Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η Παρέλαση Λούλας Αναγνωστάκη (θεατρικό) Κύριο

Μια παραγωγή των This Famous Tiny Circus theater group  σε συνεργασία με το Δη.Πε.Θε. Ιωαννίνων

 

Έπειτα από έναν επιτυχημένο πρώτο κύκλο παραστάσεων στο  Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας-Β’ σκηνή  και μια περιοδεία σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, oι This Famous Tiny Circus theater group ανεβάζουν για δεύτερη σαιζόν το εμβληματικό έργο της Λούλας Αναγνωστάκη «Η Παρέλαση» σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Κωνσταντίνου Μάρκελλου και Ελένης Στεργίου. Η παράσταση θα παίζεται και πάλι στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας-Β’ σκηνή από 30 Σεπτεμβρίου μέχρι και 29 Οκτωβρίου, ενώ θα συνεχίσει την περιοδεία της σε Κρήτη (Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά), Δωδεκάνησα (Πάτμο, Λέρο, Ρόδο, Κω) από το Νοέμβριο. Στην Κάλυμνο η παράσταση θα παιχτεί στο Θεατράκι του Δήμου το Σάββατο 11 Νοεμβρίου στις 21.00.

Η παράσταση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Θεατρικής Oμάδας Καλύμνου σε συνεργασία με την Ομάδα Θεάτρου “This Famous Tiny Circus theater group” από την Αθήνα, η οποία επισκέπτεται για πρώτη φορά το νησί μας. Η παράσταση τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Καλυμνίων.

Δύο αδέλφια, ο Άρης και η Ζωή, ζουν απομονωμένα στην σοφίτα του σπιτιού τους. Έξω η Πόλη, ο άγνωστος κόσμος που ζει και αναπνέει πέρα από τους τέσσερις τοίχους ετοιμάζεται να φορέσει τα γιορτινά της, αφού όπως ο Άρης και η Ζωή υποθέτουν, οι ετοιμασίες που λαμβάνουν χώρα στην πλατεία δίπλα στο σπίτι δε μπορούν παρά να προοιωνίζουν μια κανονική στρατιωτική παρέλαση. Κι ενώ μέσα στο δωμάτιο η σχέση τους εξελίσσεται σε ένα σκληρό και αδυσώπητο παιχνίδι εξουσίας, ο έξω κόσμος από πιθανός ελευθερωτής θα γίνει-μεταφορικά και κυριολεκτικά- ο δήμιός τους.

Η Λούλα Αναγνωστάκη συντονισμένη στο πνεύμα της ανθρωποκεντρικής γραφής του αδελφού της, ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη και πατώντας πάνω σε κοινά προσωπικά τους βιώματα γράφει την Παρέλαση ως  μια Αλληγορία της Ήττας.

Μια αλληγορία που ξεκινάει από το ατομικό για να μιλήσει για το συλλογικό, που βάζει στο μικροσκόπιο τον Ιδιωτικό αποκαλύπτοντας επώδυνες πτυχές του Δημόσιου βίου μας. Το έργο και οι σχέσεις ανάμεσα στους δυο ήρωές του στον πυρήνα τους περικλείουν όλα τα τραύματα, τις ματαιώσεις και τις απογοητεύσεις που φέρουμε ως κοινωνία από τον εμφύλιο κι έπειτα, με κοινό παρονομαστή την έμφυτη τάση του ανθρώπου για απόκτηση δύναμης και εξουσίας. Η παράσταση επιχείρησε να τονίσει αυτήν την πτυχή οικοδομώντας ένα απομονωμένο και χωρίς δυνατότητα διαφυγής δωμάτιο-μικρογραφία του έξω κόσμου μέσα στο οποίο παίζεται ένα πολύ σκληρό, βίαιο παιχνίδι εξουσίας ανάμεσα σε δυο έφηβα αδέλφια.

