Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Το Αναγνωστήριο προς το δήμαρχο για τη Βιβλιοθήκη Κύριο

ΑΙΧΜΕΣ: Δεν κινείστε, απραξία - θα σας βρει ο χειμώνας των εκλογών …

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

«ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ»                                                                                                          

Κάλυμνος, 30/10/2017

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ                                                                                     

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1904                                                                               

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ                                                                           

ΤΗΛ:2243029443                                                                                                              

ΤΚ:85200 ΚΑΛΥΜΝΟΣ                                                                                

ΚΟΙΝ.: Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης                                                                                     

 Κιν.: 6945249874

ΠΡΟΣ :  Τoν κ. Ιωάννη Γαλουζή, Δήμαρχο Καλυμνίων

Ε ν τ α ύ θ α

Α.Π: 38

Αξιότιμε κ. δήμαρχε,

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε δύο θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και αφορούν στη λειτουργία του Αναγνωστηρίου, τόσο σ’ αυτό καθαυτό το έργο του, όσο και στην κατάσταση του κτιρίου.

Εδώ και δύο μήνες διανύσατε ως Δημοτική Αρχή τα 3/5 της θητείας σας. Προεκλογικά είχε διαφανεί ότι μέσα στον προγραμματισμό σας για την  τρέχουσα περίοδο ήταν και η  εκκένωση της Βιβλιοθήκης μας, προκειμένου να μας δοθεί η δυνατότητα να την αναμορφώσουμε, έτσι όπως επιτάσσουν οι καιροί. Δε γίναμε πιεστικοί, για να μη θεωρηθεί εκβιασμός και, ασφαλώς, για να μη δοθούν άλλες ερμηνείες, όπως δίδονται με πολύ μεγάλη ευκολία στον τόπο μας. Όμως ο καιρός κυλάει και σ’ αυτό το θέμα υπάρχει πλήρης ακινησία, απραξία θα λέγαμε. Και τίθεται εύλογα το ερώτημα: Δε σας ενδιαφέρει ως Δημοτική Αρχή η λειτουργία σύγχρονης Βιβλιοθήκης στο Δήμο μας; Δε θέλετε μια καλά οργανωμένη Βιβλιοθήκη, σαν αυτές που διαθέτουν τα γειτονικά μας νησιά Κως, Λέρος και Λειψοί; Το νησί των Γραμμάτων πρέπει να υστερεί τόσο εμφατικά, τόσο κραυγαλέα σε μια τέτοια πνευματική υποδομή; Είμαστε, μήπως, νησί δεύτερης κατηγορίας; Δεν αξίζει, άραγε, στην ιστορία αυτού του νησιού και στα πνευματικά  επιτεύγματα του λαού του, διαχρονικά,  μια σύγχρονη Βιβλιοθήκη; Είναι πολυτέλεια;

Αν, πράγματι, συμφωνείτε ότι το νησί του οποίου σήμερα ηγείστε πρέπει να διαθέτει - στις αρχές του 21ου αιώνα – μια Βιβλιοθήκη αντάξια της ιστορίας του, πρέπει να καταλάβετε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εκκένωση της αίθουσας, η οποία προ δεκαετίας …ΕΚΠΟΡΘΗΘΗΚΕ, με τη δικαιολογία τότε ότι αυτή η παρουσία του Δημοτικού Συμβουλίου σ’ αυτόν τον χώρο  θα ήταν προσωρινή. Επαληθεύτηκε, όμως, για   άλλη μια φορά η ρήση: «Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού». Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι, αν δεν αδειάσει η αίθουσα, δεν  μπορεί να στηθεί εκ του μηδενός μια νέα, σύγχρονη και λειτουργική Βιβλιοθήκη.

