Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ομάδα Πολιτών για Προβληματισμό και Προώθηση

Περιβαλλοντικών και Πολιτισμικών θεμάτων

 

Κάλυμνος, 3 Οκτωβρίου 2016 

Προς: Όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Δήμου Καλυμνίων                    

Θέμα: Οι Θέσεις μας

Σχετικά: Απόρριψη πρότασης μας προς το Δήμο Καλυμνίων, για σύσταση της Επιτροπής ως συμβουλευτικής, με το δικαιολογητικό ότι, δεν προβλέπεται η δυνατότητα αυτή από το οργανόγραμμά του

                Η ταυτότητά μας: Είμεθα πολίτες Καλύμνιοι μη εμπλεκόμενοι σε πολιτικές και διαδημοτικές αντιδικίες, με ανησυχίες για τα κοινά του νησιού μας, που για διαφόρους λόγους μέχρι σήμερα δεν είχαμε την ευκαιρία να εκφράσουμε οργανωμένα.

                Προερχόμαστε από διάφορους επαγγελματικούς χώρους και δεν στοχεύουμε σε άλλες επιδιώξεις.

                Η Επιτροπή προς το παρόν θα είναι εξαμελής και ως αποφάσεις της θα λογίζονται μόνον οι ομόφωνες.

                Τα μέλη της είναι: Καρπάθιος Σακελλάρης

                                          Κουλιάς Γιάννης

                                          Ρεϊση Νίκη

                                          π. Αμφιλόχιος Σακαλέρος

                                          Τσαγκάρης Νικόλαος

                                          Ψαρομπάς Μιχάλης 

                Με την παρέμβαση μας αυτή αποσκοπούμε στο να δώσουμε το στίγμα της πρωτοβουλίας μας την οποία φιλοδοξούμε να αναπτύξουμε, γύρω από τα προβλήματα της καθημερινότητας που αφορούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στο νησί μας.

                Δεν υποτιμούμε καμιά προσπάθεια κανενός, αντίθετα μάλιστα επιθυμούμε να ενώσουμε τις προσπάθειες μας με όλους και όλες, όσους και όσες προσπάθησαν και προσπαθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

                Σημειώνουμε εκ των προτέρων ότι, οι μέχρι σήμερα χρηματίσαντες Δημοτικοί Άρχοντες με τους συνεργάτες τους  υλοποίησαν αρκετά και μεγάλα έργα τα οποία άλλαξαν την εικόνα στο νησί.

Τους αξίζουν οι έπαινοι όλων μας.

                 Μερικά όμως από τα έργα αυτά δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα, με ιδιαίτερη έμφαση  στην επεξεργασία των αποριμμάτων και την πολύπαθη αποχέτευση.

                Οφείλουμε να τονίσουμε ότι, δεν δόθηκε η απαιτούμενη προσοχή για τα μικρά αλλά ουσιώδη και ζωτικά προβλήματα που εκθέτουν το νησί και καθιστούν τους δημότες μονίμως διαμαρτυρομένους.

                Ας επικεντρωθούμε όμως στα ενδιαφέροντά μας:

                Η Επαρχία Καλύμνου, άλλως σήμερα Περιφερειακή Ενότητα Καλύμνου, περιλαμβάνει όπως γνωρίζουμε τους εξής Δήμους:

1)      Το Δήμο Καλυμνίων, όπου βρίσκεται και η έδρα της Επαρχίας με 16.140 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2.011.

2)      Το Δήμο Αγαθονησίου με 190 κατοίκους.

3)      Το Δήμο Αστυπάλαιας με 1.310 κατοίκους.

4)      Το δήμο Λειψών με 790 κατοίκους.

5)      Και το Δήμο Λέρου με 8.130 κατοίκους.

                Εάν μελετήσουμε τα αποτελέσματα της απογραφής του έτους 2.001, τα οποία είναι στη διάθεση μας θα διαπιστώσουμε ότι , ο πληθυσμός των άλλων νησιών έχει αυξηθεί, ενώ η δική μας πληθυσμιακή κοινότητα έχει μειωθεί και αυτό πριν την αποκορύφωση της οικονομικής κρίσης των τελευταίων 5 ετών.