 

Απομονωμένοι από τον έξω κόσμο ο Άρης και η Ζωή, τόσο αυθύπαρκτοι κι αυτόνομοι, την ίδια στιγμή γίνονται και ομολογητές του. Συμβολικά τον καθρεφτίζουν καθώς τον αναζητούν, τον συναντούν και τέλος μετατρέπονται σε θύματά του. Μέσα από αυτήν την συνθήκη η Λούλα Αναγνωστάκη και η παράσταση των This Famous Tiny Circus theater group αντιμετωπίζουν το κυρίαρχο ζήτημα του έργου -που είναι και ζήτημα κάθε έργου της συγγραφέως: Πώς το ατομικό διασταυρώνεται με το συλλογικό; Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στο Ιδιωτικό και το Δημόσιο, πώς το ένα εμπεριέχει κι εμπεριέχεται στο άλλο, με ποιόν τρόπο το επηρεάζει και ποιός ο αντίκτυπος αυτής της συνδιαλλαγής σε κοινωνικό επίπεδο μέσα σε ένα καθεστώς μετατραυματικής κοινής εμπειρίας;

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μάρκελλος & Ελένη Στεργίου

Σύμβουλος στην Δραματουργία:  Βασιλική Δεμερτζή

Σχεδιασμός Σκηνικού Χώρου: Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη & Μπάμπης Καμπανόπουλος

Σχεδιασμός Φωτισμών: Μελίνα Μάσχα

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Μουσική: Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου

Μίξη Ήχου-Mastering: Πάνος Τσεκούρας

Κατασκευή Σκηνικών:  Μπάμπης Καμπανόπουλος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Παπαγεωργίου

Βίντεο & trailer παράστασης:  Κώστας Στάμου & Χάρη Καρακουλίδου / Artlabor Productions 

Φωτογραφίες Promo: Γιάννης Μπαριτάκης

Φωτογραφίες Παράστασης: Χάρης Καλαμπόκης, Λάμπρος Ξύτσας, Βασίλης Βαμβακούσης

Γραφιστικά-Αφίσα: Ειρήνη Ματθαίου

Παραγωγή:

THIS FAMOUS TINY CIRCUS theater group

σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Παίζουν:

Ελένη Στεργίου, Κωνσταντίνος Μάρκελλος

INFO

Πού: Θεατράκι του Δήμου, Ενορία Καλαμιώτισσας

Πότε: Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Ώρα Έναρξης: 21.00

Διάρκεια Παράστασης: 60’                                

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρω

Τηλ. Κρατήσεων: 6970963390 & 6942481300

Προπώληση: Ηλεκτρικά Είδη «ΤΡΙΚΟΙΛΗΣ», Σταθμός Ταξί Καλύμνου

 

***

Λούλας Αναγνωστάκη

Η Παρέλαση

 

 

This Famous Tiny Circus

theater group

 

Σε συνεργασία με το Δη.Πε.Θε. Ιωαννίνων

 

Βασικές Πληροφορίες

 

Τίτλος Παράστασης: Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ

 

Συγγραφέας: ΛΟΥΛΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ

 


Κατηγορία: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟ - ΔΡΑΜΑ

 

Σκηνοθεσία: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΕΛΛΟΣ & ΕΛΕΝΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

 

Διανομή

 

ΖΩΗ: Ελένη Στεργίου

ΑΡΗΣ: Κωνσταντίνος Μάρκελλος

 

 

 

Συντελεστές 

 

Βοηθός Σκηνοθέτη: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

 


Σύμβουλος στην Δραματουργία - Θεατρολόγος: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ

 

Μουσική: ΝΕΦΕΛΗ ΣΤΑΜΑΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

 
Σκηνικά: ΖΩΗ ΜΟΛΥΒΔΑ-ΦΑΜΕΛΗ & ΜΠΑΜΠΗΣ ΚΑΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Κοστούμια: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΥΡΜΑ

 

 

Σχεδιασμός Φωτισμών: ΜΕΛΙΝΑ ΜΑΣΧΑ

 

 

Σχεδιασμός Ήχου: ΠΑΝΟΣ ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ

 

Βίντεο / trailer παράστασης: ΚΩΣΤΑΣΣΤΑΜΟΥ & ΧΑΡΗ ΚΑΡΑΚΟΥΛΙΔΟΥ/ Artlabor Productions 

 

Φωτογραφίες: ΓΙΑΝΝΗΣΜΠΑΡΙΤΑΚΗΣ & ΧΑΡΗΣΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ

 

Εκτέλεση Παραγωγής: THIS FAMOUS TINY CIRCUS theater group

 

 

 

 

Το Έργο

 

Δύο αδέλφια, ο Άρης και η Ζωή, ζουν απομονωμένα, αδιευκρίνιστο για πόσον καιρό, στην σοφίτα ενός σπιτιού. Μόνη τους συντροφιά εκτός από πολλά βιβλία, τα αγορίστικα, πολεμικά παιχνίδια του πρώτου και τα πλεκτά της αδελφής του, είναι η σκιά του Πατέρα τους (ή έστω η αναφορά αυτής, αφού στο έργο δεν εμφανίζεται καθόλου) που μπαινοβγαίνει αμίλητη και αποστασιοποιημένη, αλλά και η Πόλη, ο άγνωστος κόσμος που ζει και αναπνέει έξω από τους τέσσερις τοίχους και τον μικρό φεγγίτη απ’ τον οποίο μόνο θραύσματα ζωής καταφέρνουν να εισδύσουν.

