Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Βράβευση Μ. Μπιλληράκη & τιμητική ονοματοδοσία οδού

Εκδήλωση προς τιμή του συμπατριώτη μας πρώην γερουσιαστή στις ΗΠΑ,

Μάικ Μπιλληράκη πραγματοποιήθηκε χτες 14/6/2017 στο ισόγειο του Αναγνωστηρίου Αι Μούσαι.
Χαιρετισμός Μιχ. Ζαΐρη, πρώην δημάρχου Καλυμνίων.

Ο Δήμος Καλυμνίων τίμησε τον συμπατριώτη μας, ο οποίος διετέλεσε μέλος του Αμερικανικού κογκρέσου στην Φλώριντα, επί 25 συνεχόμενα έτη, υποστηρίζοντας και προωθώντας με τη δράση και την παρουσία του τα ελληνικά ζητήματα.

Στην τελετή Βράβευσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κος Ποθ. Μαγκούλιας ανέγνωσε την τιμητική απόφαση του Δ.Σ., η οποία εκδόθηκε με την ευκαιρία της βράβευσης του Μάικ Μπιλληράκη για την προσφορά του στην πατρίδα και ιδιαίτερα στο νησί καταγωγής του την Κάλυμνο.

κος Δήμαρχος  παρέδωσε στον τιμώμενο το Χρυσό μετάλλιο της Πόλης, όπου απεικονίζεται η Καλυμνιακή λύρα καθώς και τιμητικό έπαινο σε πάπυρο. Επίσης του επέδωσε και αντίγραφο από τα αρχεία του Δήμου στο οποίο φαίνεται   καταγεγραμμένη η οικογενειακή μερίδα Μπιλληράκη και συγκεκριμένα του πατέρα του Μανώλη και της μητέρας του το γένος Πικραμένου.

Στη σύντομη προσφώνησή του ο κος Δήμαρχος αναφέρθηκε στην πλούσια πατριωτική δράση του κου Μπιλληράκη,ο οποίος ως γερουσιαστής απολάμβανε ευρείας αποδοχής από όλες τις πτέρυγες του Αμερικανικού Κογκρέσου, καθώς  ποτέ δεν περιόρισε  την ακάματη εργασία και προσφορά του κατά τη διάρκεια της πολυετούς θητείας του, σε στενές κομματικές γραμμές .

Ο κος Δήμαρχος ανέφερε επίσης ότι ο τιμώμενος υπήρξε εισηγητής σε μια σειρά από σημαντικά νομοσχέδια που αφορούσαν νευραλγικούς τομείς όπως είναι οι τομείς της Κυβερνητικής πολιτικής, της Υγείας, της Οικονομίας, της Τεχνολογίας και Επιστήμης, των Ενόπλων Δυνάμεων & Εθνικής Ασφάλειας, και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Τέλος τόνισε ιδιαίτερα ότι κατά τα χρόνια της θητείας του στο Αμερικανικό Κογκρέσο, αγωνίσθηκε σθεναρά για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την Ελληνική Ομογένεια στο εξωτερικό αλλά και τις γενικότερες σχέσεις της χώρας μας με τις Ενωμένες Πολιτείες της Αμερικής σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων .

Στη συνέχεια ο πρώην Δήμαρχος Καλυμνίων κος Μιχ. Ζαΐρης, απηύθυνε χαιρετισμό και αναφέρθηκε  στην επί Δημαρχίας του -το 1989- απόδοση τιμής προς τον Μιχάλη Μπιλληράκη, όταν ο ίδιος ήταν ακόμα εν ενεργεία βουλευτής, ενώ αναφέρθηκε με πολύ κολακευτικά λόγια τόσο για το πλούσιο του βιογραφικό, όσο και για την πολυετή  προσφορά του σε Εθνικά θέματα.

Επίσης  κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναγνώστηκαν επιστολές που έστειλαν ο συμπατριώτης μας Δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς Κρις Αλαχούζος και ο πρώην Υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης.

Ο κος Μπιλληράκης όταν πήρε τον λόγο ευχαρίστησε συγκινημένος για την πολύ μεγάλη τιμή που του έκανε η πατρίδα των γονιών του.

Μετά το πέρας της τελετής βράβευσης, πραγματοποιήθηκε η τελετή Εγκαινίων-Ονοματοδοσίας της οδού που οδηγεί στα Θέρμα, η οποία ονομάστηκε οδός Γερουσιαστή Μάκλ Μπιλληράκη.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, δημοτικοί σύμβουλοι, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ιωάννης Μαστροκούκος, ο τέως Δήμαρχος Δημήτρης Διακομιχάλης, ο τέως Δήμαρχος Λειψών Μπενέτος Σπύρου, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Καλυμνίων και Περιφερειακοί σύμβουλοι.

