Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Νέες εκδόσεις Καλυμνίων συγγραφέων Κύριο

Μιχαήλ Ζαΐρη-γιατρού, Γ. Θ. Πατέλλη

 

Μιχαήλ Ζαΐρη- Δρ. χειρουργού, ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΜΙΑΣ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑΣ

Ο Καλύμνιος Δρ γιατρός-χειρουργός κ. Μιχαήλ Ζαΐρης, πρώην δήμαρχος με μακρά θητεία και εκδότης τη εφημ. Η ΚΑΛΥΜΝΙΑΚΗ, εξέδωσε το νέο του βιβλίο με τίτλο «ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΜΙΑΣ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑΣ», 173 σελίδων.

Από τα 47 χρόνια, συνολικά, της άσκησης του ιατρικού του λειτουργήματος, εστίασε την αυτοβιογραφική του μονογραφία στην εικοσαετία 1969 (Σεπτ) έως 1991 (Ιούλ), ενώ δεν παραλείπει να δώσει και εικόνες πριν και μετά το χρόνο του αφηγηματικού πλαισίου της εικοσαετίας των πεπραγμένων του, μα προπάντων των βιωμάτων του.  

Ο κ. Ζαΐρης, ενώ αναφέρεται στα επιστημονικά-επαγγελματικά του πεπραγμένα κατά το χρονικό διάστημα της εικοσαετίας που οριοθέτησε εντελώς συμβατικά, έμμεσα προσφέρει στον αναγνώστη εικόνες των συνθηκών άσκησης του ιατρικού λειτουργήματος εντός και εκτός Καλύμνου (Αθήνα-Ευαγγελισμός, Φιλιάτες, Έβρος-Πύθιο & Κάλυμνος-Βουβάλειο Νοσοκομείο, Ιδιωτική Κλινική).

Σε αυτοβιογραφική παρέκβαση δεν μπορούσε να παραλείψει τη βιωματική πολιτική σχέση που είχε αναπτύξει με την Ένωση Κέντρου του Γ. Παπανδρέου της δεκαετίας του 1960.   

Ο κ. Μ. Ζαΐρης απ’ όπου κι αν πέρασε, και κυρίως βέβαια στην Κάλυμνο όπου εγκαταστάθηκε ως νέος γιατρός-χειρουργός, άφησε έντονο το αποτύπωμα της επιστημονικής και επαγγελματικής του πληρότητας και ικανότητας. Τήρησε με θρησκευτική ευλάβεια τον Όρκο το Ιπποκράτη, έχοντας ως πανοπλία του την άριστη επιστημονική του κατάρτιση, την αγάπη στον άνθρωπο, την υποδειγματική του ευσυνειδησία, την ακάματη εργατικότητά του  και την πάντα ζεστή του έφεση για κοινωνική προσφορά.

Και αρετή της έμπρακτης έφεσης για κοινωνική προσφορά ήταν αυτή που τον οδήγησε στο να εμπλακεί και στα πολιτικά μας πράγματα ως δήμαρχος του ρεαλισμού, της αποτελεσματικότητας και προπάντων του κύρους.   

*

Γιάννη Θ. Πατέλλη, Η Υγεία στην Κάλυμνο / από τα μέσα του 19ου αι. μέχρι την Απελευθέρωση

Το Αναγνωστήριο «Αι Μούσαι» εξέδωσε βιβλίο του πρώην πρόεδρος του  κ. Γιάννη Θ. Πατέλλη, συντ. του ΟΤΕ, με τον τίτλο «Η Υγεία στην Κάλυμνο / από τα μέσα του 19ου αι. μέχρι την Απελευθέρωση», 295 σελ., με σελιδοποίηση, επεξεργασία και επιμέλεια εκτύπωσης από το τυπογράφο κ. Γιώργο Δροσάκη. Πρόκειται για μια άριστη έκδοση  με ευρετήριο ονομάτων.

Ο συγγραφέας κ. Γ.Θ. Πατέλλης συνέγραψε ένα ενδιαφέρον Ιστορικό λεύκωμα με ιστορικά στοιχεία, προσωπογραφίες και υγειονομικές συνθήκες μαζί με μορφές παροχής υπηρεσιών υγείας στην Κάλυμνο από τα μέσα του 19ου αι. έως τα μέσα του 20ου αι. (1947). Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια αξιόλογη πηγή που προσφέρει στον αναγνώστη χρήσιμες πληροφορίες για πρόσωπα που υπηρέτησαν στην Κάλυμνο σε συνθήκες τουρκοκρατίας και ιταλοκρατίας.

Είναι μια έκδοση που θα μπορούσε να δώσει ερέθισμα για τη συγγραφή παρομοίων λευκωμάτων και για άλλα επαγγέλματα.

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com
Argo Kalymnos