Τα δύο παιδιά επιδίδονται σε ένα ιδιότυπο παιχνίδι επιβολής και πρόκλησης των ορίων τους μέσα στην «ασφάλεια» που τους προσφέρει το κλειστό σχήμα του κόσμου που ζουν και αναγνωρίζουν (το δωμάτιο και η μεταξύ τους σχέση) με φόντο την ελπίδα -ταυτόχρονα και τον φόβο- της διαφυγής.

Έξω, η πόλη ετοιμάζεται να φορέσει τα γιορτινά της, αφού όπως ο Άρης και η Ζωή υποθέτουν, οι ετοιμασίες που λαμβάνουν χώρα στην πλατεία δίπλα στο σπίτι δε μπορούν παρά να προοιωνίζουν μια κανονική στρατιωτική παρέλαση.

Προοδευτικά, όμως, κι ενώ μέσα στο δωμάτιο το παιχνίδι τους εξελίσσεται σε ένα σκληρό και αδυσώπητο παιχνίδι εξουσίας, ο έξω κόσμος από πιθανός ελευθερωτής θα γίνει -μεταφορικά και κυριολεκτικά- ο δήμιός τους. Το λευκό πανί που καλύπτει τον απροσδιόριστο όγκο που έχει στηθεί στο κέντρο της πλατείας θα σηκωθεί και θα αποκαλύψει όχι το άγαλμα κάποιου ήρωα, αλλά μια λαιμητόμο, το χαρούμενο πλήθος της παρέλασης θα μετατραπεί σε κυνηγημένο και φοβισμένο κοπάδι, παραμορφωμένα σώματα θα παρελάσουν μέσα σε κλουβιά, δεκάδες σκυλιά θα πλημμυρίσουν την πλατεία, η χωροφυλακή θα εμφανιστεί καβάλα σε μαύρα άλογα, το υποψήφιο θύμα θα τους θυμίσει στην όψη και στο ντύσιμο τον πατέρα, ενώ ο γείτονας με τα μακριά μαλλιά, ο «φίλος» του Άρη, θα πάρει τον  ρόλο του εκτελεστή.

Υπαρξιακό θρίλερ ή αλληγορία επώδυνου σουρεαλισμού, «H Παρέλαση» με την ιλιγγιώδη πλοκή της σκαρφαλώνει ασθμαίνοντας προς την κορύφωση: μόλις φθάσει εκεί, το σκοινί θα κοπεί απότομα. Η κάθαρση δεν θα έρθει για κανέναν.

Η «Παρέλαση», μέρος της τριλογίας της «Πόλης» τοποθετεί, όπως και τα άλλα δυο έργα «Πόλη» και «Διανυκτέρευση» το άτομο απέναντι στο σύνολο γεμίζοντάς το με τον φόβο και την ανασφάλεια που προκύπτουν από την αδυναμία του να επικοινωνήσει ουσιαστικά και να σχετιστεί  με ανιδιοτέλεια. Σε όλο το έργο της Αναγνωστάκη, η πόλη, με την τάση της να ομογενοποιεί χαρακτήρες, ιδεολογίες, συνειδήσεις με όπλο τους ισχυρούς μηχανισμούς εξουσίας και καταπίεσης του ατόμου τους οποίους διαθέτει, είναι πανίσχυρη και άτρωτη. Κι όσο οι ήρωές της την αρνούνται, τόσο εκείνη θεριεύει. Και πάντοτε θα βρει τρόπο να εισβάλει και να «μολύνει» την προσωπικότητά τους, όσο επίμονα και αν αυτοί οχυρώνονται στον μικρόκοσμό τους.

