Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Στα βουνά της Καλύμνου με το Γυμνάσιο των ΑΜΕΑ (ΕΕΕΕΚ)

Το Γυμνάσιο των ΑΜΕΑ Καλύμνου, ακριβέστερα το Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ), εξέδωσε ένα ενδιαφέρον 16σέλιδο φυλλάδιο με τη χλωρίδα των βουνών της Καλύμνου.

Η έκδοση είναι σχολική, φέρει τον τίτλο: Βγαίνοντας μια βόλτα… στα βουνά της Καλύμνου» και υπότιτλο: Οι μαθητές του ΕΕΕΕΚ μας διδάσκουν τον φυτικό πλούτο του νησιού μας. Αναφέρονται ονόματα των μαθητών που εργάστηκαν για τη συγκέντρωση και επεξεργασία του υλικού, αλλά δεν αναφέρεται το όνομα του υπεύθυνου καθηγητή ούτε του δ/ντή του σχολείου που είναι ο κ. Κλ. Φραγκόπουλος.

 

Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα συλλογική εργασία που ολοκληρώθηκε μες στο τρέχον σχολικό έτος (2010-11) και στην οποία καταγράφονται σε (6 σελίδες) αυτοφυή φυτά που συναντά κανείς στα βουνά της Καλύμνου. Αναφέρονται 45 είδη φυτών χωρισμένα στις κατηγορίες: Εδώδιμα: 12, Εδώδιμα & Αρωματικά: 6, Τα όμορφα: 8, Αγκάθια & Έρποντα: 9, Μαργαρίτες και όχι μόνο: 6, Τα δηλητηριώδη: 4.

Η έρευνα και καταγραφή της χλωρίδας των βουνών της Καλύμνου είναι μια εργασία δύσκολη αλλά εξαιρετικού ενδιαφέροντος. Γι’ αυτό και μετά το καλό αυτό αποτέλεσμα, χρήσιμο είναι το ΕΕΕΕΚ να συνεχίσει αυτό που άρχισε (ή να πάρει τη σκυτάλη άλλο γυμνάσιο του νησιού μας), ώστε να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων  που θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα στοιχεία. Να δημιουργηθεί μια πηγή οικολογικών πληροφοριών, στην οποία θα καταφεύγουν όχι μόνο όσοι έχουν οικολογικά ενδιαφέροντα, αλλά και όσοι θέλουν να μάθουν περισσότερα για τις ιδιότητες (θεραπευτικές, θρεπτικές κ.λπ) που έχουν τα βότανα και οι θάμνοι της Καλύμνου. Επίσης, να καταγραφούν οι πλαγιές στις οποίες συναντά κανείς αυτά τα φυτά, φωτογραφηθούν σε διάφορες εποχές (πολύ ωραία η ζωγραφιά του κάθε φυτού στην έκδοση αυτή, αλλά είναι αναγκαίες και οι φωτογραφίες). Τέλος, για να καταγραφούν και οι ιδιότητες των φυτών αυτών είναι επιβεβλημένη και η βιβλιογραφική τεκμηρίωση.

Είναι αμαρτία να μη συνεχιστεί μια τόσο ωραία δουλειά και τόσο καλή αρχή. Ωστόσο, το πρώτο αποτέλεσμα, μέσα σε λίγους μήνες δουλειάς (αφού η έκδοση έγινε το Μάρτιο, δηλαδή είναι μια δουλειά το πολύ 5 μηνών) το φυλλάδιο είναι θαυμάσιο. Πολύ περισσότερο μάλιστα που η έκδοση αυτή έχει και δεύτερο μέρος με τη μελέτη που έκανε στον κήπο του μητροπολιτικού ναού του Χριστού και την πρόταση (8 σελίδων) που υπέβαλε το ΕΕΕΕΚ στο Δήμο για ανάπλαση της μικρής αυτής νησίδας πρασίνου στην παραλιακή οικοδομική ζώνη.

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης   info@argokalymnos.gr

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης [email protected]

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version