Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Αλ. Τσίπρας: Στήριξη των νησιών Αν. Αιγαίου – Εγερτήριο… Δήμων Κύριο

Την ακριτική Νίσυρο επέλεξε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, στις 13/12/16,

για να εξαγγείλει μέτρα στήριξης των νησιών της ανατολικής παραμεθόριας ζώνης του Αιγαίου, από τη Σαμοθράκη ίσαμε το Καστελόριζο, όπως διευκρίνισε.

Οξαγγελίες του κ. πρωθυπουργού καλύπτουν όλο το  πλέγμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νησιά λόγω της γεωγραφικής τους απομόνωσης  αλλά και εξαιτίας της κρίσης που προκάλεσαν οι μαζικές ροές προσφύγων και μεταναστών από τις απέναντι τουρκικές ακτές.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνονται όλα ανεξαιρέτως τα νησιά του ανατολικού-νοτιοανατολικού τόξου Αιγαίου. Μ’ αυτή τη διευκρίνιση διέλυσε κάθε σύννεφο της λαϊκίστικης αντιπολιτευτικής προπαγάνδας, που «έβλεπε» ότι εξαιρούνταν  η Κάλυμνος και άλλα νησιά της ανατολικής παραμεθόριας ζώνης.

Τα μέτρα που εξάγγειλε ο κ. πρωθυπουργός είναι άμεσης εκκίνησης  και αναφέρονται σε όλους τους τομείς ανάπτυξης: στον πρωτογενή τομέα (κτηνοτροφία, γεωργία κ.α.),  τον τουρισμό, την ακτοπλοϊκή και αεροπορική σύνδεση των νησιών  (που έχουν λιμάνια και αεροδρόμια, αλλά πλοία και αεροπλάνα δε βλέπουν), την υγεία, την ποιότητα ζωής (αφαλατώσεις κ.α.), την παιδεία, τον πολιτισμό κ.λπ.

Το σημαντικό αυτών των εξαγγελιών είναι ότι (α) αποτελούν μια ολοκληρωμένη πρόταση ανάπτυξης, ρεαλιστική και εθνικής σημασίας, και (β) συνοδεύτηκαν από αναφορές σε πηγές χρηματοδότησης.

 Έκανε αίσθηση και αποτέλεσε θέμα στα αθηναϊκά κανάλια, η ρητή και κατηγορηματική απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει μεν τα πρόγραμμα που επέβαλαν στη χώρας μας οι ευρωπαίοι «χρηματοδότες» (τοκογλύφοι), αλλά στα δικά της πλεονάσματα να κάνει εκείνη κουμάντο και να μην τους ρωτάει καν.  

Τον κ. πρωθυπουργό συνόδευσαν στη Νίσυρο οι υπουργοί Αιγαίου και Εθνικής Άμυνας, Κουρουπλής και Καμένος, αντίστοιχα, Παρόντες ήταν οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  Δωδεκανήσου, Σαντορινιός- υφυπουργός ναυτιλίας, Γάκης και Καματερός. Επίσης, παρόντες και ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Χατζημάρκος, ο αναπληρωτής επάρχου Καλύμνου κ. Κ. Σταυλάς, καθώς και ο δήμαρχος της Καλύμνου κ. Γ. Γαλουζής με τον αντιδήμαρχο κ. Μικέ Ρήγα. Τέλος το "παρων" έδωσε και ο μητροπολίτηε Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ.

Το εγερτήριο

Η ομιλία του κ. πρωθυπουργού μεταδόθηκε «ζωντανά» από την κρατική τηλεόραση και ήταν μια ομιλία που ενίσχυσε την ελπίδα και το ηθικό των ακριτών, καθώς περιμένουν να ανατείλει μια νέα περίοδος με φως στην άκρη του τούνελ της 5ετούς σκληρής και απάνθρωπης λιτότητας

Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι, όπως και όλοι οι δήμαρχοι των ακριτικών  νησιών και ο περιφερειάρχης με τους επάρχους του, πήραν το βαρύ μήνυμα του πρωθυπουργού ότι η τοπική αυτοδιοίκηση  πρέπει να «εγερθεί» κατεπειγόντως, γιατί αλλιώς, αν μείνουν στους νωχελικούς ρυθμούς εργασίας και ασθενικής παραγωγικότητας,  θα φεύγουν από μπροστά τους οι χρηματοδοτήσεις και τα αναπτυξιακά έργα, και αυτοί θα ξορκίζουν το «δαιμονικό» και θα καταγγέλλουν (όπως γίνεται όλα τα χρόνια) τον δήθεν παραγκωνισμό του νησιού τους.  

Ειδικά η Κάλυμνος έχει ανάγκη από πραγματικό και ουσιαστικό εγερτήριο. Όχι ρητορικό εγερτήριο των καιροσκόπων και λαϊκιστών, αλλά εμπράγματο, οργανωτικό και παραγωγικό. Δεν είναι δυνατόν οι Καλύμνιοι πολιτικοί να ανεβοκατεβαίνουν από την Αθήνα σαν τουρίστες διαπαραταξιακής ομάδας και να περιφέρονται στους διαδρόμους υπουργείων και βουλευτικών γραφείων σαν «τις άδικες κατάρες» και να καυχιούνται ότι στρίμωξαν τους υπουργούς. Πρέπει να καταλάβουν ότι ταπεινώνουν την Κάλυμνο, όταν κάνουν παραστάσεις σε κυβερνητικά γραφεία σαν εκπρόσωποι ενός κατατρεγμένου νησιού. Ούτε είναι πολιτική μεθοδολογία των κραυγών, των εκβιασμών και των κούφιων λαοσυνάξεων.  Υπάρχουν άλλοι δρόμοι πολιτικής και πρώτα απ’ όλα επιβάλλεται σκληρή δουλειά με σαφή σχεδιασμό και προοπτική.