 

 

 

 

 

 

Η Παράσταση

 

Η συγγραφέας τοποθετεί δύο παιδιά, δύο αδέλφια ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, μέσα στο κλειστοφοβικό περιβάλλον ενός μικρού δωματίου γεμίζοντάς τα με τον φόβο και την ανασφάλεια της συνεχώς αναβαλλόμενης επαφής τους με τον έξω κόσμο. Έναν κόσμο ο οποίος υπόσχεται αρχικά «…μιαν έκθαμβη παρέλαση…». Όσο το έργο εξελίσσεται, μέσα στο δωμάτιο τα παιδιά παίζουν ένα  πολύ σκληρό παιχνίδι εξουσίας κι επιβολής, παιχνίδι που το χαρακτηρίζει ο νόμος του ισχυρού, συνθήκη που εικονογραφεί επί της ουσίας αυτό που συμβαίνει και στον έξω κόσμο. Εκεί όπου η παρέλαση, το χαρμόσυνο τοπίο της αρχής θα μετατραπεί σε εκτέλεση και το χαρούμενο πλήθος σε κυνηγημένο κοπάδι. Οι ήρωες και οι φίλοι θα γίνουν δήμιοι κι οι οπαδοί τους θα τρέξουν να κρυφτούν. Τα δύο παιδιά θα έρθουν αντιμέτωπα με τον «ισχυρό» τους εαυτό και με τον έξω κόσμο ο οποίος θα εισβάλλει βίαια στον χώρο τους και θα απειλήσει την ελευθερία τους.

Στο σημείο που το Συλλογικό τέμνει το Ιδιωτικό τοποθετήσαμε το κέντρο βάρους της παράστασής μας. Η Λούλα Αναγνωστάκη γράφει την «Παρέλαση» το 1965, δυο χρόνια πριν το πραξικόπημα των συνταγματαρχών. Το έργο -παραγγελία του Κουν για να συμπληρωθεί η τριλογία της Πόλης- γράφεται μέσα σε ένα βράδυ. Ο ασθμαίνων λόγος του και οι συμβολικές, σχεδόν αρχετυπικές του εικόνες μαρτυρούν πως στον πυρήνα του κρύβει βιώματα και μνήμες της συγγραφέως. Μνήμες από την ταραγμένη περίοδο της μετεμφυλιακής Ελλάδας όταν, επισκεπτόμενη στις φυλακές του Επταπυργίου τον καταδικασμένο σε θάνατο (για την πολιτική του δράση) αδελφό της, ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, έζησε μαζί του την φρίκη και την αγωνία της επερχόμενης εκτέλεσής του. Μνήμες από το σκοτεινό παρακράτος της Θεσσαλονίκης μέσα στο οποίο έζησαν οι δυο τους έπειτα από την απελευθέρωσή του, λόγω της γενικής αμνηστίας του ’51.

Σε απόλυτη σύνδεση και αναλογία με την οικουμενική, ανθρωποκεντρική ποίηση του αδελφού της Μανόλη, η Λούλα Αναγνωστάκη παραδίδει ένα έργο-Ελεγεία για την Ήττα. Για όλες τις μικρές και μεγάλες απογοητεύσεις, τις ανεπούλωτες πληγές και τα αδιέξοδα της σύγχρονης Ιστορίας μας.

Η σκηνοθεσία στηρίχθηκε στην επιλογή να κρατηθεί ένας μόνο από τους τέσσερις τοίχους του δωματίου, αυτός με τον φεγγίτη που βλέπει στην πλατεία. Τοποθετήθηκε, μάλιστα, στο πάτωμα αποκλείοντας έτσι την ύπαρξη άλλων σταθερών επιπέδων μέσα στον χώρο. Απομονώνοντας φωτιστικά αυτόν τον εύθραυστο και μετέωρο, διαστρεβλωμένο κόσμο ενισχύσαμε την αίσθηση εγκλωβισμού που επιβάλλει το έργο στους χαρακτήρες, προσφέροντάς τους παράλληλα το απαιτούμενο έδαφος πάνω στο οποίο θα υποκινηθούν να ξεδιπλώσουν όλους τους φόβους, τις ανασφάλειες, τις αυταπάτες και τις ελπίδες τους. Έναν χώρο μέσα στον οποίο θα αφεθούν να παίξουν με όλη την σκληρότητα και την αθωότητα που το νεαρό της ηλικίας τους, οι ανεπάρκειες της ζωής τους  και οι εφιαλτικές  τους μνήμες θα φέρουν στην επιφάνεια, δυσχεραίνοντας τις απεγνωσμένες προσπάθειές τους να επικοινωνήσουν, να συναντηθούν στα όρια του δικού τους μικρού κόσμου.

