Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το ΛΕΚ παραγωγικό εργαστήρι πολιτισμού Κύριο

Το Λυκείου Ελληνίδων Καλύμνου (ΛΕΚ) είναι μια σταθερή δύναμη και πηγή πολιτισμού

για το νησί μας. Ένα εργαστήρι που προσφέρει στην Κάλυμνο πολύτιμα πολιτιστικά προϊόντα, πάντα με υλικό τη μεγάλη και πλούσια δεξαμενή της τοπικής μας παράδοσης. Το τελευταίο εξαίρετο δημιούργημα του είναι το CD μαζί με το συνοδευτικό του βιβλιαράκι (σελ. 59)  «Τα νυφ(φ)ικάτα – Νυφικά Τραγούδια της Καλύμνου».

Περιέχει παλαιά τραγούδια που ακούγονταν παλαιότερα (σήμερα, σπάνια) στους γάμους, και κινδυνεύουν να σβηστούν από τη συλλογική μνήμη του χθες. Μια αντικειμενική αναγκαιότητα που «οικοδομεί» η εξέλιξη του πολιτισμού σε όλες τις πρισματικές της όψεις: τέχνη, τεχνολογία, οικονομία, κοινωνικές σχέσεις κ.λπ. Όψεις που έχουν μετεξελίσσονται ολοένα σε αλλοιωμένα μορφώματα, καθώς σήμερα οι γάμοι δεν είναι δυνατό να ακολουθούν πιστά τα παλιά πρότυπα της τοπικής κουλτούρας.

Για το λόγο αυτό, έρχονται «Τα νυφ(φ)ικάτα» του ΛΕΚ να μας συνδέουν με τις πολιτισμικές μας ρίζες, και μέσα από τα σπάνιας αισθητικής μορφής τραγούδια ανακαλύπτουμε δομικά στοιχεία της ιστορική μας ταυτότητας και κουλτούρας μας.

Η έκδοση αυτή του ΛΕΚ αποτελεί συλλογική δουλειά και, συνεπώς, τα συγχαρητήρια αξίζουν στην πρόεδρο, την κα. Καλλιόπη Μαύρου, αλλά και μαζί σε όλα τα μέλη του διοικ. συμβουλίου –  γιατί το ΛΕΚ εργάζεται ομαδικά, σε όλους τους τομείς, υπό την καθοδήγηση της προέδρου του.

Το γυναικείο αυτό σωματείο μας, εκτός από το Κέντρο Μικρασιατικών σπουδών στο οποίο κατέφυγε για τεκμηρίωση του υλικού του, έφερε κοντά του φίλους του οι οποίοι το στήριξαν με δικό τους υλικό και προσωπική εργασία, τόσο στη συγγραφική αποτύπωση των τραγουδιών: στιχουργήματα, παράλληλη καταγραφή σε ευρωπαϊκή και βυζαντινή μουσική, όσο και στην αποθησαύρισή τους στο CD.

Προφανώς, όποιος αρκεστεί (ή υποχρεωθεί λόγω έλλειψης σχετικής γνώσης) απλώς στο διαβάσει δημοτικά τραγούδια σε βυζαντινές νότες ή και (το «χειρότερο») σε ευρωπαϊκές νότες, όση διεισδυτική ικανότητα και να έχει, πολύ δύσκολα θα φτάσει να αφομοιώσει και οικειοποιηθεί το μουσικό χρώμα και, προπάντων τον ερμηνευτικό χαρακτήρα των τραγουδιών (κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τη μελέτη των μεγάλων δημιουργών της βυζαντινής μας μουσικής). Ακριβώς λοιπόν, γι’ αυτό τον αντικειμενικό λόγο, το ΛΕΚ παρουσίασε ως ενιαία εκδοτική ενότητα το CD μαζί με το συνοδευτικό βιβλιαράκι. Εξάλλου το CD είναι για όλα τα μορφωτικά επίπεδα, για όλες τις ηλικίες και για τους απανταχού καλύμνιους και φίλους της ελληνικής λαϊκής παράδοσης.

Είναι μια δημιουργία μόχθου, γνώσης και αγάπης στον πολιτισμό. Το ΛΕΚ έχει αποδείξει κατ’ επανάληψη ότι αποτελεί παραγωγικό εργαστήρι πολιτισμού.

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version