Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τα «Κάλαντα της Καλύμνου» από το ΛΕΚ

Το Λύκειο Ελληνίδων Καλύμνου είχε την πολύ ωραία πρωτοβουλία να συγκεντρώσει κάλαντα

του 12ημέρου των Χριστουγέννων και του Λαζάρου, από τα καταγεγραμμένα στη λαϊκή μνήμη και παράδοση της Καλύμνου. Μαζί με τη λαϊκή παράδοση, για το πληρέστερο της εικόνας, παραθέτει και δείγματα της λόγιας παράδοσης, με κάλαντα που ακούγονταν, τον παλιό καιρό, σε εορταστικά τραπέζια των αγίων ημερών.  

Όλα είναι γνήσια δείγματα της τοπικής μας παράδοσης και τα επιμελήθηκε με γνώση και ζήλο το ΔΣ του Λυκείου Ελληνίδων Καλύμνου, με επικεφαλής τη δραστήρια και πάντα ουσιαστική κ. Πόπη Μαύρου,  για να προχωρήσει  την πολύτιμη και πληρέστατη έκδοση τους υπό τον τίτλο “Κάλαντα της Καλύμνου” και  υπότιτλο “Α πούμε το τρα(γ)ού(δ)ι;”  (που ήταν η ερώτηση των παιδιών προς τη νοικοκυρά το σπιτιού , τω καιρώ εκείνω, με το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα, με αφαίρεση του «γ» και του «δ»).

Είναι πολύτιμη αυτή η λαογραφική έκδοση γιατί καταγράφει υπεύθυνα ένα σπουδαίο κεφάλαιο της λαϊκής μουσικής μας παράδοσης. Και είναι πληρέστατη γιατί στο  βιβλιαράκι του ΛΕΚ, περιέχονται (α) οι στίχοι των τραγουδιών – «αποκαταστημένα» και καθαρά από τις παραφθορές από άγνοια, (β) CD με την τραγουδιστική τους απόδοση από τη χορωδία του ΛΕΚ, (γ) βυζαντινή καταγραφή με χαρακτήρες της Βυζαντινής Μουσικής, έργο του μουσικού και γνώστη της μουσικής λαϊκής μας παράδοσης Μανόλη Καρπάθιου, (δ) φωτογραφίες από το οικιστικό και πολιτισμικό περιβάλλον της παλιάς εποχής, τότε που το «τραγούδι» των παιδιών στις γειτονιές είχε γνήσια πολιτισμική σφραγίδα.  

Στα 40 χρόνια προσφοράς του το Παράρτημα του Λυκείου Ελληνίδων Κάλυμνου, εκτός των άλλων (σχολή χορού, χορωδία, τοπικές ενδυμασίες κ.α.) έχει στο ενεργητικό του πλούσιο και πολύτιμο έργο στο κεφάλαιο της διάσωσης μορφών και στοιχείων της τοπικής  μας παράδοσης και σήμερα, το 2016, προσφέρει στην Κάλυμνο αυτή την εξαιρετική εκδοτική συμβολή στην τοπική μας παράδοση.    

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com
Argo Kalymnos