Αποκαλύφθηκε στην πορεία πως όντας τόσο απομονωμένοι από τον έξω κόσμο ο Άρης και η Ζωή, τόσο αυθύπαρκτοι κι αυτόνομοι, την ίδια στιγμή γίνονται και ομολογητές του, συμβολικά τον καθρεφτίζουν καθώς τον αναζητούν, τον συναντούν και τέλος μετατρέπονται σε θύματά του. Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίστηκε το κυρίαρχο ζήτημα του έργου -που είναι και ζήτημα κάθε έργου της Λούλας Αναγνωστάκη: Πώς το ατομικό διασταυρώνεται με το συλλογικό; Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στο Ιδιωτικό και το Δημόσιο, πώς το ένα εμπεριέχει κι εμπεριέχεται στο άλλο, πώς το επηρεάζει και ποιός ο αντίκτυπος αυτής της συνδιαλλαγής σε κοινωνικό επίπεδο μέσα σε ένα καθεστώς μετατραυματικής κοινής εμπειρίας;

 

 

 

 

Πρακτικές Πληροφορίες

                                               

Διάρκεια Παράστασης:     60’                                 Προτεινόμενη Ημερομηνία: Νοεμβρίου 2017

                       

 

Στοιχεία Παραγωγού Εταιρείας

 

               ΕΠΩΝΥΜΙΑ: ΤΟ ΔΙΑΣΗΜΟ ΜΙΚΡΟΥΛΙ ΤΣΙΡΚΟ – ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΜΑΤΩΝ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: THIS FAMOUS TINY CIRCUS THEATER GROUP

              ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: ΑΣΤΙΚΗ, ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ

                      Α.Φ.Μ: 997327578

                       ΕΔΡΑ: Πελοπίδα 38, 12134, Περιστέρι

              ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 211 2218970

 

 

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΕΛΛΟΣ – ΕΛΕΝΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

This Famous Tiny Circus theater group

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:  6942475630 / 693 6457196

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

 

 

 

Βιογραφικά

 

Κωνσταντίνος Μάρκελλος  

 

Αριστούχος Απόφοιτος της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης “Ιάκωβος Καμπανέλλης”.

Ως ηθοποιός έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις θεάτρου και μουσικού θεάτρου στα πλαίσια του  Φεστιβάλ Αθηνών, σε παραγωγές του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, του Δη.Πε.Θε. Πάτρας, του Θεάτρου Αμόρε και αλλού, σε έργα των Strindberg, Shakespeare, Μολιέρου,Τennessee Williams, Αισχύλου, Verdi, Mozart-Da Ponte κ.ά και με σκηνοθέτες όπως οι Franco Zeffirelli,   Μιχάλης Κακκογιάννης, Joseph Lee, Doug Aitken, Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, Λουκάς Θάνος, Θεόδωρος Εσπίριτου κ.ά.

  To 2012ίδρυσε, μαζί με την Ελένη Στεργίου, την ομάδα θεάτρου “This Famous Tiny Circus theater group”, της οποίας είναι ο βασικός σκηνοθέτης.

Η ομάδα έως τώρα έχει παρουσιάσει σε δική του σκηνοθεσία : Στο Φεστιβάλ «Αισχύλεια 2013» την performance  “Eumenidae – A reading”. Στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, τον Απρίλιο του 2015 τον «Ταρτούφο» του Μολιέρου. Στο Από Μηχανής Θέατρο τον Ιανουάριο του 2016 την μαύρη κωμωδία του Σέρτζι Μπελμπέλ «ΟΦΣΑΪΝΤ| Εκτός Παιδιάς» στην βραβευμένη μετάφραση της Μ. Χατζηεμμανουήλ.

Την περασμένη σαιζόν σκηνοθέτησε  την «Παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη (συμπαραγωγή των This Famous Tiny Circus και του Δη.Πε.Θε Ιωαννίνων) και το έργο του Τζόρντι Γκαλθεράν «Αλυσιδωτές Λέξεις» (στα πλαίσια του 6ου Ιβηροαμερικανικού Φεστιβάλ Θεατρικών Αναλογίων που διοργανώνει το Ινστιτούτο Θερβάντες), παραστάσεις στις οποίες υποδύθηκε τους ρόλους του ΑΡΗ και του ΡΑΜΟΝ αντίστοιχα.

Την φετινή σαιζόν σκηνοθέτησε, στο Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν, το έργο της Πένυς Φυλακτάκη «Φύκι στο Βυθό» στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αναλογίων 2017, ενώ τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα σκηνοθετήσει το έργο της Λένας Κιτσοπούλου «Ο Καραφλομπέκατσος και η Σπυριδούλα» στο Θέατρο Σταθμός με πρωταγωνιστές τον Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη και την Ελένη Στεργίου.

