Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Επαναστατημένοι οι επαγγελματίες της παραλιακής – βροχή τα πρόστιμα για τα στέγαστρα Κύριο

Γ. Μαστροκούκος:  «Υπεύθυνος ο δήμαρχος Γ. Γαλουζής»

 

Για μια παλιά πληγή που κακοφόρμισε τον τελευταίο καιρό έδωσε ανοιχτή συνέντευξη τύπου, την Πέμπτη 13/10/16 το απόγευμα, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, προς τα  μμε και τους επαγγελματίες της χερσαίας ζώνης του λιμένος Καλύμνου, οι οποίοι τον τελευταίο καιρό κατακεραυνώνονται από βαριά πρόστιμα του Λιμεναρχείου και του Αστ. Τμ. Καλύμνου (φωτο, από αριστερά: Λελέκης, Μαγκάκης, Μαστροκούκος, Ζερβός).

Σύμφωνα με το νόμο «ιδιοκτήτες» της χερσαίας ζώνης λιμένος είναι το Λιμεναρχείο (Καλύμνου) και η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, ενώ η κατάληψη δημοσίων χώρων με την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, χωρίς να πληρώνει κανένας ενοικίαση χώρου (παίρνει μεν επίσημα τα τετραγωνικά του μέτρα, αλλά δεν πληρώνει), γινόταν πάντα με την αβάντα του Δήμου και κρατάει δεκαετίες τώρα. Όλες οι δημαρχίες, επιδεικνύοντας φιλολαϊκό πνεύμα, άφηναν την παρανομία να «φορτώνεται» στους ώμους των επαγγελματιών, κόντρα στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου που αναζητούσε τα έσοδα, τα οποία ήταν υποχρεωμένος  ο Δήμος να εισπράξει από την ενοικίαση των χώρων.

Εντωμεταξύ, στο πρόβλημα των τραπεζοκαθισμάτων προστέθηκε, επί δημαρχίας Ρούσσου,  και το θέμα με τα στέγαστρα, τα οποία εξελίχθηκαν σε κλειστές αίθουσες με τζαμαρίες. Αλλά και τις κατασκευές αυτές το Λιμεναρχείο Καλύμνου, με εντολή που έλαβε ο κ. λιμενάρχης (ύστερα από καταγγελίες «καλυμνιακής αλληλεγγύης), βγήκε παγανιά και θερίζει κόσμο με τα πρόστιμα, γιατί οι χώροι αυτοί , κατά το νόμο, ανήκουν στο Λιμεναρχείο ως μέρος της λιμενικής ζώνης.

Αυτό το «παιχνίδι» με τη διεκδικούμενη από το Δήμο ιδιοκτησία της παραλιακής ζώνης, «ως καλυμνιακής γης η οποία ανήκει στο λαό της Καλύμνου και ο Δήμος μπορεί να τη διαθέτει όπως εκείνος κρίνεις μέσω του δημ. σ/λίου», όπως ισχυρίζεται ο επικεφαλής της αξ. αντ/τευσης στο δημ. σ/λιο κ. Γιάννης Μαστροκούκος, κι από την άλλη με το φιλολαϊκό πρόσωπο που επιδείκνυαν οι δημαρχίες των τελευταίων 10ετιών, έφερε σήμερα στο χείλος το γκρεμού τους επαγγελματίες της παραλιακής (καφετέριες, φαγάδικα κ.α.) οι οποίοι βαυκαλίζονταν (ξεγελούνταν, αποκοιμίζονταν) με υποσχέσεις δημάρχων και δημ. συμβούλων, οι οποίες «πατούσαν» στον αέρα. Σήμερα ποιος θα τους σώσει και με βάση ποιους νόμους; Τους νόμους του λαού; Αυτό αποτελεί επικίνδυνο λαϊκισμό, που θα ήθελε να κρυφτεί πίσω από αποπροσανατολισμένο και εξαντλημένο «προλεταριάτο» επιχειρηματιών…, οι οποίοι όμως καλούνται, από το κράτος παρακαλώ, να καταβάλουν άμεσα (η επανάσταση μπορεί να περιμένει…) αρκετές χιλιάδες ευρώ, ενώ τα πρόστιμα συνεχίζουν να πέφτουν σαν βροχή.

Στη συνέντευξη του ο κ. Μαστροκούκος έδωσε τόνο μαχητικό και έθεσε την παράταξή του επικεφαλής της μάχης για την ανατροπή του υφιστάμενου καθεστώτος ιδιοκτησίας της χερσαίας ζώνης λιμένος, καταγγέλλοντας τον νυν δήμαρχο, κ. Γιάννη Γαλουζή, ως κύριο υπεύθυνο της κατάστασης που ταλαιπωρεί σήμερα τους επαγγελματίες, διότι χαρακτήρισε την παραλιακή «χερσαία ζώνη λιμένος», με αποτέλεσμα να περιέλθει στην ιδιοκτησία του δημοσίου, ενώ με νόμο του 1950 ανήκει στο Δήμο.

Ο κ. Μαστροκούκος στην ομιλία του κινήθηκε πολύ μεθοδικά, μελετημένα και με δεξιοτεχνία, όπως και οι παρακαθήμενοί του στις σύντομες τοποθετήσεις τους, οι κ. Ζερβός και Μαγκάκης (δίπλα στον κ. Μαστροκούκου ήταν και ο δ.σ. κ. Μ. Λελέκης). Όμως επιμένει να στέκει απέναντι στους χειμαζόμενους επιχειρηματίες ακλόνητη και αδήριτη (ακαταμάχητη) η αναγκαιότητα της άμεσης καταβολής των προστίμων, ενώ έρχονται από μια «πεθαμένη» καλοκαιρινή-τουριστική περίοδο.

Για να σχηματίσει ο αναγνώστης την προσωπική του άποψη, παραθέτουμε σε video την ομιλία του κ. Μαστροκούκου και την τοποθέτηση του κ. Μαγκάκη, ο οποίος παρουσίασε με ενάργεια μια όψη της τραγικής πραγματικότητας των προστίμων.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Τη Δευτέρα, 10/10/16, από το πρωί μέχρι το απόγευμα την πέρασα στο Πασά Λιμάνι του Πειραιά και θαύμασα με τι κοινωνική και επαγγελματική ηρεμία περνάνε τη δύσκολη οικονομική κρίση οι επιχειρηματίες της χερσαίας ζώνης του λιμένος, έχοντας κατασκευάσεις ωραιότατες κλειστές αίθουσες τζαμαρίας και επιπλέον στέγαστρα. Εκεί, άλλοι νόμοι…, άλλοι πολιτικοί…, άλλο λιμεναρχείο…, άλλος θεός. Στην Κάλυμνο, ο χαμός.

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version