Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Το δημοτικό ελαιοτριβείο χαμένο στο τοπογραφικό του Κύριο

Το δημοτικό ελαιοτριβείο, κάτω από το κάστρο στη λαγκάδα του Προδρόμου, χτίστηκε

επί δημαρχίας Διακομιχάλη στα βιαστικά και με μελέτη… του ποδαριού. Τότε ήταν ίσως σωτήρια λύση, αλλά από τότε καμιά δημαρχία δεν έδωσε βάση σε ένα τέτοιο αναπτυξιακό έργο.

Η δημαρχία Διακομιχάλη που έχτισε το εν λόγω ελαιοτριβείο, αν και ξεκίνησε με φιλοδοξίες για νέα αποχή πλατιάς καλλιέργειας ελαιόδεντρων, προσφέροντας μάλιστα στους δημότες δωρεάν ελαιόδεντρα, έχτισε ένα απαράδεκτα μικρό κτίριο με μικρή μηχανή κ.λπ. κ.λπ., όταν στα γειτονικά νησιά έστηναν ελαιοτριβεία δεκαπλάσιας ισχύος και παραγωγικότητας.  

Μετά, η 8ετία Ρούσσου, αν και έκανε μεγάλα έργα υποδομής, το ελαιοτριβείο το είδε με «μισό μάτι». Ο ένας στελεχάριος το έλεγε «αντιαναπτυξιακό έργο», ο άλλος στελεχάριος επιχειρηματολογούσε ότι «ο Δήμος μας δεν πρέπει να έχει ελαιοτριβείο».  

Επανέκαμψε η δημαρχία Διακομιχάλη για μια 4ετία, αλλά και αυτή δεν είχε πια ούτε σχέδια ούτε και προθυμία για τη στήριξη της ελαιοπαραγωγής, της οποίας προφανώς πρώτο και καθοριστικό μέσο να είναι το δημοτικό ελαιοτριβείο, αφού έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει Καλύμνιος επιχειρηματίας που να θέλει να επενδύσει σε ένα τέτοιο έργο.

Τέλος, ήρθε η δημαρχία Γαλουζή. Ο νέος δήμαρχος υποσχέθηκε πολλά για το ελαιοτριβείο: ότι θα κατασκευάσει πολύ μεγαλύτερο, σε άλλο χώρο, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Πέρασαν όμως 2,5 χρόνια και κανένα νέο δεν έφτασε στ’ αυτιά μας για την τύχη της υπόσχεσης αυτής. Δεν ξέρουμε αν συντάχτηκε καμιά μελέτη, με την οποία θα διεκδικήσει ο Δήμος χρηματοδότηση από την ΕΕ. Παρά τα μεγάλα λόγια, έργο δεν υπάρχει.

Ρωτήσαμε τον αντιδήμαρχο για τα έργα κ. Γ. Ψαρά και μας είπε ότι έχουν ετοιμάσει το τοπογραφικό, στο Βαθύ, σε χωράφι ενός στρέμματος (!!!) Μετά από 2,5, χρόνια ακόμη στο τοπογραφικό; Άντε τώρα να συνταχτεί η τεχνική μελέτη και να βγούνε και οι άλλες αναγκαίες μελέτες (σκοπιμότητας, οικονομική μελέτη, περιβαλλοντική, ηλεκτρολογική κ.α.) και να υποβληθεί για ένταξη σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα… Ουσιαστικά είμαστε στο Μηδέν. Μετά το τοπογραφικό, σκοτάδι. Το ελαιοτριβείο χάθηκε στο τοπογραφικό του…

Το υπάρχον ελαιοτριβείο «φόρεσε λουκέτο». Από τη μια οι καταγγελίες των γειτόνων και, από την άλλη, πόρισμα της μελέτης των πραγματογνωμόνων που απεφάνθη ότι το ελαιοτριβείο μας βγάζει λάδι όχι μόνο κάκιστης ποιότητας αλλά επικίνδυνο, ήταν επόμενο να κλείσει το ελαιοτριβείο.

Του χρόνου πού θα αλέσουν οι Καλύμνιοι τις ελιές τους; Η παραγωγή προβλέπεται πολύ μεγάλη – τα δέντρα είναι φορτωμένα στον ανθό – και οι Καλύμνιοι θα ψάχνουν Κω και Λέρο; Ακούσαμε και την ανοησία της χρονιάς από δημοτικό αξιωματούχο: «πιο καλά συμφέρει στην Κω» (η απάντησή μας είναι: και το Δήμο μας αν τον δίναμε στην Κω, σαν…. «Κοινοπολιτεία», μάλλον καλύτερα θα πηγαίναμε …). Είναι δυνατόν αξιωματούχοι της δημαρχίας να εκστομίζουν τέτοιες κοτσάνες;  

Όλοι οι πολιτικοί μας πρέπει επιτέλους να το… χωνέψουν ότι ένα μεγάλο ελαιοτριβείο για την Κάλυμνο είναι θεμελιώδες αναπτυξιακό έργο. Και να αποδεχτούν την παράδοση της Καλύμνου στα ελαιοτριβεία. Μια παράδοση που μετράει πάνω από 200 χρόνια (ελαιοτριβείο Παναγιάς Γαλατιανής Αργινωντών, Παναγίας Κεχαριτωμένης Τσικχουώ(ν), Παναγιάς Κυραψηλής στο Βαθύ – για να μην πάμε ακόμη αιώνες πιο πριν.

Για κατακλείδα: Είναι τουλάχιστον προϊόν προβληματικής νοοτροπίας και πολιτικής να φυτεύουν οι Καλύμνιοι ελιές συνεχώς και παντού, να αναπτύσσεται στην Κάλυμνο μια τέτοια γεωργική υποδομή, και ο Δήμος να βάζει λουκέτο στο ένα και μοναδικό ελαιοτριβείο, ενώ για το υποσχόμενο μεγάλο να βλέπει ακόμη τοπογραφικά. Συμπέρασμα, και γι’ αυτό το έργο πρέπει να ανεβαίνει στις Τεχνικές Υπηρεσίες πιο συχνά ο ίδιος ο δήμαρχος αλλά και ο αντιδήμαρχος επί των έργων να το βάλει σε προτεραιότητα.  

Τελευταία τροποποίηση στις
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Ποια εποχή & μπολιάζουμε κάθε καρποφόρο δέντρο »

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version