 

 

 

 

 

 

 

Ελένη Στεργίου

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Είναι αριστούχος απόφοιτος της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης “Ιάκωβος Καμπανέλλης”. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με έδρα την Σύρο και κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου του ίδιου τμήματος.

Το 2012 ίδρυσε με τον Κωνσταντίνο Μάρκελλο την ομάδα θεάτρου This Famous Tiny Circus theater group.

Έχει παίξει στις παραστάσεις: “Οφσάιντ ”  του Σέρτζι Μπελμπέλ, στο Από Μηχανής Θέατρο, 2016 -ΛΙΖΑ, «Ταρτούφος» του Μολιέρου, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου 2015 - ΕΛΜΙΡΑ, δύο παραγωγές των This Famous Tiny Circus theatre group, «Αγγελιοφόροι» από το Θέατρο Δωματίου σε καλλιτεχνική επιμέλεια Άντζελας Μπρούσκου & Παρθενόπης Μπουζούρη, στα πλαίσια του ΙΕΤΜ Athens 2013 στο Βυρσοδεψείο, «Τα Πορτραίτα της Τρέλας» (1o Βραβείο στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου στην Αθήνα με τις «Μικρές Σκηνικές Συνθέσεις» σε διδασκαλία και σκηνοθεσία Θωδ. Εσπίριτου, 2012), και στην performance “Eumenidae-A Reading” στο Φεστιβάλ “Αισχύλεια 2013”.

Την περασμένη σαιζόν υποδύθηκε την ΖΩΗ στην «Παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη, παράσταση που  συν-σκηνοθέτησε με τον Κωνσταντίνο Μάρκελλο, η οποία παρουσιάστηκε σε πανελλήνια περιοδεία και στην Β΄ Σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας, σε συμπαραγωγή με το Δη.Πε.Θε. Ιωαννίνων. Επίσης συμμετείχε στο 6ο Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Θεατρικών Αναλογίων που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Θερβάντες με το έργο του πολυβραβευμένου και διεθνώς αναγνωρισμένου Τζόρντι Γκαλθεράν «Αλυσιδωτές Λέξεις».

Την ερχόμενη σαιζόν θα πρωταγωνιστήσει στο έργο «Ο Καραφλομπέκατσος και η Σπυριδούλα της Λένας Κιτσοπούλου, στο ανανεωμένο Θεατρο Σταθμός.

 

This Famous Tiny Circus theater group

Η Ομάδα Θεάτρου “This Famous Tiny Circus theater group” ιδρύθηκε το 2012 από τους ηθοποιούς Κωνσταντίνο Μάρκελλο και Ελένη Στεργίου. Από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα δουλεύει με έναν σταθερό πυρήνα ηθοποιών, μουσικών, εικαστικών και άλλων καλλιτεχνών-συνεργατών που αργά αλλά σταθερά αυξάνει ή μετασχηματίζεται με σκοπό την δημιουργία μιας ομάδας εργασίας με κοινό κώδικα προσέγγισης της τέχνης της υποκριτικής και του θεάτρου, αλλά και με κοινή αισθητική και στόχους. 

 

Στις δραστηριότητες του σχήματος συμπεριλαμβάνονται η διεξαγωγή Eργαστηρίων εκπαιδευτικού χαρακτήρα υπό τον τιτλο «Actor’s Laboratorium” για επαγγελματίες  και ερασιτέχνες του θεάτρου, για οποιονδήποτε έχει ανάγκη να έρθει σε επαφή με το σώμα και την φωνή του και να καλλιεργήσει τα εκφραστικά του μέσα. Η πρωτότυπη μέθοδος εργασίας της ομάδας βασίζεται από κοινού στην «Μέθοδο των Σωματικών Δράσεων» του Γκροτόφσκι και στην τεχνική του Ντέιβιντ Μάμετ «Πρακτική Αισθητική». Τα τελευταία χρόνια, επίσης, οργανώνει και συντονίζει στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας Masterclasses με τον Ryszard Nieoczym, μαθητή και πρώην συνεργάτη του Γκροτόφσκι.


