Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«Συνάντηση 2017» των απανταχού Καλυμνίων Κύριο

Τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων, 22-23-24/7/17

Ο Δήμος Καλυμνίων, πιστός στη θεσμική του υποχρέωση, πραγματοποίησε και φέτος τριήμερο (22-24/7) πολιτιστικών εκδηλώσεων προς τιμήν των απανταχού Καλυμνίων, όσοι μπόρεσαν να είναι πιστοί στο ραντεβού των ετήσιων Συναντήσεων ή Αναπτυξιακών Συνεδρίων (όπως γινόταν παλιότερα, αν και συνέδρια γίνονταν και πάντα γίνονται, αλλά ανάπτυξη… σημειωτόν με σαγιονάρα – οι συναντήσεις δεν είναι Ανάπτυξη).  

Το Σάββατο 22/7, στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου, έγινε η επίσημη υποδοχή των αποδήμων (ή των Καλυμνίων της «Διασποράς», των Καλυμνίων που εγκαταστάθηκαν μόνιμα στις χώρες της αποδημίας).

Ο οικοδεσπότης δήμαρχος υποδέχτηκε το σεβ/τατο μητροπολίτη κ. Παΐσιο, το Γ. Δ/ντή της Γραμματείας Απόδ. Ελληνισμού, Μιχ. Κόκκινο, τον Καλύμνιο δήμαρχο του Τάρπον Σπρινγκς κ. Κρις Αλαχούζο, και τον πρ. υπουργό κ. Αρ. Παυλίδη.

Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησαν ομιλίες συνεδριακού χαρακτήρα (με προτάσεις αναπτυξιακού προσανατολισμού) και αναμνηστικά δώρα.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου κ. Παν. Γιαμαίος – δάσκαλος, με θέμα «Η διαχρονική συμβολή του απόδημου ελληνισμού στην αναπτυξιακή πορεία της μητροπολιτικής Ελλάδας».  

Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν  η πρόεδρος της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου κ. Μ. Βάλλα.

Στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου είχε στηθεί θεματική έκθεση φωτογραφίας  από τους Μιχ. Κυράννη και Νικ. Κουτελλά, με φωτογραφικό υλικό από την Κάλυμνο της Ιταλοκρατίας και την Κάλυμνο της Διασποράς.

Την Κυριακή 23/7, πραγματοποιήθηκε το πρωί επίσκεψη-ξενάγηση στα μουσεία του νησιού: Ναυτικό-Λαογραφικό, Αρχαιολογικό και στο Νεοκλασικό του κ. Μιχ. Κυράννη. Η εκκίνηση έγινε από την πλατεία Χριστού, στις 10:30΄. Παρένθεση: δεν μπήκαν στο Χριστό ούτε για να προσκυνήσουν, ενώ οι διοργανωτές είχαν υποχρέωση να ετοίμαζαν και αρτοκλασία (υπέρ υγείας των αποδήμων Καλυμνίων) στον ιστορικό  μητροπολιτικό ναό, που υπήρξε το κέντρο αναφοράς Πετροπολέμου του 1935, και είναι μουσείο Βυζαντινής Αγιογραφίας & Καλυμνιακής Ζωγραφικής…. αλλά την Κάλυμνο κυριαρχεί η βιομηχανία της παραποίησης και παραχάραξης της τοπικής ιστορίας.

Το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε, στην πίσω πλατεία του επαρχείου ο χορός των αποδήμων. Πρωταγωνιστές το Λύκειο Ελληνίδων, η μεγάλη Καλυμνιά τραγουδίστρια Καίτη Κουλλιά και καλύμνικα παραδοσιακά συγκροτήματα, στα οποία κυριάρχησε το βιολί του δεξιοτέχνη και βιρτουόζου  Μαν. Φράγκου.

Τη Δευτέρα 24/7, η ΑΝΕΚ προσέφερε το πρωί ταξίδι περιήγησης με το Ντόλφιν, στη γραμμή Πόθια -  Καλόλιμνος – Βαθύς - Πόθια.

Να σημειώσουμε ότι στη φετινή συνάντηση των αποδήμων το «παρών» έδωσαν μόνο Καλύμνιοι της Αμερική. Καλύμνιοι από Γαλλία, Βέλγιο, Αυστραλία κ.λπ. δε φάνηκαν.

Στα πλαίσια του τριημέρου των Αποδήμων έγινε και η παρουσίαση του βιβλίου του συμπατριώτη μας λογοτέχνη Μιχάλη Κώτη με τον τίτλο "Ο Ελληνοαυστραλός με το ψευδώνυμο Ζορμπάς".   

Να ευχηθούμε του χρόνου να πάνε καλύτερα τα πράγματα με τη Συνάντηση των Αποδήμων.

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version