Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ν. Σαντορινιός: «Ακόμη και στα Ναυάγια η προσέγγισή σας, κ. Μητσοτάκη, είναι ταξική» Κύριο

Καλεσμένη στην ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής ήταν

σήμερα (20/9/17) η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για το θέμα της αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης στον Σαρωνικό από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εστίασε στις απαντήσεις που περιμένει, όπως είπε η κοινωνία για να κρίνει. Τα στοιχεία αποδεικνύουν πως δεν έχουμε καθυστερήσει επιχειρησιακά, ούτε στην ενημέρωση των φορέων, τόνισε. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός εγκάλεσε, δε, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης όταν εκείνος σύγκρινε το Ναυάγιο του Α1 με αυτό της Αγίας Ζώνης ΙΙ, λέγοντας ότι είναι ταξική η προσέγγιση της Ν.Δ. ακόμη και στα Ναυάγια, αφού αξιολογεί ως σημαντικότερη τη ρύπανση στη Γλυφάδα, από ότι στη Σαλαμίνα ή στον Ασπρόπυργο.

Ενώ, έκλεισε, υπογραμμίζοντας ότι καθημερινά στις θάλασσές μας πλέουν πολλά πλοία, τα οποία μεταφέρουν πετρέλαιο ή εκτελούν ακτοπλοϊκά δρομολόγια. Όλα αυτά ελέγχονται από το Λιμενικό Σώμα. Παράκληση, για ένα τέτοιο ατύχημα. Μην πυροβολείτε τη Ναυτιλία. Μην πυροβολείτε το Λιμενικό σώμα.

Δεν έπρεπε ο κ. Μητσοτάκης να αναφερθεί στο Α1

«Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση αφού είπε ότι καθυστερήσαμε και ότι δεν ανταποκριθήκαμε με επάρκεια και ότι δεν ενδιαφερόμαστε για τη ρύπανση, είπε επίσης ότι το ναυάγιο Α1, δεν ήταν κάτι σημαντικό. Αυτό το ναυάγιο που έγινε το 2012, είχε έναν νεκρό. Επλήγησαν οι περιοχές Ελευσίνα, Μεγάλο Πεύκο, Μέγαρα, Ασπρόπυργος, Σαλαμίνα- στην ακτή αρμοδιότητας του Ναυτικού- αλλά και το Μπατσί.  Προφανώς για την αξιωματική αντιπολίτευση αυτές οι περιοχές δεν έχουν ενδιαφέρον.

«Εμείς πιστεύουμε ότι η περιβαλλοντική καταστροφή είτε γίνεται στην Γλυφάδα είτε στην Σαλαμίνα είναι εξίσου σημαντική. Αποδεικνύεται ότι και στα ζητήματα ρύπανσης του περιβάλλοντος έχετε ταξική προσέγγιση τελικά. Από τα λεγόμενα σας φαίνεται το πόσο σας ενδιαφέρει το ένα ναυάγιο και πόσο το άλλο και πόσο σας ενδιαφέρει η ανθρώπινη ζωή».

Από εκείνη την ρύπανση συνελέγησαν 404 κυβικά πετρελαίου. Δεν ήταν μεγάλη καταστροφή μάλλον, για σας, ε;!

Πότε σφραγίστηκε το πλοίο; Στην περίπτωση της ΑΓΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΙΙ σφραγίστηκε σε δύο ημέρες. Στην περίπτωση του Α1 σε 7 ημέρες. Ποιος κινητοποιήθηκε πιο γρήγορα λοιπόν;!

Και τέλος, αφού τόσο πολύ χρησιμοποιείται το επιχείρημα του πλοίου της EMSA. ΑΛΗΘΕΙΑ σε ποια άλλα ναυάγια χρησιμοποιήθηκε σκάφος EMSA; Ας μας απαντήσει η αξιωματική αντιπολίτευση».