Η ομάδα έχει παρουσιάσει, στα πλαίσια του Φεστιβάλ «ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ 2013», στο παλαιό ελαιουργείο της Ελευσίνας την performance “EUMENIDAE – A READING”, σε σκηνοθεσία και ρυθμική διδασκαλία Κωνσταντίνου Μάρκελλου, βασισμένη πάνω στα χορικά του τρίτου μέρους της Ορέστειας του Αισχύλου και στην μετάφραση του Κώστα Τοπούζη, αλλά και την δική της εκδοχή για τον «Ταρτούφο» του Μολιέρου στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου (Απρίλιος-Μάιος 2015), σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μάρκελλου. Επίσης, έργο του παγκοσμίου φήμης Καταλανού συγγραφέα Σέρτζι Μπελμπέλ: «ΟΦΣΑΪΝΤ - Εκτός Παιδιάς», στην βραβευμένη μετάφραση της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ,  (βραβείο EURODRAM 2015) σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μάρκελλου. Η επίσημη πρεμιέρα του έργου δόθηκε στις 8/2 στο ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ παρουσία του ίδιου του συγγραφέα.

 

Tην περασμένη σαιζόν η ομάδα συμμετείχε στο 6ο Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Θεατρικών Αναλογίων με το έργο του Τζόρντι Γκαλθεράν «Αλυσιδωτές Λέξεις», ενώ παρουσίασε στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας-Β΄Σκηνή και σε πανελλήνια περιοδεία το μονόπρακτο της Λούλας Αναγνωστάκη «Η Παρέλαση» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μάρκελλου & Ελένης Στεργίου σε συμπαραγωγή με το Δη.Πε.Θε Ιωαννίνων, παράσταση η οποία λόγω επιτυχίας θα ξαναπαρουσιαστεί στο ίδιο θέατρο το φθινόπωρο του 2017, ενώ θα συνεχίσει την  περιοδεία της σε όλη την Ελλάδα τον χειμώνα.

 

Για τη νέα σαιζόν, εκτός από την συμμετοχή της στο Φεστιβάλ Αναλογίων του θεάτρου Τέχνης με το νέο έργο της Πένυς Φυλακτάκη «Φύκι στο Βυθό» (σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μάρκελλος) ετοιμάζεται η νέα παραγωγή με τίτλο «Ο Καραφλομπέκατσος και η Σπυριδούλα», παράσταση που θα προκύψει από την συρραφή των δυο ομώνυμων διηγημάτων της ανατρεπτικής Λένας Κιτσοπούλου και θα παρουσιαστεί στο ανανεωμένο Θέατρο Σταθμός στο Μεταξουργείο.

 

Facebook Page

https://www.facebook.com/famoustinycircus/

           

WebPage

http://famoustinycircus.com/ 

This Famous Tiny Circus theater group

Διαδικτυακοί συνδέσμοι με οπτικοακουστικό υλικό και δημοσιεύματα από την «ΠΑΡΕΛΑΣΗ» και από προηγούμενες παραστάσεις

  1. Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ

 

 

 

 

 

Α. Οπτικοακουστικό Υλικό

 

Promo Teaser:

https://www.youtube.com/watch?v=pDDd6z_82OE&index=1&list=UUAieePKGt6AveIuGTToO2Hw

Φωτογραφίες Promo : 

https://drive.google.com/open?id=0B8Z7NQp_JbsQeVRqdXRlQXhiX1U

Φωτογραφίες Παράστασης : 

https://drive.google.com/open?id=0B8Z7NQp_JbsQeHJNTjJneUpwVlk

 

 

Β. Δημοσιεύματα-Κριτικές

 

ΕΡΤ-Πολιτιστικό Δελτίο : 

http://webtv.ert.gr/katigories/eidiseis/04mai2017-politistiko-deltio/

Culture Now-Κριτική: 

http://www.culturenow.gr/h-parelasi-atomo-apenanti-sti-syllogiki-eythyni/

Only Theater-Κριτική: 

http://www.onlytheater.gr/buzz/onlytheaterreview/item/i-parelasi-kritiki

ΤΑ ΝΕΑ-Συνέντευξη:

http://www.tanea.gr/news/lifearts/article/5447279/h-parelash-sth-b-skhnh-toy-theatroy-ths-odoy-kefallhnias/

Greek Play Project-Συνέντευξη:

http://www.greek-theatre.gr/public/gr/greekplay/index/interviewview/1217

Culture Now-Συνέντευξη: 

http://www.culturenow.gr/konstantinos-markellos-eleni-stergioy-gia-mia-poiitiki-kai-alligoriki-parelasi/

In.gr-Συνέντευξη:

http://www.in.gr/entertainment/theater/interviews/article/?aid=1500139373

Artplay-Κείμενο:

http://artplay.gr/theatro/o-aris-i-zoi-ke-ena-domatio-me-fengiti

ΤέχνεςPlus-Συνέντευξη:

http://www.texnes-plus.gr/index.php/theatro/prosopa/item/1709-k-markellos-kai-e-stergiou-enas-stixos-tou-m-anagnostaki-mas-ksekleidose-tin-parelasi

