Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Άρθρο και επιστολή των Μιχ. Ζαΐρη & Κ. Ζαΐρη Κύριο

Για τη θέση ευθύνης του αντιδημάρχου επί των έργων.

 

Με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο λάβαμε (17/3/17) από τον πρώην δήμαρχο  Καλυμνίων κ. Μιχαήλ Ζαΐρη ένα άρθρο του, το οποίο δημοσίευσε σε τοπική εφημερίδα, και από τον κ. τέως αντιδ/ρχο κ. Κώστα Ζαΐρη την επιστολή του προς τον δήμαρχο κ. Γιάννη Γαλουζή (16/3/17), με την οποία του ανακοινώνει ότι δεν αποδέχεται την πρόταση για τη  θέση του προέδρου στο δ.σ. του Δημ. Λιμεν. Ταμείου.  Δημοσιεύουμε και τα δύο κείμενα για την ενημέρωση των αναγνωστών μας.

***

ΜΙΧΑΗΛ ΖΑΪΡΗΣ

«Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση»

άρθρο Μιχ. Ζαΐρη

πρώην δημάρχου Καλυμνίων

Είναι η πρώτη φορά στα 23 χρόνια που κυκλοφορεί η ΚΑΛΥΜΝΙΑΚΗ, που αναγκάζομαι να πω κάποια πράγματα «έξω από τα δόντια». Μπορεί να έκανα κατά καιρούς ίσως σκληρή, αλλά πάντα καλόπιστη κριτική στις τόσες Δημοτικές αρχές που ακολούθησαν την αποχώρησή μου από τον Δήμο την 31η Δεκεμβρίου 1994, αλλά υπήρξα, όσο μου ήταν δυνατόν, αντικειμενικός.

Την αφορμή για το σημερινό  άρθρο μου την έδωσε ο  Δήμαρχος με την επιλογή ως  Αντιδημάρχου, αρμόδιου των τεχνικών υπηρεσιών, του φίλου και παλαιού συνεργάτη  Γεωργίου Ψαρά.

Στα 23 μέχρι σήμερα χρόνια κυκλοφορίας της ΚΑΛΥΜΝΙΑΚΗΣ μοναδικός μου στόχος υπήρξε η ενημέρωση των συμπατριωτών μας, η διατύπωση προσωπικών μου απόψεων, λόγω της εμπειρίας μου ως Δημάρχου επί ένδεκα χρόνια, και η βοήθειά μου σε όλες τις Δημοτικές αρχές ανεξάρτητα από τα πολιτικά μου πιστεύω, που αναδείχθηκαν μετά την οικειοθελή αποχώρησή μου από τον Δήμο.

Είναι η πρώτη φορά που αναγκάζομαι, στην συνέχεια των όσων έχουν προηγηθεί, να αναφερθώ  στις πρόσφατες επιλογές του   Δημάρχου που εμπλέκεται και ο γιός μου Κώστας Ζαίρης, όχι ως πατέρας αλλά ως ένας απλός Καλύμνιος που βλέπει και κρίνει. Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω με την επιλογή του  Δημάρχου, όχι για να υπερασπισθώ την περίπτωση του γιού μου, αλλά για να καυτηριάσω παλαιομοδίτικες πρακτικές και κοντόφθαλμες μικροπολιτικές, που όσοι εξακολουθούν να τις ασπάζονται τελικά πέφτουν στον λάκκο, που οι ίδιοι άνοιξαν για τους άλλους.

