Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος λάμπρυνε την επέτειο της 7ης Μαρτίου στην Κάλυμνο Κύριο

Πρώτη φορά η Κάλυμνος γιόρτασε με τόσο λαμπρότητα την 7η Μαρτίου, εθνική επέτειο

της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με τη Μητέρα Ελλάδα. Σ’ αυτό συντέλεσε στα μέγιστα η παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Η έναρξη του εορτασμού της επετείου έγινε με την καθιερωμένη επίσημη Δοξολογία στον ι. μητρ. ναό του Σωτήρος Χριστού, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Παρέστησαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος κ. Ευάγγελος Αποστολάκης, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Νεκτάριος Σαντορινιός και Ηλία Καματερός, της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης (από την… Κρήτη – τοπικός βουλευτής της ΝΔ είναι ο κ. Μάνος Κόνσολας;),  ο δήμαρχος κ. Γιάννης Γαλουζής, ο αντιπ/ρχης Κ. Χαρ. Κόκκινος, έπαρχος κ. Γιάννης Θεμέλαρος, ο πρ. υπουργός κ. Αρ. Παυλίδης, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, λοιπές τοπικές στρατιωτικές και λιμενικές αρχές και πολίτες.

Χοροστάτησε ο μητροπολίτης κ. Παΐσιος, συμπαραστατούμενος από μεγάλη ακολουθία ιερέων, παραταγμένων κατά μήκος του τέμπλου, αριστερά και δεξιά του μητροπολίτη, και τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο φιλόλογος και πρόεδρος του δημ. σ/λίου κ. Ποθ. Μαγκούλιας. 

Η παρέλαση

Μετά τη Δοξολογία ακολούθησε η μεγάλη και εντυπωσιακή παρέλαση, που ενθουσίασε τον κ. Πρόεδρο. Η κεντρική πλατεία κατακλύστηκε από μεγάλο πλήθος κόσμου και τα μέτρα τάξης, που λήφθηκαν κατ’ εντολή στρατιωτικών και υπαλλήλων της Προεδρίας της Δημοκρατίας, εξασφάλισαν την απόλυτη επιτυχία της παρέλασης.

Θα πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι τέτοιο κακό με τα «προληπτικά» μέτρα δεν ξανάγινε  (προστατευτικά σχοινιά και άγρια καδρόνια, ούτε για φάρμα… αλόγων). Ήρθαν στην Κάλυμνο και οι Πρόεδροι Σαρζετάκης και Παπούλιας και κινήθηκαν απλά και ωραία. 

Στήθηκαν τρεις εξέδρες στο κέντρο της παραλιακής, δίπλα στο Ηρώο. Στη μεσαία εξέδρα, που είχε προβολή προς τα εμπρός, στάθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη δεξιά του οι στρατιωτικοί, με επικεφαλής τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκη, και στα αριστερά του ήταν η εξέδρα με το μητροπολίτη κ. Παΐσιο τους βουλευτές,  τον κ. δήμαρχο τον κ. έπαρχο και τις τοπικές πολιτικές, στρατιωτικές και λιμενικές αρχές κ.α.

Κατά τη παρέλαση των μαθητών και σωματείων εμβατήρια παιάνιζε η δημοτική φιλαρμονική, ενώ για τα τμήματα του στρατού ξηράς και ναυτικού, μαζί και των τοπικών εφέδρων, το ρυθμό έδινε η στρατιωτική φιλαρμονική από την Κω. (βλ. τα βίντεο).

Στο τέλος της παρέλασης ο κ. Πρόεδρος προέβη σε βαρυσήμαντη δήλωση (βίντεο) μέσω της ΕΡΤ και των τοπικών ΜΜΕ, με αποδέκτη την γείτονα Τουρκία. Τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση, αφενός μεν, ότι η χώρα μας επιδιώκει συνεργασία με την Τουρκία γιατί η Ελλάδα είναι χώρα της ειρήνης και της συνεργασίας, αλλά, αφετέρου, ότι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την εδαφική ακεραιότητα και την τιμή της πατρίδας μας.