Επίσης από τη στρατιωτική ηγεσία ο Διοικητής  της 80 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Δημήτριος Χούπης, ο Διοικητής του 5/42 ΣΕ Συνταγματάρχης Αντώνιος Μητάφης, ο Υπολιμενάρχης Θεόφιλος Τσαγκάρης, καθώς και ο Υποδιοικητής του Α.Τ. Καλύμνου.

Από το Γραφείο Επικοινωνίας

 

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΙΛΙΡΑΚΗ.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΙΧΑΗΛ ΖΑΙΡΗ.

Ευχαριστώ τον κ. Δήμαρχο για την τιμητική πρόσκληση, να καλωσορίσω τον  πρώην Βουλευτή του Αμερικανικού Κογκρέσου, τον αγαπητό μας Μιχάλη Μπιλιράκη, την αγαπημένη μας σύζυγο του Ευδοκία και τον πρωτότοκον γιό του Μανώλη-Ιατρό με την οικογένεια του. Η αποδοχή εκ μέρους μου της πρόσκλησης οφείλεται κυρίως σε τρεις λόγους.

Προηγουμένως να συμπληρώσω το τόσο πλούσιο και λεπτομερές βιογραφικό του κ. Μπιλιράκη, όπως το εξέθεσε ο Δήμαρχος μας με δύο καθοριστικά σημεία: Το πρώτο, ότι εκτός από Δικηγόρος,, Δικαστής και Καθηγητής ήταν και Μηχανικός και το δεύτερο, (στοιχεία παρμένα από τον Γ’ τόμο των Καλυμνιακών Χρονικών, που είχε γράψει το 1982 ο αείμνηστος Γεώργιος Σακελλαρίδης) η αρχή της θριαμβευτικής του πορείας που είχε ως επιστήμονας και πολιτικός. «Η αναφορά του, ότι η οικογένεια του αποτελούσαν μέλη της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Τάρπον Σπρινγς έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εκλογή του ακόμα και στους «ψυχρούς» Αμερικανούς πολίτες. Σήμαινε την πίστη των ομογενών μας στις παραδόσεις της φυλής, που στην αγνή θρησκευτική λατρεία βρήκαν δικαίωση και συνέχεια στα μακρινά ξένα. Σήμαινε ακόμα την δικαίωση και την καταξίωση του Ελληνα Μετανάστη, που ξεκινώντας με μοναδικό εφόδιο τις παραδόσεις και τις αρετές της φυλής, κατάφερε να διακριθεί και να προκόψει ανάμεσα σε ένα πολυεθνικό περιβάλλον και να αναδειχθεί σε πολύτιμο συντελεστή ανάπτυξης και προκοπής της χώρας που τον φιλοξενεί, της δεύτερης θετής του πατρίδας». Και επανέρχομαι στους τρεις λόγους που προείπα:

Ο πρώτος είναι γιατί ως Δήμαρχος πριν περίπου 28 χρόνια είχα την τιμή να τον βραβεύσω για την προσωπικότητα, το πολιτικό του ήθος και την προσφορά του στην Πατρίδα, ως γνήσιος Καλύμνιος που ήταν και είναι.

Ο δεύτερος είναι γιατί και η ανεπίσημη παρουσία του στην Κάλυμνο αποτελεί τιμή για όλους εμάς και για την οικογένεια μου ξεχωριστά λόγω της συγγένειας που έχουμε με την αγαπημένη μας σύζυγο του.

Ο τρίτος, ο περισσότερο σημαντικός, είναι γιατί ως Βουλευτής του Αμερικανικού Κογκρέσου συνεχώς επί 24 χρόνια πάλεψε για τα Εθνικά μας θέματα, αποδεικνύοντας την αγάπη και την φιλοπατρία του. Αναφέρω ενδεικτικά μόνο την περίπτωση των Σκοπίων, όταν τον Νοέμβριο του 2004 ως πρόεδρος του Αμερικανικού Κογκρέσου, στήριξε τις Ελληνικές  θέσεις ως προς το όνομα και τάχθηκε κατά της αναγνώρισης των Σκοπίων, που ο ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ήταν αποφασισμένος να την επιβάλει. Αποσοβήθηκε έτσι με την παρέμβαση του μια διπλωματική ήττα της χώρας μας με όλες τις συνέπειες που θα είχε τότε υποστεί, αλλά και μέχρι σήμερα. Ηταν ο πολιτικός, που τόλμησε σε αντίθεση με τις απόψεις του Λευκού οίκου να επισημάνει τις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε η αναγνώριση των Σκοπίων εις βάρος ακόμα και των Ηνωμένων πολιτειών.

