Αποκριάς – για να μην πούμε ότι χορεύουν μάλλον καλύτερα, αφού και η εκμάθηση των χορών γίνεται πια συστηματικά και υπεύθυνα και, συνάμα, οι γονείς και οι συγγενείς διδάσκουν στα παιδιά τα ειδικά τεχνικά στοιχεία των χορών του ίσου και της Σούστας (πολιτισμική μεταβίβαση).

Η παρουσία του κόσμου ήταν ικανοποιητική, ο καιρός θαυμάσιος και το κέφι ανέβηκε στην κορύφωσή του επί 2ωρο και πλέον.

Στο «Χορό» έδωσαν το εθιμικό «παρών» ο σεβ. Μητροπολίτης κ. Παΐσιος, ο δήμαρχος κ. Γ. Γαλουζής, πολιτικά πρόσωπα της τοπικής πολιτικής σκηνής, ενώ ο ιερέας αιδ. Ηλίας Μουζουράκης χόρεψε για το έθιμο ίσο & σούστα, και στη συνέχεια έκλεισε για την παραδοσιακή αποκριάτικη εκδήλωση ο μητροπολίτης χτυπώντας την καμπάνα, σφραγίζοντας έτσι τη λήξη των αποκριάτικων διασκεδάσεων και την είσοδο στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή.  

Μετά το χορό ακολούθησε ο Κατανυκτικός Εσπερινός, ο πρώτος της Τεσσαρακοστής (τελείται κάθε Κυριακή), και αυτός ο κατανυκτικός εσπερινός φέρει την ονομασία «Συγχώριο». Χοροστάτησε ο μητροπολίτης, περιστοιχιζόμενος από μεγάλο αριθμό ιερέων. Στο τέλος της ακολουθίας ιερείς και πιστοί ασπάστηκαν αλλήλους για αμοιβαία συγχώρηση.  

&

Την επομένη το απόγευμα, Καθαρή Δευτέρα (19.2.18), παίχτηκε ο επίλογος των αποκριάτικων παραδοσιακών χορών, στις Ελιές, στο χώρο της «πίστας» (κτήμα Μιχ. Καπελλά). Οργανοπαίκτες ήταν οι αδελφοί Διονυσίου (βιολί & λαούτο) και (αρμόνιο) ο Φαν. Συνδάγγελος.    

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης [email protected]

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πολυμέσα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πασχαλινές ευχές δημάρχου Γ. Γαλουζή

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version