Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΔΑΦΝΗΣ-ΜΑΡΙΑΣ ΓΚΥ-ΒΟΥΒΑΛΗ Κύριο

«ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΚΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ»

Πραγματοποιήθηκε  από το Αναγνωστήριο Καλύμνου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ» η προγραμματισμένη παρουσίαση του βιβλίου της Δάφνης-Μαρίας Γκυ-Βουβάλη (φωτο, αριστερά) με τίτλο: «Της Κάλυμνος κύματα και παραμύθια».  Η παρουσίαση έγινε το βράδυ της Παρασκευής, 18 τρέχοντος, στην αυλή του Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου Πανόρμου. Ένα βιβλίο με περιεχόμενο μεικτό- πεζά και ποιήματα- που αποτελεί έναν ύμνο για το νησί της Καλύμνου και τους ανθρώπους του.

                Την παρουσίαση έκαναν οι κ.: Φανή-Καπελλά-Κουτούζη, εκπαιδευτικός, πρώην συντονίστρια στα Τοσίτσεια Δημοτικά Σχολεία Αθηνών, και η ίδια η συγγραφέας. Η  φοιτήτρια Νομική Μεϊμάρη διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου.

                Η αυλή του Αγίου Γεωργίου αποδείχθηκε ιδανική γι’ αυτή την εκδήλωση, δεδομένου ότι ο περιβάλλων χώρος (Καντούνι, Λινάρια, Πλατύς Γιαλός, Σταυρός, Άης Φώτης) κατέχει περίοπτη θέση στο βιβλίο ως ξεχωριστό, αγαπημένο και πολυτραγουδισμένο κομμάτι του νησιού στο οποίο αναφέρεται  η συγγραφέας-ποιήτρια Δάφνη-Μαρία Γκυ-Βουβάλη.

                Η κ. Καπελλά, που ξέρει να  προσεγγίζει, να αναλύει και να απλουστεύει τα νοήματα του συγγραφέα και να γεφυρώνει μ’ ένα δικό της τρόπο (κριτικό, αξιολογικό, λογοτεχνικό) το συναισθηματικό  φορτίο του δημιουργού- συγγραφέα/ποιητή- μ’ αυτό που αποτυπώνει στις σελίδες του βιβλίου του, έκανε μια υψηλής ποιότητας ανάλυση, βοηθώντας έτσι τους παρισταμένους να γίνουν κοινωνοί αυτού που ποιητικά τούς  προσφερόταν.

                Η ίδια η συγγραφέας βοήθησε σ’ αυτή την προσέγγιση, προσθέτοντας  επεξηγηματικές αναφορές επί του περιεχομένου, διαβάζοντας αποσπάσματα του βιβλίου της. Στο τέλος ευχαρίστησε τους διοργανωτές της εκδήλωσης αλλά και όσους την τίμησαν με την παρουσία τους.

                Η Νομική Μεϊμάρη διάβασε με την ωραία χροιά της φωνής της κομμάτια του βιβλίου.

                Ακολούθησε μουσικοχορευτικό πρόγραμμα. Στο πρώτο, το μουσικό, έπαιξαν θαυμάσια τέσσερα γνωστά μουσικά κομμάτια οι: Κατερίνα Κυράννη σαντούρι, Σπύρος Κάππας λαούτο και Άγγελος Κυράννης βιολί. Δάσκαλος και των τριών ο κ. Σωτήρης Κυπραίος. Μετά, μια ομάδα εφήβων , αγόρια και κορίτσια, μαθητές του Λυκείου Ελληνίδων υπό  την καθοδήγηση της χοροδιδασκάλισσας κ. Βούλας Κουτρουμάνη-Κουτελλά χόρεψε με μπρίο και χάρη γνωστούς τοπικούς χορούς.  Τον ήχο επιμελήθηκε ο Μικές Κυράννης.

                Στο χώρο είχε στηθεί από το ΝΕΟΚΛΑΣΣΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ του κ. Μιχάλη Κυράννη μιαενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας με θέμα: « Η Κάλυμνος κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, 1523-1912».

                Στο τέλος προσφέρθηκαν στους προσκεκλημένους φραγκόσυκα και σταφύλια απ’ το Βαθύ, παξιμαδάκι και τυράκι, τρατάρισμα που αιφνιδίασε ευχάριστα τους καλεσμένους.

                Ήταν μια ωραία εκδήλωση, με την οποία το Αναγνωστήριο έκλεισε το πολιτιστικό καλοκαίρι του 2017.  

 (δ.τ. Αναγνωστηρίου)  

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com

Έκθεση εικόνων

Argo Kalymnos