Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Απογοήτευση ή ανασύνταξη σκέψης και ρεαλιστική στρατηγική; Κύριο

Η επίσκεψη του υφυπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Γιώργου Νικητιάδη στην Κάλυμνο, την επομένη των εορτών 8/1/11, βοήθησε τη δημοτική Αρχή να ανασυντάξει τη σκέψη της και να χαράξει μια πιο ρεαλιστική στρατηγική για την υλοποίηση βασικών αναπτυξιακών επιλογών της: 

 

1) Ιδρυση Σχολής Ακραίων Αθλημάτων,
2) Ιδρυση Σχολής Εμπορικού Ναυτικού,
3) Σύναψη προγραμματικής Σύμβασης Με το Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) για ευρύ πρόγραμμα έργων και δράσεων.

Ο κ. Διακομιχάλης προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά «ποντάρισε» πολύ σ’ αυτές τις επιλογές του, γιατί πιστεύει ότι μόνον έτσι η Κάλυμνος θα μπει σύντομα στο δρόμο της ταχείας ανάπτυξης. Γι’ αυτό και η επίσκεψη του κ. Νικητιάδη στην Κάλυμνο ήταν η μεγάλη προσδοκία του για το νέο ξεκίνημα.

Μάλιστα ο κ. Διακομιχάλης είπε χαρακτηριστικά: «Θα θέσω τον κ. Νικητιάδη ενώπιον των ευθυνών του». Ο κ. υφυπουργός πρόθυμα ανέλαβε τις «ευθύνες» του και συνηγόρησε πλήρως σε κάθε αίτημα της δημ. Αρχής, δείχνοντας μάλιστα και ενθουσιασμό.

Επειδή όμως ο τρόπος άσκησης της πολιτικής στον τομέα της προώθησης έργων άλλαξε ριζικά, όπως εξήγησε στον κ. Διακομιχάλη, ζήτησε να ακολουθήσει ο Δήμος Καλυμνίων τα «βήματα» προγραμματισμού και σύνταξης μελετών που απαιτούνται, από την έκφραση της επιθυμίας ή απαίτησης μέχρι την έγκριση και υλοποίηση ενός έργου.

*** Για την ίδρυση Σχολής Ακραίων Αθλημάτων ο κ. υφυπουργός ήρθε προετοιμασμένος και παρέδωσε στο Δήμο οδηγίες 3,5 σελίδων (και τι δεν απαιτεί αυτός ο κατάλογος…!), τις οποίες πρέπει να ακολουθήσει ομάδα εργασίας του Δήμου, ώστε η πρόταση του Δήμου να είναι πλήρης, για να τεθεί υπό την έγκριση του Υπουργού Οικονομικών, καθώς η σχολή αυτή απαιτεί υψηλές δαπάνες, για να λειτουργήσει σωστά.

Ενθουσιασμένος λοιπόν ο κ. Νικητιάδης, αλλά με βαρύ «πρόγραμμα εργασίας» και κάτι επιπλέον: Επισήμανε ότι αυτή η σχολή θα έχει παράρτημα και στη βόρεια Ελλάδα, γιατί και εκεί έχουν ακραία αθλήματα, όπως είναι το ράφτινγκ κ.α.

Συμπέρασμα, κεφάλαιο Α´: πολλή δουλειά, κεφάλαιο Β´: έγκριση (;) Υπουργού Οικονομικών, κεφάλαιο Γ´: Σχολή στην Κάλυμνο και στη βόρεια Ελλάδα.

Πολλά τα δύσκολα, όμως ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να φουλάρει τις μηχανές του τουλάχιστον στο κεφάλαιο της προετοιμασίας μιας ολοκληρωμένης πρότασης. Επιτροπή Πολιτισμού συγκρότησε, οι αντιδ/ρχοι έχουν αναλάβει τους τομείς ευθύνης τους, ας «τρέξουν» όλοι μαζί και οργανωμένα. Ωστόσο, ο ενθουσιασμός υπήρχε μόνο στον κ. Νικητιάδη και μας δημιούργησε την απορία από πού πήγαζε, τη στιγμή που ανέθεσε στο Δήμο «πρόγραμμα εργασίας» κάθετης υψομετρικής ανάβασης, χωρίς να υπάρχουν και ασφαλείς ελπίδες για θετική κατάληξη της υπόθεσης, έστω και μετά από 1-2 χρόνια.

