Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ανακοίνωση Δήμου για την επίσκεψη του πρωθ/ργού Κύριο

Τα προβλήματα & αιτήματα που έθεσε ο κ. Γαλουζής

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

& ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Κάλυμνος  8/1/ 2018

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Tηλ : 22433-60105

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε στην Κάλυμνο ο Πρωθυπουργός κος Αλέξης Τσίπρας, το Σάββατο 6/1/2018, προκειμένου να παρευρεθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις των Θεοφανείων.

Τον Κο Πρωθυπουργό συνόδευσαν ο Υπουργός Εθν. Άμυνας κος Π. Καμμένος, ο Υπουργός Ναυτιλίας κος Π. Κουρουμπλής , ο Υφυπουργός Ναυτιλίας κος Ν. Σαντορινιός, οι Βουλευτές κ.κ. Δ. Γάκης και Η. Καματερός καθώς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ε. Αποστολάκης.

Ο κος Πρωθυπουργός αφού παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. του Σωτήρος Χριστού, παρευρέθηκε στην τελετή καθαγιασμού των υδάτων, μετά το πέρας της οποίας έκανε δηλώσεις με εθνικό περιεχόμενο, αποστέλλοντας  μήνυμα αρμονικής συνύπαρξης, συνεργασίας αλλά και επιχειρησιακής ετοιμότητας προς τη γείτονα Χώρα.

Στη συνέχεια ακολούθησε κλειστή σύσκεψη του κ. Πρωθυπουργού με τον Δήμαρχο Καλυμνίων κο Ιωάννη Γαλουζή, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία συμμετείχαν οι παρόντες Υπουργοί και Βουλευτές της Κυβέρνησης, οι Αντιδήμαρχοι κος Μ. Ρήγας και Σακ. Τηλιακός, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κος Π. Μαγκούλιας και ο Έπαρχος κος Ιω. Θεμέλαρος.

Στη σύσκεψη τέθηκαν από τον κο Δήμαρχο θέματα ζωτικής σημασίας, τα οποία αποτελούν άμεση προτεραιότητα για το νησί της Καλύμνου και είναι τα εξής:

α) H παροχή αντισταθμιστικών μέτρων μετά την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο νησί μας, με την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου δηλ. της επιδότησης των μεταφορών επιβατών και προϊόντων από και προς την Κάλυμνο.

Β) Η ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, πάγιο αίτημα της τοπικής μας κοινωνίας με την μεγάλη παράδοση στον τομέα της ναυτιλίας, της αλιείας και της σπογγαλιείας.

Γ) Η κατασκευή νέου αεροδρομίου με τις απαραίτητες σύγχρονες προδιαγραφές, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί διεθνείς πτήσεις και θα αποτελέσει καθοριστικό  μοχλό ανάπτυξης για το νησί .

Η ανταπόκριση του Πρωθυπουργού κου Α. Τσίπρα σε όλα τα  ζητήματα που τέθηκαν από τον κο Δήμαρχο ήταν άμεση και θετική, καθώς υπήρξαν από πλευράς του τηλεφωνικές επαφές με τους αρμόδιους Υπουργούς, στους οποίους έδωσε τις απαραίτητες κατευθύνσεις για την δρομολόγηση των απαραίτητων διαδικασιών.

Συγκεκριμένα, για το θέμα του ΦΠΑ ο κος Τσίπρας ανέφερε ότι η διάκριση των συντελεστών, αποτελούσε εξ αρχής μια ελλειμματική και καθόλου  ουσιαστική αντιμετώπιση της έννοιας της νησιωτικότητας. Σκοπός της Κυβέρνησης είναι -όπως είπε- να προχωρήσει σε παγιωμένες και περισσότερο αποτελεσματικές νησιωτικές πολιτικές, εφαρμόζοντας άμεσα το μεταφορικό ισοδύναμο με την επιδότηση της μεταφοράς των μόνιμων κατοίκων και προϊόντων από και προς τα νησιά. Σημείωσε δε ότι το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τα νησιά που  εναρμονίστηκαν τελευταία με τον κοινό συντελεστή ΦΠΑ και στα οποία ανήκει η Κάλυμνος.   

Σχετικά με την Ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού υπήρξε ιδιαίτερα θετικός και τόνισε πως είναι κάτι που πρέπει να γίνει οπωσδήποτε και άμεσα. Εφόσον δε εξευρεθεί ο κατάλληλος χώρος για να λειτουργήσει,  αυτό είναι δυνατόν να γίνει ακόμα και από τη νέα ακαδημαϊκή περίοδο.

Τέλος για το θέμα της κατασκευής νέου αεροδρομίου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Υπ. Μεταφορών κο Χ. Σπίρτζη, συμφωνήθηκε να γίνει άμεση διερεύνηση του προτεινόμενου χώρου από στελέχη της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, τα οποία θα έρθουν στο νησί το αμέσως προσεχές διάστημα.

Εκτός από τα κύρια αυτά ζητήματα, συζητήθηκε επίσης και μια σειρά απαραίτητων παρεμβάσεων σε θέματα όπως είναι :

H ενίσχυση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων  με την κατασκευή νέου εξωτερικού μώλου στο λιμάνι της Καλύμνου, έργο για το οποίο υπάρχει ήδη μελέτη που έχει εκπονηθεί από το Δ.Λ.Τ. Καλύμνου και βρίσκεται σε υψηλό βαθμό ωριμότητας

καθώς και θέματα που αφορούν την αλιεία και τους επαγγελματίες ψαράδες, τα οποία τέθηκαν από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Παράκτιας Αλιείας κο Εμμ. Κουλλιά ,που ήταν παρών στη σύσκεψη.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο κος Πρωθυπουργός και η συνοδεία του κατευθύνθηκαν προς το ισόγειο του Αναγνωστηρίου όπου έγινε η επίσημη τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη Καλυμνίων, σύμφωνα με την ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και του επιδόθηκαν αναμνηστικά δώρα .

Στην ομιλία του ο κος Τσίπρας, αφού ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία, τόνισε την πρόθεση και δέσμευση της Κυβέρνησης να περάσει από την εποχή της υποσχεσιολογίας των προηγούμενων κυβερνήσεων στην εποχή της υλοποίησης έργων και παρεμβάσεων και σημείωσε πως μετά την έξοδο από τα μνημόνια, που είναι πια πολύ κοντά, επιθυμεί να επισκεφθεί ξανά την περιοχή μας για να γιορτάσει μαζί με τους νησιώτες. 

Η επίσκεψη του κου Πρωθυπουργού συνεχίστηκε με ένα σύντομο γεύμα σε παραδοσιακή ταβέρνα της Καλύμνου και στη συνέχεια ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο νησί της Ψερίμου, από όπου και αναχώρησε το απόγευμα.

Από το Γραφείο Επικοινωνίας 

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version