                Οι προϋποθέσεις ανάπτυξης για όλα τα νησιά, που προαναφέρθηκαν, είναι οι ίδιες και για την Κάλυμνο μάλιστα είναι πολύ καλύτερες, λόγω των περισσοτέρων εσόδων. Οι ρυθμοί όμως ανάπτυξής τους είναι πολύ υψηλότεροι από αυτή της Καλύμνου.

                Πράγματι ως επισκέπτες των άλλων νησιών τα ζηλεύουμε για πάρα πολλά πράγματα, όπως:

  • Την καθαριότητα, τις διαγραμμίσεις και σηματοδοτήσεις στους δρόμους, με τη συνεχή φροντίδα τους,
  • Την ησυχία με τη  συνειδητή καταπολέμηση κάθε πηγής και είδους ηχορύπανσης
  • Την καθαριότητα των παραλιών με την αποτροπή της μόλυνσής τους από κάθε είδους λήμματα
  • Δεν συναντά κανείς πεζοδρόμια παγίδες και άναρχη στάθμεση των κάθε είδους οχημάτων
  • Τα τοπία δεν διαταράσσονται από τη συστηματική πολεοδομική αναρχία
  • Δεν συναντά κανείς τις δυσοσμίες του αποχετευτικού συστήματος
  • Παντού διακρίνεται η προσπάθεια εξωραϊσμού των δημοσίων χώρων.

                Όλα τους αυτά τα στοιχεία μαζί με την προβολή και διαχείριση του τουριστικού τους προϊόντος, την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων τους, την ανάδειξη των αρχαιολογικών τους χώρων, των τοπικών προϊόντων κ.λπ., τα έχουν καταστήσει ικανά να φιγουράρουν σε διεθνείς ιστοσελίδες ως τουριστικοί προορισμοί πρώτης και καλύτερης επιλογής.

                Όσον αφορά δε στην επιλογή τους για την πολιτική  πρακτική έκφρασης στην καθημερινότητα, δεν χωρά καμιά αμφιβολία ότι - στο βαθμό που διαπιστώνει κανείς το άριστο αποτέλεσμα - είναι σε θέση να κατανοήσει τη σύμπνοια και σύμπραξη ως και τη συναίνεση που χαρακτηρίζει τις πολιτικές παρατάξεις στις μεταξύ τους σχέσεις, τόσο μεταξύ της διοικούσας παράταξης, όσο και των αντιπάλων. Έχουν ένα κοινό τόπο. Το συμφέρον του τόπου, του νησιού τους, τόσο που να μη ξεχωρίζει κανείς ποια μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου αποτελούν τη συμπολίτευση και ποια την αντιπολίτευση.

                Με όλα αυτά εμείς αναρωτιόμαστε ! Άραγε σε τι υστερούμε;

                Σε φυσικές ομορφιές; Όχι. Η Κάλυμνος είναι από τα πιο όμορφα νησιά, με τις αντιθέσεις του φυσικού τοπίου που εναλλάσσεται κάθε εκατό μέτρα.τις καμπύλες του και τους ήρεμους βραχώδεις όγκους του.

                Από τη φύση του ο Καλύμνιος, έχει διαμορφώσει ένα σκληρό, έμμονο και τραχύ χαρακτήρα, που φθάνει τα όρια της μοχθηρότητας πολλές φορές. Τον κάνει να είναι εγωϊστής και να μην αναγνωρίζει κανένα ως καλύτερό του, ακόμα και αν πρόκειται για τον πιο χρηστό και ικανό πολίτη.

                Τα χαρακτηρολογικά αυτά στοιχεία αποβαίνουν εις βάρος της τοπικής κοινωνίας και τελικά διαιωνίζουν τα χρονίζοντα προβλήματα τα οποία είναι αναρίθμητα. Οι παρενέργειες των προβλημάτων αυτών έχουν ως συνέπεια την  ταλαιπωρία του τόπου και των κατοίκων του, γεγονός που οδηγεί στην αλματώδη αύξηση της ανεργίας και της μετανάστευσης ολόκληρων οικογενειών, που θυμίζουν Κάλυμνο της δεκαετίας ΄50-΄60.