Κατά σύμπτωση σήμερα έφθασε στην Αθήνα ο υπουργός των Σκοπίων κ. Δημητρώφ για να συναντηθεί με τον ομόλογο του, τον δικό μας Υπουργό τον κ. Κοτζιά για το τόσο σοβαρό αυτό θέμα που με την παρέμβαση του ο κ. Μπιλιράκης το είχε παγώσει ήδη από τον Νοέμβριο του 2004. Ανάλογη υπήρξε η κινητικότητα του και στα άλλα Εθνικά μας θέματα, κυρίως για το «αμαρτωλό» μέχρι σήμερα Κυπριακό για το οποίο βρισκότανε σε επικοινωνία με όλες τις Ελληνικές Κυβερνήσεις που παρέλασαν όλα αυτά τα χρόνια των θητειών του ως Βουλευτή του Αμερικανικού Κογκρέσου. Να μην ξεχάσουμε εδώ και τον άλλο συμπατριώτη μας τον Γιάννη τον Κάννη, που ως Βουλευτής επί σειρά ετών στον Καναδά είχε ανάλογη δράση και βρισκότανε σε καθημερινή συνεργασία με τον κ. Μπιλιράκη για όλα τα Εθνικά μας θέματα.

Με την ιδιότητα του Βουλευτή του Αμερικανικού Κογκρέσου υπήρξε σημαντική η προσφορά του στην ομογένεια της Αμερικής και η αγάπη του για την Κάλυμνο, την ιδιαίτερη πατρίδα των γονιών του, που την επισκεπτότανε τακτικά όλα αυτά τα χρόνια πάντοτε μαζί με την σύζυγο και τα δύο του παιδιά από πολύ μικρή ηλικία.

Ως ο πρώτος Δήμαρχος των Καλυμνίων που επισκέφθηκε μετά την Μεταπολίτευση την Αμερική (ακολούθησαν κατά σειρά οι Πρώην Δήμαρχοι κ.κ. Δημήτριος Διακομιχάλης, Γεώργιος  Ρούσσος και ο σημερινός κ. Ιωάννης Γαλουζής), είχα την ευκαιρία να γνωρίσω το πόσο  μεγάλο Εθνικό κεφάλαιο ήσαν και είναι οι ομογενείς μας και τι μπορούσαν να προσφέρουν στην Πατρίδα. Ανέδειξαν και αναδεικνύουν σε όλους τους τομείς, στον Οικονομικό, στον Πολιτιστικό, στον Πνευματικό και στο πολιτικό ακόμα, τον τόσο δύσκολο να διακριθείς, διαπρεπείς επιστήμονες όλων των κλάδων και των ειδικοτήτων, οικονομικούς παράγοντες και καταξιωμένους πολιτικούς πρόθυμους να βοηθήσουν την Πατρίδα, που ποτέ δεν  ξεχνούν, ιδιαίτερα σήμερα με τα όσα  προβλήματα έχει εξαιτίας της τραγικής οικονομικής κρίσης που περνά. Πρωτοπόρα η περίπτωση της οικογένειας του Μιχάλη Μπιλιράκη, που αφού αποχώρησε  το 2007 μετά από 24 χρόνια συμμετοχής του στα κοινά τον διαδέχθηκε ως βουλευτής στο Αμερικανικό Κογκρέσο ο δευτερότοκος γιός του ο Κώστας, που συνεχίζει το πατριωτικό του έργο, άξιος διάδοχος του πατέρα του και αντάξιος των προσδοκιών όλων των Καλυμνίων των Ηνωμένων πολιτειών της Αμερικής. Η διαχρονική εκτίμηση της ομογένειας στην οικογένεια Μπιλιράκη αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.  Δεν είναι τυχαίο ακόμα το γεγονός, ότι και ο πρόσφατα εκλεγείς Δήμαρχος στο Τάρπον Σπρινγκς,   Χρυσόστομος Αλαχούζος είναι Καλύμνιος. Δεν είναι της παρούσης στιγμής μια λεπτομερέστερη αναφορά στις δυνατότητες της ομογένειας και στον ρόλο που παίζει και που μπορεί να παίξει σήμερα όσον αφορά τον  Ελληνισμό.

Για μας οι ομογενείς είναι μια δεύτερη Ελλάδα. Για μας οι Καλύμνιοι του Τάρπον είναι μια δεύτερη Κάλυμνος. Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για την οικογένεια Μπιλιράκη σαν Καλύμνιοι. Διερωτώμαι πολλές φορές: Υπάρχουν άραγε άλλα τόσο μικρά νησιά  σαν την Κάλυμνο, που να έχουν μια τέτοια αξιοζήλευτη και αξιοπρεπή εκπροσώπηση στο αμερικανικό Κογκρέσο επί 34 συνεχή χρόνια μέχρι σήμερα;

 Μαζί με τα συγχαρητήρια μου στον τιμώμενο σήμερα, επιθυμώ να εκφράσω τις ευχές μου στον ίδιο και στην οικογένεια του για υγεία και μακροημέρευση.

Τελειώνοντας και παραφράζοντας αυτό που  είπε κάποτε ο μεγάλος Νίκος Καζαντζάκης, «ότι πρώτα είμαι Κρητικός και μετά Ελληνας», θα έλεγα στον αγαπητό μας Μιχάλη Μπιλιράκη, ότι «Πρώτα είναι Καλύμνιος και μετά Αμερικανός». Σας ευχαριστώ.

 

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version