Ετσι με την αντικειμενικότητα, την ευθύτητα, αλλά και την αυστηρότητα προς τους δικούς μου, που με χαρακτηρίζουν, θα προσπαθήσω να αναφερθώ στον Κώστα Ζαίρη, τον μέχρι χθες  αρμόδιο Αντιδήμαρχο των τεχνικών υπηρεσιών, με βάση τα όσα ειπώθηκαν από τον ίδιο τον Δήμαρχο, αλλά και από τον σημερινό διάδοχό του, τον Γιώργο Ψαρά, τον παλιό  συνεργάτη για ένδεκα χρόνια, όσα υπήρξα Δήμαρχος. Δεν θα εκφράσω  προσωπικές απόψεις, αλλά γεγονότα και κρίσεις, κυρίως  από τον Δήμαρχο που πολλές φορές,  ακόμα δε και στην συνέντευξη τύπου στις 13 Μαρτίου μου θύμισε την λαϊκή ρήση, «Να σε κάψω Κώστα να σ’αλείψω λάδι». Οσον φορά τον κ. Γεώργιο Ψαρά είμαι υποχρεωμένος να του υπενθυμίσω τον καλό λόγο που είχε για τον Κώστα κάθε φορά που με συναντούσε. Τα εύσημά του για τον Κώστα, ότι είναι αξιοπρεπής, ευθύς, ειλικρινής, ευγενής αλλά μαχητικός, τίμιος με εξαίρετο πολιτικό ήθος και κυρίως γνώστης του αντικειμένου  του, δεν του ήσαν φαίνεται αρκετά για  να μην απαιτήσει τη θέση που του δόθηκε σήμερα.  Ξέχασαν Δήμαρχος και Ψαράς τα θετικά τους σχόλια για τον Κώστα Ζαίρη και μάλιστα δημόσια, μπροστά στις πιέσεις, που δέχθηκε ο Δήμαρχος και  μπροστά στη  δήθεν ψηφοθηρική ικανότητα του Ψαρά, αφού στον βωμό αυτόν  παίζονται τα πάντα, ανεξάρτητα από τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Φαίνεται συνηθίζεται να μην αντέχουν κάποιοι Δήμαρχοι να σηκώνουν κεφάλι οι άξιοι, ίσως γιατί θεωρούνται «επικίνδυνοι» για την καρέκλα τους και με την πρώτη ευκαιρία να τους  αποκεφαλίζουν. Για τον κ. Ψαρά θα πρέπει να προσθέσω μια δήλωσή του στην Νησιωτική Διαδρομή, ότι δεν θα είναι υποψήφιος για πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και ότι είναι καιρός να τον διαδεχθούν  οι νεότεροι συνάδελφοί του.  Θα τον ρωτούσα λοιπόν, γιατί  στην εκλογή του Προεδρείου πίστευε το «τόπο στα νιάτα» και  δεν ίσχυσε το ίδιο για τον Αντιδήμαρχο των Τεχνικών υπηρεσιών, μια θέση πολύ δυσκολότερη και μάλιστα για ανθρώπους που δεν έχουν τις ειδικές γνώσεις για τέτοιο αντικείμενο; Αραγε γιατί επέλεξε αυτή τη θέση με ένα τόσο δύσκολο αντικείμενο, ακόμα και για ειδήμονες, αντί του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, ενός τιμητικού και στατικού  ρόλου που είχε υπηρετήσει  κατά το παρελθόν και ίσως ευκολότερο,  αφού τα  αντικείμενά του περιορίζονται στην τήρηση της διαδικασίας των συνεδριάσεων και στις εθιμοτυπικές εκδηλώσεις;

Για τον κ. Δήμαρχο συμπληρωματικά των παραπάνω να προσθέσω, ότι έδειξε υποχωρητικότητα εις βάρος του κοινού συμφέροντος με τη λάθος επιλογή του. Να παραδεχθώ ότι πιέσθηκε, χωρίς όμως να τον δικαιολογώ, πιστεύοντας ότι οι απαλλαγμένοι εξαρτήσεων Δήμαρχοι είναι για τα δύσκολα και δεν επιτρέπεται να ενδίδουν σε πιέσεις, που μπορεί να αποβούν εις βάρος των ιδίων, αλλά και των τοπικών κοινωνιών στις οποίες εκλέγονται.

Περίμενα, έστω εκ των υστέρων, στην συνέντευξη της 13ης Μαρτίου ο κ. Γαλουζής να αποκάλυπτε όλη την αλήθεια και όχι τη μισή. Τα μισόλογα, τα «άλλα μπρος και άλλα πίσω» το μόνο που αποκαλύπτουν είναι η αδυναμία του να υπηρετήσει τον θεσμικό ρόλο που του αναθέσαμε και την δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε. Θα  έπρεπε να αποδείξει, ότι ήταν ένας καλός καπετάνιος, τόσο για το δικό του καλό όσο κυρίως για το καλό του λαού που τον τίμησε με τη ψήφο του. Όπως όμως τα έφτιαξε  θα πλανάται το ενδεχόμενο κάποιας συναλλαγής με απόλυτα δικαιολογημένο  το συμπέρασμα του απλού πολίτη, που ήδη κυκλοφορεί ανάμεσά μας, ότι στην εποχή μας οι νέοι μας δεν δικαιούνται να καταξιωθούν μόνο με τις γνώσεις, την λεβεντιά και τον ενθουσιασμό τους.

