Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(25 ψήφοι)

Μ. Μπιλλήρη, «Το αληθινό παραμύθι της Μαρίας» Κύριο

Πώς μπορεί ένα παιδί, αλλά και ένας ενήλικας, να προσεγγίσει το δυσπρόσιτο πεδίο

της Ζωγραφικής και να βιώσει την αισθητική ηδονή της Τέχνης;

Απάντηση δίνει η Καλυμνιά εξαίρετη ζωγράφος κα. Μαρία Μπιλλήρη-Παπαγγελή με την πρωτοποριακή συνθετική έκδοση του βιβλίου της «Το αληθινό παραμύθι της Μαρίας».

Συμβατικά λέμε: βιβλίο. Στην ουσία πρόκειται  για μια  εντυπωσιακή εκδοτική παραγωγή για την  «Εισαγωγή στη Ζωγραφική». Έργο υψηλής ψηλής ποιότητας  με δομημένη σύνθεση κειμένου (μ. Μπιλλήρη), εικόνων, βίντεο, μουσικής επένδυσης (Α. Παπαγγελή), τραγουδιού (Νάσιας Ιακώβου) και αφήγησης (Χρήστου Παλαμήδη). 

Δημιουργός του πολύπτυχου εκδοτικού αυτού γεγονότος η κα. Μαρία Μπιλλήρη, με διδακτικό και παιδαγωγικό έργο πολλών  ετών στην Κάλυμνο  και τώρα με μουσικό συνεργάτη και εμψυχωτή, στο πρωτοποριακό της επίτευγμα, το σύζυγό της Αντώνη Παπαγγελή, εξαίρετο μουσικό με λαμπρή σταδιοδρομία στην Αθήνα.  

Το πλούσιο ταλέντο της Μαρίας στην Αθήνα, με τη συμπαράσταση του Αντώνη,  άνοιξε τα φτερά του και σηκώθηκε σε πολύ ψηλότερα πετάγματα.

Της ευχόμαστε δημιουργική πορεία στη νέα της σταδιοδρομία.

*

Το βιβλίο (64 σελίδων) αποτελείται από τρεις ιστορίες, τρεις ομάδες δραστηριοτήτων και το cd με τις αφηγήσεις που έχουν "μουσικό χαλί" τη μουσική του Αντώνη Παπαγγελή.

Οι ιστορίες είναι οι παρακάτω:

1.  H Μαρία και τα μαγικά μολύβια

2.  Με τα μάτια της ψυχής

3.   Η αγάπη είναι παντού

Οι δραστηριότητες έχουν τίτλο:

1.  Έλα να ζωγραφίσεις κι εσύ με τη Μαρία

2.  Τι μπορεί να είναι σπαζοκεφαλιά, διασκέδαση, εφεύρεση, παιχνίδι;

      Mα... μια κατασκευή φτιαγμένη από σένα!

3.  Ξανασκέφτομαι το παραμύθι

Οι δραστηριότητες προέκυψαν από τις συμβουλές της αναπληρώτριας καθηγήτριας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ηρώς Μυλωνάκου-Κεκέ.

*

Η μικρή Μαρία έχει κλίση στη ζωγραφική. Είναι ένα κορίτσι που αφουγκράζεται και παρατηρεί τα πάντα γύρω της. Γι’ αυτήν ο κόσμος είναι ένα παιχνίδισμα των χρωμάτων. Των χρωμάτων που συχνά δεν φαίνονται με τα δικά μας μάτια, αλλά με τα μάτια της ψυχής. Αυτό είναι και ένα από τα μυστικά που αφορούν στην ομορφιά της Τέχνης. Τα υπόλοιπα, θα τα αναζητήσουν οι μικροί αναγνώστες μαζί με τους ήρωες του παραμυθιού. Παρέα με τους φίλους της, τη Νεφέλη, τον Ορφέα και τη γατούλα της, η Μαρία μας ξεναγεί στον όλο ζωντάνια και χρώμα κόσμο της, δίνει ιδέες για κατασκευές, εισάγει με απλά βηματάκια στην ορολογία της Τέχνης, ωθεί  μικρούς και μεγάλους στον πειραματισμό και τη δημιουργία. Μα όχι μόνο αυτό: Προβληματίζεται και πάνω σε άλλα, πιο σημαντικά θέματα - θεμέλια για το ξεκίνημα της ολόδροσης ζωούλας της: την φιλία, το σεβασμό, την κατανόηση, τη συνεργασία, την αναζήτηση της χαράς και της εσωτερικής πληρότητας, μέσα από τη βαθύτερη ουσία της συναισθηματικής και πνευματικής νοημοσύνης. Γι’ αυτό και θα την αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι μέσα από την ανάγνωση του βιβλίου αλλά και την ντυμένη μουσικά αφήγηση.

       Όσο για τους γονείς, σίγουρα θα μπορέσουν να καθοδηγήσουν και να συντροφέψουν το  παιδί στο δημιουργικό παιχνίδι και τη θετική σκέψη, με ένα πολύ απλό και ευχάριστο τρόπο. Κι όλα αυτά, μέχρι να ξανασυναντήσουμε τη Μαρία στις καινούργιες της αναζητήσεις και περιπέτειες…

*

Πρόλογος στο βιβλίο

Το «Αληθινό παραμύθι της Μαρίας» είναι μια ονειρεμένη πλοήγηση στη μαγεία της ζωγραφικής. Ένα παραμύθι που ξετυλίγεται στον όμορφο κόσμο των χρωμάτων αλλά και των πραγμάτων που μας περιβάλλουν και που το παιδί μαθαίνει αβίαστα, σταδιακά και ευχάριστα να παρατηρεί, να εκτιμά, να απολαμβάνει.

Δοσμένο μ’ ένα καταπληκτικό αφηγηματικό λόγο, πλαισιωμένο κι επενδυμένο με μουσικές μελωδίες εξαίρετης σύνθεσης και συναρπαστικής εκτέλεσης, καθηλώνει μικρούς και μεγάλους, προκαλώντας καταιγισμό συναισθημάτων και πνευματικών απολαύσεων.

Δε θα μπορούσα να φανταστώ καλύτερο βιβλίο, που να προσεγγίζει με τις πιο σύγχρονες παιδαγωγικές και διδακτικές αρχές – και μάλιστα διαθεματικά - από πλευράς μεθοδολογίας και περιεχομένου, τη διδασκαλία του μαθήματος της ζωγραφικής και των εικαστικών στην προσχολική και σχολική ηλικία.

Η ποικιλία και το πλήθος των δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει, φέρνει το παιδί σε επαφή με την ομορφιά και πανσοφία της Δημιουργίας, αφού μέσα απ’ αυτές μαθαίνει να παρατηρεί, απεικονίζει, συνθέτει, δημιουργεί και χαίρεται το ωραίο.

Μέσα από το παραμύθι η Μαρία, το κεντρικό πρόσωπο και οι φίλοι της Νεφέλη και Ορφέας, γίνονται πομποί και δέκτες μηνυμάτων, στάσεων και αξιών ζωής, που οφείλουν να αποτελούν στόχους της Αισθητικής Αγωγής.

Συγχαίρω τη Μαρία Μπιλλήρη, ζωγράφο και τον Αντώνη Παπαγγελή, μουσικό για το εξαίρετο πόνημά τους και είμαι βέβαιος πως το μεγάλο τους ταλέντο και η αγάπη τους για τη Μουσική και τη Ζωγραφική θα μας δώσουν και άλλα παρόμοια, μοναδικής ομορφιάς δημιουργήματα.-

Κων/νος Εμμ. Μηνέττος

Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος

Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version