Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σκουπιδότοπος καιόμενος σαν θυσία στον Βάαλ Κύριο

Αναπτυξιακή «κατάκτηση» αποτελεί, θέλουμε δε θέλουμε, ο καιόμενος εδώ και δεκαετίες

σκουπιδότοπος της Καλύμνου.

(Για τους ανύπαρκτους παραλιακούς βόθρους δε θα κάνω λόγο, γιατί οι Δημαρχίες και τα Λιμεναρχεία φημολογείται ότι διενεργούν ελέγχους νυχθημερόν, ιδίως το καλοκαίρι). Τώρα το λόγο έχει ο σκουπιδότοπος, η χωματερή. Όλοι οι πολιτικοί της Καλύμνου συμφωνούν ότι ο σκουπιδότοπος, υποβαθμίζει δραστικά την ποιότητα ζωής στην Κάλυμνο – το λένε ακόμη και στο δημ. συμβούλιο, εκεί που αστράφτουν Κι βροντάνε  υπέρ της ποιότητας ζωής, το περιβάλλον, την καθαριότητα κλπ κλπ.

Όλοι συμφωνούν, ναι όλοι, ότι κάτι πρέπει να γίνει, γιατί είναι στην είσοδο του νησιού (δεξιά τω εισερχομένω ατμοπλοϊκώς εις την Ποθαίαν, ορατός και από το Δημαρχείο - φωτο) και  αποτελεί τη μεγαλύτερη προσβολή της Καλύμνου καθότι βλάπτει τον τουρισμό μας – κάποτε θα πρέπει οι πολιτικοί να αρχίσουν να βραβεύουν ο ένας τον άλλο, όπως κάνουν με τους αθλητές που κατήγαγαν «νίκας κατά βαρβάρων» πριν 5 χρόνια και άλλους πριν 50-60 και βάλε χρόνια.  Ο Άριστος πρέπει να επιβραβεύεται.

Επί του θέματος: Για να είμαστε αντικειμενικοί, πρέπει να ομολογήσουμε δύο αλήθειες:

1) Όλες οι δημαρχίες, των τελευταίων ετών, στα πλαίσια της «ανάπτυξης» της Καλύμνου, πάσχισαν να σβήσουν τους καρκινογόνους καπνούς του σκουπιδότοπου, αλλά  και αυτός, ρε παιδί μου, ο κερατάς δε λέει να σταματήσει. Ανάβει φωτιές από μόνος του – μερικοί λένε ότι φωτιές βάζουν ξωτικά της παραπολιτικής. Τι να σου κάνουν και οι δύσμοιρες τοπικές αρχές, εξουσίες, δυνάμεις, εξαπτέρυγα, δαιμόνια πτερωτά κλπ;

Προπάντων να γινόμαστε υπερβολικοί. Αυτός ο καπνός δεν είναι δα και καπνός σαν από θυσίες του Βάαλ (των Χαναναίων). Οι θυσίες του Βάαλ  γίνονταν σε ύψωμα με θέα προς την πόλη, προς το λαό (καλή ώρα σαν το δικό μας «ύψωμα των καπνών»). Γίνονταν σε διαμορφωμένο ίσιωμα που είχε μπροστά του χαράδρα να πετάνε τα υπολείμματα από τις ανθρωποθυσίες. Αλλά εμείς, αδερφέ μου, δεν κάνουμε ανθρωποθυσίες. Το να λέμε ότι οι καρκινογόνοι καπνοί του σκουπιδότοπου σκοτώνουν τον άνθρωπο (στείρωση στους άνδρες και καρκίνο του μαστού στις γυναίκες), πιθανόν να είναι  υπερβολικό, που λέει ο λόγος.  

Αλλά, ιδού η ουσία: Γιατί αποκλείουμε ότι μίαν ημέραν των ημερών θα λυθεί κι αυτό το πρόβλημα; - ερώτημα συγκλονιστικό, έτσι;  

2)  Υπάρχει και η θετική όψη του ζητήματος: Ο καπνός του  σκουπιδότοπου αποτελεί έναν πρώτης τάξεως ανεμοδείκτη. Σήμερα, ας πούμε πρωί (10.8.17), έδειχνε ολοκάθαρα ότι ο άνεμος είναι βόρειος-βορειοδυτικός, 2-3 μποφόρ – γιατί ανέβαινε σχεδόν κατακόρυφα με ελαφρά κλίση του καπνού προς τη γειτονική και φίλη τα μάλα Κω. Άλλες φορές ο καπνός με την κατεύθυνσή του μας προειδοποιεί ότι φυσάει άνεμος ανατολικός ή βορειοανατολικός και, επομένως, ο καπνός περιλούζει τη γενέτειρά του Κάλυμνο. Πράγμα που σημαίνει ότι όσοι είμαστε μη Ποθιανοί,  δεν πρέπει να αναπνέουμε όταν κατεβαίνουμε στην Πόθια. Εν ολίγοις ο ανεμοδείκτης καπνός είναι σπέσιαλ, κι ας είναι κόντρα στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ε δεν είναι και λίγο αυτό!

Όσο για τη θυσία στον Βάαλ, και αυτή θα σταματήσει. Πού θα πάει!

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com
Argo Kalymnos