                Η καθαριότητα, ο ΧΥΤΑ, το ακτοπλοϊκό, η ανεπαρκής ανάδειξη των αρχαιολογικών μας χώρων υπαίθρου και η πλημμελής λειτουργία και αυτού ακόμα του αρχαιολογικού μας μουσείου κατά τους καλοκαιρινούς ιδίως μήνες, όπως και του ναυτικού μουσείου, το καταδυτικό κέντρο σε αχρηστία, η ανενεργής δημοτική αγορά, οι ανενεργείς ιαματικές πηγές που για χρόνια μένουν αναξιοποίητες με κίνδυνο καταστροφής τους, η απουσία μαρίνας, οι ηχορυπάνσεις πάσης φύσεως  αποτελούν κραυγαλέα παραδείγματα των υφισταμένων προβλημάτων.

                Να σημειωθεί ότι, ο παραδοσιακός τρόπος διασκέδασης στην Κάλυμνο έχει υποχωρήσει, προς όφελος άλλων προτύπων.

                Η άναρχη στάθμευση στους πιο κεντρικούς δρόμους και στα κεντρικότερα σημεία της πόλης είναι εμφανής. Είναι αποκαρδιωτικό το θέαμα της προκυμαίας με τις εκατοντάδες μοτοποδήλατα.

                Τι να πει κανείς για τις αποχετεύσεις στις πανέμορφες παραλίες μας, όπου οι ανύποπτοι κολυμβητές πέφτουν θύματα δερματοπαθειών και όχι μόνον.

                Ο αρχιτεκτονικός και οικοδομικός ρυθμός σε πλήρη σύγχυση, μια Χώρα παραδομένη στις εθισμογόνες ουσίες και το βαρύ πυροβολικό του τουρισμού μας, τα αναρριχητικά πεδία βρίσκονται στον αυτόματο πιλότο, χωρίς ιατρική κάλυψη, καθαρισμό και δευκολύνσεις προσπέλασής τους.

                Ένα άλλο πολύ σοβαρό θέμα αποτελεί ο ελλοχεύων κίνδυνος από την κατολίσθηση των τεραστίων βράχων, οι οποίοι απειλούν ἀναρριχητές και κατοίκους των περιοχών από Μυρτιές μέχρι και Εμπορειό.

                Το πρόβλημα των ομβρίων υδάτων, είναι το πιο πολυσυζητημένο από όλα τα άλλα. Είναι σαν τον ιστό της Πηνελόπης, και καλά κρατεί.

                Τα πεζοδρόμια -παγίδες κατάντησαν σήμα κατατεθέν της Καλύμνου, όπως και μερικές βεράντες  που αναπτύσσονται μέσα σε κεντρικούς δρόμους, καθιστώντας την οδήγηση εξαιρετικά επικίνδυνη. Ακόμα και σήμερα  καταπατώνται και κεντρικοί δρόμοι, κάτω από τα μάτια των υπευθύνων. Δεν θα ενδιαφερθεί κανείς για αυτά;

                Για τα παραδοσιακά δρομάκια περιπάτου τι να πει κανείς. Τα πιο πολλά είναι καταπατημένα και τείνουν προς εξαφάνιση. Η διεκδίκησή τους δεν απαιτεί οικονομική επιβάρυνση. Ζητείται μόνον αγάπη για τον ταλαίπωρο αυτόν Τόπο.

                Και όταν υποστηρίζουμε ότι η Κάλυμνος οδεύει προς τα πίσω δεν το λέμε τυχαία. Το Πνευματικό Κέντρο έχει μεταβληθεί σε αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου. Κάποτε υπήρχαν δύο κινηματογράφοι – σήμερα κανένας, υπήρχε η δημοτική αγορά – σήμερα είναι περίκλειστη από καταστήματα παντός είδους, τα ιαματικά λουτρά λειτουργούσαν – σήμερα είναι ανύπαρκτα και λειτουργούν ως εστιατόριο, Το Μασούρι ήταν ένας παράδεισος – σήμερα αποτελεί ένα απέραντο σοκάκι και για να απολαύσει κανείς τη θέα πρέπει να πληρώσει στα εστιατόρια. Και ακόμα κάποτε υπήρχαν και κάποια ιστορικά κτήρια - σήμερα κατεδαφίστηκαν και στη θέση τους αναγέρθηκαν εκτρώματα, κάποτε υπήρχαν και κάποια ρέματα – σήμερα έχουν μπαζωθεί και οικοπεδοποιηθεί.

