Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΑΡΤΕΜΗ ΣΚΟΥΜΠΟΥΡΔΗ Κύριο

Την Τετάρτη το βράδυ, 19 τρέχοντος, το Αναγνωστήριο Καλύμνου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ» τίμησε

τη συμπατριώτισσά μας κ. Άρτεμη Σκουμπουρδή, καταξιωμένη ξεναγό, ιστορικό τέχνης και συγγραφέα, με την ευκαιρία παρουσίασης του τελευταίου της βιβλίου, με τίτλο: «Μοναστηράκι-Πλάκα. Οι γειτονιές των θεών».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού μας Κέντρου και είχε δύο μέρη. Τη βράβευση της κ. Σκουμπουρδή κατά το πρώτο και την παρουσίαση του βιβλίου της κατά το δεύτερο.

Ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου, κ. Παναγιώτης Γιαμαίος, προλογίζοντας, αναφέρθηκε διεξοδικά στους λόγους για τους οποίους το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος αποφάσισε ομόφωνα να βραβεύσει την τιμωμένη. Έτσι, εξήρε τα προσόντα, τις αρετές και τα χαρίσματά της, καθώς και την εν γένει προσφορά της στον πολιτισμό, ως κορυφαίας Αθηναίας ξεναγού, ιστορικού τέχνης και πολυγραφότατης συγγραφέως. Υπογράμμισε, δε, τα αξιοσημείωτα ψυχικά της χαρίσματα που την καθιστούν ξεχωριστή και γι’ αυτό αξιαγάπητη.

Στη συνέχεια, ο επίτιμος πρόεδρος του Αναγνωστηρίου, κ. Γιάννης Θ. Πατέλλης, έπλεξε το εγκώμιο της κ. Σκουμπουρδή, εστιάζοντας στους ισχυρούς δεσμούς προσωπικής και οικογενειακής τους φιλίας, καθώς και στην άψογη και αρμονική συνεργασία που είχε κατά την πολυετή θητεία του ως πρόεδρος του Αναγνωστηρίου με τους ομολόγους του της Ένωσης Καλυμνίων Αττικής, μεταξύ των οποίων ήταν και η τιμωμένη. Έκανε σύντομη αναδρομή, δε, στην παράλληλη πορεία των δύο Σωματείων, εκθείασε τη συμβολή όλων των Δ. Σ. και ιδιαιτέρως των προέδρων τους, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη συμβολή για την εδραίωση αυτού του συνεργατικού κλίματος, της κ. Κατερίνας Γιαννάτου.

Η κ. Λίνα Χαραλαμποπούλου, επίτιμη πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων και επί σειρά ετών πρόεδρος του Συλλόγου «ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΗ ΜΕΛΙΣΣΑ» μετέφερε εγκάρδιο χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου, κ.κ. Ναθαναήλ, καθώς και έναν τόμο, εκδοθέντα προσφάτως από την Ι. Μητρόπολή του, με τον τίτλο: «Ιερά Μητρόπολις Κώου και Νισύρου παρελθόν και παρόν», κι ο οποίος τιμήθηκε με το Πανδωδεκανησιακό βραβείο «ΜΟΣΚΟΒΗ». Και η ίδια, όμως, η κ. Χαραλαμποπούλου, πρόσθεσε τα δικά της καλά λόγια για την τιμωμένη, λόγια σεβασμού, αναγνώρισης, τιμής και αγάπης.

Κλείνοντας τους χαιρετισμούς, η κ. Ματούλα Παντελάκη, δημοσιογράφος και καλή φίλη της κ. Σκουμπουρδή, μίλησε τρυφερά κι ανθρώπινα για τη σχέση της με τη συγγραφέα αλλά και για τον θαυμασμό και την εκτίμηση που τρέφει για το πρόσωπό της.

Ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου από τον αντιπρόεδρο του Αναγνωστηρίου, κ. Γεώργιο Χατζηθεοδώρου. Ο ομιλητής, με γλαφυρότητα, λόγο πυκνό και πολύ καλά δομημένο, ταξίδεψε τους παρισταμένους στην πόλη της Παλλάδας και κυρίως στην Πλάκα και στο Μοναστηράκι, με τα διεισδυτικά μάτια, την ευαισθησία, τη γνώση και, κυρίως, την αγάπη της συγγραφέως για την πόλη.

Ύστερα μίλησε η ίδια, η κ. Άρτεμη Σκουμπουρδή, με ανάμεικτα συναισθήματα συγκίνησης και χαράς. Ήταν χαρούμενη γιατί δεχόταν τιμή και αναγνώριση στον τόπο καταγωγής της- στο σπίτι της- αλλά και γιατί ήταν παρόντα σ’ αυτήν την εκδήλωση δύο αγαπημένα της πρόσωπα: Η μητέρα και η θεία της, οι οποίες ταξίδεψαν από Αθήνα για το σκοπό αυτό.

Η κ. Σκουμπουρδή στο σύντομο λόγο της ευχαρίστησε τους διοργανωτές της εκδήλωσης και όσους στάθηκαν δίπλα της στο προσωπικό της ταξίδι, επαγγελματικό, ερευνητικό, συγγραφικό, οικογενειακό.

Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή των αναμνηστικών εκ μέρους του Αναγνωστηρίου και στη συνέχεια με μπουφέ (κρασάκι και μεζεδάκια) που πρόσφερε η ίδια η συγγραφέας.

(δ.τ. Αναγνωστηρίου)

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com
Argo Kalymnos