Όποιος άκουσε τις εξαγγελίες του κ. πρωθυπουργού (εμείς τις ακούσαμε από την τηλεόραση), το πρώτο μήνυμα που εισέπραξε είναι ότι οι δήμαρχοι πρέπει να «κυβερνήσουν» τον τόπο τους. Να κόψουν τα πολλά σούρ’ τα-φέρ’ τα και να στρωθούν στη δουλειά, αλλά να στρώσουν στη δουλειά και τις υπηρεσίες τους.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΦΥΠ. ΝΕΚΤ. ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΥ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ

Υπουργείο Ναυτιλίας

Γραφείο Υφυπουργού

Τηλ. 2131371736

Φαξ. 2104614439

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακτή Βασιλειάδη, Πύλη Ε 1 - Ε 2,

Τ.Κ. 185 10

Αθήνα, 13/12/16

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΥ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Θέμα: «Η σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Νίσυρο είναι ιστορική»

Στη Νίσυρο συνόδεψε τον Πρωθυπουργό ο Νεκτάριος Σαντορινιός, Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στην σημερινή του επίσκεψη με σκοπό την ανακοίνωση σειράς μέτρων για την ανάπτυξη και την ενίσχυση των νησιών.

Μετά το τέλος της ομιλίας του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο Νεκτάριος Σαντορινιός δήλωσε:

«Η σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Νίσυρο- η πρώτη Έλληνα Πρωθυπουργού- είναι ιστορική, όχι μόνο για την Δωδεκάνησο αλλά και για όλα τα νησιά της Ελλάδας. Από την αναστολή της κατάργησης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ για τα νησιά που επωμίστηκαν τις προσφυγικές ροές, την επιδότηση με 50εκ του ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, τις προσλήψεις στην Υγεία και τον Πολιτισμό για την ενίσχυση των νησιωτικών δομών νησιών, οι πολιτικές ενίσχυσης του ΕΚΑΒ των νησιών, τον εκσυγχρονισμό και την κατασκευή σταδίων σε νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, τα αναπτυξιακά εργαλεία που θα δοθούν στους ΟΤΑ για την ωρίμανση έργων υποδομής, του επανασχεδιασμού του ακτοπλοϊκού δικτύου αλλά και μέχρι τις εξαγγελίες για την ψηφιακή αναβάθμιση των νησιών σε επίπεδο internet και τηλεοπτικού σήματος, αυτή η Κυβέρνηση αποδεικνύει ότι έχει προτεραιότητά της, την ενίσχυση της νησιωτικότητας.

Για χρόνια πολλά, όσοι πολιτικοί του παλαιού καθεστώτος πέρασαν από τα νησιά μας, υπόσχονταν στους νησιώτες κάστρα στην άμμο, και όταν ερχόταν η ώρα της υλοποίησης, μας γύριζαν την πλάτη. Σαν νησιώτης, ο ίδιος, είμαι χαρούμενος και γεμάτος ελπίδα πως για πρώτη φορά έχει συνταχτεί ένα πολυσύνθετο πλάνο ανάπτυξης και ενίσχυσης των νησιών μας, που έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται και που βασίζεται σε ρεαλιστικούς άξονες. Σαν μέλος αυτής της Κυβέρνησης, είμαι περήφανος και αποφασισμένος να πετύχουμε τους στίχους μας για τα νησιά μας, υπηρετώντας το Σύνταγμα και την αρχή των ίσων ευκαιριών για όλους τους πολίτες της ελληνικής επικράτειας, ανεξάρτητα από το που μένουν».

Σαν Υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής έχω μια παραπάνω ευθύνη, αυτή του συντονισμού της υλοποίησης του σχεδίου που εκφωνήθηκε από τον Πρωθυπουργό. Από δω και στο εξής χρειάζεται σκληρή δουλειά, ενίσχυση της συνέργειας μεταξύ κεντρικής διοίκησης και ΟΤΑ των νησιών και τέλος, πίστη στην ικανότητα των ίδιων των νησιωτών που για καιρό τώρα μεγαλουργούν κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Η σημερινή μέρα, ήταν μια ωραία μέρα για τα νησιά μας. Ανοίχτηκε μπροστά μας ένα μεγάλο έργο, αυτό της έμπρακτης αποκατάστασης των νησιωτών από μια Κυβέρνηση που παρόλο που τηρεί το πλαίσιο της Συμφωνίας που υπέγραψε, εν τούτοις πετυχαίνει και εφαρμόζει ταξικά και εδαφικά μεροληπτικές πολιτικές για όσους έχουν πληγεί βάναυσα και για όσους ήταν ξεχασμένοι, μέχρι τώρα».  

 

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com

1 σχόλιο

Argo Kalymnos