To Spirto-Νέο Φωτογραφικό Υλικό:

http://tospirto.net/theater/news/29996

ΕΡΤ-Ενημερωτική Εκπομπή «10΄στην ενημέρωση» : 

http://webtv.ert.gr/katigories/enimerosi/08mai2017-deka-stin-enimerosi/

  1. ΟΦΣΑΪΝΤ | Εκτός Παιδιάς

 

 

 

Α. Οπτικοακουστικό Υλικό

 

Promo Teaser:

https://www.youtube.com/watch?v=EI6lNEWDXD4

Φωτογραφίες Promo:

https://drive.google.com/open?id=0B8Z7NQp_JbsQQ2NROE0wNzFNLW8

Φωτογραφίες Παράστασης:

https://drive.google.com/open?id=0B8Z7NQp_JbsQVGxhVHk1LWNWOXc

 

Β. Δημοσιεύματα-Κριτικές

 

NewPost-Κριτική:

http://newpost.gr/entertainment/theatre/519720/ofsaint-kai-gkol-sto-metaksoyrgeio

Έθνος-Συνέντευξη:

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=23136&subid=2&pubid=64321756

Πρώτο Θέμα-Φωτογραφίες & Βίντεο από πρόβα:

http://www.protothema.gr/city-stories/article/561164/ena-mi-amfilegomeno-ofsaid/

Click@Life-Συνέντευξη:

http://www.clickatlife.gr/theatro/story/73299/anna-koutsaftiki-xoris-xioumor-i-zoi-apla-den-antexetai

PressPublica-Συνέντευξη & Φωτογραφίες:

http://www.presspublica.gr/%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CE%B2%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%85%CE%B8%CF%8D%CE%BD%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CF%8D/

CultureNow-Συνέντυξη:

http://www.culturenow.gr/45229/giannhs-kapelerhs-h-zwh-mas-zhtaei-na-prosgeiwthoyme-epiteloys

ΑΥΓΗ- Συνέντευξη Σέρτζι Μπελμπέλ:

http://www.avgi.gr/article/6253674/sertzi-mpelmpel-ntrepomai-gia-ti-stasi-tis-europis-sto-prosfugiko-

In.gr -Συνέντευξη Σέρτζι Μπελμπέλ:

http://news.in.gr/culture/article/?aid=1500057156

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων Συνέντευξη Σέρτζι Μπελμπέλ:

http://www.amna.gr/articleview.php?id=103568

ToSpirto-Συνέντευξη Τύπου Σέρτζι Μπελμπέλ:

http://tospirto.net/theater/news/25455

  1. ΤΑΡΤΟΥΦΟΣ

 

 

 

 

Α. Οπτικοακουστικό Υλικό

 

Teaser #1-Πλάνα από τις πρόβες:

https://www.youtube.com/watch?v=TO17CVcQsic

Teaser #2-Πλάνα από την παράσταση:

https://www.youtube.com/watch?v=MId2cXqq4TI

Promo Video με κριτικές για την παράσταση:

https://www.youtube.com/watch?v=qEkb8jQWqm

Φωτογρaφίες Promo:

https://drive.google.com/open?id=0B8Z7NQp_JbsQbHcxZEJFYjAyTzg

Φωτογραφίες Παράστασης:

https://drive.google.com/open?id=0B8Z7NQp_JbsQci1MemZRdEVtU0E

 

 

Β. Δημοσιεύματα-Κριτικές

Καθημερινή-Συνέντευξη

http://www.kathimerini.gr/812268/article/politismos/8eatro/me-thn-periergeia-enos-paidioy

LIFO-Κριτική

http://www.lifo.gr/mag/features/4875

Click@Life-Κριτική

http://www.clickatlife.gr/theatro/story/54360

CultureNow-Κριτική

http://www.culturenow.gr/37658/tartoyfos-kwnstantinos-markellos-kritikh-theatroy

In.gr-Συνέντευξη

http://www.in.gr/entertainment/article/?aid=1300180134

Artplay-Κείμενο

http://www.artplay.gr/theatro/tartoufos-ena-vlasfimo-pechnidi/

The Machine-Κριτική

http://www.themachine.gr/tartoufos-teleftees-parastasis-tis-elianas-perifanou/

Athens World-Διαφημιστικό σποτ

https://www.youtube.com/watch?v=-1C4_xDnlkY&feature=youtu.be

 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version