Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

ΠΑΣΧΑ ΚΑΛΥΜΝΟΥ: ΜΟΥΟΥΡΙ – ΔΥΝΑΜΙΤΕΣ – ΧΟΡΟΣ Κύριο

Η Κάλυμνος έχει ένα μοναδικό και γεμάτο ζωντάνια πολιτιστικό έθιμο για να γιορτάζει την Κυριακή του Πάσχα

.

Η όλη κατάνυξη της Μεγάλης Εβδομάδας ξεσπά την Κυριακή του Πάσχα στο εορταστικό τρίπτυχο: ΜΟΥΟΥΡΙ (αρνί σε πήλινο-ψήσιμο στο φούρνο)- ΔΥΝΑΜΙΤΕΣ, κυρίως με το σόου  από τις κορυφογραμμές Αγίου Βασιλείου-Αγίου Στεφάνου, και ΧΟΡΟΣ στην κεντρική πλατεία από το τοπικό παράρτημα του Λυκείου Ελληνίδων.

Στο ΜΟΥΟΥΡΙ πρωταγωνιστούν όλες οι οικογένειες με… περισσό πάθος, καθ’ όλη την Κυριακή, πρωί, μεσημέρι, βράδυ …

Στους ΔΥΝΑΜΙΤΕΣ, (στο απαγορευμένο από το ελληνικό κράτος αυτό έθιμο-«άθλημα»), ανήμερα της Λαμπρής, το βράδυ, πρωταγωνιστούν ειδικές συντροφιές εκπαιδευμένων δυναμιτιστών. Ο «χορηγός» για την αγορά «υλικού» είναι «κάποιου» Καλύμνιος επιχειρηματίας του εξωτερικού, φανατικός Καλύμνιος και φανατικός των δυναμιτών της Ανάστασης. Το σόου λαμβάνει χώραν σε δύο επίπεδα, (α) στα βουνά όπου είναι οργανωμένο το βομβιστικό μέτωπο, (β) στην πλατεία, όπου οι πεδινοί δυναμιτιστές ρίχνουν δυναμίτες εδάφους-αέρος (προς τη θάλασσα), και το φιλοθεάμον κοινό παρακολουθεί τα «δρώμενα», παραταγμένο στα πεζοδρόμια της κεντρικής παραλιακής ή απολαμβάνοντας το «ηρωικό σόου» από τις καφετέριες.

Για το ΧΟΡΟ την όλη διοργάνωση έχει το ΛΕΚ.  Ο χορός του στην πλατεία, «έδιωξε» τους δυναμιτιστές που «έσκαβαν» την παραλιακή με τους δυναμίτες τους, έτσι για πλάκα. Το ΛΕΚ με τα δικά του τμήματα χορού και τους νέους του βιολιτζήδες, τους εφήβους Αγγελο Κυράννη (βιολί) και Σπύρο Κάππα (λαούτο), «έντυσαν» και φέτος με νεανική φρεσκάδα και ζωντάνια το μεγάλο πασχαλινό γλέντι στην κεντρική πλατεία της Πόθιας. Παρόντες ο δήμαρχος, δημοτικοί σύμβουλοι και περιφερειακοί σύμβουλοι. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος κ. Γ. Γαλουζής.

Το κλείσιμο της πασχαλινής γιορτής έγινε με βεγγαλικό υπερθέαμα. Πρώτα από το δυναμιτιστικό μέτωπο της κορυφογραμμής Αγ. Βασιλείου (προσφορά και αυτό του αγνώστου… «χορηγού») και αμέσως μετά από τη στέγη του ξενοδοχείου Ολυμπίκ, προσφορά (κάθε χρόνο) του Γ. Αχλαδιώτη – «Σχολικό Κέντρο». Μετά τα βεγγαλικά συνεχίστηκε το πασχαλινό γλέντι στην κεντρική πλατεία με ποικίλο μουσικό και χορευτικό πρόγραμμα. 

Συγχαρητήρια και στους δύο χορηγούς.  Χρόνια Πολλά και του χρόνου με Υγεία.   

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

Έκθεση εικόνων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version