Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με πάθος υπηρετούν το θέατρο - εκπληκτικό φεστιβάλ Κύριο

22 θεατρικές ομάδες από δώδεκα νησιά του Αιγαίου συναντήθηκαν στο 28ο φεστιβάλ

ερασιτεχνικών θιάσων Αιγαίου, στην Κάλυμνο, από 13 έως 23 Οκτωβρίου.

Η Κάλυμνος έζησε ένα δεκαήμερο θεατρικής ανάνηψης, από ερασιτεχνικές ομάδες που όλες, και χωρίς καμιά εξαίρεση,  διέθεταν πάθος για το θέατρο και προσέφεραν όλη τη δύναμη της ψυχής τους και της υποκριτικής ικανότητας που διαθέτουν.

Και το θεατρόφιλο κοινό του νησιού ανταποκρίθηκε με ζωηρό ενδιαφέρον. Γέμιζε κάθε μέρα (απόγευμα και βράδυ) τους τρεις χώρους θεατρικών παραστάσεων: “Χώρος Έκφρασης Καλύμνου” (πρώην By Night ), 1ο Γυμνάσιο, Θέατρο Χώρας και Κάστρο της Χρυσοχεριάς.

Δόθηκαν 23 παραστάσεις από θιάσους των νησιών: Ρόδου, Κω, Χίου (Σύλλογος Γυναικών, Θεατρική Ομάδα, Θ.Ο. Βροντάδου), Πάρου (Νάουσα, «Αρχίλοχος», «Νηρέας»), Σύρου (Πολ. Όμ. «Απόλλων», Π.Σ. Χρούσσων), Πάτμου (Θεατρική Σκηνή, Θεατρική Ομάδα), Λέσβος ( Καλλονή, Μυτιλήνη, Παράλογοι, Αναγνωστήριο-Άστεγοι),Τήνος, Σάμος, Λήμνος, Άνδρος και Θ.Ο. Καλύμνου.

Το διοικ. Σ/λιο της Θεατρικής Ομάδας Καλύμνου, με τον πρόεδρο κ. Μιχ. Μακρυλό και την ιστορική πρόεδρο της ΘΟΚ κ. Κατ. Κλωνάρη, αλλά και όλα τα μέλη το δ.σ. και πολλούς φίλους του συλλόγου, σε αρμονική και παραγωγική συνεργασία με το δήμαρχο κ. Γ. Γαλουζή, τον πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου, κ. Γ. Διαμαντή,  και με τις αρμόδιες υπηρεσίες το Δήμου που μπορούσαν να βοηθήσουν στην απρόσκοπτη διεξαγωγή του φεστιβάλ, όλο αυτό το σύνολο φίλων του θεάτρου πέτυχαν έναν πραγματικό άθλο στα εξής επίπεδα: προετοιμασία θεατρικών χώρων, οργανόγραμμα, οργάνωση των χώρων, στήριξη των παραστάσεων και παράπλευρες εκδηλώσεις που «έντυναν» και εμπλούτιζαν το φεστιβάλ. 

Το ότι ήρθε στην Κάλυμνο τη φετινή συνάντηση των ερασιτεχνικών θιάσων, αποτελεί  αναμφίβολα επιτυχία της Θ.Ο. Καλύμνου,  αλλά είναι μια κουβέντα το να προσκαλείς τους θιάσους όλου του Αιγαίου στο νησί σου. Το μεγάλο ζήτημα είναι πώς τους φιλοξενείς και πώς θα βγάλεις ασπροπρόσωπη την Κάλυμνο και το Δήμο, αλλά και, το κυριότερο,  τι ανταπόκριση θα βρεις από το λαό, που καλείται, με την παρουσία του στις παραστάσεις,  να επιβραβεύσει την προσπάθεια αυτή. Και ο λαός έβαλε Άριστα σε όλους τους συνδιοργανωτές της συνάντησης αυτής.

Το χαρακτηριστικό που σφράγισε αυτό το φεστιβάλ ήταν το πάθος, το μεράκι και η προσφορά χωρίς όρια. Γι’ αυτό και το ίδιο πάθος έβγαινε στη σκηνή από τους ερασιτέχνες ηθοποιός που επιδείκνυαν επαγγελματική συνείδηση.

Στην τελευταία παράσταση και την τελετή λήξης του φεστιβάλ, ο «Χώρος Έκφρασης (πρώην By Night ) ήταν ασφυκτικά γεμάτος και τα πολύ θερμά χειροκροτήματα των θεατών, είπαν ένα μεγάλο «μπράβο» στην εκπληκτική παράσταση που έδωσε η  «Πειραματική Σκηνή - Ανάπτυξη» του Αναγνωστηρίου Αγιάσου Λέσβου , με το έργο του Ιακ. Καμπανέλη «ΤΟ ΜΕΓΑΛΑΟ ΜΑΣ ΤΣΙΡΚΟ».

Ήταν το τέλος του δεκαήμερου και χειροκροτήθηκαν με ζέση οι ηθοποιοί και οι συντελεστές της παράστασης, και μέσω αυτών όλοι οι θίασοι, ο πρόεδρος της ΘΟΚ κ. Μ. Μακρυλλός και όλοι οι «εργάτες» του συλλόγου, η πρόεδρος  της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, κ. Μαρία Βενέτη και ο δήμαρχος κ. Γ. Γαλουζής, ο οποίος, με την ευκαιρία του φεστιβάλ και της μεγάλης επιτυχίας που είχε, εξάγγειλε , πρόγραμμα στήριξης της θεατρικής τέχνης στην Κάλυμνο. 

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com
Argo Kalymnos