Η συνέχεια του προγράμματος

Το πρόγραμμα του κ. Προέδρου, που είχε επιμεληθεί με κάθε λεπτομέρεια η Προεδρία της Δημοκρατίας και εφαρμόστηκε κατά γράμμα, προέβλεπε αμέσως μετά την παρέλαση ολιγόλεπτη επίσκεψη στο Δημαρχείο και μικρή δεξίωση, οργανωμένη με εντυπωσιακή πληρότητα από το Γραφείο του Δημάρχου. Στη συνέχεια ακολούθησε τιμητική εκδήλωση για τον κ. Πρόεδρο, στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου, όπου ο δήμαρχος κ. Γαλουζής τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη Καλύμνου και ο κ. Πρόεδρος προέβη σε επετειακό χαιρετισμό για τα 70 χρόνια από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στη Μητέρα Ελλάδα το 1947 και σε σύντομη ανάλυση για το νομικό καθεστώς που διέπει τις σχέσεις των όμορων λαών και, ειδικά, προστατεύει με διεθνείς συνθήκες προστατεύουν την ελληνικότητα της Δωδεκανήσου και όλων των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία επιβουλεύεται προκλητικά η Τουρκία καταπατώντας κάθε αρχή και αξία διεθνούς νομιμότητας.

Μετά το Πνευματικό Κέντρο ο κ. Πρόεδρος ανέβηκε για προσκύνημα στον προστάτη της Καλύμνου Άγιο Σάββα, και στη συνέχεια μετέβη διά θαλάσσης  στην Ψέριμο όπου είχε εγκάρδια επικοινωνία με τους κατοίκους του νησιού.

Την Ψέριμο ακολούθησε η δεξίωση που παρέθεσε ο Δήμος προς τιμή του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο ξενοδοχείο Πλάζα, στο Μασούρι. Μετά το φαγητό και περί τις 5μμ, ο κ. Παυλόπουλος μετέβη στο αεροδρόμιο απ’ όπου αναχώρησε με ελικόπτερο του στρατού.

Τα παρελκόμενα στο γεύμα

και η… Προεδρία

Στο γεύμα προς τιμήν του Προέδρου ο Δήμος, ως οικοδεσπότης, προσκάλεσε πολιτικούς, στρατιωτικούς-αστυνομικούς-λιμενικούς και δημοσιογράφους. Η μεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου ήταν μια «θάλασσα» από άριστα στολισμένα τραπέζια. Εκπληκτική η οργάνωση που ετοίμασε το Γραφείο Δημάρχου, το οποίο συγχάρηκαν όλοι οι στρατιωτικοί και μερικοί ντόπιοι πολιτικοί.

Να τονίσουμε κάτι το πρωτόγνωρό. Εκεί, εκτός των άλλων προσώπων, οι κυρίες της Προεδρίας της Δημοκρατίας προφανώς ήταν μεταξύ των τιμωμένων προσώπων.  Ωστόσο μία άκρως προσβλητική απόφαση της επικεφαλής του γραφείου της Προεδρίας ήταν εκτός πάσης λογικής. Η «φιλοξενούμενη» κατάργησε το τραπέζι των δημοσιογράφων. Με το αιτιολογικό πρόληψης ότι «δεν επιτρέπεται οι δημοσιογράφοι να είναι παρόντες στο γεύμα, γιατί θα φωτογραφίζουν τις μπουκιές του Προέδρου. Γι’ αυτό,  να μείνουν να πάρουν πλάνα, αλλά όταν θα αρχίσει το γεύμα να φύγουν». Μία λεπτομέρεια: το τραπέζι των δημοσιογράφων ήταν στην ουρά της δεξίωσης, είκοσι και πλέον μέτρα από τον κ. Πρόεδρο και σε πλάγια στήλη τραπεζιών, ενώ και των δημοσιογράφων ο διακαής πόθος κατά την πρόβλεψη της κας επί του Πρωτοκόλλου ήταν οι μπουκιές του Προέδρου, λες και αυτές τις κατά φαντασίαν … επαπειλούμενες (αδύνατες πρακτικά) φωτογραφήσεις δεν μπορούσε να τις απαγορεύσει προληπτικά. Τελικά, μετά τις φωτογραφήσεις και πριν αρχίσει το γεύμα διώξανε τους δημοσιογράφους, πλην μερικών εξαιρέσεων...

Πήραν άριστα και πολλά συγχαρητήρια

Το οργανωτικό του Γραφείου του Δημάρχου πήρε άριστα και πολλά συγχαρητήρια, τόσο στη μικρή δεξίωση μετά την παρέλαση στο Δημαρχείο όσο και στη μεγάλη δεξίωση το απόγευμα στο ξενοδοχείο. Αντίθετα, η κυρία της Προεδρίας της Δημοκρατίας άφησε αλγεινή εντύπωση.

Ευτυχώς ο κ. Πρόεδρος εντυπωσίασε με την παρουσία του και τον εθνικό του λόγο. Και Δήμος ήταν σε όλα του άψογος, και στην οργάνωση και στη φιλοξενία.               

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

Έκθεση εικόνων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version