Υπάρχουν κάποιες χιλιάδες βιβλία-προσφορές συμπατριωτών μας - που βρίσκονται στοιβαγμένα σε κούτες,  και τα οποία αδυνατούμε να αξιοποιήσουμε, επειδή ακριβώς έχει …στραγγαλιστεί ο ωφέλιμος χώρος της αίθουσας  από την ογκώδη επίπλωση, απαραίτητη για τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το δεύτερο θέμα είναι η μη αξιοποίηση μέχρι τώρα των  60.000 € που υπάρχουν στα ταμεία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, ψηφισμένα από την εποχή του κ. Μαχαιρίδη, για τη συντήρηση και ανακαίνιση του κτιρίου του Αναγνωστηρίου. Ακούγεται απίστευτο. Είναι, όμως, αληθινό!  Δεν το διεκδικούμε αυτό το ποσό! Το έχουμε!  Μας τό ‘χουν εγκρίνει. Κι εμείς απλώς το βλέπουμε στους πίνακες των ψηφισμένων προϋπολογισμών της Περιφέρειας που περνούν κάθε χρόνο και …πάνε και …πάνε. Πώς είναι δυνατόν, τόσα χρόνια, δυο Βαθμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης- Α΄ και Β΄- να μη μπορούν να απορροφήσουν ένα ποσό που είναι διαθέσιμο για συγκεκριμένο έργο και το οποίο  κινδυνεύει λόγω  έλλειψης ενδιαφέροντος να χαθεί;

Κύριε δήμαρχε,

 Η στέγη του κτιρίου είναι προβληματική. Χρειάζεται υγρομόνωση και θερμομόνωση. Οι τουαλέτες –πάνω και κάτω- είναι σε πολύ κακή κατάσταση.  Χρειάζονται πλήρη ανακαίνιση. Η ηλεκτρολογική εγκατάσταση χρειάζεται ολική αντικατάσταση. Είναι απαραίτητη η συντήρηση (υδροχρωματισμός) μέσα κι έξω. Αλλαγές κάποιων κουφωμάτων κι άλλα πολλά που οι Τεχνικές Υπηρεσίες μπορούν να διαπιστώσουν.

Έχετε χρόνο να επουλώσετε, ανάμεσα σε άλλα, και αυτές τις πληγές. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης

Μη λησμονείτε το αρχαίο ρητό: «Χρόνου φείδου». Και το έτερον του Ησιόδου: « Ουκ αεί θέρος έσσεται, ποιείσθε καλιάς». ( Δε θα είναι πάντα καλοκαίρι. Θερίστε όσο είναι καιρός).

Με  εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο πρόεδρος                                                                                          Ο γραμματέας

ΓΙΑΜΑΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                                                                  ΘΕΟΦΙΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

***

Αναγνώσεις της επιστολής

Εντελώς επιγραμματικά παρατηρούμε τις εξής κατηγορικές προσταγές της επιστολής:

1.   Σε πρώτο επίπεδο προσπαθεί ευγενικά  να πιέσει το δήμαρχο κ. Γαλουζή για το θέμα της Βιβλιοθήκης,  που έχει βαλτώσει και κανένας από τη δημοτική δεν κουνάει το χεράκι του.

2.   Καθαρά και ξάστερα του λέει ότι ο Δήμος βρίσκεται σε ακινησία, απραξία.

3.   Του καταλογίζει έλλειψη πολιτικής βούλησης και αδιαφορία για το σοβαρό θέμα της Βιβλιοθήκης.

4.  Το ΔΣ του Αναγνωστηρίου κλείνει την επιστολή του με σαφέστατη πολιτική  προειδοποίηση λέγοντας, σε ελεύθερη,  απόδοση: «Δήμαρχε, πρόσεξε καλά!  Θα έρθει ο χειμώνας των εκλογών  και θα σε βρει με άδειο «σιτοβολώνα» ψήφων . Δε θα είναι για πάντα καλοκαίρι με εκδρομές και εκδηλώσεις. Όσο είναι ακόμη καιρός ξεκίνα το θερισμό σου, να ετοιμάσεις την παραγωγή σου, και κατασκεύασε έγκαιρα τη σιταποθήκη σου  (καλιά).  

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version