                Παλαιότερα υπήρχε ένας αγροτικός συνεταιρισμός στο Βαθύ – τι γίνεται με το θέμα αυτό;

                Τα πιο σημαντικά από τα τοπικά μας προϊόντα είναι τα σύκα, το μέλι και η κουλούρα, ενώ τα αμύγδαλα αποτελούν είδος προς εξαφάνιση. Δεν θα έπρεπε να επιδειχθεί ένα ενδιαφέρον για τόνωση της παραγωγής και της προβολής τους; Ασφαλώς αυτά θα δημιουργήσουν και θέσεις εργασίας και αξιόλογα εισοδήματα.

                Είναι δεδομένο ότι οι Καλύμνιοι αγαπούν αυτό το νησί και το επισκέπτονται από τα πέρατα του κόσμου. Όταν έρθουν όμως εδώ κακοποιούν το τοπίο και το πληγώνουν με τις αυθαιρεσίες τους.

                Σε τελική ανάλυση πιστεύουμε ότι, το φάρμακο για την Κάλυμνο είναι η αυτοκριτική.

                Όσοι ενεπλάκησαν στο διαφέντεμα αυτού του Τόπου θεωρούμε ότι, έπραξαν φιλότιμα ότι μπορούσαν. Δεν πιστεύουμε στα αναθέματα, οτι έγινε καλώς έγινε. Θα πρέπει όμως όλοι να αντιληφθούν ότι, δεν μπορούν να μεγαλουργήσουν χωρίς να δυσαρεστήσουν και κάποιους φίλους. Χρειάζεται “Αρετήν και Τόλμην η επιτυχία” παραφράζοντας τον ποιητή.

                Με λύπη μας θα σημειώσουμε ότι, το μόνο πλεονάζον στοιχείο στο νησί μας είναι οι ανούσιες αντιπαραθέσεις των Δημοτικών παρατάξεων. Και όχι μόνον αυτό. Το χειρότερο είναι και η εξαγωγή των αντιπαραθέσεων στον ευαίσθητο τομέα της κοινωνικής μας ζωής, τον Πολιτισμικό, που αποτελεί και αυτός μέρος της κρίσης, με ανούσιες αντιπαραθέσεις και καταγγελίες. Ίσως αυτοί είναι και οι κυριότεροι λόγοι της σημερινής κατάπτωσης και δευτερευόντως η υπάρχουσα οικονομική δυσπραγία.

                Οι Καλύμνιοι αρκετά νοιώθουν αδικημένοι. Χρειάζεται να ομονοήσουν όλοι οι Δημοτικοί παράγοντες και να εργαστούν με σύμπνοια, για το καλό του Νησιού μας.

                Ο κάθε Δήμαρχος σε αυτόν εδώ τον Τόπο έχει να κάνει πάρα πολλά πράγματα. Απαιτείται και κόπος και μόχθος και αγώνας και προ πάντων όραμα. Αν δεν υπάρχουν αυτά, κάθε προσπάθεια είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

                Η Κάλυμνος θέλει και απαιτεί ένα νέο Ξεκίνημα.Η ιστορία της απαιτεί μια καλύτερη μεταχειρίση.

                Σημείωση: Σημειώνουμε εκ των προτέρων ότι, η προσπάθεια μας αυτή  είναι πολύ πιθανόν να τύχει αρνητικής κριτικής από διαφόρους. Η κριτική όμως αυτή από μόνη της θα έχει αρνητικό κόστος, για όποιον την επιχειρήσει. Γιατί πραγματικά δεν είναι κατανοητό να έχει κανείς αντιρρήσεις για τα αυτονόητα. Από μόνες τους αυτοπαγιδεύουν.

                Σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής, θα υποβάλλονται προτάσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο και τις λοιπές Αρχές του Τόπου, με ταυτόχρονη δημοσιοποίηση στην έντυπο, ηλεκτρονική και τηλεοπτική ενημέρωση του κοινού. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι, ο Δήμος θα λειτουργήσει δημοκρατικά και θα φέρνει τις προτάσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο για έγκριση ή απόρριψη. Οι προτάσεις αυτές θα υποβάλλονται κάθε δίμηνο, αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα.        

Για την Ομάδα Προβληματισμού και Προώθησης

Περιβαλλοντικών και Πολιτισμικών Θεμάτων

Σακελλάρης Εμμ. Καρπάθιος

 

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com
Argo Kalymnos