Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Επιτροπή Διαβούλευσης απαξιωμένη – άτυπη διάλυση Κύριο

Συνεδρίασε η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Καλυμνίων, το απόγευμα της

Τετάρτης (23/8/17), με πρόεδρο το δήμαρχο κ. Γιάννη Γαλουζή όπως προβλέπει ο νόμος. Εικόνα ήταν απογοητευτική αλλά και αποκαλυπτική…

Ι.   Η κατανομή της ετήσιας ΣΑΤΑ (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης), δηλαδή κρατικής χρηματοδότησης του Δήμου (από υπ. Εσωτερικών) για την εκτέλεση έργων, αποκλειστικά… ήταν μόλις 400.000€ - άλλος δρόμος για έργα, πιο ουσιαστικός, είναι τα ευρωπαϊκά προγράμματα.  Με άλλα λόγια η Επιτροπή Διαβούλευσης κλήθηκε, αφού το… επιβάλλει ο νόμος, να εκφέρει άποψη και να καταθέσει προτάσεις για την, κατά το δυνατόν, καλύτερη  «διαχείριση της φτώχειας».

Ο δήμαρχος παρουσίασε την πρότασή του, σε τέσσερις γραμμές:

1.   Συγκοινωνιακή Μελέτη Δήμου:                   84.000€

2.   Ασφαλτοστρώσεις δημοτικών οδών:        200.000€

3.   Αγορά ή απαλλοτρίωση οικοπέδων:         100.000€

4.   Μελέτη βελτίωσης προσβασιμότητας

      Α.Μ.Ε.Α. στις γειτονιές:                                   20.430€         

Μετά από μια σύντομη και βαριεστημένη συζήτηση η επιτροπή είπε ένα χαλαρό «ναι».  

ΙΙ.   Η πολιτική διάσταση του θέματος έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αν και τα μέλη της επιτροπής ο δήμαρχος κ. Γαλουζής από 50 τα μείωσε στα 25, οι παρόντες (στην επανάληψη της συνεδρίασης την επομένη της ορισθείσας, αφού η πρώτη δεν είχε απαρτία), ήταν μόνον 7, συν οι τρεις από το Δήμο: ο δήμαρχος κ. Γ. Γαλουζής, ο αντιδ/ρχος κ. Μικές Ρήγας και ο υπάλληλος από το Τμήμα Υποστήριξης Πολιτικών Οργάνων) κ. Νικ. Κουνενάκης (φωτο, μόνο όσοι ήταν απέναντι από το φακό μας).

Πού είναι το πολιτικό θέμα; Η επιτροπή αυτή θυμίζει έντονα την αντιμετώπιση που είχαν τα Συνοικιακά Συμβούλια του ΠΑΣΟΚ, από το 1982. Αν και το διοικ. σ/λιο του Συν. Σ/λίου εκλεγόταν μέσα από εκλογές κατά συνοικία, και η θητεία του ήταν για 2 χρόνια, ο θεσμός αυτός λαϊκής συμμετοχής, που είχε αρμοδιότητα τη διενέργεια λαϊκών συνελεύσεων στις συνοικίες για την κατάθεση προτάσεων στη δημ. Αρχή, είχε «καθίσει στο στομάχι» όλων των δημ. σ/λων και της ηγεσίας του Δήμου. Σοσιαλιστές και μη «αιρετοί άρχοντες» δεν ανέχονταν να έχουν γνώμη κι άλλοι δημότες εκτός από αυτούς. Δεν ανέχονταν ούτε λαϊκές συνελεύσεις – ήταν το νέο «σοσιαλιστικό ήθος» που ανέτειλε μαζί με τον πράσινο ήλιο της Αλλαγής. Έβλεπες συμπεριφορές και δεν πίστευες στα μάτια σου.

Σύμπαντες οι δημ. σ/λοι είχαν την πεποίθηση ότι, από τη στιγμή που εκλέχτηκαν, αυτομάτως και δι’ επιφοιτήσεως, μάζεψαν στο κεφάλι τους όλη τη σοφία του κόσμου τούτου. Ήξεραν τα πάντα, μπορούσαν τα πάντα, είχαν λύσεις για τα πάντα, δεν ανέχονταν άλλον να μιλάει για θέματα που ανέλαβαν «εργολαβικά».  Έτσι, κατέβαλαν κάθε «φιλότιμη προσπάθεια» και διέλυσαν τα συνοικιακά συμβούλια. Έκτοτε η λαϊκή συμμετοχή επανήλθε στην προτέρα κατάστασή της: ψήφος κάθε 4 χρόνια – και πολύ του πάει του λαού αυτού…

Ε λοιπόν και σήμερα το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την Επιτροπή Διαβούλευσης. Υποσκάπτεται καταλλήλως, απαξιώνεται, διαλύεται και εμφανίζεται κάπου-κάπου ρακένδυτη πολιτικά, για «άλλοθι» της ανάπηρης δημοκρατίας μας.

Αλλά και ο «κυρίαρχος λαός» δεν απαιτεί κάτι καλύτερο. Βαριέται τη «λαϊκή συμμετοχή» και προτιμά προσωπικές σχέσεις με τους αρχηγούς. Γιατί μόνο με τις προσωπικές σχέσεις ρολάρει το «δούναι και λαβείν». Γι’ αυτό και η Επιτροπή Διαβούλευσης – ηχηρός τύπος - διέρχεται την περίοδο της διάλυσής της, ή, αν θέλετε, της παράλυτης παρουσίας της.   

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version