Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Φτου κι από την αρχή το μέτρημα του μόλου Κύριο

Μετρήθηκε καλά το έργο, μελετήθηκε το κόστος του, προκηρύχθηκε, αναδείχθηκε

εργολήπτρια εταιρία,  εγκαταστάθηκε ο εργολάβος με την μπήγα του, άρχισαν οι εργασίες, δόθηκαν και οι σαφείς διαβεβαιώσεις  ότι το έργο θα… ολοκληρωθεί μες στο Νοέμβρη. Αισιοδοξία του… σκασμού.

Όμως, ξαφνικά σταμάτησε το έργο. Ο εργολάβος  είπε  ότι το έργο δεν είχε μετρηθεί σωστά, καθότι έχει κι άλλες εργασίες πέρα από αυτές που ανέλαβε.

Και έτσι φτου κι από την αρχή, και όχι ακριβώς… αρχή.  Τώρα εργολάβος υπάρχει και περιμένει τις νέες μετρήσεις, οι οποίες, λογικά…, θα ανεβάσουν το κόστος του έργου. Αλλιώς δε γίνεται.

Δεν πειράζει, αρκεί που αυτός ο μόλος θα φέρει τουρισμό, όπως λένε, αφού εκεί θα δένουν τα πάντα, μικρά και μεγάλα παπόρια, μέχρι και υποβρύχια. Και άλλα…

Τώρα περνάμε κρίσιμες στιγμές, καθώς μετράνε (4/12/16) ξανά το έργο του βυθού (αυτό που «έφαγε» περί τις 400.000 ευρώ και βγήκε ακατάλληλο για το σκοπό που ήθελε η Κάλυμνος). Μετράνε, λέει, το μόλος με ειδικά όργανα και εκατοστό προς εκατοστό.  

Δηλαδή, τι σημαίνει αυτό; Να υποθέσουμε ότι η πρώτη μέτρηση ήταν μέτρηση του μόλου (που θεωρήθηκε επαρκής και βάσει αυτής προκηρύχθηκε το έργο και…  πάνω σ’ αυτή τη μέτρηση έδωσε τιμή ο εργολάβος, ο κ. Κρούσκος της εταιρείας 3Κ, και το ανέλαβε)  που έγινε «με το μάτι» και στο περίπου προκειμένου, για  να συντομεύουμε και να αναδειχτεί εργολάβος;

Αυτή είναι η απορία μου –αν βέβαια επιτρέπονται οι απορίες…  Γιατί, όποιος δεν είναι ειδικός σε στην αλυσίδα: μελέτες, προκηρύξεις, εργολάβοι και τα συναφή, δεν τα «πιάνει», κατά το κοινώς λεγόμενον.  Εκτός και τα «πιάνει». Άλλοι είναι πιο ειδικοί: πολιτικοί, μηχανικοί, δημοσιογράφοι  και λοιπές δυνάμεις…  Αυτοί ξέρουν.  

Τελευταία τροποποίηση στις

2 σχόλια

  • Σύνδεσμος σχολίου Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης   info@argokalymnos.gr δημοσιεύθηκε από Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης [email protected]

    Κύριε Σοφικίτη, δεν είμαι δημοσιογράφος καμιάς αντιπολίτευσης, ούτε βέβαια και της συμπολίτευσης - ευτυχώς αυτό το θεωρήσατε αυτονόητο λόγω της άποψης που εξέφρασα. Αλλά ούτε και αγανακτισμένος πολίτης είμαι. Απλά, πολύ απλά, όταν βλέπω ότι με δουλεύουνε, αντιδρώ.
    Τα τεχνικά ζητήματα που βάζετε δεν τα πολυκαταλαβαίνω. Δεν έχω καμιά σχέση με τεχνικά έργα - φιλόλογος είμαι. Γράφω ό,τι ακριβώς σκέφτεται και ένας πολίτης με τη λογική και με μια κάποια... νοημοσύνη.

  • Σύνδεσμος σχολίου ΚΟΜΝΗΝΟΣ ΣΟΦΙΚΙΤΗΣ δημοσιεύθηκε από ΚΟΜΝΗΝΟΣ ΣΟΦΙΚΙΤΗΣ

    Αγαπητέ κύριε Σακελάρη,
    Δεν σας γνωριζω προσωπικά, ούτε γνωριζω αν ανήκετε σε τοπική αντιπολίτευση η εκφράζετε δικαιολογημένα την αγανάκτησης σας
    Καταλαβαίνω την οργή σας ως Έλληνας φορολογούμενος, για το ξόδεμα των χρημάτων αλλα επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω μια άλλη οπτική γωνία ως άμεσα εμπλεκόμενος στο Εν λόγω έργο, όντας ιδιοκτήτης του πλωτού Γερανου (μπήγας).
    Στις περισσότερες περιπτώσεις των μελετών για λιμενικά έργα υπάρχουν και αστοχίες λόγω της φύςης των υφάλων εργασιών και οπως πάντα η σοβαρότητα του μελετητικού γραφείου κρίνεται απο σημεία
    1.βασικές καταςκευαςτικες αρχές αντοχής
    2. Εφαρμογή της θεωρίας στη πράξη
    3. Ελλείψεις η υπερβολές στο σύνολο του έργου
    4. Μελέτη για μελλοντικές απαιτήσεις του έργου βάσει χρήσης.
    5. Κόστος μελέτης συγκριτικά με το πραγματικό έργο.

    ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΟΥΝ ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΠΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ ΣΕ ΛΑΔΟΚΟΛΑ.
    Ερχόμαστε τώρα στο ζουμί της υπόθεσης όπου το παρατηρώ όχι μόνο στο συγκεκριμένο έργο αλλα στα περισσότερα ανα την Ελλάδα ως κατασκευαστής ακριβών Λιμενικων έργων.
    Στην ξεχειλωμένη Ελλάδα προ κρίσης ΝΟΜΙΜΟ ΑΡΑ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ ήταν το κόστος μιας μελέτης να ειναι με ποσοστό στο προτεινόμενο κόστος κατασκευής του, με τη λογική αυτή λοιπόν το μελετητικό γραφείο που θα έφτιαχνε το σπίτι σου θα σου πρότεινε 50 πόντους μπετόν για τη πλάκα ορόφου, θεμέλια διπλάσια του ύψους του κτιρίου κτλ φτάνοντας στο θεμιτό κόστος ΓΙΑΥΤΟΝ ΟΧΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ!!! Εσυ βέβαια γέμιζες περηφάνια για την ταμπέλα που έγραφε το πόσο ακριβά θα στοιχίσει αλλα ΤΟΤΕ δεν σε ένοιαζε γιατί θα το πλήρωνες με εορτοδάνειο.
    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΗΤΑΝ
    ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΝΟΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΝΑ ΕΦΕΥΓΑΝ ΣΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ ΓΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΚΑΙ ΒΑΛΕ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΟΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩ ΤΟΥ 40%.
    ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΩ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΩ ΣΤΟ ΝΑ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΥΠΕΡΟΓΚΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΑΣΤΟΧΙΕΣ ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Ο ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΠΙΣΤΑ ΤΗ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕ ΤΟ 1/3 ΤΟΥ ΑΡΧΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΑΡΑ ΠΕΡΠΑΤΑΕΙ ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΧΟΙΝΙ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΑΝΟΧΕΣ ΑΣΤΟΧΙΑΣ. ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΤΙ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΓΜΕΝΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΑΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version