Μια πιο ανθρώπινη και ακριβοδίκαια συμπεριφορά  εκ μέρους του Δημάρχου θα αποτελούσε παράδειγμα προς μίμηση για τους νέους μας, να συμμετέχουν στα κοινά μια που το πολιτικό μας σύστημα υποβαθμίζεται και γηράσκει όχι μόνο ηλικιακά, αλλά και βιολογικά. Η απογοήτευση αυτή των νέων μας και η άρνησή τους για συμμετοχή στα κοινά είναι ό,τι το χειρότερο για το πολιτικό μας σύστημα.

***

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΪΡΗΣ

Κώστας Ζαΐρης

Πολιτικός Μηχανικός

Δημ. Σύμβουλος Δήμου Καλυμνίων                                    Προς : κ. Ιωάννη Γαλουζή

Δήμαρχο Καλυμνίων

Κοινοποίηση: Μ.Μ.Ε

Κύριε Δήμαρχε

Μετά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχωρήσαμε στα ΜΜΕ και την επίσημη πρόταση σας να αναλάβω Πρόεδρος του Δ.Λ.Τ. σας οφείλω μια επίσημη απάντηση .

Θεωρώ ότι σε καμία από τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις μας , προ και μετά των αλλαγών δεν με πείσατε και δεν μου αιτιολογήσατε επαρκώς τους λόγους της αντικατάστασης μου . Αντίθετα πάντα μιλούσατε για μένα με τα καλύτερα λόγια .

Θεωρείστε ως υπόθεση εργασίας , ότι για λίγο , αλλάζουμε θέσεις . Θα ακούγατε κάποιον να σας εκθειάζει και να σας εξηγεί για ποιους λόγους θα άλλαζε πρώτο εσάς από όλους τους υπόλοιπους . Το πώς θα νιώθατε , κρατήστε το για τον εαυτό σας . Αυτό κάνω και εγώ .

Σας ανακοινώνω λοιπόν ότι δεν αποδέχομαι τη θέση του Προέδρου του Δ.Λ.Τ. , θέση την οποία , αν με ρωτούσατε , θα σας έλεγα ότι ανήκει δικαιωματικά στον Αντιδήμαρχο κ. Σάκη Τηλιακό , τον άνθρωπο που άντεξε στα δύσκολα , ή σε εσάς , ως τον Δήμαρχο που αποφάσισε να αλλάξει τα πράγματα στο Λιμάνι .

Εγώ πίστευα και πιστεύω , ότι ανήκω στο τομέα ωρίμανσης , μελέτης και παραγωγής των έργων , λόγω επαγγέλματος , εμπειρίας και προϋπηρεσίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα .

Θεωρούσα ότι με τη σοβαρή και υπεύθυνη στάση μου , κοσμούσα τη παράταξη , αλλά απλά λογάριαζα χωρίς τον ξενοδόχο .

Λόγω ηθικής και πολιτικής συνέπειας , και ως δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας , θα υποστηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις , μελέτες , έργα και δράσεις της Δημοτικής αρχής  , γενικότερα ,αλλά και όσα είχα και εγώ συμμετοχή ως Αντιδήμαρχος και πολιτικός προϊστάμενος , ειδικότερα .

Θα περιμένω με ανυπομονησία την ημέρα της υλοποίησης τους , που προσωπικά για μένα θα είναι μέρα χαράς και ηθικής ικανοποίησης .

Τι να κάνουμε ; Όσο μεγαλώνουμε , μαθαίνουμε .

Κώστας Ζαΐρης - Δημοτικός σύμβουλος

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com
Argo Kalymnos