*** Για τη Σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού ο κ. Νικητιάδης δήλωσε αναρμόδιος, αλλά επέδειξε ενδιαφέρον και ανακοίνωσε ότι είχε συνεργασία με τον αρμόδιο υφυπουργό, τον κ. Γ. Διαμαντίδη, πάνω σ’ αυτό το θέμα. Μόνο που η απάντηση του υφυπουργού ήταν: «Να μας υποβάλει την πρότασή του ο Δήμος για να την εξετάσουμε».

Αλλά ο κ. Νικητιάδης συνέχισε: Για την πλήρη «ενημέρωση» (διάβαζε: ψυχολογική προετοιμασία) τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση και σαφέστατο νόημα ότι η παλιά λογική στην ίδρυση σχολών και πανεπιστημίων αποτελεί παρελθόν. Η κυβέρνηση έθεσε τέρμα στην ίδρυση σχολών με κριτήριο να δουλέψουν εστιατόρια στις επαρχιακές πόλεις το χειμώνα, ώστε να υποβοηθείται η τοπική οικονομία.

Στο εξής σχολή θα ιδρύεται, υπογράμμισε ο κ. Νικητιάδης, εφόσον αποτελεί σοβαρή ανάγκη του Υπουργείου Παιδείας. Ποια σχολή θα ιδρυθεί και σε ποια πόλη, αυτό αποτελεί πια θέμα του Υπουργείου Παιδείας και θα αιτιολογείται πλήρως με κριτήρια αναγκών της Εκπαίδευσης – να θυμίσουμε ότι και η Κως πάλεψε για χρόνια να ιδρύσει Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων, αφού είναι πανελλήνια από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς, αλλά τη σχολή αυτή την κέρδισε η Κρήτη.

Επομένως, ο κ. Νικητιάδης φάνηκε να συνηγορεί υπέρ της ίδρυσης Σχολής Ε.Ν. στην Κάλυμνο, αλλά πίσω από τον καλή του θέληση κρυβόταν η προειδοποίηση: Σε τέτοια εποχή που ζούμε (Μνημόνιο + νέα κριτήρια στην ίδρυση σχολών), ξεχάστε την.

*** Η Προγραμματική Σύμβαση με το ΥΠΠΟ φάνηκε πιο προσπελάσιμη. Κάτι μπορεί να γίνει. Αλλά και εδώ υπήρξε πρόβλημα με τον μαξιμαλισμό της πρότασης που παρουσίασε ο κ. δήμαρχος, σε μια εποχή εξοντωτικής λιτότητας και ασφυκτικών περικοπών παντού. Ο κ. Διακομιχάλης ζήτησε πάρα πολλά, ίσως για να κερδίσει όσο γίνεται περισσότερα.

Εβαλε στην πρόταση του τα Κάστρα (Χώρας, Χρυσοχεριάς), τον αρχαιολογικό χώρο του Χριστού της Ιερουσαλήμ (απαλλοτριώσεις, ανασκαφές κ.α.), την Τέλενδο (Αγ. Βασίλειος), την Κυραψηλή Βαθύ κ.α.

(Παρασκήνιο: Λέγεται ότι ο κ. Νικητιάδης, όταν είδε τον κατάλογο είπε έκπληκτος στον κ. δήμαρχο: Δημήτρη, δεν έχεις καταλάβει ότι η χώρα βρίσκεται σε χρεοκοπία;)

Σ’ αυτό το θέμα η υπόδειξη του κ. Νικητιάδη ήταν να μην πάρει καμιά απόφαση έγκρισης το δημ. σ/λιο, αλλά να του δώσουν τον κατάλογο να τον παρουσιάσει στον υπουργό τον κ. Γερουλάνο, για να δει τι απ’ όλα μπορεί να προχωρήσει. Μετά, πάνω στο νέο κατάλογο να αποφασίσει το δημ. σ/λιο.

*** Εν ολίγοις, άλλο οι κατάλογοι έργων (χωρίς οικονομοτεχνικές μελέτες και μελέτες σκοπιμότητας) και άλλο οι δυνατότητες σήμερα της ελληνικής Οικονομίας. Αυτή η «αποκάλυψη» της σκληρής πραγματικότητας φάνηκε να απογοητεύει το δήμαρχο και τους επιτελείς του, οι οποίοι έχασαν κάθε ενθουσιασμό και έπεσαν σε περίσκεψη.

Ομως η επίσκεψη του κ. Νικητιάδη, αν μη τι άλλο, βοήθησε το Δήμο να προσγειωθεί στο νέο πολιτικό περιβάλλον, που δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τα «παλιά, καλά χρόνια» της πρώτης θητείας του κ. Διακομιχάλη στη Δημαρχία. Ευκαιρία να ανασυντάξει τις αρχές και τις βάσεις της πολιτικής του σκέψης.

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version