Επιχειρησιακά λειτουργήσαμε σωστά

«2.31΄: ενημερώνεται το κέντρο επιχειρήσεων ότι το πλοίο έχει πάρει κλίση

2.33΄ και 2.35: αποπλέουν για το συμβάν δύο περιπολικά του λιμενικού σώματος προς την περιοχή, ενώ το ρυμουλκό «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» ενημερώνει ότι καταφθάνει σε 5’.

2.44΄: διασώζονται οι ναυαγοί.

4.10΄: βυθίζεται ολοκληρωτικά το πλοίο. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας δεν μπορεί να επιχειρήσει κανείς πάνω στο πλοίο, γιατί έχει δίνες. Εν τω μεταξύ έχουν αποσταλεί σήματα προς όλους τους αρμόδιους φορείς και την πλοιοκτήτρια εταιρεία ότι είναι υπεύθυνη για να ξεκινήσει η διαδικασία της απορρύπανσης.

6.14’: υπεγράφη το συμβόλαιο απορρύπανσης

Ακόμη και από το ημερολόγιο της ανάδοχης εταιρείας για την αντιρρύπανση, που έχει παραδώσει στο Υπουργείο, αποδεικνύονται τα εξής:

Σε λιγότερο από δύο ώρες μετά την ολοκληρωτική βύθιση του πλοίου, είχε φτάσει στο σημείο ο εξοπλισμός αντιρρύπανσης, πλωτός γερανός και δύο ρυμουλκά. Στις 6 το πρωί ξεκινούν οι εργασίες πόντισης του φράγματος η οποία ολοκληρώνεται στις 9.40. Πεντέμισι ώρες μετά το ναυάγιο είχε ποντιστεί φράγμα και είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες αντιρρύπανσης από τα ΑΚΤΑΙΑ.

Μέσα σε πεντέμισι ώρες, σε άλλα ναυάγια, δεν είχε υπογραφεί ακόμη η σύμβαση απορρύπανσης. Έψαχναν ακόμη να βρουν πότε και με ποιον θα γίνει η απορρύπανση».

Ενημερώθηκαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς

Σταχυολογώντας τα σήματα των Λιμεναρχείων, έχουν γίνει οι παρακάτω ενέργειες:

Στις 10/9: πηγαίνει σήμα στη Διεύθυνση Αλιείας της Περιφέρειας Αττικής, που ενημερώνει για το συμβάν και λέει ότι πρέπει να γίνουν έλεγχοι για την προστασία των αλιευμάτων και να ενημερωθούν όλοι οι επαγγελματίες και οι ιχθυοκαλλιέργειες.

Στις 10/9:  πηγαίνει σήμα προς όλες τις Λιμενικές Αρχές Πειραιά, Ελευσίνας, Σαρωνικού, Αίγινας, Πόρου, Ύδρας, Σπετσών, Κορίνθου, να ενημερώσουν όλες τις περιοχές όπου υπάρχουν ευαίσθητες επιχειρήσεις, δηλαδή, ιχθυοκαλλιέργειες, μονάδες αφαλάτωσης κ.λπ..

Στις 11/9: πριν να εμφανιστεί η ρύπανση ενημερώνονται οι μαρίνες, οι φορείς διαχείρισης του λιμένα μαρίνας Ζέας και Αθηνών

Στις 13/9:  και ενώ υπενθυμίζω ότι δεν είχε εμφανιστεί ακόμη η κηλίδα προς τη Γλυφάδα ενημερώνονται όλοι οι Δήμοι. 

Κάθε μέρα στο ΥΝΑΝΠ συνεδριάζει Συντονιστικό Όργανο, με μέλη τους Κλαδάρχες του ΛΣ- ΕΛΑΚΤ που έχουν χρεωθεί περιοχές και τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο οποίο ανασυντάσσουμε τις δυνάμεις και σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα. Αυτό θα γίνεται μέχρι να λυθεί το πρόβλημα.

(δ.τ. Αθήνα, 20/09/17)

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version